Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Sushi, szaké, Seiko, és egy 18 milliós óra az asztalon

2016. december 12. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

Nem mindennapi bemutatón járt a Nagymutató blog. Magyarországra érkezett a japán óragyártás csúcsa, a Grand Seiko sorozat legújabb darabja, melyből évente mindössze 8-9 darab készül, az ára pedig ehhez mérten több, mint 18 millió forint.

grand-seiko-001.jpg

Miért Grand Seiko, ez most nem ugyanaz a márka?

A Grand Seiko sorozat a Seiko csúcsmodelljeit takarja. 1960-ban készült az első darab, és azóta is a japánosan visszafogott elegancia jellemzi valamennyit. A cég ezekkel a modellekkel bizonyítja a helyét a legnagyobb óragyártók között, mind technológiában, mind presztízsben a legfelsőbb kategóriában versenyeznek a (jellemzően svájci) konkurenciával.

gs-slogan.jpg

1967-re kialakult a jellegzetes GS (Grand Seiko) stílus, és megjelent az első önfelhúzós szerkezet, majd egy évre rá az első Hi-Beat szerkezet, immár női kivitelben is.

1988-ban érkezett az első kvarc szerkezet, melynek a pontossága az átlagos kvarcénak a 25-szöröse, évi +/- 10 mp volt.

2002-ben ismét nagy fejlesztés jött, megjelent a GMT szerkezet, melyen a negyedik mutatóval egy külön időzónát lehet követni (ez például sokat utazó üzletembereknek hasznos funkció lehet).

2004-től kapható a GS immár Spring Drive szerkezettel is, mely a Seiko szintén saját, egyedi fejlesztése volt.

Összességében jól látható, hogy bár az óraipar lassan és óvatosan fejleszt, a Grand Seiko modelljei mindig elsőként kapták meg az újításokat, melyek között több igen érdekes megoldással találkozhatunk.

2016 – érkezik az SBGD001

grand-seiko-8-days.jpg

De mit tud egy óra 18 millióért?

Közhelyes, de nehéz szavakba önteni, mit tud egy ilyen óra. Kézbe fogva kisugárzása van, és ez nem (csak) a családi házak értékével mérhető ára adja. A megjelenése, a súlya, a kidolgozottsága fotókon nem adható vissza, de az adatai önmagukért beszélnek:

  • 43 mm átmérőjű platina tok és csat
  • alligátor bőr szíj
  • zafír kristály üveg és hátlap
  • gyémánt porral (!) szórt számlap
  • egyedi, kézi összeszerelés
  • évi 8-9 darabos gyártás
  • 8 napos járástartalék (3 rugóval a szokásos egy helyett)
  • folyamatosan sikló másodpercmutató
  • 307 alkatrészből álló, 56 köves Spring Drive szerkezet

grand-seiko-002.jpg

Különlegességét tehát a ritkasága adja, az évi 8-9 darabos gyártás garantálja, hogy ne pénzkérdés, hanem presztízs legyen a Grand Seiko SBGD001 tulajdonlása. Szakmai körökben már régóta elismert a japán óragyártás technikai színvonala, nem véletlenül készül szigorításra a megingott svájci óraipar.

Eredeti japán stílus – Suwa, Nagano

mastudio.jpgAz órát a Micro Artist Studio készítette, ők felelnek a Seiko felső kategóriás darabjaiért, különleges tudással és egyedi ízléssel. Itt készülnek töbek között a porcelán Credor számlapok kézzel festett indexei és logója, illetve a kézzel polírozott hidak is a szerkezeteikhez.

Tagjaik között szakmai olimpiát nyert mester is dolgozik, kis létszámmal, minden szakterületen egy-két magasan képzett ember dolgozik.

 

 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebookon is, hadd olvassa más is!

c1baa3fb3ba1c870bd366844ccc71228.png

További cikkek, tesztek és érdekességek a WERK MANIA oldalain a lenti képre kattintva!

werkmania_portal.jpg

süti beállítások módosítása