Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Raketa – az óragyár, amit Nagy Péter cár alapított

2016. december 26. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

A cikket kibővített változatban itt olvashatod az új helyén: https://werkmania.hu/raketa-pobeda-orosz-ora/

 

 

Az orosz büszkeség egyik szimbóluma az orosz cár, I. Péter (más néven Nagy Péter) által 1721-ben, közel 300 éve alapított óragyár. Túlélt sok sötét korszakot a történelemben, majd 2009-ben újraszervezték, és új lendületével már Európa felé tekint.

raketa-header-1000x400.jpg

Pobeda, Raketa – ismerősek a nevek?

Ezeket a neveket nálunk (történelmi okokból) mindenki ismeri. Minden családban volt egy Pobeda vagy egy Raketa karóra, és az órák legendásan megbízható (más szemszögből igénytelen) szerkezetüknek köszönhetően sokszor generációkon át öröklődtek apáról fiúra.

A gyár 1721-es alapításától kezdve az eredeti nevén, „Petrodvoretz Óragyár” néven működik, ami a Szentpéterváron található, és szintén Nagy Péter cár által megálmodott, orosz Versailles-nek is hívott kastélyról kapta a nevét.

A második világháború után Zvezda (Csillag) és Pobeda (Győzelem) névre keresztelték az órákat, majd 1961. áprilisában a Vostok-1 fedélzetén a világűrbe jutott az első szovjet űrhajós, Jurij Gagarin, az ő tiszteletére jelent meg a Raketa (Rakéta) név.

russias-oldest-banner.jpg

Szerkezet A-tól Z-ig egy gyárból

A Raketa (joggal) büszke arra, hogy egyike azon kevés óragyártónak a világon, akik az óráikat teljes egészében maguk gyártják, beleértve a hajszálrugót és a billegőt is.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a gyártás 70-es évekbeli csúcsidőszakában évi 5 millió darab óra készült Szentpéterváron, ezzel a márka a világ egyik legnagyobb mennyiségben gyártott órája lett.

A márka feltámadása

Az ország a rendszerváltozás után nehezen tért magához a kommunista uralom alól, de 2009-ben a Raketa is elérkezett egy új időszámítás kezdetéhez. Az erősödő gazdaság, az emelkedő életszínvonal megkövetelte az újraszervezést.

Orosz és svájci mérnökök segítségével, akik között volt egy korábbi Rolex gyártási igazgató is, újratervezték és szervezték a gyártást. 

Az extravagáns francia-orosz származású designer, Jacques von Polier érkezésével a design is új irányt vett, Polier a Raketa márkát a luxus kategóriába emelte.

polier1.jpg

Jacque von Polier-vel készült interjúnkat hamarosan olvashatod a Nagymutató blogon!

A világ legnagyobb működő óra szerkezete

2014-ben a gyár megalkotta Moszkva közpotjában a világ legnagyobb, működő nyitott óráját. A történelmi  épület, a „Detskij Mir” melyet 10 évig újítottak fel, belülről a párizsi Notre Dame-ra emlékeztet. Az átriumos udvarán alkották meg az ötezer alkatrészből álló, közel öt tonna súlyú (!) mechanikus órát, mely méretében csak a legnagyobbakhoz hasonlítható (ilyenek például a Big Ben vagy a prágai toronyóra).

Luxus orosz módra

2014-ben egy új, luxus sorozat jelent mag a frissen fejlesztett Raketa automata szerkezettel (melynek alkatrészeivel a gyár szerint több kis svájci óragyártó váltja ki az egyre nehezebben beszerezhető ETA gyártotta alkatrészeket).

Az új kollekciók ára és minősége a svájci presztízs márkákéhoz közelít a Raketa beszámolói alapján, néhány darab ízelítőül:

klassik-avtomat.jpg

PETRODVORETS KLASSIK RAKETA AVTOMAT

raketa-amphibia.jpg

AMFIBIA

balerina.jpg

BALERINA

letcik.jpg

LETCIK/PILOT

Európai terjeszkedés?

Hamarosan olvashatod exkluzív interjúnkat Jacques von Polier-vel, a Raketa vezető designerével, akit kérdeztünk az európai terjeszkedésről is. A teljes választ majd az interjúban találod meg, de annyit elárulhatunk, hogy nemhogy európai, de még magyarországi Raketa boutique felbukkanására is lehet számítani a jövőben…

Kíváncsian várjuk. A kollekcióknak (sok más kelet-európai régebbi márkához hasonlóan) meg kell küzdeniük az előítéletekkel is, mivel ebben a régióban még élénken élnek az emlékek egy olyan korszakról, melyhez nem a luxus és a csillogás társul…

Ha az órák műszaki színvonala és presztízse is eléri majd azt a szintet, mint a nagy nevű európai társaik, siker várhat rájuk, később még mindenképpen visszatérünk az orosz luxusra.

fb-share-400x400.jpg

Ha tetszett a cikk, kattints a gombra, és oszd meg a Fcebook-on is, hadd olvassa más is!

TOVÁBBI CIKKEK, TESZTEK A WERKMANIA.HU OLDALAIN A KÉPRE KATTINTVA:

werkmania_portal.jpg

süti beállítások módosítása