Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

10+1 kérdés a Kronaby alapítójához - interjú az óraipar legújabb szereplőjével

2017. november 12. - Taliga Tamás

A Kronaby órái szinte a semmiből jelentek meg, és magasra tették a lécet a saját piacukon. A hibrid órák még nem okosórák, de már nem klasszikus órák, hanem a kettő legjobb tulajdonságait kombinálják, prémium minőségben. Megkérdeztük a svéd cég egyik alapítóját a kettőből, honnan jött és merre tart az idei év legígéretesebb darabja.

sarandis_kalogeropulos_co-founder.jpg

10+1 kérdés az egyik társalapítóhoz a Kronabyról

Nemrég alkalmunk volt egy interjút készíteni Sarandis Kalogeropulos-szal, aki a svéd cég két alapítója közül az egyik, jöjjenek a kérdések és a válaszok (igen, megkérdeztük, milyen órát hord, meg fogsz lepődni ;).

NMB: Ki találta ki, melyik típus inspirálta és mennyi idő kellett az első működő darab elkészítéséhez? Sok probléma volt a fejlesztés alatt?

Mr S.K.: Én és egy kollégám, akit még a Sony-nál dolgozva ismertem meg. Az okoseszközök és viselhető technológiák területén szerzett tapasztalatainkat felhasználva egy teljesen új és varázslatos dolgot akartunk fejleszteni.

Ehhez első lépésként meg kellett határozni, mi hiányzik a mindennapjainkból – ez volt egy igazán szép és okos óra, egy ’”connected watch”. 2015 szeptemberében megalapítottuk a cégünket, az Anima-t. Az volt a célünk, hogy digitalizáljunk egy tradicionális iparágat, az órakészítést. Ennek érdekében összeültünk a világ vezető szakértőivel olyan területeken, mint a szoftver- és hardverfejlesztés, UX (felhasználói élmény, a szerk.) és design.

Az eredmény egy gyönyörű okosóra, használható funkciókkal és töltés nélküli megoldással, ezt csak ez a csapatmunka tette lehetővé.

kronaby-collection.jpg

NMB: A Kronaby szerkezeteket ki tervezte, és hol? A gyártás is svéd?

Mr S.K.: A “Kronaby Connected Movement”, a Kronaby órák szerkezete házon belül lett fejlesztve. A legjobb svéd csúcsmérnökök dolgoztak rajta a szoftver- és hardveriparból is, végtelen lehetőségeket kínálva az új funkciók és felhasználói élmények további fejlesztésére az óráinkhoz a jövőben is.

tm-main-nmb-800x200.jpg

NMB: Hogyhogy nem Svájcba helyezték a céget? (az ugye jól hangzik az órák világában, még ha nincs is mindig valós tartalom mögötte)

Mr S.K.: Svéd cég vagyunk, a központunkat Malmö-ben létrehozni természetes volt a számunkra. Itt van valamennyi fejlesztői kapacitásunk, itt hozzuk létre a csodát!

kronaby-planning.jpg

 NMB: Mi volt az indíttatása, hogy nem egy „hagyományos” okosórát terveztek?

Mr S.K.: A Kronaby alap elgondolása az volt, hogy a tradicionális órakészítést helyezi a középpontba, és csak fontos okos funkciókat adunk hozzá ehhez, ezeket is csak a mindennapi hatékonyság növeléséhez. Ezt hívjuk mi Emberi Technológiának (Human Technology).

A világ élvonalbeli mérnöki tudását  kombináltuk a híres skandináv designnal és a klasszikus óragyártással, és sikerült is létrehoznunk egy teljesen új generációját az óráknak.

NMB: Hány beszállító kell egy ilyen projekthez, és hányan dolgoznak a Kronaby-nél?

Mr S.K.: Nagyjából hetvenen dolgozunk a Kronaby-nál, és csak válogatott beszállítókkal dolgozunk, akik képesek voltak megfelelni a “Human Technology” és a prémium minőség elvárásainak is.

NMB: Nagyon sok rendezvényt tartanak, ez segít a márka népszerűsítésében ?

Mr S.K.: Igen, nagyon hatékonynak látjuk ezeket az eseményeket, hogy elmondhassuk mindenkinek a történetünket, és megismertethessük őket a gyakorlatban is az elképzelésünkkel, illetve azzal, ami lett belőle.

kronaby-meeting.jpg

NMB: Milyen a fogadtatása a Kronaby-nek? 

Mr S.K.: A Kronaby egy hybrid óra, amire nagyon jól reagált a célközönségünk. Mind a tech rajongóktól, mind a divat- és lifestyle világtól fantasztikus visszajelzéseket kaptunk.

NMB: Nem tartanak a kínai másolástól?

Mr. S.K.: Mivel a Kronaby egy hibrid óra, úgy vélem, hogy előnyünk van a hagyományos órákhoz képest, bár a külsőt persze könnyű másolni, a szerkezete már sokkal összetettebb.

Bízunk benne, hogy ebben az értelemben nagyon egyedi termékekkel rendelkezünk, amit nem lenne egyszerű lemásolni.

kronaby-nord2.jpg

NMB: Honnan jön a Kronaby márka, és hová tart? Mi lesz a fejlesztés iránya a jövőben?

Mr. S.K.: A Kronaby egy brand, amit az Anima, az anyacégünk hozott létre, és folyamatosan keresi az új utakat és ötleteket az IoT (Internet of Things – a “dolgok” internete) világában.

Újabb kollekciók megjelentetését is tervezzük (ez november elsejével valóban meg is jelent, a szerk.), illetve folyamatosan bővítjük a funkciókat e meglévő órákhoz is.

NMB: Tervezik-e saját butik hálózat kiépítését, vagy viszonteladókkal értékesítenek?

Mr S.K.: Európában, az Egyesült Államokban és Japánban csak válogatott forgalmazókkal dolgozunk, és persze elérhetőek az órák, illetve a hozzájuk kapcsolódó információk a Kronaby.com oldalon is.

 

NMB: Milyen órát hord a mindennapokban?

Mr S.K.: Szeretem a Kronaby Carat Gold órámat, ezt hordom minden nap.

kronaby_woods_light_blog.jpg

Okosóra? Hibrid óra? Connected watch? Mi is a Kronaby valójában?

Nehéz fába vágta a fejszéjét a Kronaby, amikor egy olyan területre tette be a lábát, ahol kissé ingoványos a talaj még. Az óra, amit kitaláltak, nem egy okosóra, hiszen nincsen érintőképernyője, nem lehet vele pulzust mérni és telefonálni sem, de nem is egy hagyományos óra, hiszen a szerkezete önállóan nem működik, mint egy hagyományos óráé, kell hozzá egy okostelefon és egy app, ami működteti.

Mégis, az óra megjelenése klasszikus vonalakat ötvöz északi minimalista jegyekkel, nem lehet róla elsőre megmondani, hogy ez nem egy hagyományos darab. A mindennapi használatát viszont nagyon megkönnyíti, hogy nem kell felhúzni és tölteni sem, nem kell pontos időt állítani, egyszerűen ott van, és mindig tudja, hány óra van.

tm_pierre_cardin_werkmania_800_400.jpg

Nemrég írtunk egy hosszabb tesztet róla (ide kattintva találod), érdemes elolvasni, nagyon egyedi ötleteket vonultatott fel a Kronaby.

süti beállítások módosítása