Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Fitbit Charge 2 - fuss az életedért!

Az aktivitásmérő órák megváltoztatják az életedet. Vajon a jó irányba?

2017. március 31. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

 

A Fitbit Charge 2 tartós teszjét a Fitbit Blaze összehasonlításával végeztük el. Mindkettő máshogyan teszi a dolgát, két karakter, egy célcsoport, ami közös bennük, hogy függővé tesznek...

 ch2.jpg

Aktivitásmérő, fitness tracker, okosóra

A kérdés jogos, hiszen ezekből már átláthatatlanul sok féle árasztotta el a piacot. A piac pedig nagy. Nagy, és erős, így mindenki oda akar férni egy kicsit a boltok polcaira a sajátjával.

Éppen ez okozza a komolyabb zavart, elsőre (sőt, héha még másodikra is) nehéz eldönteni, pontosan melyik kategóriába is tartozik egy-egy eszköz. Az aktivitásmérők (más néven fitness tracker-ek) már régen nem azok az olcsó, műanyagba öntött lépésszámláló szerkezetek, amikkel indult a legtöbb cég, még maga a Fitbit is 2007-ben. Egy modern fitness trackernek két kihagyhatatlan eleme van: a lépésszámláló és a pulzusmérő. Míg az előbbi az aktivitást méri, és az egyszerűbb típusoknál például a futás közben megtett utat is számolja, a pulzusmérő fontosabb szerepet kap.

Ezzel ellentétben egy okosóra valójában csak a mobilunk kiterjesztése, egy másodlagos kijelző a csuklónkon. Továbbítja az üzeneteinket, hívásainkat, személyre szabható a felülete, a komolyabbja navigál is, de az egészségünk általában teljesen hidegen hagyja őket.

Pulzusmérés - miért olyan fontos ez?

A sporttal mindenkinek különböző célja van. Van, aki csak egészséges szeretne maradni, van, aki fogyni szeretne, és van, aki komoly célokat kitűzve profi módon sportol.

Mindhárom csoportnak elengedhetetlen, hogy mindig pontosan tudja, a pulzusszáma milyen tartományban van éppen. Ezekben az értékekben kisebb eltérések vannak a különböző cégek beállításaiban, de jó hír, hogy minden komolyabb pulzusmérős fitness tracker és okos alkalmazás megtanítható a saját magunk zónáira.  Más pulzusszámnál égetünk zsírt, más értéknél építhetünk izmot, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy órás futás közben a megfelelő zónában voltunk-e például az áhított fogyáshoz, vagy tovább izmosítottuk a lábainkat.

Fitbit Charge 2, a sportosan elegáns

A Charge 2 elődje, a Charge HR sok hasonló tulajdonsággal bírt, de neki is volt egy elődje a családban, a Charge. 2 év alatt a mobillal összekapcsolt lépésszámlálós tracker eljutott előbb a pulzusmérésig (Charge HR 2015), majd 2016 végére kapott egy lényegesen komolyabb kijelzőt.

Az új OLED kijelzője a technológia miatt kiválóan látható erős napfényben is, ugyanis az OLED kijelzők feketéje valódi fekete, a kontrasztarányuk pedig kiváló, így a fehér számok és üzenetek nagyon jól olvashatóvá tették. Külön öröm látni, hogy humorérzéke is van a Fitbit fejlesztőinek, az edzések kiválasztásakor egy kis pixelfigura eljátssza az épp aktuális sportágat, fut, teker, súlyt emel :) Természetesen a többi társához hasonlóan ez is érintőképernyő, így egyszerű váltani a funkciók között.

 

Gearbest XIAOMI AMAZFIT AKCIÓ!
XIAOMI AMAZFIT

A tracker nagyon meggyőző fémházat kapott, mérete és súlya miatt így sok kárt nem tud benne tenni egy esetleges esés, leejtés sem, ami ugye sportolás közben azért elő-előfordul még a legügyesebbekkel is...

A másik ötletes fejlesztés az elődeihez képest, hogy megkapta a Fitbit Alba szíjcserélési mechanizmusát, egy-két egyszerű mozdulattal cserélhető a szíj sportosról akár elegáns bőrre is. A választék komoly belőlük, bár az ára a tracker árához képest is irreálisan magas, viszont a speciális kialakítása miatt csak ezt lehet hozzá használni. Sebaj, az ebay már tele van utángyártott, de jó minőségű szíjakkal, így egyszerűen alkalomhoz igazítható a megjelenése.

insert-ch4.jpeg

Előnyök, hátrányok - Charge 2 vs. Fitbit Blaze

A két legmenőbb Fitbit típust összehasonlítva mindkettőnek van egy égetően nagy hiányossága: egyikben sincsen beépített GPS vevő. Persze, senkit nem kergettek az asztal körül gyerekként, ha nem volt ilyenje, de aktív sportolás és 5" feletti telefon méretek mellett ez egy aktuális probléma.

Vagy cipeled magaddal a 15-20 dekás phableted a futáshoz, vagy sosem lesz pontos adatod a megtett távról. A Fitbit alkalmazásban (amin keresztül tudod programozni a Charge 2 és a Blaze felületeit is) ugyan beállíthatod a lépéshosszodat gyaloglás és futás közben, de azért ez nem ugyanaz, amint amikor a GPS méter pontosan tudja, hol és mennyit futsz, tekersz. Átlagos hobbi sportolóknak így is tökéletesen megteszi, hiszen a mért adatokat, pulzusszám, lépésszám, az ebből kalkulált táv és az idők mind szinkronizálódnak, amint egymásra talál a telefon és a tracker. Aki profi, az pedig vegyen például a korábban már tesztelt Fitbit Surge modellt, abban minimális felárért már a GPS is benne van.

 ch2vsbl-01.jpg

FITBIT CHARGE 2 vs. FITBIT BLAZE

 

FITBIT CHARGE 2 FITBIT BLAZE
egész napos aktivitásmérés  egész napos aktivitásmérés
folyamatos pulzusmérés folyamatos pulzusmérés
hívásértesítés hívásértesítés
- üzenetek megjelenítése
- színes kijelző
automatikus aktivitás felismerés automatikus aktivitás felismerés
cserélhető szíjak / - cserélhető szíjak / keretek
alvásmonitorozás alvásmonitorozás
GPS csak a telefonnal együtt GPS csak a telefonnal együtt

 

A táblázatból jól látszik, hogy a Charge 2 és a Blaze között a legnagyobb különbség a kijelzőben és az üzenetek megjelenítésében van. A Blaze kijelzője (bár nem OLED) nagyjából kétszer akkora, így lehetőség van rajta bármilyen üzenet megjelenítésére. Megérkeznek rá az sms-ek éppúgy, mint a facebook, Messenger vagy Viber üzenetek, de beállítható bármilyen alkalmazás push értesítéseinek a megjelenítése is, ami egy nagyon hasznos funkció.

20170317_140453.gif

A Fitbit Blaze így egy teljes értékű okosóra és majdnem teljes értékű fitness tracker (egyedül a GPS hiánya fájó pont), a Fitbit Charge 2 pedig egy szintén majdnem teljes értékű fitness tracker, de az okosóráktól azért távolabb áll, nyilván nem is ez volt a célja. Modern, vidám megjelenése, kényelmes kialakítása és kis súlya miatt bátran hordható egész nap.

Fuss, Forrest, fuss!

Idézhetnénk a filmet, hiszen a Fitbit trackerei (és általában valamennyi tracker és fitness app) folyamtosan ingerel a mozgásra. Szó szerint, hiszen ha nem teljesíted a saját magad által kitűzhető céljaidat, ő figyel és szól, hogy el ne feljts egészséges maradni. Bár olvastam már olyan felmérést is, mely szerint ezek az eszközök éppen az ellenkezőjét érik el, de azt nyilván brit tudósok végezték, hiszen a saját tapasztalatom ennek épp az ellenkezője.

 20170317_171416.jpg

 

A fitness trackerek függővé tesznek. Ha közeledik az óra vége, már azon kapod magad, hogy rá-rálesel a Fitbitre, hány lépés kell még, mennyi kalóriát égettél el. Ez sokkal inkább a tudatos egészség felé terel, mint a Facebook csoportok közötti szörfölés, ahol arról lehet jókat vitázni, egészséges-e sportolni, és miért nem:)

Egyszóval sportoljatok, minél többet amíg tudtok, és ehhez remek társra találtok a Fitbit Charge 2 vagy a Fitbit Blaze aktivitásmérőiben.

 

süti beállítások módosítása