Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

UNDIVE DARK SEA 500 – a sötét óceán királya

2017. augusztus 05. - Taliga Tamás

Ha valami jól sikerült, sokan próbálják lemásolni a sikert. Ha sikerült is lemásolni, valószínűleg nem fogják megérteni, miért nem jön ugyanaz a siker… De mi a helyzet akkor, amikor a siker forrását nem lemásolják, csak inspirálódnak belőle? Na ilyenkor jön a siker újra, ezt várja az UNDIVE DARK SEA 500 modellje is, az első benyomásaim alapján joggal.

 dark_sea_scence_1.jpg

Undive Dark Sea 500 – ismerős valahonnan?

Ha meglátod az egyik legfrissebb microbrand legnépszerűbb darabját, az Undive Dark Sea 500-at, fészkelődni kezd az agyadban, hogy ezt láttad már valahol. Vagy nem. De mégis.

Ne törd rajta sokat a fejed, segítek: a Seiko második búvár ikonja, a 6105 ihlette, bevallottan. Felfogható az óra egyfajta tisztelgésképpen is a híres felmenője előtt, annak legjellegzetesebb jegyeit megtartva igazi 2017-es darab lett belőle.

Egy 40-50 éves órát fel lehet újítani szinte tökéletes állapotra, nemrég mutattuk be az Orient Multi Year calendar-t, amiből egy 1973-ban gyártottat állítottunk talpra. Teljes szerkezet szerviz, tok polír figyelve a tok geometriára, szinte minden részletében megújult. Mégsem lett tökéletes, az eredeti plexi már nem beszerezhető, gyári fémszíj már csak rettenetesen leharcolt létezik, így mégsem kifogástalan, hiába szinte új állapotba került. Ugyanez a helyzet a legtöbb hasonló korú órával is, már soha nem lesz tökéletes (ésszerű kereteken belül, persze).

Ezért van létjogosultsága az Undive Watches-hoz hasonló microbrand-eknek, akik a szolgai másolás helyett fogják a Seiko 6105-öt, két évig dolgoznak rajta, majd előállnak egy olyan órával, ami tökéletesen hozza az apokaliptikus 6105 érzést, de már igazán 2017-es teljesítménnyel.

A Seiko 6105 leghíresebb megjelenése az „Apokalipszis most” című 1979-es Coppola filmben volt, nem más viselte, mint Martin Sheen. Külön érdekes, hogy a fia, a Nagymutató blog egyik kedvenc színésze, Charlie Sheen is Seiko-t viselt a „Szakasz”-ban 7 ével később.

500 méter vízállóság, héliumszelep – ez már nem játék

Most, hogy már tudjuk, honnan is ered az Undive Dark Sea 500 búváróra, nézzük meg egy kicsit alaposabban. A tok, bár nagynak látszik (és hát valójában az is), az arányai miatt kényelmes viselet. A 47 mm-es átmérő tényleg nem kicsi, de az 50 mm-es magasság és a tokfülek íve egy hordható búvárt eredményeztek.

Az óra 500 méterig vízálló, ami messze túl van a professzionális búvárórák 200 méteres belépő határán. Éppen ezért került a tokba beépítésre egy héliumszelep, amely a nagy mélységben hosszabb idő alatt a tokba diffundáló hélium túlnyomását vezeti le a felszínre érkezéskor. A valóságban persze nagyon kevesen tartózkodnak olyan mélységben és környezetben, ahol ez megtörténhet, de a héliumszelep egy búvárórában a gyártó technikai felkészültségét mutatja.

Sötét óceán 500 méter mélyen – mi van a leolvashatósággal?

Az Undive Dark Sea 500 tervezésekor nem spóroltak a Lumibrite festékkel, amely a mutatók és az indexek sötétben foszforeszkálásáért (és nem fluoreszkálásáért) felel. A mutatók, a lünetta és az indexek bőven kaptak belőle, és ez fontos jellemzője a profi búváróráknak, mivel a leolvashatóságon  akár életek is múlhatnak a mélyben…

dark_sea_scence_3.jpg

A másodperc mutatón lévő festés pink színben világít, aminek a stíluson kívül gyakorlati jelentősége is van: sötétben rápillantva gyorsabban tudjuk megállapítani, melyik mutató lesz a másodpercé és a perceké. Persze manapság már fontos az is, hogy egy óra stílusos legyen, ennek sem tesz rosszat az egyedi festés, sem a választható fekete DLC bevonat a lünettán.

Szerkezet – már megint a Seiko…

A microbrandek közös jellemzője, hogy bár órát képesek tervezni és gyártani, saját szerkezetet általában nem. Erre remek bejáratott megoldások vannak, a Miyota és a Seiko is gyárt és értékesít kisebb gyártóknak szerkezeteket.

Ezekből került egy komolyabb darab az Undive Dark Sea 500 tokjába, a Seiko NH35 jelzésű automatája. A szerkezet a Seiko saját óráiban 4R35 néven is használatban van, kézzel is húzható, másodperc stoppos, bevált darab, hozza a megszokott minőséget.

 

Undive Watch Dark Sea 500m from Undive Watch Innovation on Vimeo.

Tények és számok – a Dark Sea 500 technikai adatai

  • Seiko NH35 japán automata szerkezet
  • kézel is húzható, másodperc stoppos
  • (fél)lengésszám 21.600
  • rozsdamentes 316L „orvosi” acél tok
  • rozsdamentes acél 316L „orvosi”acél menetes hátlap
  • zafír kristály óraüveg, domború kivitel
  • átmérő 45 mm
  • vastagság 15.4 mm
  • magasság 50 mm
  • vízállóság 50 ATM / 500 méter
  • héliumszelep
  • 120 klikkes lünetta, normál vagy DLC bevonattal
  • koronazár, Trident logóval

 

Kickstarter projekt – dobjuk össze és meglátjuk, hogy sikerül

Az óra a Kickstarter keretein belül készült, amely egy közösségi finanszírozási platform. A lényege röviden annyi, hogy nagyjából a kétezres évek eleji hazai társasház építésekre emlékeztet, valaki kitalál egy jól hangzó projektet, és ha talál elég támogatót, aki megelőlegezi neki a bizalmat és a befektetendő pénzt, cserébe komoly kedvezménnyel és az elsők között jut hozzá a finanszírozott ötlet eredményéhez, jelen esetben egy egyedi, stílusos és igazán „dögös” búvárórához (a különbség a hazai projektekkel szemben azért főleg az, hogy a kickstarteres projektek kisebb tétekkel működnek, és sokkal nagyobb arányban végződnek pozitívan).

Az Undive Kickstarter projektje már elérte a 100%-os finanszírozást, de még augusztus 25-ig be lehet szállni, így még maradt egy kis idő, amíg kockázat nélkül behúzható a Dark Sea 500 :)

UNDIVE DARK SEA 500 GALÉRIA

 Köszönet a Seiko 6105 fotóért az AAWF blognak

insta_insert_1000x400.jpg

süti beállítások módosítása