Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Pulsar PX5 solar chrono – kis testvér, nagy méretek

A Seiko kistestvére bemutatkozik, rögtön egy komolyabb darabbal

2017. június 11. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

Az megvolt, hogy a Pulsar órák valójában a Seiko család tagjai? Az egyik komolyabb tudású modell járt nálunk, solar szerkezettel, és a kidolgozása és tudása alapján nyugodtan oda lehet tenni a „nagyok” mellé a polcra.

pulsar-header-1000x400.jpg

Pulsar órák – ismerős valahonnan…

De honnan is? A márkát nem más, mint a Hamilton Watch Company alapította a 70-es évek legelején. Nem is akármivel léptek piacra, a világ első elektronikus és digitális kijelzős óráját készítették el. Hogy még nagyobbat szóljon, rögtön 18K arany tokban jelentették meg az órát, az akkor elérhető technológia alkalmazásával a jól ismert piros ledes kijelzővel, nem kevesebb, mint 2100 USD áron (ez ma hozzávetőleg 12.000 USD-t jelent).

A siker nem is maradt el, főleg, miután a P2 modell megjelent a legjobb James Bond epizódban is Roger Moore kezén, az 1973-as „Live and let die”-ban. A Seiko 1978-ban vásárolta meg a márkát, és a Seiko és a Lorus közé pozicionálta a piacon.

pulsar-007-1000x400.jpg

A fény erő – Pulsar solar szerkezet a nagy testvértől

A Pulsar (kis késéssel ugyan) megkapja a nagy testvér, a Seiko fejlesztéseit. A zöld technológiák jegyében már az óragyártók is egyre inkább fordulnak a megújuló energiaforrások felé, legyen az napenergia vagy mozgási energia. A Pulsar az előbbiből kapott, a VS75 szerkezetet a Nap hajtja, elég hatékonyan.

vs75.jpg

A solar szerkezetek működéséről korábban itt írtunk, a napfény energiáját képesek átalakítani, és ami a legfontosabb, tárolni is hónapokig.

Méret, kényelem, funkciók – a Pulsar PX5 a mindennapokban

Napjainkban megfigyelhető az órák méretének folyamatos növekedése, ez főleg a friss, fiatalos márkáknál érezhető. Beállt a sorba a Pulsar is, és komolyabb méretű darabok jönnek tőlük sorban.  A PX5 mérete a határán táncol a hordható és a túl nagy óráknak, egy átlagos vagy annál vastagabb csuklón még kényelmesen elfér, de egy vékonyabb (18 cm alatti kerületű) csuklón már zavaró lehet a mérete. A 45 mm-es átmérő még elmegy, de az 51 mm magassághoz azért már férfi kell.

wristshot-px5.jpg

VS75 szerkezet egy bevált, minőségi darab. Hatékonyan hasznosítja a napfényt, 5 óra a teljes feltöltési ideje, de még borús időben sem kell több neki erre 18 óránál, és ez 6 hónapra elegendő energiát tárol el a szerkezetnek.

TUDTAD? A minőségi kvarc szerkezetek – és a solar szerkezet ebből a szempontból nem különbözik az elemmel táplált társainál – képesek már jelezni, ha a töltöttségük, illetve az elem kapacitásuk már a végét járja. Ezt gyártónként máshogy hívják, az általános elnevezése az EOL (End Of Life) funkció. A Seiko VS75 szerkezet ezt úgy jelzi, hogy a másodperc mutató a megszokott egy másodperces lépések helyett két másodpercenként lép egyet. Ha ezt látod, ne ijedj meg, csak tedd gyorsan az órádat fény (ha lehet, napfény, bár akár egy LED lámpa is megteszi) közelébe.

A kronográf funkciók itt is a szokásosak, 1/5 mp időmérés stopperrel a központi másodperc mutatón, 60 perces gyűjtő és részidő.

Design, lume rendben – 100m vízállóság a nyárra szintén rendben

A Pulsar, mint a Seiko második vonalbeli márkája, nem panaszkodhat a designra. A számlap strukturált, szépen kidolgozott, rakott indexekkel és több dimenziós kialakítással, átgondolt színhasználattal, egyszóval nem egy összedobált darab. Szerencsénkre a lume (vagyis a mutatók és indexek sötétben való leolvashatóságát biztosító foszforeszkáló –és nem fluoreszkáló- bevonat) jutott a mutatókra és az indexekre is, így nem probléma sötétben sem, ha szeretnénk tudni, hány óra van J Ez nem tűnik annyira fontos dolognak, de például a Seiko Recraft használati értékéből is sokat levon a lume hiánya, egyszerűen csak akkor tűnik fel, hogy fontos, amikor nincsen.

pulsar-solar-02-1000x300.jpg

A leolvashatóságot nagyban javítja, a fotózhatóságot pedig szinte lehetetlenné teszi a domború üveg. Nagyon jól mutat vele az óra, és sérülékenynek sem tűnik különösebben, persze ezt majd az idő eldönti. Kapott még a Pulsar PX5 egy tachyméter skálát is, ez ugye az átlagsebesség mérésére van, használatát már többször tárgyaltuk, és nem olyan bonyolult, mint amilyennek a skála alapján gondolnád.

A rozsdamentes acél tok és szíj, a menetes hátlap és a domború üveg a kronográf gombjaival egy fiatalos, sportos, a mindennapokban jól használható órát eredményezett, az ítélet: szerettük.

Pulsar PX5 képek

Nézegess még képeket, ha tetszett az óra, oszd meg nyugodtan a Facebook-on, hadd olvassa más is!

 

insta_insert_1000x400.jpg

süti beállítások módosítása