Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko TV watch T001/DXA001 – csak nézel, mint a moziban

2018. június 17. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

Minden okosórák őse – így jellemezték egyszer a Seiko forradalmi újdonságát, mely a maga korában azt adta a viselőjének, ami miatt a mai okostelefonokat is annyira szeretjük: a mobilitás lehetőségét anélkül, hogy le kellene mondanunk a kedvenc tartalmainkról. 36 év után érdekes felidézni, mit is tudott ez a kis japán csoda.

wellsbaum_blog_pinterest.jpg

(fotó: wellsbaum.blog - pinterest)

1982 – egy eseménydús év

Hogy el tudjunk helyezni egy ilyen fejlesztést, mint a Seiko TV Watch volt, nézzük át gyorsan, mi is történt 1982-ben itthon és a világban:

  • felavatják a BS-t, azaz a Budapest Sportcsarnokot
  • zajlik az irak-iráni háború, és kezdetét veszi (majd véget is ér) a falklandi háború
  • Magyarország az IMF tagja lesz
  • megrendezik az első Rubik-kocka bajnokságot, melyet egy amerikai diák nyer meg
  • Lengyelországon tiltakozási hullám söpör végig, szükségállapotot vezetnek be
  • olyan művek születnek, mint a Dögkeselyű, az E.T. vagy az Alapítvány pereme
  • megjelenik a Commodore 64 és a Knight Rider
  • Michael Jackson kiadja a legsikeresebb albumát, a Thriller-t

És ebben az évben kellett utat törjön magának az ismertsége felé a japán gyártó újdonsága, a Seiko TV Watch is. Valójában teljesen beleillik abba a korszakba, mely a technológia aranykora volt. A fejlesztéseket még nem a számítógépek teljesítménye, hanem a mérnöki leleményesség határozta meg, és a japánok ebben hagyományosan nagyon jók voltak.

Quartz technológia, a világon elsőként Japánból

A Tv Watch egy olyan technológia hozadéka volt, ami tipikusan japán találmány volt: a quartz karóra. 1969 karácsonyán, egész pontosan december 25-én mutatta be a Seiko az Astron quartz óráját, mely a világ első quartz szerkezetes karórája volt.

seiko-astron-1969-watchuseek.jpg

(fotó: watchuseek.com)

Ez az új típusú megközelítése az idő mérésének talán abból is eredhetett, hogy a japán óraipart (és legjelesebb képviselőjét, a Seiko-t) nem kötötték gúzsba az évszázadnyi hagyományok, mint svájci konkurenseiket. Nem kellett megfelelni az elvárásoknak, így bátran fejleszthettek valami teljesen mást, valami teljesen újat is.

Már az első quartz karóra, az Astron is százszor nagyobb pontossággal járt, mint az akkori mechanikus modellek, havi 5 másodperces járáseltéréssel (vagyis pontossággal). Egy átlagos karóra járástartalékához képest még az egy éves elem élettartama is a 250-szerese volt, így megkezdődhetett a quartz forradalom, mely majdnem romba is döntötte a svájci óraipart.

Seiko TV Watch – a technológia forradalma a nyolcvanas években

Ez az időszak valóban aranykor volt, nem csak gazdasági szempontból, de a mai kiszolgáltatottság nélkül lehetett csak egyszerűen élvezni a technikai vívmányokat, hiszen ekkor még nem függtünk ezektől, csak könnyebbé és vidámabbá tették az életünket.

_guenthoer_de-tvwatch-2.jpg

(fotó: guenthoer.de)

1982 nyarán (júliusban, más források szerint szeptember elején) a HATTORI SEIKO CO. Tokióban bemutatta a TV Watch névre keresztelt eszközét, mely egyszerre volt a lehető legkevésbé praktikus és forradalmi újdonság is, és amely mára a „pocket tv” kategória gyűjtőinek egyfajta Szent Grál-ja lett.

seiko_t001_tv_watch_manual.jpg

A japán változat DXA001 és DXA002 néven jelent meg, melyek között a különbség mindössze annyi volt, hogy a DXA001 változat fekete keretet kapott a képernyő köré, és komolyabb fejhallgató volt a csomagolásban. Az akkori ára 108.000 és 98.000 yen volt, mely a fejlesztésére költött több száz millió yenhez képest nem volt magas.

1983 – a TV Watch 001 megjelenik az USA piacon és a filmekben is

Egy évvel a japán bevezetés után az amerikai piacon is megjelent, itt már TV Watch 001 néven. Több kiadást megélt, és szintén máig nagy kedvence a gyűjtőknek. Egy átlagos darabért ma már 500 dollárt kérnek, egy használatlan, eredeti állapotban lévő pedig 1000 dollárig is elmehet.

octopussy-01.jpg

A Seiko TV Watch a James Bond 1983-as Octopussy című epizódjában

Az óra megjelenik még ebben az évben a filmvásznon is, az 1983-as James Bond epizód, az Octopussy jeleneteiben Roger Moore karján, sőt, Tom Hanks is viseli az 1987-es Dragnet (Behálózva) moziban.

1982_seiko_tv_watch-tvhistory_tv.JPG

(fotó: tvhistory.tv)

Egy kis technika – számok és adatok a Seiko TV Watch-ról

A készülék (na jó, óra) egy ½”-os, háttérvilágítás nélküli kijelzőt kapott, 17x25 mm méretben, szürkeárnyalatos (valójában kék-fehér árnyalatokkal operáló) kivitelben. A tv tuner része VHF és UHF csatornákat tudott venni analóg jelből, illetve FM rádióadásokat is lehetett vele hallgatni.

Az analóg tv adások megszűnésével a Seiko TV Watch is a történelem egy része marad, méghozzá a szerethető részéből egy kis darab…

 

süti beállítások módosítása