Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Elysée Dual Timer – emeli a tétet

A németek elkészítették a közel tökéletes órát a nyárra - ne hagyd ki!

2017. július 04. - Taliga Tamás

„Ne tegyél soha a fekete lóra” – idézhetnénk Döglégy Zolee örökérvényű sorait, de a fekete ló most befutott. Amikor megérkezett az Elysée Dual Timer modellje, elsőre nem tudtam hova tenni. Aztán felvettem, és estére azt vettem észre, hogy nem nagyon akar a dobozba kerülni, sőt, azóta gyakorlatilag állandó viseletté lépett elő.

elysee-dual-timer-header.jpg

Elysée – honnan is ismerős?

Ahogy már korábban írtunk róla, az Elysée az egyike a német feltörekvő márkáknak, amikre oda kell figyelni.  A cég mára az egyike a legnagyobb német óragyártóknak, düsseldorfi központtal, valódi óragyártással és egy sikeres brand bevezetésével a háta mögött. Családi vállalkozásként könnyen hozhatnak komolyabb döntéseket is, mint egy mamutcég, így egy Dual Timer-hez hasonló modellel is mernek kockáztatni – és most nyertek.

Dual Timer – búváróra, toolwatch, vagy valami más

Az Elysée Dual Timer az utóbbi kategóriába tartozik – valami más. Bár szerepelt a múlt heti Nagy búváróra választó tesztünkben, valójában mégsem búváróra, csak egy hibátlan darab a nyárra. A 100 méteres vízállósága miatt nyugodtan viheted a strandra, a zafír üvegével nem kell attól tartani, hogy megkarcolod valahol, a szabványos méretű szíjat pedig gyorsan és egyszerűen cserélheted NATO szíjra, így a legnagyobb melegben is kényelmes viselet marad.

Mi kell még a nyárra, amit egy órától elvárnál?

Legyen kényelmes

Ezt teljesíti, a 42 mm-es mérete az átlag férficsuklón kényelmesen fekszik, a tokfülekben eléggé belül fekvő stiftek miatt szépen követi szíj a kéz formáját – kényelem rendben.

Legyen vízálló

Ahogy írtam, 100 méter (10 bar) vízállóság mellett nem kell aggódni a beázástól. Persze ahogy minden órára, erre is vonatkozik a nyár eleji kötelező tömítettség ellenőrzés (avagy nyomáspróba), és ha nem teljesíti, akkor tömítés csere. Pár ezer forintos kisebb szerviz kiváltja a teljes nagyjavítást, ami a beázott órára vár, ezt az első évben még csak a nagyon óvatosak végeztetik el, de később tényleg ajánlott a szezon előtt megtenned.

Legyen problémamentes

Legyen. Az Elysée Dual Timer szerkezete egy Miyota 820A, ami egy belépő szintű japán automata. Saját mérésünkre tudok csak hivatkozni, ami 10 napon át napi 4.9-5.3 másodperces járáseltérést (konkrétabban sietést) mutatott. Ez önmagában sem egy rossz érték, de ami fontos, hogy nagyon stabilan hozta ugyanazt az értéket, vagyis egy beszabályozás után egy napi 1 mp pontosságú szerkezet lehet belőle, amit sok automata óra megköszönne.

Legyen dögös

Bár ízléssel nem vitatkozunk, a Dual Timer esetében nincs is miért: dögös. A jól eltalált mérete, a mélykék számlap a narancs és fehér mutatókkal, rakott indexekkel és az üveg alatti belső funkciógyűrűvel ( más néven lünetta, ami egy forgatható gyűrű az órákon különböző funkciókkal), a több fényre polírozott / szálhúzott tok és a tömör szemes fémszíj a dupla biztosítású csattal igazán jól sikerült design. Egyöntetű tetszést váltott ki mindenkiből, főleg napsütésben, amikor ennek a kék típusnak (létezik még fekete és ezüst számlappal is) különösen szép fénye van.

20170610_150441-01.jpg

Dual Timer – nagy ötlet, nagy segítség

A dual timer funkció, ahogy a neve is mutatja, megkönnyíti az életed, ha valamiért két időzónát kell figyelemmel követned. Mivel jelenleg éppen 7 időzónával tartózkodik odébb az egyik kedves családtagunk J, így jelentősen megkönnyíti a kapcsolattartást, ha nem álmából verjük fel csak azért, mert nem sikerült fejben kiszámolni, hogy mennyi is lehet most náluk az idő…

A használata rendkívül egyszerű: a két korona nem csak azért van az órán, mert jól néz ki (bár el kell ismerni, nagyon sokat segít neki kiemelkedni az átlagos órák közül). Az alsó a hagyományos felhúzótengely, ezzel állíthatjuk be az órát és szerencsére fel is tudjuk húzni kézzel vele azt, ami nagy előny, ha napközben nem hordtuk. Ami minket most érdekel, az a felső korona: ezzel állíthatjuk be a második időzónát. Jelen esetben a hét óra mínusz miatt (mivel 12 órás a beosztása) csak ezt a heteshez kell állítani, és bármikor ránézünk, a kismutató mutatja az aktuális második időzóna óráját, a nagymutató pedig a perceket.

Elsőre sokkal bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában, pár nap után már pont olyan gyorsan leolvastam róla a második időpontot is, mint a hazait. Ha pedig éppen nincsen szükség rá, a 12-esre állítva a normál idő is leolvasható a hagyományos módon, és a két koronás dizájn így is ütős lesz.

Tények, adatok – az Elysée Dual Timer számokban

  • Miyota 820A japán automata szerkezet
  • kézell is húzható, nem másodperc stoppos
  • dual timer modell, két időzóna megjelenítése egyidejűleg
  • rozsdamentes acél tok
  • rozsdamentes acél menetes hátlap, üveg betéttel
  • zafír kristály óraüveg reflexiómentes bevonattal
  • átmérő 42 mm
  • vastagság 13 mm
  • vízállóság 10 ATM / 100 méter
  • tömör szemes fémszíj, duplán biztosított csattal

Tetszett?

Röviden: nagyon. Bővebben: az Elysée Dual Timer egy kifogástalan darab a nyárra, de éppúgy megállja a helyét kicsit komolyabb öltözethez is, mivel nem egy külső lünettás búvár, hanem egy kicsit sportosabb, de látványos darab. A nagy klasszikusokon kívül ritkán nő a szívemhez ennyire óra, de a Dual Timer a hétköznapokra egyedül is megállja a helyét minden helyzetben.

edt00.jpg

 Nézegess még képeket róla, ha bejön:

 

insta_insert_1000x400.jpg

süti beállítások módosítása