Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

ORIENT MAKO - a klasszikus visszatér!

De csak egy kis időre.

2017. október 20. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

A búvárórák között van egy modell, az Orient Mako, amit mindenki ismer. Az évek hosszú sora alatt azonban annyi változata készült, hogy ideje rendet tennünk, és végre összegyűjteni a teljes modelltörténetet a most megjelent eredeti Mako újrakiadás apropóján. Nem volt egyszerű feladat.

yellow_mako.png

2004-től napjainkig – az Mako története nem ér véget

Az elmúlt 13 évben az Orient Mako modellje egyértelműen a legnépszerűbb modell volt a tengerentúli piacokon. Történetéről itt írtunk korábban, a 2004-es megjelenése óta ár-érték arányával a markában tartotta a piacot.

Egész pontosan a piacnak azt a részét, ahol a megfizethető japán búvárórákra van nagy igény, és ez nem lebecsülendő mérete az órák világának.

De mi titka a Mako modelleknek? Miért annyira népszerűek? Összegyűjtöttük a siker titkait, valójában nem is annyira bonyolult: elérhető áron az elvárt design mellett minőséget kell adni, és kész is AZ ÓRA, amit sokaknak az Orient Mako jelent.

mako-generaciok.jpg

ORIENT MAKO – a sztori

Az eredeti MAKO 2004-ben jelent meg először, és azonnal az élre állt. a 200 méteres vízállóság, az egy irányba forgó funkciógyűrű, a naptárkijelzés és a 46943-as jelzésű (a SEIKO 7009-es szerkezetéhez hasonlóan elnyűhetetlen) saját automata szerkezet a kategóriájában mind nagyon elfogadható volt, sőt.

mako-is-back.gif

Egyetlen probléma volt vele: a megjelenésekor a szokásos gyári típusjelzést kapta, egy megjegyezhetetlen számsort (FEM65002DW). Nem kellett sokáig várni, a Seiko beceneveihez hasonlóan az ORIENT óra rajongók is hamar megtalálták a becenevet: ez lett a MAKO.

mako-vs-ray-pinterest.jpg

2010-ben érkezett egy változata, az ORIENT RAY, ami hasonló népszerűségnek örvendett, sőt, mivel eredetileg csak az USA-ban értékesítette a cég, így a többi belpiacos változathoz hasonlóan egyre nagyobb kultusza lett a világ más részein, így Európában is.

Az ORIENT RAY sokban azért nem különbözött az eredeti MAKO modelltől, kicsit más indexek és valamivel erősebb lume (a mutatók sötétben foszforeszkáló festése) különböztette meg. A RAY inkább a klasszikus búváróra stílust képviselte a kerek, nagyobb indexekkel, így aki ezt a vonalat szereti, ebben találhatja meg a közel tökéletes búváróráját.

mako-timeline-nagymutato_blog_hu.jpg

(az infografikát ide kattintva nagyban láthatod és akár le is töltheted) 

2015 – felgyorsulnak az események

2014-ben az Orient Watch USA gondolt egyet, és a Reddit-en megkérdezte a rajongókat, hogy mit változtatnának szívesebben a MAKO-n:

  • jobb lume vagy jobb fémszíj vagy sportosabb számlap?
  • zafír vagy kézihúzós, másodperc stoppos automata szerkezet?

(A kérdőív a mai napig elérhető ezen a linken: Orient Watch USA Reddit survey)

A pontos válaszokat ugyan nem ismerjük, de ennek az eredménye lett egy kifejezetten az amerikai piacra gyártott modell, a MAKO USA. Az óra 2015-ben jelent meg, és a MAKO rajongók szinte valamennyi vágya teljesült: zafír kristály, 120 klikkes funkciógyűrű és igazi, erős lume az USA modell sajátja, sőt, egy addig hiányzó szín is megjelent a palettán: a fehér számlap.

mako-usa.jpg

De a fejlesztés nem állt le, sőt rákapcsolt a japán gyár. A 40 éve megbízhatóan teljesítő automata szerkezet, a 46943 nyugdíjazása után az ennek alapjaira épülő új werk jelent meg, az F6922-es.

Ez lehetett az oka, hogy a 12 éve megjelent ORIENT MAKO és a 6 éves ORIENT RAY modelleket 2016-ban felváltotta a MAKO II és a RAY II, melyek már az új szerkezetet kapták, és a szintén ekkor (egy éves korában frissített) USA II modellel együtt elveszítették ez egyik legjellegzetesebb stílusjegyüket: a korona feletti nyomógombot, mely a dátumváltást segítette az első generációs típusokon.

orient-mako-03.jpg

Hogy mit hoz a jövő az ORIENT MAKO  család számára, még mi sem tudjuk, de az eredeti MAKO és RAY típusok megszűnése után is biztosan lesz mindig új és újabb MAKO a piacon.

(Az összes ORIENT MAKO modellt itt tudod böngészni: Orient Watch USA MAKO)

 orient-mako-nagymutatobloghu-02.png

Érdekesség: a jobb oldalon látható darab beceneve a Delfin (Orient Dolphin). 2009-ben jelent meg, és bár nem közvetlen tagja az Orient Mako családnak, egyértelműen közösek a gyökereik. A domború funkciógyűrű ritkaság az Orient órák történetében, de jól áll neki…

süti beállítások módosítása