Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko Prospex Black Series 2018 - az éjszakai bevetés

2018. február 04. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

A limitált kiadások sok órakedvelő, gyűjtő szívét megdobogtatják. Elsősorban a szépségük és különlegességük miatt, de sokszor nem elhanyagolható szempont a várható értéknövekedés sem - igen, ezeknél a sorozatoknál idővel nem csökken, hanem nő egy óra értéke...

header-black-series.jpg

Prospex "The Black Series 2018 Limited" - a sötét tengerek világa

A Prospex sorozat a a japán gyártó professzionális búvár sorozata (innen ered a név is, PROfessional SPEcifications), komoly darabok, komoly embereknek.

A "diver's 200m" vízállóság ISO szabvány szerinti minősítését sem egyszerű teljesíteni, itt már be kell vetni az eszközök szélesebb tárházát. A masszív tok, a menetes tömör acél hátlap, a menetzáras korona akár dupla tömítéssel, a szigorúan ellenőrzött üveg tömítések mind egy célt szolgálnak: a vízállóságot.

Miért van erre szükség? Kérdezhetnénk, de nem tesszük, hiszen egy ISO szabvány nem csak garantálja a megfelelő órák valódi értékeit, de egy sorozat komolyságát is jól jellemzi. Ezek a modellek valóban megfelelnek akár munkavégzésre használt búvárórák specifikációinak is, ugyanakkor a parton is megállják a helyüket.

Nemesacél tok, éjfekete színben - hogyan készül?

Az alapmodellek eredeti értékeit megtartva ennél a három darabnál is maradt a nemesacél tokozás, ami a rendkívüli szilárdságot biztosítja a nagy mélységekben fellépő extrém nyomás értékeknél is, gondolj bele, a 200 méteres mélységben fellépő nyomás több, mint 200.000 kg négyzetméterenként!

A fekete sorozat bevonata is ennek megfelelő tartóssággal kellett, hogy elkészüljön. A gyári specifikációk szerint titánkarbid bevonatot kapott, mely 30-50%-kal tartósabb felületet eredményez, és nem utolsósorban igen látványos is lett.

srpc49-titankarbid.jpg

Seiko Prospex SRPC49 - a "Black Turtle"

Az egyik legsikeresebb modellje kétségtelenül a Teknős, más néven a Turtle a japán gyártónak (itt olvashatsz róla bővebben). Ezt a vonalat erősíti most a fekete kiadás is, amely borítékolhatóan a legnépszerűbb lesz a három most megjelent limitált darabból. 

A klasszikus tokforma, amely a hetvenes évek óta szinte változatlan maradt, a 4 óránál elhelyezett menetzáras koronával kényelmes viselet, annak ellenére, hogy a 45 mm átmérője nem átlagos a Seiko kínálatában.

 srpc49-02.jpg

 

 Seiko Prospex SSC673 - Solar is, Chronograph is

A kronográf modellek igen sikeresek az óravásárlók körében annak ellenére, hogy egy saját kutatásunk szerint a vásárlóik közel kétharmada soha nem használja ki a funkcióit:

nagymutato_blog_hu-2018_02_04-11-43-27.png

Ezért került a limitált sorozatba az SSC673 is, és jó választás lehet a sportos, trendi kronográfok kedvelőinek. A Seiko V175 solar szerkezete gyakorlatilag "gondozásmentes" (nem elfelejtve a kötelező karbantartást és nyomáspróbát időközönként), hiszen egy teljes feltöltődés után koromsötétben is működik 6 hónapon keresztül. Ha mégsem a pincében tartod, akkor ez a solar szerkezet a mindennapokban azt jelenti, hogy egy átlagos viselés mellett mindig töltött állapotban lesz az órád, kényelmes és megbízható megoldás.

ssc673-02.jpg

Seiko Prospex SNE493 - a klasszikus búvár, extrával

Az SNE493 típussal biztosra mehetsz. A jól bevált forma, 43.5 mm méretben, egy másik igen jól sikerült solar szerkezettel (Seiko V157 - 10 hónap járástartalék teljes feltöltődéssel) nem tud csalódást okozni. 

Ahogy a másik kettő, ez a típus is valódi búvár szíjat kapott, fekete szilikonból, ami a legjobb lehet, ha tényleg merülnél vele. Másik érdekessége, és a kis extra funkciója a dátumablak feletti kis nagyítólencse az üvegen, ami (milyen meglepő) a dátum leolvashatóságát könnyíti meg öregedő búvárok számara is...

sne493-02.jpg

Komolyra fordítva a szót, mivel ezek a modellek éjszakai merülés által ihletett darabok, a korlátozott látási körülmények között valóban indokolt lehet minden, a leolvashatóságot megkönnyítő fejlesztés.

 

Tudtad? Az óraüvegen elhelyezett kis nagyítólencsét az órakedvelők világában csak "Küklopsz"-nak hívják, az ókori mitológia óriás egyszeműi után.

 

 Még egy "hands-on" videó a fekete Teknősről:

 

werkmania_hu_instagram.jpg

süti beállítások módosítása