Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

SEIKO Prospex Fieldmaster Lowercase edition – a tonhal, ahogy a japánok szeretik

2017. szeptember 24. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

A sikeres modellek újraértelmezése nagy divat az órák világában. Nincsen ez másképp Japánban sem, nemrég a SEIKO elővett egy több, mint 40 éves ötletet, és modern lelket öntött a jól bevált testbe, amit csak úgy ismerünk: Seiko Tuna.

 seiko_solar_field_tuna_header.jpg

 

De hogy jön ide a tonhal?

1975 – a japán gyártó 10 évvel az első búvárórája után  jelentette meg az abban az időben (is) elismerésre méltó sorozatának első darabját, a 6159-7010 modellt, vagyis ismertebb nevén a Seiko Tuna-t.

A robosztus kivitel nem csak design volt, a 600 méteres vízállóság professzionális búvár modellt takart, mely 51 mm-es átmérőjének és kissé megosztó formájának (ami sokak szerint egy tonhal konzervre emlékeztet) köszönheti becenevét.  

1978-original-golden-tuna-quartz.jpg

Az első quartz, a Golden Tuna

 

1978-ban készült az első quartz modell , mely a színe miatt Golden Tuna néven vált ismertté. Az eltelt 40 évben közel 30 típusa látott még napvilágot, vagyis egy igazán sikeres, és a gyár történetében ritka hosszú időt megélt sorozat lett a Seiko Tuna.

seiko_tuna_timeline.jpg

Seiko Tuna történelem (via thespringbar.com)

 

Field Tuna, ami nem vágyik a tengerbe

A sorozatból némiképp kilóg, sőt sokak szerint nem is tartozik teljesen bele a Fieldmaster, amely nem búváróra. A lünetta sem a megszokott típus, itt iránytű funkcióval lett felruházva, és a vízállósága is „csak” 200 méter. Érdekessége, hogy a hátlapra gravírozva megtalálhatóak rajta a légimentők tájékoztatására szolgáló földi jelzések (bővebben itt olvashatsz róluk), ha bajba kerülnél például túrázás közben.

 Seiko Fieldmaster, az eredeti, automata változat (via yeomanseiko.com)

 

2016 – a modernizált változat

A Japánban népszerű design cég, a Lowercase vette kezébe az órát, és újragondolták hazai ízlés szerint, rögtön 8 változatban, melyekből 5 azonban limitált kiadásű, 300-tól 700 darabos mennyiségben készültek összesen.

A Lowercase Japán egyik legismertebb és elismertebb design cége, olyan brandek-nek segítettek az ottani ízlésvilághoz idomulni, mint a Nike, Lego vagy éppen a Disney. Ha ők nyúlnak hozzá valamihez, annak ott általában komoly visszhangja és sikere is van, így valószínűleg ezért esett rájuk a választás.

werkmania_hu-banner.jpg

A legfontosabb különbség a szerkezetekben van. Az új sorozat a Seiko solar szerkezetet kapta meg, bővebben már írtunk róla régebben. A szerkezet lényege, hogy a nap energiáját felhasználva tölt egy kis akkumulátort az órában. Rendkívüli hatásfoka miatt már egészen kevés fény mellett is képes töltést adni, így a gyakorlatban, ha egy solar szerkezetes órát nem tartsz sötét fiókban hosszú hónapokig, soha nem fog lemerülni.

solar_wp_insert-1000x400.png

 

A nem limitált darabok az SBDJ027/028/029 típusszámokon futnak, valamennyi 200 méteres vízállósággal, ami bár nem közelíti meg a névadó professzionális adatait, de a hétköznapokon bőségesen elég a nyugodt viseléséhez – víz nehezen fog kárt tenni benne.

 nem_limitalt_seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-002.jpg

A limitált típusok hátlapja is viseli a jelzést, hogy itt egy ritkaság akadt a kezedbe:

seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-5.jpg

Az öt modellből három NATO stílusú szövet, kettő pedig NATO stílusú bőr szíjat kapott:

seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-limited-editions-001.jpg

Egy limitált darab, a dobozon láthatod a LC logót (Lowercase Tokyo)

A sorozat nem tudni, meddig lesz elérhető, mivel a Seiko modelljeinél azért ritka a Tuna-hoz hasonló hosszú életút egy-egy darabnál, így ha megtetszett,jó ha minél hamarabb a dobozodban tudod valamelyiket :)

 

 

 

 

süti beállítások módosítása