Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Elysée Yachting Timer – Üdv a fedélzeten!

Német acél, svájci szív - nyerő párosítás?

2017. február 15. - Taliga Tamás

Nemrég fedeztem fel a Németországban készülő Elysée órákat, és máris itt is a második, ami megint egy érdekes darab. A Yachting Timer egy speciális igényt szolgál ki, a vitorlásversenyen elért időnket mérhetjük vele. Ha ez nem is egy gyakori probléma felénk, a tripla koronazáras(!) óra 200 méteres vízállóságával jó szolgálatot tehet majd nyáron.

yt-insert-1000x400.jpg

A Yachting Timer funkcióról röviden

 

Miért röviden? Egyrészt mert tényleg kevés embernek okoz napi gondot a yacht versenyek eredményeinek precíz mérése, másrészt mert igen bonyolult műveletekre képes a német acélban teljesítő svájci ISA8270 szerkezet (pdf).

A vitorlásversenyek sajátosságai miatt szükség van a rajt pontos időpontjának a korrigálására, ezt 1 és 10 perc között beállíthatjuk, és az 1 perc elérése előtt korrigálhatjuk is. A rajt után a szerkezet automatikusan átáll az időmérésre, és 96 órán keresztül méri folyamatosan az időnket.

20170205_105256.jpg

Ha erre nem is lesz szükséged jó eséllyel, azért a 200 méteres (20 bar) vízállóság már nem játék, ebben már nem kell aggódnod sem úszás közben, sem a zuhany alatt.

Külön öröm, hogy a vízállóságot valóban komolyan veszik Düsseldorfban. Az Elysée Yachting Timer menetes hátlapja mellett nemcsak a korona, de két kis nyomógomb is koronazárat kapott. Ezekre, és az egy irányba forgó lünettára is igaz, hogy vizes kézzel is könnyedén ki- és betekerheted, köszönhetően a finom, de hatékony recézettségüknek.

koronazar.jpg

Német acél  svájci szívvel – nyerő párosítás?

 

Mindenképpen. Mielőtt az első Elysée óra a kezembe (kezemre) került volna, kicsit idegenkedve vettem tudomásul, hogy a Rolex-Omega-Seiko háromsága mellett vannak ezek az érdekes nevű darabok is. Bár nem új márka, nálunk nemrég jelent meg, így meg kell még tanulnunk a nevet. Érdemes lesz, mert a „Made in Germany” felirat az elvárt minőséget takarja. Nemrég írtunk a gyár történetéről, közel 100 éve létezik, és valóban eltalált, minőségi órákkal jelennek meg, amik között sok érdekes típus is akad, mint a Yachting Timer is.

yt2-1000x400.jpg

Adatok, tények, részletek – a Yachting Timer számokban

 

A számok előtt egy érdekesség: a tok felülete szürke ionizált bevonatot kapott, ami (már amennyi technikai részlet erről elérhető net szerte) a már eddig is ismert PVD bevonatnál tartósabb felület. Acélszürke csillogása nagyon megnyerő, a fekete-piros-fehér színek jól kiegészítik a megjelenését.

És akkor jöjjenek a részletek:

  • átmérője 45mm
  • vastagsága 17mm
  • az üvege zafír bevonatos ásványi kristály, fokozottan karcálló
  • kék AR bevonat az üvegen (tükröződésmentes bevonat)
  • szerkezete svájci ISA2870 quartz, yachting timer méréssel
  • egy irányba forgatható, eltelt időt mérő funkciógyűrű (lünetta)
  • 200m (20 bar) vízállóság
  • 316L rozsdamentes acél tokozás, szürke ionizált bevonattal
  • 316L rozsdamentes acél menetes hátlap, szürke ionizált bevonattal
  • tripla koronazár, a koronán és a két nyomógombon egyaránt
  • tokfül szélessége 22mm
  • szilikon gumi szíj

Vitorlás életérzés a mindennapokban

 

Az Elysée Yachting Timer a méretéhez képest (45 mm átmérő a 17 mm vastagsággal már nem tréfa) egy kényelmesen hordható darab. Persze ingujjban, szűkebb kabátujjban el fog akadni, de egész biztosan nem is arra szánták, oda egy finomabb kronográf illik inkább.

A könnyű és kényelmes szilikon szíj miatt viszont (bár „fejnehéz” lesz tőle az óra) nem zavaróan nagy, fém szíjjal már biztosan más lenne a helyzet, de nem azzal készül, így a kényelem kipipálva.

A számlap annak ellenére is jól leolvasható, hogy a két segédkörös kismutatók nem szokták segíteni az áttekinthetőséget, itt viszont a nagy és kontrasztos számokat és a vastag fehér mutatókat még a viharos fedélzeten is garantáltan jól fogod látni, nemhogy az autóban ülve J Külön öröm, hogy az átlagnál valamivel erősebb a lume (a sötétben világító bevonat a mutatókon és a számokon), így sötétben is látható marad sokáig.

20170215_081859.jpg

Megéri a pénzét?

 

Ez nagyon szubjektív vélemény lesz: szerintem igen. A Yachting Timer nem az alsó kategóriában játszik, de árban még messze nem a svájci magasságokban kell keresned. Az áráért egy igen korrekt órát kapsz, minőségi anyagokból, minőségi kidolgozással, svájci szerkezettel.

Azért az AR bevonatos zafírt és a tripla koronazárat a nagyoknál már súlyosan mérik, így ha nem presztízs órát keresel, de minőséget, 200m vízállóságot, atompontos kvarc szerkezetet, amihez nagyon sokáig nem kell majd nyúlni egy igen vállalható és különleges felületkezelésű tokban, akkor megtaláltad: Elysée Yachting Timer.

 

Valamennyi fotó a werkmania.hu / Nagymutató blog saját fotója © 2017

süti beállítások módosítása