Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Kronaby Nord és Kronaby Carat - Mr és Mrs Kronaby

Összemosódni látszanak az új trend szerint a férfi és női órák?

2018. március 18. - Taliga Tamás

 moving-2020.jpg

 

 

A rohamléptekkel érkező és folyamatosan fejlődő svéd márkáról, a Kronaby-ról már többször olvashattál nálunk. Ma az első modelljeik közül a két uniszex darabot nézzük meg közelebbről - az elegáns és a konzervatívabb modell közös alapokon nyugszik, mégis nagyon különbözőek.

 kronaby-mr-mrs-header-1200.jpg

Connected watch? Hybrid watch? Mi is ez tulajdonképpen?

Tisztázzuk újra,  mi is a különbség óra, hibrid óra, okosóra és a "connected watch" között? Nincsen még rá jó magyar kifejezés, annyira új műfaj, talán az összekapcsolt óra vagy csatlakozott óra lenne, de ezek azért nem hangzanak túl jól.

g-shock-01.jpg

A quartz óra

Kezdjük a klasszikus quartz szerkezetes órákkal. A Seiko-nak köszönhetően, aki az Astron modellel 1969-ben történelmet írt, az órák fejlődésének amúgy is rögös útja kettéágazott. Az addig ismert és elismert mechanikus szerkezeteknek sok előnye mellett volt egy nagy hátránya: a pontosság. 

Igen, egy komolyabb minősítéssel rendelkező svájci szerkezet csodákra képes a járáseltérés (ismertebb nevén: pontosság) terén, de ha őszinték akarunk lenni, ezek az óra kedvelő és óra vásárló tömegek számára elérhetetlenek, anyagi vagy elvi megfontolásokból. Nem mindenki tud vagy akar milliós összegeket költeni az órájára, de ettől még jogos igénye lehet, hogy az óráját ne kelljen két naponta állítgatni, ha nem akar minden reggel futni a busz után...

Erre született válaszként az igazán olcsón, tömegtermelésben készülő quartz szerkezetes karóra, mely a működési elvének köszönhetően félelmetes pontosságot ígért már a hetvenes évektől kezdve. Igaz, hogy a klasszikus óraipar majd beleroppant, de intő jel volt ez minden gyártó számára, miért is kell a fogyasztók igényeit mégis csak szem előtt tartani néha.

A quartz órák jellemzően olcsók, megbízhatóak, pontosak voltak, majd ezek evolúciója eljutott odáig, hogy különböző szenzorok beépítésével már túra- és búvárfelszereléseket egészítettek ki.

fitbit-smartwatch-nmb.jpg

Az okosóra

Az okosórák fejlődése egy teljesen más irány volt, még ha kicsit erősnek is tűnik elsőre ezeket a "kütyü", eredeti nevén gadget kategóriába tartozó szerkezeteket órának nevezni.

De hogyan nevezzük, ha óraként néznek ki, és egyéb rengeteg funkciójuk mellett mutatják az időt? 

A megjelenésük indoka egyszerű volt. Az okostelefonok terjedésével és az "always online" megjelenésével ( amikor a telefonod mindig elérhető közelségben van, és minden egyes eseményről értesít, melyet rögtön ellenőrizned is kell, mert kell, ugye) a felhasználók igényeltek egy másodlagos kijelzőt, melyen keresztül könnyedén kapcsolatban maradhatnak a külvilággal anélkül, hogy a telefonjukat elő kellene rángatni a villamoson a zsebükből,

Ez lett az okosóra, ami gyakorlatilag a telefon kiterjesztése, de megjelenése és elhelyezése miatt végül az órák közé sorolódott.

20170707_185739-01.jpeg

 Connected watch (hybrid watch)

A quartz szerkezetes órák és az okostelefonok szerelemgyereke logikus lépés volt. A telefonok jellemzően mindig a pontos időt mutatják, innen pedig már csak egy kis ötletelés kellett, hogy megyszülessen az első bluetooth kapcsolattal rendelkező. quartz szerkezetes óra, amely az időt a telefonról frissíti.

Ennek előnye vitathatatlan: mindig pontos, és a GPS szerkezetes komoly órák árának töredékéért nyújtja közel ugyanazt az élményt egy hosszabb utazás során, vagyis a mobilkészülékkel szinkronban mindig az aktuális időzóna szerinti időt mutatja. Az igaz, hogy egy GPS alapú óra ezt önmagában képes bárhol a világon megtenni mobil és mobil lefedettség nélkül is, de kicsiben azért mégis használható funkció ez is.

A Kronaby és a saját megoldása 

A Kronaby komoly szakember gárdát állított a fejlesztésre, az alapítóval készült interjúnkban olvashattatok róla, hogy a Sony fejlesztőmérnökei közül érkeztek, ami a digitális világban igen jó ajánlólevél.

Saját szerkezetet fejlesztve a bluetooth kapcsolat mellett tették le voksukat, hiszen ez a legegyszerűbb módja a telefon és az óra összekapcsolásának. Ezzel sikeresen elérték azt is, hogy a pontos idő mellett még egy seregnyi funkciót lehessen az egyébként teljesen klasszikus óraként megjelenő Kronaby modelleken használni.

A kedvenc funkcióim között első helyen természetesen a szűrt értesítések vannak. Itt a mutatók mozgatásával jelzi az óra, ha bejövő hívásod van, akár azt is be tudod állítani, kitől érkezett (három különböző hívóra), illetve jelzi ha üzeneted érkezett, vagy naptár bejegyzésed értesített, vagy bármit, amit kiválasztottál az alkalmazásaid közül.

A lehetőségek végtelenek, mivel minden alkalmazást vagy csak akár egyetlen egy hívót is beállíthatsz, amelyik a fontosabb.

Mivel a Kronaby órák gombjai a kronográf modellekhez hasonlóan helyezkednek el, így a három gombra rengeteg funkció programozható. Igen, programozható, vagyis Te állíthatod be, melyik gombnyomásra mi történjen.

Dátum kijelzés, egy másik időzóna vagy éppen a kamera használata - ezek nem tűnnek olyan funkcióknak, melyek nélkül nem lehet élni, de ha megszoktad, hogy parkoláskor az órád  egy gombnyomására eltárolja a telefonod, hol álltál meg, vagy megmutatja a new york-i nagynénidet hívhatod-e, akkor már hiányozhatnak egy másik órából.

Kronaby Nord

A Kronaby órái két nagy irányba fejlődtek: a 43 mm-es, nagy méretű modellek, melyek inkább a férfiakat célozzák, és a kisebb, jellemzően 38 mm-es darabok, melyek viszont uniszex darabok.

Ezek közül a Kronaby Nord modellje, mely mégis inkább férfiasabb kiállású. A hétköznapokban kényelmesen hordható mérete miatt ideális lehet ing mellé, illetve a bőr szíj is segít abban, hogy szinte észrevétlen maradhasson. Összehasonlításképpen a Kronaby Sekel modellje 43 mm méretével és tömör acél szíjával már mindig jelzi, hogy a kezeden van, így ha elegánsabb, dresswatch jellegű órára vágysz, jöhet a Kronaby Nord.

kronaby-nord-01.jpg

A két mutatóval is sikerült megoldani, hogy bármely funkció használható legyen, amikhez a nagyobb, segédszámlappal ellátott Kronaby Sekel modell rendelkezik. itt a gombokra programozhatod a fontosabbakat. A valódi bőr szíj nagyon minimalista, igazi skandináv design szerint készült, és a minősége is svéd.

Kronaby Carat

Ha a Kronaby Nord a Mr Kronaby, akkor bemutatjuk Neked Mrs Kronaby-t. A Carat modell (bár valóban uniszex darab, mérete és megjelenése miatt is hordhatja bárki) igazából egy kecses női csuklón mutat a legjobban. A gyári mesh típusú szíj és a tok is a ma divatos rózsarany színben tündököl, illetve az indexek is visszaidézik a boldog huszadik század derekát (talán nem közismert, de az ötvenes-hatvanas években a hosszú, vékony szögletes indexek a női órák sajátjai voltak).

Funkcióit tekintve mindenben megegyezik a Nord modellel, sőt maga a tok is teljes egészében egyforma, így egy kis aranyozás, egy kecsesebb számlap és mutató összeállítás és egy szép arany mesh szíj kellett csak ahhoz, hogy bárki megtalálja a neki kedves modellt.

kronaby-carat-01.jpg

 

Kronaby Nord és Carat galéria

 

 

Valamennyi, a cikkben szereplő kép és videó a Nagymutató blog tulajdona, kérlek amennyiben használni szeretnéd, jelezd nekünk, köszönjük!

süti beállítások módosítása