Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Elysée Start Up – ébredő versenyszellem

2017. december 27. - Taliga Tamás

elysee-18011-start-up-header.jpg

A német óragyártás elérhető árú, de minőségi darabjairól többször írtunk már, most az Elysée Competition sorozatának újabb darabja van terítéken. Német gyártás, japán quartz szerkezet – mi baj lehet? Már Te is tudod a választ – semmi.

A Nagymutató Blog rendszeres olvasói már tudják, hogy a német óragyártás nem csak a felső kategóriás technikai műremekekből áll. A megbízhatóság analógiájaként használt Volkswagenekhez hasonlóan bevezethetnénk a „Volksuhren” kategóriát is, mert mai tesztünk gyártója, az Elysée ebben a ligában játszik.

Német óra a német óra?

Megnyugtató, hogy igen. Korábbi cikkünkből megismerheted a cég történetét, és azt is, hogy hol is készülnek az óráik. A „Made in Germany” felirat nem véletlenül kerül rá a számlapokra, az eddig megismert Elysée órák minősége kifogástalan volt.

Az 1920-ban alapított gyár nagy utat járt be, két tulajdonosváltás után végül a kilencvenes évek elején került egy német családi vállalkozáshoz, akik azóta is üzemeltetik, immár a világ 30 országában, sikeresen megalapozva a minőségi, de (szinte) bárki számára megfizethető német óra kategóriáját.

Elysée 18011 Start Up – hagyományos megbízhatóság

Az Elysée Start Up quartz kronográf egyrészről nem ígér semmi forradalmit, másrészről ezt kifogástalanul teljesíti is. Egy hagyományos kronográf modell annak minden előnyével: sportos design, mutatós számlap, extra funkciók.

Ezt persze az összes kronográf óra tudja, de hát ez egy ilyen műfaj. Az Elysée Start Up 18011 elsőre nem is fogott meg, csak egy újabb masszív, sportos darabot láttam benne. Pár nap használat után aztán feltűnt például a kék AR bevonat csillanása a zafír óraüvegen, és arra is sikerült rájönni, miért ezt a típust választottam mégis.

A számlap első ránézésre bár nem tartogat meglepetéseket, mégis kicsit más, mint az átlag, és ez a kicsi már elég is ahhoz, hogy megkedveltesse magát. A vékony, hosszú fehér indexek és az ezek szélességével egyező vékony, fehér mutatók együtt nem a megszokott számlap dizájnt hozzák, mégis arányosak, sportosak, az a bizonyos „hanyag elegancia” határozza meg az összképet.

A nemesacél tok vaskos, de teljesen kényelmesen hordható, a megszokott kronográf gombokkal az oldalán. A lünetta (tudod, mi ez, és hogyan kell használni? Itt írtunk róla, mindent típusát és a történetét is: WERK MANIA – Lünetta)

 

Német acél, japán szív – a szerkezet a quartz karóra bevezetőjétől

Az órának a meghatározó eleme a szerkezete, ebben azt hiszem nem lehet vita. Mivel a német óraszerkezet gyártás ebben a kategóriában gyakorlatilag mintha nem is létezne, a következő logikus lépés a svájci és japán szerkezetek beépítése lehetett.

Az Elysée gyárt órát svájci olcsóbb RONDA quartz szerkezetekkel, illetve a quartz karórákat a hatvanas években először megjelentető SEIKO quartz szerkezeteit is előszeretettel használják. Nem véletlenül, a japán gyártó elérhető áron tud gyártani első osztályú minőségben quartz szerkezeteket, épp ilyen a mostani tesztalanyunkban működő SEIKO VK67 (más néven HATTORI VK67) is.

A szerkezet érdekessége, hogy a HATTORI/SEIKO mechaquartz vonalába tartozik. Ez azt jelenti, hogy az óra működtetését quartz szerkezet végzi, a kronográf funkciókat viszont mechanikus.

elysee-18011-start-up-1000x400.jpg

Tények és adatok – az ELYSÉE 18011 START UP számokban

  • SEIKO VK67 quartz szerkezet
  • kronográf modell 1/5 stopperrel, 12 órás gyűjtővel
  • részidő mérés
  • rozsdamentes nemesacél tok
  • rozsdamentes nemesacél menetes hátlap
  • zafír kristály óraüveg
  • kék AR bevonat (Anti-Reflex, tükröződésmentes bevonat)
  • átmérő 42mm
  • vastagság 13 mm
  • súly 154 g
  • rozsdamentes nemesacél szíj, jelzett békazáras csat
  • 10 ATM (100 m) vízállóság

20171226_163605-01.jpeg

Lume rendben

ELYSÉE 18011 START UP – szerettük?

Összességében igen. Elsőre egy szokásos kronográf darabnak tűnt csak, de néhány nap alatt megkedveltette magát. A mindennapokban egy tökéletes, hibamentesen működő, várhatóan hosszú élettartamú darab lesz. A vízállósága miatt nem kell aggódni, hogy hova mehetünk vele és hova nem, a zafír kristály karcmentes boldogságot ígér, egyszóval: szerethető.

UPDATE: A pontosságról három hónap után

Egy kis adalék a szerkezet pontosságához: a dobozból újra előkerült március legvégén az óra, három hónap alatt sikerült 1 (egy) teljes perc járáseltérést összeszedjen (az egy óra a nyári időszámítás miatt van), ez napi 1 másodperc alatt van...

20180327_080126.jpg

Ez mindenesetre biztató, és jellemzi a SEIKO VK67 quartz szerkezetének minőségét. A képen a referenciamodell a Kronaby Nord modellje volt, annak pontossága pedig adott.

 Valamennyi fotó, grafika és video a WERK MANIA / Nagymutató Blog tulajdona © 2017

werkmania_hu_instagram.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása