Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Sinn EZM-12 – minden perc számít

Légimentős vagy? Mutatjuk az új órádat!

2017. április 29. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg 

 

A német óragyártás csúcsa – nyugodtan nevezhetjük a frankfurti Sinn Spezialuhren gyárat így. Magas minőség, egyedi fejlesztések, elismert márka. Az idei Baselworld kiállításon mutatták be a speciálisan légimentők részére fejlesztett dupla lünettás órájukat, íme a Sinn EZM-12.

sinn_ezm12_1000x452.jpg 

Német óragyártás? Mióta?

Ha nem ismered a német gyártót, meg fogsz lepődni: 1961-ben alapította Helmut Sinn oktató pilóta, és 1985-ben már az első automata órát küldték a világűrbe, a SINN chronograph Model 140 S típust. 1995-ben egy szintén német mérnök tulajdonába került a gyár, és elindult a speciális feladatokra fejlesztett órák hosszú sora.

2001-ben, a 40 éves jubileumukat a DIAPAL névre keresztelt fejlesztéssel ünnepelték meg, aminek köszönhetően kenés nélkül üzemelő fogaskereket használhatnak (!), majd a 756 modellel bevezették a TEGIMENT felületkezelést, amivel drasztikusan meg tudták emelni az órák fém felületeinek karcállóságát.

Mission timer – profiknak földön, vízen levegőben

A Sinn Spezialuhren ,mint a nevében is hangsúlyozza, nagy hangsúlyt fektet a speciális alakulatok, szakmák képviselői részére fejlesztett óráira. Pilóták, tűzoltók, orvosok, de még a német hadsereg speciális búvárkommandója is hordja a Sinn óráit (ez utóbbiról itt írtunk korábban).  Nem mindig kell nagy újdonságokra gondolni ezeknél a fejlesztéseknél, van, amikor elég, ha a tűzoltó kesztyűben is tudja kezelni az óráját, és van, amikor speciális kialakítással több, egyszerre használható funkció kerül egy órába, mint a légimentőknek készített EZM-12 sorozat.

 
ezm-12-bothside.jpg

A mission timer sorozat tagjainak extrém igénybevételnek kell megfelelniük. Rendkívüli körülmények között tesztelik és használják is ezeket a darabokat, alacsony és magas hőmérsékleteken, gyorsan és nagy hőmérsékletváltozásnak kitéve, de ellen kell állniuk mágneses tereknek éppúgy, mint az erős vibrációnak vagy nagy ütéseknek is. Ezek külön-külön sem az óraszerkezetek barátai, így az elviselésük egy átlagos felépítésű óra számára elképzelhetetlenek – ezt tudja a mission timer sorozat minden tagja.

 sinn_ezm12_einsatz3-resized.jpg

Sinn EZM-12 – a légimentők órája

A Baselworld 2017 kiállításon mutatkozott be a széria legújabb darabja, amely kifejezetten a légimentő orvosok igényei alapján készült. Kritikus helyzetekben két dolog a legfontosabb, amin életek múlhatnak: az órának könnyen és pontosan leolvashatónak kell lenni, és képes kell legyen egyszerre mérni a kritikus időket.

Az EZM-12 speciális kialakítása abban rejlik, hogy dupla lünettát kapott, ami egy igen egyedi ötlet volt a német cégtől (a lünettáról, vagyis más néven funkciógyűrűről szóló cikkünket itt találod). A külsőn mérhető a különböző orvosi feladatokhoz az eltelt idő, a belsőn pedig a kritikus intervallum, ami ilyen esetekben egy óra a kórházba érkezésre, vagy a legsúlyosabb esetekben 10 perc egy beteg stabilizálására.

 

Ötletes és kedves gesztus a Sinn-től, hogy ezt a kötődését az órának nem csak a funkcióiban jelenítik meg. A másodperc mutatók kis helikopter rotort formáznak, ami azon túl, hogy egy légimentő számára nyilván otthonos látvány, funkcióval is bír, egy belső plusz skála segítségével gyors, 15 másodperces pulzusmérést is lehetővé tesz.

 

Tények, adatok – a Sinn EZM-12 számokban

Szerkezet:

  • ETA 2836-2 automata [link]
  • 25 köves
  • 800 (fél)lengésszám
  • másodperc stop
  • DIN8308 (ütésállóság)/DIN8309(ant-magnetic) szabványoknak megfelel

Tok

  • rozsdamentes acél
  • zafír első óraüveg (AR bevonattal)
  • DIN8310 szabvány szerinti vízállóság (20 bar)
  • alacsony nyomás ellenállóság

Méretek

  • tok átmérő 44 mm
  • tok vastagság 14 mm
  • tokfül távolság 22 mm
  • súly (szíj nélkül) 122 g

Speciális Sinn technológiák

  • TEGIMENT extra karcálló felület a tokon és a lünettán is
  • páramentes belső kialakítás
  • -45C° - +80C° közötti működés
  • mágneses védettség 80.000 A/m-ig

Talán kicsit soknak tűnik ennyi műszaki adat, de a gyártót nem véletlenül hívják Sinn Spezialuhren-nek (Sinn speciális órák), egyedi műszaki fejlesztéseik megérdemlik, hogy külön foglalkozzunk velük.

Sinn EZM-12 képek minden mennyiségben

(Kattints a képre és galéria nyílik)

 

 Fotók: Sinn Spezialuhren Gmbh © 2017

werkmania_hu-banner.jpg

werkmania_hu_instagram.jpg

süti beállítások módosítása