Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

SEIKO RECRAFT - STÍLUS ÚJRATÖLTVE?

2016. július 17. - Taliga Tamás

recraft-00.jpg
A Seiko SNKM97 Recraft modelljét teszteltük, mely egy retro jegyekkel készülő, az USA-ban árusított modell. Vajon mennyire sikerült áthoznia a hetvenes éveket az órának, és valójában hordható-e a mindennapokban? Tesztünkből ez is kiderül!

Amikor 2014 őszén a Seiko bemutatta a Recraft sorozatot, sokan meglepődtek. Nem megszokott, hogy egy ekkora gyártó az aktuális high-end modelljei (GS - Grand Seiko) mellett figyeljen a kifejezetten a rajongók részére készített olyan résmodellekre, mint a Recraft széria. A Seiko SNKM97 (és a sorozat többi tagja) követi a cég óráinak design irányvonalát meghatározó Taro Tanaka stílusát.


Méretek, anyagok, minőség

Az óra első ránézésre meglepően nagy. Kézre csatolva már egészen barátságos, hordható darab, köszönhetően az arányainak: bár 44 mm széles korona nélkül (!), de a magassága csak 42 mm és 11.5 mm vastag, így még egy átlagos csuklón is, mint az enyém, kényelmes viselet.

recraft-01.jpg
A 24 mm szíj méret emiatt tökéletesen illik hozzá, gyárilag egy átlagos minőségű fémszíjjal érkezik, amely jól állítható méretre. A szemek közepe polírozott, ez hamar elkezdi gyűjteni a karcokat, cserébe viszont egyszerűen polírozható, és hozza a retro feelinget. Mivel normális, átlagos méret, így könnyen cserélhető, választhatunk rá egy vastagabb bőrt, vagy nyáron hordhatjuk NATO szíjon is.

A tok kidolgozása kategóriája feletti, nagyon jól eltalált arányban vannak a szálhúzott és a polírozott részek rajta. A súlya arányban van a méretével, nem spóroltak a rozsdamentes acéllal :) A Seiko SNKM97 Recraft általános minősége megfelel az elvárhatónak, egy pontosan, jól összeszerelt óra.


A lényeg: a számlap

Az óra lelke a szerkezete, de amivel minden alkalommal találkozunk, amikor ránézünk, az a számlap lesz. Van egy jó és egy rossz hírem: jó ránézni, a rakott Seiko logo és indexek arany fénye csillan, és nagyon vagány a narancs másodpercmutató. A számlap a sötétzöldtől a smaragdzöldig változik a fénytől függően, impozáns darab.

De:

Ahhoz, hogy ezeket láthassuk, vagy egyáltalán az időt le tudjuk olvasni róla (ugye csak egy óráról van szó), nem elég egy félhomályos szobában rápillantani, mert semmit nem fogunk látni belőle... A retro design ára az olvasható számlap lett, sokszor kell mozgatni a csuklót, hogy mindkét mutató látható legyen. Sötétben pedig nyugodtan vegyük elő a telefonokat, mert a Seiko SNKM97 Recraft modell nem kapott lumét a mutatóira! Nem arról van szó, hogy csak egy kicsit, vagy gyengét - nem ám. Semmilyen lume nincsen sem a mutatóin, sem az indexeken, így szó szerint a sötétben tapogatózik, aki éjjel néz(ne) rá.

recraft-03.jpg

Szerkezet

Nem lesz meglepetés a cég automata szerkezeteinek ismeretében, hogy ebbe az árkategóriába (USA ajánlott fogyasztói ára 235$) melyik szerkezet fért bele: igen, a régi jó ismerős, a 7S26 automata, day-date kijelzős változata. A szerkezet kap általában hideget-meleget egyaránt, sokak szerint elég nagy szórása van a pontosság terén. míg mások szerint ez az intenetes fórumozás sajátossága, miszerint az elégedett tömeg nem ír sehova, hogy az övé bezzeg milyen pontosan jár.

Saját tapasztalat, hogy bár ténylegesen van szórás, de minimális eltéréssel, és simán ki lehet fogni nagyon pontos darabokat is, illetve ebben a kategóriában napi pár másodperc járáseltérés azért nem a világ...

A 7S26 szerkezet dolgozik a Seiko 5 sorozattól kezdve a Seiko SKX búvár modelljein át többek között a Seiko Recraft sorozatban is, és nem véletlenül kapta a "workhorse" (igásló) becenevet, rendszeres karbantartással nagyon sok éven át hű társa lesz a gondos gazdájának, de még a trehány, szervizt elkerülő tulajdonosok sem panaszkodhatnak akár évtizedekig rá.

recraft-02.jpg
Venni, vagy nem venni?

A válasz egyszerű: venni. A kivitelezés már nem annyira, mivel ez egy USA modell, de manapság azért már minden megoldható interneten keresztül, egy megbízható boltból 4 nap alatt ideér. Aki együtt tud élni azzal, hogy nem ez lesz az az órája, amelyik zseblámpa helyett is használható, és néha kicsit forgatni kell, ha leolvasná a pontos időt, az nagyon jól választ, ha úgy dönt, bővíti a kollekciót. Egy rendkívül stílusos darab, igazi retro feeling újratöltve, ez az, amiért annyira szerethető darab a Seiko SNKM97 Recraft.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg Facebook-on is, hadd olvassa más is:)

TOVÁBBI TESZTEK, CIKKEK ÓRÁKRÓL A WERKMANIA.HU PORTÁLON IDE KATTINTVA!

werkmania_portal.jpg

 

süti beállítások módosítása