Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

És Te nyomtatnál magadnak órát?

A 3D nyomtatás jelene és jövője az óraiparban

2017. február 24. - ttamo

3D nyomtatás? Órához?

Nemrég egy kisebb alkatrészt kerestem egy órához, amit mint kiderült, nem is olyan egyszerű beszerezni. Egy CASIO AE1200 óráról van szó (korábban itt írtunk egy tesztet róla, a James Bond féle Seiko féltestvére), aminek nagyon jól állna a NATO szíj, de a kialakítása miatt egyszerűen nem lehet rászerelni.

1201.jpg

A tokfülek szélessége, illetve keskenysége miatt csak maximum 18 mm széles szíjat lehetne rátenni, ami a 40 mm széles óránál nagyjából úgy néz ki, mintha gyöngyöt fűznénk cérnára... Elkezdtem hát adaptert keresni hozzá, mivel a szintén CASIO által gyártott G-shock szériához létezik ilyen.

Egy probléma van, ezek csak 16 mm méretben kaphatóak, így addig kutattam, míg beleakadtam a Shapeways nevű, 3D nyomtatással foglalkozó cégbe, akik nyomtattak nekem egy ilyen adaptert 18 mm méretre!

Őszinte leszek: eddig a 3D nyomtatást egyáltalán nem követtem figyelemmel, valamiféle úri huncutságnak éreztem, amivel semmi dolgom nincsen. Hát nagyot tévedtem.

ae1200-02.JPG

A Shapeways 2 nap alatt kinyomtatta az adaptereket, és 3 nap alatt ide is értek nemzetközi futárszolgálattal, korrekt csomagolásban, "Köszi" kártyával, ahogy kell :)

Tökéletesen passzolt az órához, és meglepően erősnek tűnik, az olcsó távolkeleti műanyagoknál mindenképpen meggyőzőbb, és az ára is egy számjegyű összeg euróban, vagyis nem egy elérhetetlen dolog.

 

Nyomtassunk akkor egy komplett órát!

 

Nyomtassunk. Egész pontosan nem mi, hanem egy svájci mérnök, Christoph Laimer. Ebben a videóban egy Tourbillon-szerkezetes működő 3D nyomtatott órát kelt életre:

 

 

Pedig ez az egyik legösszetettebb óraszerkezet, kellett pár alkatrész hozzá:

tourbillon.jpg

 

De nyomtattak már karóra méretet is, igaz, digitális változatban, ebben volt egy kis csalás:

 

 

 De miért nyomtassak 3D-ben órát?

 

Az eddigi legkézenfekvőbb válasz: mert már képes vagyok rá! Ez így igaz, úgyhogy 3D nyomtatásra fel, minél több mindent nyomtatunk így ki, annál közelebb kerülünk az otthon nyomtatható igazi, hordható méretű karórához, ami olyan lesz, amilyenre mi tervezzük.

Azért ez jól hangzik, nem igaz?

 

Elysée Yachting Timer – Üdv a fedélzeten!

Német acél, svájci szív - nyerő párosítás?

Nemrég fedeztem fel a Németországban készülő Elysée órákat, és máris itt is a második, ami megint egy érdekes darab. A Yachting Timer egy speciális igényt szolgál ki, a vitorlásversenyen elért időnket mérhetjük vele. Ha ez nem is egy gyakori probléma felénk, a tripla koronazáras(!) óra 200 méteres vízállóságával jó szolgálatot tehet majd nyáron.

yt-insert-1000x400.jpg

A Yachting Timer funkcióról röviden

 

Miért röviden? Egyrészt mert tényleg kevés embernek okoz napi gondot a yacht versenyek eredményeinek precíz mérése, másrészt mert igen bonyolult műveletekre képes a német acélban teljesítő svájci ISA8270 szerkezet (pdf).

A vitorlásversenyek sajátosságai miatt szükség van a rajt pontos időpontjának a korrigálására, ezt 1 és 10 perc között beállíthatjuk, és az 1 perc elérése előtt korrigálhatjuk is. A rajt után a szerkezet automatikusan átáll az időmérésre, és 96 órán keresztül méri folyamatosan az időnket.

20170205_105256.jpg

Ha erre nem is lesz szükséged jó eséllyel, azért a 200 méteres (20 bar) vízállóság már nem játék, ebben már nem kell aggódnod sem úszás közben, sem a zuhany alatt.

Külön öröm, hogy a vízállóságot valóban komolyan veszik Düsseldorfban. Az Elysée Yachting Timer menetes hátlapja mellett nemcsak a korona, de két kis nyomógomb is koronazárat kapott. Ezekre, és az egy irányba forgó lünettára is igaz, hogy vizes kézzel is könnyedén ki- és betekerheted, köszönhetően a finom, de hatékony recézettségüknek.

koronazar.jpg

Német acél  svájci szívvel – nyerő párosítás?

 

Mindenképpen. Mielőtt az első Elysée óra a kezembe (kezemre) került volna, kicsit idegenkedve vettem tudomásul, hogy a Rolex-Omega-Seiko háromsága mellett vannak ezek az érdekes nevű darabok is. Bár nem új márka, nálunk nemrég jelent meg, így meg kell még tanulnunk a nevet. Érdemes lesz, mert a „Made in Germany” felirat az elvárt minőséget takarja. Nemrég írtunk a gyár történetéről, közel 100 éve létezik, és valóban eltalált, minőségi órákkal jelennek meg, amik között sok érdekes típus is akad, mint a Yachting Timer is.

yt2-1000x400.jpg

Adatok, tények, részletek – a Yachting Timer számokban

 

A számok előtt egy érdekesség: a tok felülete szürke ionizált bevonatot kapott, ami (már amennyi technikai részlet erről elérhető net szerte) a már eddig is ismert PVD bevonatnál tartósabb felület. Acélszürke csillogása nagyon megnyerő, a fekete-piros-fehér színek jól kiegészítik a megjelenését.

És akkor jöjjenek a részletek:

 • átmérője 45mm
 • vastagsága 17mm
 • az üvege zafír bevonatos ásványi kristály, fokozottan karcálló
 • kék AR bevonat az üvegen (tükröződésmentes bevonat)
 • szerkezete svájci ISA2870 quartz, yachting timer méréssel
 • egy irányba forgatható, eltelt időt mérő funkciógyűrű (lünetta)
 • 200m (20 bar) vízállóság
 • 316L rozsdamentes acél tokozás, szürke ionizált bevonattal
 • 316L rozsdamentes acél menetes hátlap, szürke ionizált bevonattal
 • tripla koronazár, a koronán és a két nyomógombon egyaránt
 • tokfül szélessége 22mm
 • szilikon gumi szíj

Vitorlás életérzés a mindennapokban

 

Az Elysée Yachting Timer a méretéhez képest (45 mm átmérő a 17 mm vastagsággal már nem tréfa) egy kényelmesen hordható darab. Persze ingujjban, szűkebb kabátujjban el fog akadni, de egész biztosan nem is arra szánták, oda egy finomabb kronográf illik inkább.

A könnyű és kényelmes szilikon szíj miatt viszont (bár „fejnehéz” lesz tőle az óra) nem zavaróan nagy, fém szíjjal már biztosan más lenne a helyzet, de nem azzal készül, így a kényelem kipipálva.

A számlap annak ellenére is jól leolvasható, hogy a két segédkörös kismutatók nem szokták segíteni az áttekinthetőséget, itt viszont a nagy és kontrasztos számokat és a vastag fehér mutatókat még a viharos fedélzeten is garantáltan jól fogod látni, nemhogy az autóban ülve J Külön öröm, hogy az átlagnál valamivel erősebb a lume (a sötétben világító bevonat a mutatókon és a számokon), így sötétben is látható marad sokáig.

20170215_081859.jpg

Megéri a pénzét?

 

Ez nagyon szubjektív vélemény lesz: szerintem igen. A Yachting Timer nem az alsó kategóriában játszik, de árban még messze nem a svájci magasságokban kell keresned. Az áráért egy igen korrekt órát kapsz, minőségi anyagokból, minőségi kidolgozással, svájci szerkezettel.

Azért az AR bevonatos zafírt és a tripla koronazárat a nagyoknál már súlyosan mérik, így ha nem presztízs órát keresel, de minőséget, 200m vízállóságot, atompontos kvarc szerkezetet, amihez nagyon sokáig nem kell majd nyúlni egy igen vállalható és különleges felületkezelésű tokban, akkor megtaláltad: Elysée Yachting Timer.

 

Valamennyi fotó a werkmania.hu / Nagymutató blog saját fotója © 2017

Seiko búvárórák – az 5 kötelező darab gyűjtőknek

Vitathatatlan tény, hogy a Seiko történelmet írt 1965-ben, amikor megjelentette első diver-ét (vagyis búvár óráját, a nemzetközi szakirodalomból átvettük itthon is ezt a kifejezést). A 6217-8000/8001 típussal egy csapásra elérhetővé vált szinte mindenkinek egy használható, komoly minőségű és technikai színvonalú, valódi búvár óra.

diver-1.jpg

A búvár órákról részletesen már itt írtunk, mitől búvár óra, miket kell teljesítenie, így jöjjön is az öt legnépszerűbb Seiko diver!

1.     Az örök győztes, az SKX007

 

Best of minden óraforgalmazónál, a Seiko nagyot lépett vele. Eltalált design, hordható méret, benne vannak az elődök is, de a mai napig hordható darab.

 • átmérő: 42mm
 • vízállóság: 200m
 • szerkezet: 7S26 automata
 • árkategória: **

skx007-werkmania_hu-170105-res.jpg

 

Ennek szintén nagyon népszerű változata az SKX009, más néven Pepsi, ami a becenevét a lünetta színéről (tudniillik kék/piros) kapta az óra rajongóktól.

 

skx009k2.jpg

 

2.     A megfizethető szörnyeteg - Monster SKX779

 

Az SKX007 mellett a másik nagyon szívesen gyűjtött darab, már a harmadik generációnál tart. Kisebb változtatásokkal folyamatosan gyártják, egyedi, brutális formája miatt könnyen felismerhető. Tesztünkben is kiemeltük, hogy végre nem a minden búvár órák ősét, a Rolex Submariner-t másolták a tervezői, így sikerült is egyéniséget adni neki.

monster-1.jpg

A Seiko Monster tesztet itt olvashatod részletesen el a WERK MANIA oldalain. Az újabb generációk népszerűsége töretlen, az SRP313 már komolyabb szerkezet kapott a kézzel is húzható 4R36 képében, de a tokforma semmit nem változott máig. Már a harmadik generáció fut, SBDC025 néven, és a szerkezet is lépett egyet előre (6R36 került bele).

 • átmérő: 44mm
 • vízállóság: 200m
 • szerkezet: 7S26/4R36/6R36 automata
 • árkategória: **

3.     A Teknőc (Seiko Turtle)

 

Az eredeti Teknőcöt, a 6309-est 1976-88 között gyártotta a cég, komoly sikerrel, így kerülhetett fel a listára J . A sikerének elsődleges oka látható: újszerű forma, de mégis a jól megszokott stílus. Nem is változtatott rajta sokat a Seiko, amikor megjelentette nemrég az SRP775/777 sorozatát, de a tokformát látva ez érthető….

 • átmérő: 42mm
 • vízállóság: 200m
 • szerkezet: 6309/4R36 automata
 • árkategória: ***

 

 

4.     Seiko Sumo SBDC001

 

A másik „best buy” Seiko búváróra, modern vonalvezetéssel, hordható, de divatosan nagy méretben. Hozza a szokásos japán minőséget mind műszakilag, mind design-ban, egy klasszikus lesz sokáig, megérdemelten.

sbdc001.jpg

 • átmérő: 44mm
 • vízállóság: 200m
 • szerkezet: 6R15 automata
 • árkategória: ***

5.     Seiko Tuna – a nagyágyú

 

Mérete, formája megosztó, de egyben tekintélyt parancsoló. A professional diver kategória nem játék, a 600 és 1000m vízállóságot nem osztogatják bárkinek… 1975 óta több generáció/típus viseli a Tuna becenevet, ezt a koronavédő halkonzerv formája adta nekik. Grandfather, Golden, Baby - a Tuna családtagok közül, látszik, hogy az óra rajongók szívesen nevezik el az igazán jól sikerült darabokat (kivétel ez alól érdekes módon egyedül az SKX007, de az meg úgy jó, ahogy van).

 • árkategória: *****

 

mm1000tunares.jpg

Az órák kivételes minőségét ez a teszt bizonyította, az automata Tuna 4000 méter mélységben még vígan járt:

A sor folytatódik?

 

Folytatódhatna estig, de általában ezek a legnépszerűbb Seiko búvárórák. A japán vállalat élen jár az elérhető árú, de kiemelkedő minőségű mechanikus és quartz szerkezetű diver-ek fejlesztésében, és szerencsére időről-időre feltámaszt pár népszerű régebbi modellt is, így biztosan nem maradsz búváróra nélkül a jövőben sem.

 Köszönet a képekért és a segítségért a WUS-nak

 

Órafotózás – 10+1 tipp profiktól

Miért ne nézhetne ki a Te fotód is úgy, mint a magazinokban?

Te fotóztál már órát? Nem? pedig komoly esélyed van rá, hogy egyszer még el szeretnél adni egyet, vagy csak a karácsonykor a fa alatt talált órádat tennéd fel az Instagram oldaladra.

20161201_100213.jpg

Ne kövesd el azt a hibát, amit nagyon sokan ilyen esetben: fogod az órát, leteszed a (lehetőleg sötétbarna retro mintás) takaródra, és a mobillal kattintasz egy párat. Talán még a lámpa is fel lesz kapcsolva, de ha nem, sebaj! Ott a mobil vakuja J.

Elrettentő példák, avagy hogyan NE fotózz órákat

Az elrettentő példákkal az a baj, hogy néhányan félreértik, és követendő példának veszek ezeket. Ha Te nem teszed, garantáltan nem fogsz ilyen és ehhez hasonló képekkel elijeszteni senkit az épp aktuális hirdetésedtől:

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, az apróhirdetésektől a facebookos és instagramos megosztásokig bárhol felbukkannak hasonlóak.

Miért ne fotózhatnál inkább ilyen képeket az órádról?

Akkor jöjjenek a jó példák, persze azokból is találunk bőven.  Régi igazság, hogy egy jó kép már fél siker egy terméknél, valóban nagyobb a bizalom egy órával, és annak hirdetőjével szemben is. Aki veszi a fáradtságot (ami valójában nem is olyan nagy fáradtság), hogy ízlésesen lefotózza az óráját, az valószínűleg úgy is bánt vele, ahogyan kell.

Te kitől vennél meg valamit szívesebben? Hát persze, attól, aki vélhetően törődött vele.

de1.jpg

Színek, háttér, beállítás, fény – a jó kompozíció alapjai.

de2.jpg

Jó ránézni, nem?

de3.jpg

Profi fotó, de nem csak profi készítheti el.

Rendben, de ehhez komoly felszerelés kell. Vagy…?

Vagy mégsem. Valójában a profi  óra fotó elkészítéséhez a következőkre kell mindig figyelned (fogadd meg a tanácsokat, próbáld ki otthon nyugodtan Te is, és meg fogsz lepődni, hogy micsoda különbség lesz a fotók között).

1.     Állvány

Mindig használj állványt! Ez lehet egy egyszerű kis tripod, vagy egy komoly, nagy állvány, a lényeg, hogy hiába érzed úgy, hogy stabilan tudod a géped tartani, azt soha nem hasonlíthatod össze egy állványra helyezett géppel.

2.     Háttér és kiegészítők

Ha nem fehér háttér előtt, csak az órás akarod fotózni, hanem egy kis hangulat (más néven élmény) fotót készítenél, használj kiegészítőket! Az óra stílusához is kereshetsz (búváróra búvárfelszereléssel), de akár a színéhez, sőt egy kisebb részletének a színéhez illő kiegészítőt is.

Sokszor az is nagyon sokat dob egy képen, ha egy nagyon egyszerű háttérbe teszed az órád, például egy deszka padra.

3.     Tisztítás

Fontos! Amit szabad szemmel nem látsz, az a fotón nagyon feltűnő lesz: egy ujjnyom az óra polírozott tokján, egy kis szösz az üvegén. Ha tudsz, valamilyen alkoholos kendővel töröld át az üveget és a fém részeket, a bőrt nem érdemes ezzel. Vastagabb üveg és a lünetta között is prímán meg tud állni a kosz, ezt később sokkal nehezebb eltüntetni, mint előtte megtisztítani.

4.     Mutatók állása

A profi fotókon látható 10 óra 10 perc 33-38 másodperc nem véletlen, ez az állás takar a legkevesebbet egy átlag óra számlapból, másrészt pedig egyszerűen ez a szokás, így már ha a mutatók máshogyan állnak, zavarja a szemet. A mutatók állását persze nem minden óránál egyszerű beállítani a mágikus 10:10:38-ra, csak azoknál, melyek úgynevezett "másodperc stoppos" szerkezettel készülnek, Ez azt jelenti, hogy a korona kihúzásakor megáll a másodperc mutató, ott, ahol szeretnéd. Fotózás szempontjából ennek azért van jelentősége, mert így az álló mutatóval hosszabb záridőt használhatsz, ami jót tesz az ISO beállításnak, fényeknek, kép élességének egyaránt.

5.     Komponálj!

Mint minden fotónál, itt is fontos lesz, hogy a képet „találd ki”. Ha tudod előre, mit akarsz, az a legjobb, de sokszor a fotózás közben jönnek legjobb ötletek. Figyelj az aprónak tűnő részletekre is, itt is igaz, hogy ami nem látszik szabad szemmel, az a fotón nagyon feltűnő lesz. Egy rosszul vagy sehogyan sem beállított szíj agyonvágja a képet, de az üvegen csillanó fény is csak akkor szép, ha nem takarja ki a számlapod.

6.     ISO beállítások

Ahogy minden fotónál, itt is igaz: alacsony ISO érték, alacsony zaj a fotón. Ha kevesebb a fény, mint kellene, akkor sincsen baj: hosszabb expozíciós idővel is segíthetsz, ha az óra másodperc mutatója nem megállítható,  az ISO érték emelésével is. Próbálgasd, és látni fogod a különbséget.

7.     Szórt fény

Alap. Amikor csak lehetőség van rá, kerüld a direkt fényt, legyen akár napfény, akár mesterséges fény, vagy vaku. Otthoni körülmények között nagyon egyszerűen megoldható a szórt fény akkor is, ha éppen nincsen egy profi tárgysátor a közelben.

Ablak van, ugye? Akkor minden rendben, egy ablakon általában rengeteg szórt fény érkezik, amit felhasználva kellemes képet kapsz.  Csak tedd az órát az ablak közelébe, és egy átlagos napon tökéletesen elég lesz a fény.

8.     Mesterséges fény

A mesterséges fény is fontos, hiszen a természetes szórt fénynek két nagy hátránya is lehet. Egyrészt nem mindig ál rendelkezésedre elég (gondoljunk csak a téli időszakra), másrészt nem biztos, hogy csak abból az irányból kell  világítani.

Használhatsz nyugodtan mesterséges fényeket is (vaku, lámpa), de amikor csak lehet, tegyél elé egy fehér szűrőt, amitől szórt fény fog adni, és vissza is ugorhatsz a hetedik pontra J

9.     Közeli- és makro fotók

Ha igazán profi képeket  készítenél, hamar el fogsz jutni a makro fotókig. Az órákat szinte erre találták ki, annyi az apró, fonom, szabad szemmel és normál fotón alig látható részlet rajtuk. Szerencsére makro fotók már nem csak drága objektívekkel készíthetőek, a közgyűrűk segítségével a normál objektíved is makro feladatokra fogható.

 

10.   Gyakorlat teszi a mestert

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni… Ismerős mondat, és való igaz, minél többet gyakorlod az óra fotózást, annál több ötleted lesz hozzá.

10+1.  Használd a mobilod!

Elsőre furán hangzik, de nem kell lemondanod a mobilodról sem, ha órát fotóznál. Az újabb csúcskategóriás készülékek nagyon alaposan ki vannak már hegyezve a fotózásra, használd bátran, hiszen ezeknél már ugyanazokkal a beállításokkal lehet találkozni, mint egy DSLR gépnél (a Samsung S7 készüléke például raw fájl is rögzít, amit utólag fel lehet dolgozni profi szoftverekben).

Néhány jó példa, motivációnak

Kis gyakorlással Te is készíthetsz hasonló fotókat, tegyél így, és oszd meg velünk ! (A képre kattintva galéria nyílik további profi képekkel!)

 

Köszönet a Fratellowatches csapatának!                                       Fotók: watchuseek.com és werkmania.hu

 

TOVÁBBI CIKKEK, TESZTEK A WERKMANIA.HU OLDALAIN, KATT A KÉPRE

werkmania_portal.jpg

 

 

 

 

Elysée Minos – a Sas felszállt

Németországról nem az óragyártás jutott eszedbe. Eddig.

Németországról sok minden jut eszedbe (főleg manapság), de ezek között jó eséllyel nem szerepel az óragyártás. Szerepelnek viszont olyan szavak, mint a minőség, megbízhatóság, precizitás, pontosság… Ha órákról beszélünk, Te is éppen ezeket szeretnéd hallani, ebben biztosan megegyezhetünk J

minos-header-1000x400.jpg

Németóra előtt egy kis történelem – az Elysée története dióhéjban

A cég kalandos történetet és meglepően nagy utat járt be, szó szerint is. A közel 100 éves történelme alatt Svájctól Düsseldorfig sodorta az élet, és a harmadik tulajdonossal találta meg magát igazán. 1920-ban alapította Le Bémont mellett egy svájci órás, és kezdetben arany órákat gyártott hölgyek részére.

elysee-1920-2011-insert.jpg

A mester halála után 1960-ig az óragyártás szünetelt is, ekkor vásárolta meg a híres német ékszerész cég, a Harer. Ők szintén arany tokozású mechanikus órákat készítettek az Elysée szerkezeteivel, egészen 1991-ig. Ekkor került a vállalat a mai tulajdonosához, a düsseldorfi  Seume családhoz. 2010-től az ifjabb Seume, Julian viszi tovább a céget, mely mostanra a világ 30 országában elérhető.

De mennyire német? Gyártanak ott órákat egyáltalán?

Persze, gyártanak. Gondolj csak rögtön a WERK MANIA egyik nagy kedvencére, a Sinn órákra (itt írtunk már róluk bővebben is).

A szerkezeteket, mivel abból nehéz lenne németet találni, a minőségi gyártóktól válogatták. A svájci és japán gyártók a legnagyobb nevek: Valjoux, Ronda, ETA, Miyota és a Seiko.  Valamennyi óra Németországban készül, ami általában azt jelenti, nyugodtan alhatunk mellette.

madeingermany.jpg

Elysée Minos, a sportos. Vagy elegáns. Ahogy tetszik…

A kínálat meglepően széles, és jellemzően az elegánsabb vonalat képviseli. Nem túl piperkőc, a férfi típusok között sok a bőrszíjas kronográf (mint tesztünk darabja is), amit bátran fel lehet venni egy nem túl szigorú öltönyös bulira, de kutyasétáltatáshoz is tökéletes lesz.

minos-stock-insert.jpg

Az óra mérete a kialakítása miatt megtévesztő. Felvéve lényegesen nagyobbnak látszik, mint a vele milliméterre megegyező búváróra, a teljes szélességű számlap és a viszonylag vékony tok kecsessé teszi.

A Minos kvarc  szerkezete (konkrétan a Seiko VK61 chrono került bele) tökéletes. Pontos, a pár hetes mérési periódus alatt napi +1 másodperc volt a járáseltérése (!), és egy kicsit legalább nem a szokásos kronográf kiosztás. A mutatók elrendezése könnyen megtanulható, alul a másodpercmutató, felül a perc gyűjtő, a hagyományos másodpercmutató pedig itt is a stopperé lett.

20161201_100213.jpg

Jól áll neki a NATO szíj is.

Akkor minden tökéletesre sikerült?

Majdnem. Mint általában, itt is sikerült elkövetni egy kisebb, de annál bosszantóbb hibát a tervezésnél.

A kronográfok közös tulajdonsága, hogy a nagy másodperc mutatója a stopperhez tartozik, nem a hagyományos módon  az időmérésben segít. Éppen ezért általában ezt a mutatót a többi nagy mutatótól eltérő színűre és jellemzően vékonyabbra tervezik, hogy ne zavarja a leolvashatóságot. Ebben az esetben ez sajnos nem így történt, így rápillantva az órára először mindig meglepődtem, hogy miért nem megy a másodpercmutató J Biztosan megszokható rendszeres viselés mellett, de ezen még lenne mit csiszolni.

Tények, számok, adatok – az Elysée Minos számokban

minos-details-insert.jpg

A 316L rozsdamentes acél tok (más néven orvosi acélnak is nevezik), a zafír bevonatos, extra karcálló domború üveg és a kékített acél indexek és mutatók a felső-középkategóriába sorolják a Minos-t. A japán szerkezete garantálja a hosszú, gondtalan viselést, így biztosan nem lesz okod panaszra, ha beengeded a német sast a dobozodba…

És ne felejtsd el megosztani! Köszi :)

fb-share-400x400.jpg

 

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTS A LENTI KÉPRE, GALÉRIA NYÍLIK!

 

 

minos.png

Raketa – az óragyár, amit Nagy Péter cár alapított

Az orosz büszkeség egyik szimbóluma az orosz cár, I. Péter (más néven Nagy Péter) által 1721-ben, közel 300 éve alapított óragyár. Túlélt sok sötét korszakot a történelemben, majd 2009-ben újraszervezték, és új lendületével már Európa felé tekint.

raketa-header-1000x400.jpg

Pobeda, Raketa – ismerősek a nevek?

Ezeket a neveket nálunk (történelmi okokból) mindenki ismeri. Minden családban volt egy Pobeda vagy egy Raketa karóra, és az órák legendásan megbízható (más szemszögből igénytelen) szerkezetüknek köszönhetően sokszor generációkon át öröklődtek apáról fiúra.

A gyár 1721-es alapításától kezdve az eredeti nevén, „Petrodvoretz Óragyár” néven működik, ami a Szentpéterváron található, és szintén Nagy Péter cár által megálmodott, orosz Versailles-nek is hívott kastélyról kapta a nevét.

A második világháború után Zvezda (Csillag) és Pobeda (Győzelem) névre keresztelték az órákat, majd 1961. áprilisában a Vostok-1 fedélzetén a világűrbe jutott az első szovjet űrhajós, Jurij Gagarin, az ő tiszteletére jelent meg a Raketa (Rakéta) név.

russias-oldest-banner.jpg

Szerkezet A-tól Z-ig egy gyárból

A Raketa (joggal) büszke arra, hogy egyike azon kevés óragyártónak a világon, akik az óráikat teljes egészében maguk gyártják, beleértve a hajszálrugót és a billegőt is.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a gyártás 70-es évekbeli csúcsidőszakában évi 5 millió darab óra készült Szentpéterváron, ezzel a márka a világ egyik legnagyobb mennyiségben gyártott órája lett.

A márka feltámadása

Az ország a rendszerváltozás után nehezen tért magához a kommunista uralom alól, de 2009-ben a Raketa is elérkezett egy új időszámítás kezdetéhez. Az erősödő gazdaság, az emelkedő életszínvonal megkövetelte az újraszervezést.

Orosz és svájci mérnökök segítségével, akik között volt egy korábbi Rolex gyártási igazgató is, újratervezték és szervezték a gyártást. 

Az extravagáns francia-orosz származású designer, Jacques von Polier érkezésével a design is új irányt vett, Polier a Raketa márkát a luxus kategóriába emelte.

polier1.jpg

Jacque von Polier-vel készült interjúnkat hamarosan olvashatod a Nagymutató blogon!

A világ legnagyobb működő óra szerkezete

2014-ben a gyár megalkotta Moszkva közpotjában a világ legnagyobb, működő nyitott óráját. A történelmi  épület, a „Detskij Mir” melyet 10 évig újítottak fel, belülről a párizsi Notre Dame-ra emlékeztet. Az átriumos udvarán alkották meg az ötezer alkatrészből álló, közel öt tonna súlyú (!) mechanikus órát, mely méretében csak a legnagyobbakhoz hasonlítható (ilyenek például a Big Ben vagy a prágai toronyóra).

Luxus orosz módra

2014-ben egy új, luxus sorozat jelent mag a frissen fejlesztett Raketa automata szerkezettel (melynek alkatrészeivel a gyár szerint több kis svájci óragyártó váltja ki az egyre nehezebben beszerezhető ETA gyártotta alkatrészeket).

Az új kollekciók ára és minősége a svájci presztízs márkákéhoz közelít a Raketa beszámolói alapján, néhány darab ízelítőül:

klassik-avtomat.jpg

PETRODVORETS KLASSIK RAKETA AVTOMAT

raketa-amphibia.jpg

AMFIBIA

balerina.jpg

BALERINA

letcik.jpg

LETCIK/PILOT

Európai terjeszkedés?

Hamarosan olvashatod exkluzív interjúnkat Jacques von Polier-vel, a Raketa vezető designerével, akit kérdeztünk az európai terjeszkedésről is. A teljes választ majd az interjúban találod meg, de annyit elárulhatunk, hogy nemhogy európai, de még magyarországi Raketa boutique felbukkanására is lehet számítani a jövőben…

Kíváncsian várjuk. A kollekcióknak (sok más kelet-európai régebbi márkához hasonlóan) meg kell küzdeniük az előítéletekkel is, mivel ebben a régióban még élénken élnek az emlékek egy olyan korszakról, melyhez nem a luxus és a csillogás társul…

Ha az órák műszaki színvonala és presztízse is eléri majd azt a szintet, mint a nagy nevű európai társaik, siker várhat rájuk, később még mindenképpen visszatérünk az orosz luxusra.

fb-share-400x400.jpg

Ha tetszett a cikk, kattints a gombra, és oszd meg a Fcebook-on is, hadd olvassa más is!

TOVÁBBI CIKKEK, TESZTEK A WERKMANIA.HU OLDALAIN A KÉPRE KATTINTVA:

werkmania_portal.jpg

Sushi, szaké, Seiko, és egy 18 milliós óra az asztalon

Nem mindennapi bemutatón járt a Nagymutató blog. Magyarországra érkezett a japán óragyártás csúcsa, a Grand Seiko sorozat legújabb darabja, melyből évente mindössze 8-9 darab készül, az ára pedig ehhez mérten több, mint 18 millió forint.

grand-seiko-001.jpg

Miért Grand Seiko, ez most nem ugyanaz a márka?

A Grand Seiko sorozat a Seiko csúcsmodelljeit takarja. 1960-ban készült az első darab, és azóta is a japánosan visszafogott elegancia jellemzi valamennyit. A cég ezekkel a modellekkel bizonyítja a helyét a legnagyobb óragyártók között, mind technológiában, mind presztízsben a legfelsőbb kategóriában versenyeznek a (jellemzően svájci) konkurenciával.

gs-slogan.jpg

1967-re kialakult a jellegzetes GS (Grand Seiko) stílus, és megjelent az első önfelhúzós szerkezet, majd egy évre rá az első Hi-Beat szerkezet, immár női kivitelben is.

1988-ban érkezett az első kvarc szerkezet, melynek a pontossága az átlagos kvarcénak a 25-szöröse, évi +/- 10 mp volt.

2002-ben ismét nagy fejlesztés jött, megjelent a GMT szerkezet, melyen a negyedik mutatóval egy külön időzónát lehet követni (ez például sokat utazó üzletembereknek hasznos funkció lehet).

2004-től kapható a GS immár Spring Drive szerkezettel is, mely a Seiko szintén saját, egyedi fejlesztése volt.

Összességében jól látható, hogy bár az óraipar lassan és óvatosan fejleszt, a Grand Seiko modelljei mindig elsőként kapták meg az újításokat, melyek között több igen érdekes megoldással találkozhatunk.

2016 – érkezik az SBGD001

grand-seiko-8-days.jpg

De mit tud egy óra 18 millióért?

Közhelyes, de nehéz szavakba önteni, mit tud egy ilyen óra. Kézbe fogva kisugárzása van, és ez nem (csak) a családi házak értékével mérhető ára adja. A megjelenése, a súlya, a kidolgozottsága fotókon nem adható vissza, de az adatai önmagukért beszélnek:

 • 43 mm átmérőjű platina tok és csat
 • alligátor bőr szíj
 • zafír kristály üveg és hátlap
 • gyémánt porral (!) szórt számlap
 • egyedi, kézi összeszerelés
 • évi 8-9 darabos gyártás
 • 8 napos járástartalék (3 rugóval a szokásos egy helyett)
 • folyamatosan sikló másodpercmutató
 • 307 alkatrészből álló, 56 köves Spring Drive szerkezet

grand-seiko-002.jpg

Különlegességét tehát a ritkasága adja, az évi 8-9 darabos gyártás garantálja, hogy ne pénzkérdés, hanem presztízs legyen a Grand Seiko SBGD001 tulajdonlása. Szakmai körökben már régóta elismert a japán óragyártás technikai színvonala, nem véletlenül készül szigorításra a megingott svájci óraipar.

Eredeti japán stílus – Suwa, Nagano

mastudio.jpgAz órát a Micro Artist Studio készítette, ők felelnek a Seiko felső kategóriás darabjaiért, különleges tudással és egyedi ízléssel. Itt készülnek töbek között a porcelán Credor számlapok kézzel festett indexei és logója, illetve a kézzel polírozott hidak is a szerkezeteikhez.

Tagjaik között szakmai olimpiát nyert mester is dolgozik, kis létszámmal, minden szakterületen egy-két magasan képzett ember dolgozik.

 

 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebookon is, hadd olvassa más is!

c1baa3fb3ba1c870bd366844ccc71228.png

További cikkek, tesztek és érdekességek a WERK MANIA oldalain a lenti képre kattintva!

werkmania_portal.jpg

Januártól már nem minden óra svájci, amiről eddig azt hitted!

Szigorodnak a szabályok, itt vannak a részletek

A svájci óraipar gondban van. Bár az összes eladott órák értékében 50% a svájci modell, darabszámban csak alig 3% a részesedésük. Talán ez sarkallta a svájci törvényhozókat arra, hogy átgondolják, mire is engedik ezentúl ráírni a varázsigét: swiss made.

MITŐL SVÁJCI A SVÁJCI ÓRA?

A jelenlegi szabályozás elég megengedő, egy "swiss made" felirattal büszkélkedő órának legalább 50% helyben hozzáadott értékkel kell bírnia.

Ez a következőket jelenti a gyakorlatban:

 • a szerkezete Svájcban készült
 • a tokozás (az óra összeépítése a szerkezettel, számlappal, mutatókkal) Svájcban készült
 • a végső minőségellenőrzés Svájcban történt

Ez elsőre szigorúnak tűnhet, de például a "Swiss Made" szerkezet (a svájci Szövetségi Tanács döntése alapján) sem kell teljes egészében az alpesi határokon belül megszülessen, elég ha:

 • Svájcban szerelték össze
 • egy svájci gyártó felügyelte az összeszerelését
 • a szerkezet minimum 50%-a helyi gyártású

A kisebb gyártók ezt kihasználva olcsó, főleg ázsiai forrásokból beszerezték a szerkezetek egyik felét, és a svájci alkatrészeket csak a szükséges arányban tették hozzá, íme, kész is a svájci óra!

 ÚJ, SZIGORÚBB SZABÁLYOZÁS

2017. január 1-től ez a rendszer megváltozik, innentől kezdve már csak a szigorúbb szabályoknak megfelelően gyártott órák viselhetik a büszke "Swiss made" feliratot.

2018. végéig még értékesíthetőek a készleten maradt órák az előző szabályozásból, képzelhetjük hogy füstölnek most a gépek néhány kisebb gyártó üzemeiben...

Januártól főként az eddigi szabályozás harmadik pontja változik, mely a szerkezet 50%-os svájci eredetét írta elő, az új szabályok a következőek lesznek:

 •  az óra gyártási értékének legalább 60%-ban Svájcban kell keletkeznie
 • a szerkezet értékének (nem az alkatrészek mennyiségének) 50%-a hazai kell legyen, de a gyártás legalább 60%-ban is Svájcban kell történjen
 • a technikai fejlesztésnek is helyben kell történnie

A megmaradt tokokat és óraüvegeket szintén 2018 végéig még fel lehet használni a gyártáshoz is, a nem svájci fejlesztésű órák pedig 2020-ig maradhatnak forgalomban.

KINEK LESZ EZ JÓ?

A kisebb gyártóknak, úgynevezett "tokozó" cégeknek semmiképpen.Bár pontosan majd csak hosszabb távon igazolódik ez be, de ezek a kisebb cégek hamar át tehetik majd a székhelyüket más országokba, ahol kevéssé szigorúak a szabályok.

(Tokozó cégeknek nevezi a szakma azokat a kis cégeket, akik a nagy gyártók jellemzően olcsóbb szerkezeteit építik be saját maguk által gyártott/gyártatott tokokba, melyek általában szintén kísértetiesen hasonlítanak a nagy gyártók sikeresebb darabjaira)

A svájci mamutcégeknek mindenképpen, hiszen ez az ő meggyengült piacaikat erősítheti. A bizalomvesztést a legnehezebb orvosolni a kereskedelemben, így érezhetően ezt megelőzendő döntött a Tanács a szigorítás mellett.

via ABTW

 

Tetszett a cikk? Kérlek oszd meg Facebook-on is, hadd olvassák mások is!

 

fb-share-400x400.jpg

CASIO ROYALE - Az ügynök visszatér

Barátságos árával hódít, formájával egy legendát idéz meg. A Casio a nagy nyertese a retro hullámnak, 
az AE-1200 sorozat megjelenése óta tartós siker mind az óra, mind a mozirajongók között.

casio-royale-007-1000x400.jpg 

A négy nagy japán óragyártó egyike egyértelműen piacvezető az olcsó, jó minőségű kvarc szerkezetes óráival. Elképesztő választékban gyártanak klasszikus lcd kijelzős digitális órákat, képzeld el a nyolcvanas években a piacokon árult kvarcórákat, na pont olyanokat. A G-Shock sorozat darabjai a „mindenálló” kategóriába tartoznak, itt már azért az anyagok, kidolgozás és a funkciók is szigorúbbak – és persze az árak is indulnak felfelé. Az Oceanus, Edifice típusok a modern, sportos órák rajongóit találják meg, de a túrázóktól (Pro-Trek) a geek hajlamúakig (Data bank) mindenkire vár egy Casio.

CASIO AE-1200 – világóra, ahogy mi szeretjük

Az AE-1200 alap funkciói megegyeznek az összes többi digitális karóráéval. A pontos idő mellett kapunk öt ébresztést, stoppert, időzítőt, visszaszámlálót, és ami nekem már nagyon hiányzott, a pittyenést minden egész órában J

Amiben ez az óra több, mint az alap társai, az a beépített világóra. Miniatűr térképen követhetjük az időzónákat, és a megfelelő városkódokkal kiválaszthatjuk, melyik zóna idejét szeretnénk tudni, majd ezekből négyet ki is választhatunk gyors elérésre. Távoli rokonok, üzletfelek esetén azért kényelmes megoldás egy gombnyomással ellenőrizni, felébresztjük-e a másikat, ha most hívjuk fel…

casio-royale-ae-1200-ssps-insert-1000x663.jpg

Japán minőség, kínai áron

Az óra kétségtelenül minőségi darab. A tok ugyan valamilyen műanyagból készül (resin), de a matt króm felülete miatt ezt ránézésre nem lehet eldönteni. legalábbis amíg el nem kezd majd kopni a bevonata. Erre azért biztosan sokat kell majd várni, saját gyűjteményemben van olyan 1991-ben vásárolt Casio Data bank 30 modell, ami bár sokat kapott az élettől és tőlem is, de a tok még nem kezdett el kopni.

A szíj lemezből készült, rozsdamentes acél, általánosan jó minőségben, egyszerűen méretre állítható szemekkel. A rajongók cserélik bőrre, sőt NATO szíjra is, mindegyik nagyon jól ál neki.

casio-royale-ae-1200-leatherstrap-insert-400x533.jpg

Ami meglepő, az a Casio AE-1200 ára, nagyjából egy elfogadható minőségű, de háttér nélküli kínai óra áráért már hozzá lehet jutni, ami a minőségét és kivitelét tekintve igen jó üzlet.

De miért a CASIO ROYALE név? Csak nem…?

De. Igen, Bond. James Bond. Az AE-1200 nem másolata, de erős utánérzése a Seiko híres G757 5020 típusának, melyet Roger Moore viselt minden idők legnépszerűbb titkosügynökeként az 1983-as „Octopussy (Polipka)” című epizódban.

20th_century_fox_uk_octopussy.jpg

A Casio rajongóinak több sem kellett, megjelenése után ezt a típust is elkeresztelték, így kapta a CASIO ROYALE becenevet.

A CASIO AE-1200 a számok tükrében – az adatok

 • típus: Casio AE-1200
 • kvarc modul: 3299 (letölthető kezelési útmutató itt)
 • méretek: 45,0mm x 42,1mm x 12,5mm
 • vízállóság: 10 bar – 100 m , ISO 22810 minősítéssel
 • tok anyaga: resin
 • szíj: rozsdamentes acél, dupla nyomógombos csattal
 • hátlap: rozsdamentes acél, csavaros rögzítéssel
 • üveg: acryl
 • tokfül távolság: 18 mm

Szerettük, vagy nem szerettük?

Egyértelmű és könnyű a válasz: szerettük. Ár-érték arányban verhetetlen darab, menő retro stílusban. Használható funkciókkal, kényelmesen viselhető, és a szabvány méretű szíjával személyre vagy alkalomra is szabható, egyszóval kötelező darab.

Tetszett a cikk? Kérlek oszd meg a Facebook-on, hadd olvassa más is! Köszönjük!

 

fb-share-400x400.jpg

 

További érdekes cikkek és tesztek a werkmania.hu oldalain a képre kattintva!

 werkmania_portal.jpg