Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Merry Xmas Kronaby ⭐

2017. december 13. - Taliga Tamás

25006063_160247194732036_5580314719790563328_n.jpg_640x640

werkmania.hu készítette ezt a képet.

SEIKO BABY TURTLE 2017 – bébiteknősök Japánból

2017. november 30. - Taliga Tamás

seiko-baby-turtle-nmb-20171130.jpg

Milyen az, amikor az óragyár hallgat a vásárlókra? A Seiko az igen sikeres Turtle sorozatát egyetlen kritika érhette, a mérete. A több, mint 44 mm-es átmérő ezzel a tokformával elég komoly csuklót igényelt, nem mindenkinek állt jól, vagy akár kényelmesen. Éppen ezért nemrég úgy döntött a japán gyártó, hogy megjelenteti a kisebb, 42 mm-es változatot.

SEIKO TURTLE – a legendás elődök

A Teknőc, avagy Turtle a Seiko egyik legsikeresebb modellje, ennek az okát nehéz lenne pontosan megmondani. Talán az egyedi tokforma, a hozzá tartozó mítosz és persze az elérhető ára is segítette abban, hogy az órás közösségektől saját becenevet kapjon, és a gyűjtők keresni kezdjék a korai darabjait.

1977-ben jelent meg a ma ismert Seiko Turtle közvetlen elődje, a Seiko 6309. Ez már a jól ismert teknős formát kapta, és az abban az időben még komoly előnynek számító vízállóság és maga a forma a kedvező árral egy komoly sikert jelentő pályára állította a típust, mely tart mind a mai napig.

seiko-6309-pinterest.jpg

forrás: pinterest.com

Az eredeti modellt 1988-ig gyártották, és mint az elődje, szintén híresség volt. Több filmben találkozhattunk vele, ott volt a USS Nimitz fedélzetén a Végső visszaszámlálásban, Billy Bob Thornton kezén a Rohanás-ban vagy Ed Harris-én az Abyss-ben. Mégis a leghíresebb megjelenése az elődnek, a Seiko 6105-nek volt az Apokalipszis most-ban, Martin Sheen (Charlie Sheen apja) csuklóján.

2016, a Turtle visszatér

Közel negyven év telt el azóta, hogy megjelent az ikon, és majd harminc az utolsó darab legyártása óta. A típus mégis még mindig keresett darab, gyűjtik, hamisítják, adják-veszik, egyszóval sikeres.

Talán ezért határozta el a Seiko, hogy ad még egy esélyt a Teknősnek, és 2016-ban megjelent az új Seiko Turtle sorozat, SRP77x típusszámokkal.

Az új idők új követelményeket támasztottak a búvárórák elé. A professzionális sorozat, a Prospex tagja lett az új Turtle, így már egyrészt az X logót viseli a számlapján, másrészt megkapta a szabvány szerint minősített „diver’s 200m” vízállósági minősítést, ami azért már egy komolyabb teljesítmény ebben az árkategóriában.

Az új Seiko Turtle modellek – a nagycsoport

Nincs túl sok variáció, bár folyamatosan jelennek meg a limitált kiadású, kis példányszámú darabok is, az alapok:

srp773-srp775.jpg

srp777-srp779.jpg

 • SRP773, kék számlappal, acél csattal 
 • SRP775, az arany-fekete decens darab, szintén acél csattal
 • SRP777, az alap darab, fekete számlap, kaucsuk búvár szíjjal
 • SRP779, avagy a Pepsi (a lünetta színei miatt kapta ezt a nevet), szintén kaucsukkal

A szerkezet automata 4R36, kézzel is húzható kivitelben, bevált, megbízható igásló típus. A mérete a már tárgyalt 44,3 mm, ami valóban nem kevés, és itt el is érkeztünk a cikkünk valódi témájához.

A legújabb családtag, a Seiko Baby Turtle – a bébiteknőc

Az elmúlt években a cég már többször tanújelét adta annak, hogy hallgat a vásárlóira és az óragyűjtőkre, óra rajongókra. Most is így tettek, és megoldották az egyetlen kifogásolt problémáját a Turtle-nek: a méretét.

2017 novemberében megjelentettek három új modellt, ami másnap már Seiko baby Turtle vagy Seiko mini Turtle néven járta be a világot, és azonnal szívélyes fogadtatásra lelt.

Nem véletlenül: a jól bevált formai jegyek megtartása mellett a méretét épp annyival csökkentették, hogy még férfi kézen is jól álljon, de mégis kecsesebb lehessen. Az új méret 42,3 mm lett, ami ugyan „csak” kerek 2 mm-rel kevesebb, mint a nagytestvér, de az órák világában ez nagyjából egy méretosztály különbségét jelenti.

Másik jellegzetes különbség a korona pozíciója: az első két Seiko Turtle 4 óránál viselte a koronáját, a Baby Turtle viszont már 3 óránál. Ennek oka nyilván a szerkezetek különbségében rejlik, amiben viszont jelentős a változás.

Az eddigi 4R36 szerkezet helyett ugyanis a Seiko Baby Turtle 4R35 werket kapott, ami egy naptár kijelzős szerkezet, a nap nevének kijelzése nélkül (angolul sokkal egyszerűbb ezt leírni, date vs day date).

A Seiko Baby Turtle típusai

Nincsen túl sok, bár a mostani Turtle sorozat is 4 alap típusból áll, a Baby Turtle 3 alap +1 PADI típussal büszkélkedik (egyenlőre, várjuk a limitált szériákat).

n_srpc39k1.png

SRPC39 – kék számlap és kaucsuk búvárszíj

n_srpc37k1.png

SRPC35 – fekete számlap és kaucsuk búvárszíj

n_srpc35k1.png

SRPC37 – fekete számlap és fém csat

n_srpc41k1.png

SRPC41 PADI – fekete számlap, PEPSI kivitel (a funkciógyűrű színösszeállítása miatt), pirossal keretezett mutatóval

Tények és adatok – a Seiko Baby Turtle számokban

Az új típusok pontos technikai adatai a következők:

 • átmérő: 42,3 mm
 • tok anyaga: nemesacél
 • szíj anyaga: nemesacél vagy kaucsuk
 • óraüveg: Hardlex keményített kristály
 • szerkezet: 4R35 automata szerkezet, 23 köves
 • vízállóság: ISO szabvány szerinti diver’s 200m jelölés
 • vízzárás: menetes hátlap és menetzáras korona

seiko_baby_turtle.jpg

 

Látogasd meg a werkmania.hu oldalt is, friss hírek és tesztek ott is, tematikus japán órás és német órás oldalak:

 werkmania_hu-banner.jpg

 

 

10+1 kérdés a Kronaby alapítójához - interjú az óraipar legújabb szereplőjével

2017. november 12. - Taliga Tamás

A Kronaby órái szinte a semmiből jelentek meg, és magasra tették a lécet a saját piacukon. A hibrid órák még nem okosórák, de már nem klasszikus órák, hanem a kettő legjobb tulajdonságait kombinálják, prémium minőségben. Megkérdeztük a svéd cég egyik alapítóját a kettőből, honnan jött és merre tart az idei év legígéretesebb darabja.

sarandis_kalogeropulos_co-founder.jpg

10+1 kérdés az egyik társalapítóhoz a Kronabyról

Nemrég alkalmunk volt egy interjút készíteni Sarandis Kalogeropulos-szal, aki a svéd cég két alapítója közül az egyik, jöjjenek a kérdések és a válaszok (igen, megkérdeztük, milyen órát hord, meg fogsz lepődni ;).

NMB: Ki találta ki, melyik típus inspirálta és mennyi idő kellett az első működő darab elkészítéséhez? Sok probléma volt a fejlesztés alatt?

Mr S.K.: Én és egy kollégám, akit még a Sony-nál dolgozva ismertem meg. Az okoseszközök és viselhető technológiák területén szerzett tapasztalatainkat felhasználva egy teljesen új és varázslatos dolgot akartunk fejleszteni.

Ehhez első lépésként meg kellett határozni, mi hiányzik a mindennapjainkból – ez volt egy igazán szép és okos óra, egy ’”connected watch”. 2015 szeptemberében megalapítottuk a cégünket, az Anima-t. Az volt a célünk, hogy digitalizáljunk egy tradicionális iparágat, az órakészítést. Ennek érdekében összeültünk a világ vezető szakértőivel olyan területeken, mint a szoftver- és hardverfejlesztés, UX (felhasználói élmény, a szerk.) és design.

Az eredmény egy gyönyörű okosóra, használható funkciókkal és töltés nélküli megoldással, ezt csak ez a csapatmunka tette lehetővé.

kronaby-collection.jpg

NMB: A Kronaby szerkezeteket ki tervezte, és hol? A gyártás is svéd?

Mr S.K.: A “Kronaby Connected Movement”, a Kronaby órák szerkezete házon belül lett fejlesztve. A legjobb svéd csúcsmérnökök dolgoztak rajta a szoftver- és hardveriparból is, végtelen lehetőségeket kínálva az új funkciók és felhasználói élmények további fejlesztésére az óráinkhoz a jövőben is.

tm-main-nmb-800x200.jpg

NMB: Hogyhogy nem Svájcba helyezték a céget? (az ugye jól hangzik az órák világában, még ha nincs is mindig valós tartalom mögötte)

Mr S.K.: Svéd cég vagyunk, a központunkat Malmö-ben létrehozni természetes volt a számunkra. Itt van valamennyi fejlesztői kapacitásunk, itt hozzuk létre a csodát!

kronaby-planning.jpg

 NMB: Mi volt az indíttatása, hogy nem egy „hagyományos” okosórát terveztek?

Mr S.K.: A Kronaby alap elgondolása az volt, hogy a tradicionális órakészítést helyezi a középpontba, és csak fontos okos funkciókat adunk hozzá ehhez, ezeket is csak a mindennapi hatékonyság növeléséhez. Ezt hívjuk mi Emberi Technológiának (Human Technology).

A világ élvonalbeli mérnöki tudását  kombináltuk a híres skandináv designnal és a klasszikus óragyártással, és sikerült is létrehoznunk egy teljesen új generációját az óráknak.

NMB: Hány beszállító kell egy ilyen projekthez, és hányan dolgoznak a Kronaby-nél?

Mr S.K.: Nagyjából hetvenen dolgozunk a Kronaby-nál, és csak válogatott beszállítókkal dolgozunk, akik képesek voltak megfelelni a “Human Technology” és a prémium minőség elvárásainak is.

NMB: Nagyon sok rendezvényt tartanak, ez segít a márka népszerűsítésében ?

Mr S.K.: Igen, nagyon hatékonynak látjuk ezeket az eseményeket, hogy elmondhassuk mindenkinek a történetünket, és megismertethessük őket a gyakorlatban is az elképzelésünkkel, illetve azzal, ami lett belőle.

kronaby-meeting.jpg

NMB: Milyen a fogadtatása a Kronaby-nek? 

Mr S.K.: A Kronaby egy hybrid óra, amire nagyon jól reagált a célközönségünk. Mind a tech rajongóktól, mind a divat- és lifestyle világtól fantasztikus visszajelzéseket kaptunk.

NMB: Nem tartanak a kínai másolástól?

Mr. S.K.: Mivel a Kronaby egy hibrid óra, úgy vélem, hogy előnyünk van a hagyományos órákhoz képest, bár a külsőt persze könnyű másolni, a szerkezete már sokkal összetettebb.

Bízunk benne, hogy ebben az értelemben nagyon egyedi termékekkel rendelkezünk, amit nem lenne egyszerű lemásolni.

kronaby-nord2.jpg

NMB: Honnan jön a Kronaby márka, és hová tart? Mi lesz a fejlesztés iránya a jövőben?

Mr. S.K.: A Kronaby egy brand, amit az Anima, az anyacégünk hozott létre, és folyamatosan keresi az új utakat és ötleteket az IoT (Internet of Things – a “dolgok” internete) világában.

Újabb kollekciók megjelentetését is tervezzük (ez november elsejével valóban meg is jelent, a szerk.), illetve folyamatosan bővítjük a funkciókat e meglévő órákhoz is.

NMB: Tervezik-e saját butik hálózat kiépítését, vagy viszonteladókkal értékesítenek?

Mr S.K.: Európában, az Egyesült Államokban és Japánban csak válogatott forgalmazókkal dolgozunk, és persze elérhetőek az órák, illetve a hozzájuk kapcsolódó információk a Kronaby.com oldalon is.

 

NMB: Milyen órát hord a mindennapokban?

Mr S.K.: Szeretem a Kronaby Carat Gold órámat, ezt hordom minden nap.

kronaby_woods_light_blog.jpg

Okosóra? Hibrid óra? Connected watch? Mi is a Kronaby valójában?

Nehéz fába vágta a fejszéjét a Kronaby, amikor egy olyan területre tette be a lábát, ahol kissé ingoványos a talaj még. Az óra, amit kitaláltak, nem egy okosóra, hiszen nincsen érintőképernyője, nem lehet vele pulzust mérni és telefonálni sem, de nem is egy hagyományos óra, hiszen a szerkezete önállóan nem működik, mint egy hagyományos óráé, kell hozzá egy okostelefon és egy app, ami működteti.

Mégis, az óra megjelenése klasszikus vonalakat ötvöz északi minimalista jegyekkel, nem lehet róla elsőre megmondani, hogy ez nem egy hagyományos darab. A mindennapi használatát viszont nagyon megkönnyíti, hogy nem kell felhúzni és tölteni sem, nem kell pontos időt állítani, egyszerűen ott van, és mindig tudja, hány óra van.

tm_pierre_cardin_werkmania_800_400.jpg

Nemrég írtunk egy hosszabb tesztet róla (ide kattintva találod), érdemes elolvasni, nagyon egyedi ötleteket vonultatott fel a Kronaby.

WENGER - a titkos svájci favorit

Ha a svájci bicska bejön, az órájukat is szeretni fogod

2017. október 30. - Taliga Tamás

A svájci bicska megvan? A 20. század egyik legnagyobb találmánya, egy komplett túlélőkészlet a zsebedben. Az egyik legismertebb gyártója, a WENGER órát is gyárt, méghozzá ugyanabban a minőségben. Talán nincs annyira a köztudatban, de ezen most segítünk.

wenger-header-1200.jpg

WENGER, avagy a svájci bicska

A híres multifunkciós bicskákat két cég gyártja Svájcban, ezek közül az egyik a 120 éve alapított WENGER. A kések minőségét és praktikumát mi sem jellemzi jobban, mint hogy máig rendszeresítve vannak a világ több hadseregében, és ezek között van az amerikai hadsereg is, aki pedig kényes a felszerelésére.

wenger-kes.jpg

A szomorú emlékű 9/11 terrortámadás után bevezetett szigorú légiközlekedési biztonsági szabályok a zsebkéseik értékesítését rendkívül megnehezítették, és 2005-re a céget fel kellett, hogy vásárolja a legnagyobb konkurense, a szintén svájci Victorinox. A két márka önállóan működött egymás mellett egészen 2013-ig, amikortól már egy név alatt, Victorinox-ként élnek tovább a WENGER kések is.

wenger-001.jpg

WENGER, mint óragyártó?

1988-ban megkezdődött at óragyártás is a WENGER üzemekben, mely azóta is töretlenül működik tovább a svájci Delémont-ban.

Az óragyártásban is a svájci minőségre helyezték a hangsúlyt, a technológia részben ismerős volt, hiszen az óraipar is nagyon sok fémet (minőségi alapanyagokból készülőeket) használ arrafelé.

A stílus, mint a késeiknél, egy kicsit itt is maradt a katonai vonal iránya, illetve az általuk „outdoor”-nak hívott sportosabb vonal.

wenger-00.jpg

Wenger Attitude Outdoor – a sportos svájci

A tesztre érkezett darab is ebből a vonalból származik (a másik erős vonal a WENGER kínálatában a diver, vagyis búvár óra, bár gyártanak még női, finomabb típusokat is), megjelenése egyedi, és valóban sportos.

Bár semmi feltűnő nincsen a megjelenésében, igazi svájci úriemberként viselkedve csak egy kis ismerkedés után villantja meg az igazi énjét. Hibátlan számlap, a megszokottól eltérő színekkel, narancssárga indexekkel, rendkívül jól olvasható kontrasztos kivitelben, mégsem harsányan. Mi mást várnánk ilyen származással?

A 100 méteres vízállóság már tökéletes a mindennapi használatra, bár a bőrszíjjal nyilván nem tervezhetünk komolyabb búvárkodást… Viszont ha már bőrszíj, az átlagos gyári bőrszíjakhoz képest puha és kényelmes, ráadásul a színe is nagyon eltalált volt a számlaphoz, az összhatás a James Bond-i eleganciát idézte.

tm_pierre_cardin_werkmania_800_400.jpg

Minőség rendben – ahogy elvárhatod

Megint csak a svájci származást kell felhozzam, de arrafelé az óragyártásnak ez a legnagyobb ütőkártyája, a svájci minőség.

Nos, ezzel itt sem kell kompromisszumokat kötni. A kidolgozás, az anyaghasználat és a működés is ötös, pedig nem vagyok elfogult svájci óra rajongó (bár semmi problémám sincsen velük, de az én szívem a japánoké :) ). Itt azonban el kell ismerni, a WENGER hibátlanul dolgozott, kellemes kézbe venni az Attitude Outdoor-t, és ez még ráadásul a megfizethető svájci kategória.

 

A 316L acél tok (sokszor hívják „orvosi acél”-nak is) és a zafír bevonatos üveg is mind csak megerősítették az érzést, hogy itt egy korrekt, kifogástalan órával van dolgunk, ami a szintén svájci quartz szerkezetének köszönhetően hosszú, boldog életre számíthat, mint egy svájci nyugdíjas…

Tények és adatok – a WENGER Attitude Outdoor számokban

 • Tok anyaga: 316L nemesacél
 • Tok átmérője: 42 mm
 • Hátlap: menetes nemesacél
 • Óraüveg: zafír bevonatos
 • Szíj: valódi bőr, jelzett csattal
 • Tokfül távolsága: 22 mm
 • Vízállóság: 100 m
 • Szerkezet: swiss made quartz

WENGER Attitude Outdoor képgaléria:

 

werkmania_hu_instagram.jpg

ORIENT MAKO - a klasszikus visszatér!

De csak egy kis időre.

2017. október 20. - Taliga Tamás

A búvárórák között van egy modell, az Orient Mako, amit mindenki ismer. Az évek hosszú sora alatt azonban annyi változata készült, hogy ideje rendet tennünk, és végre összegyűjteni a teljes modelltörténetet a most megjelent eredeti Mako újrakiadás apropóján. Nem volt egyszerű feladat.

yellow_mako.png

2004-től napjainkig – az Mako története nem ér véget

Az elmúlt 13 évben az Orient Mako modellje egyértelműen a legnépszerűbb modell volt a tengerentúli piacokon. Történetéről itt írtunk korábban, a 2004-es megjelenése óta ár-érték arányával a markában tartotta a piacot.

Egész pontosan a piacnak azt a részét, ahol a megfizethető japán búvárórákra van nagy igény, és ez nem lebecsülendő mérete az órák világának.

De mi titka a Mako modelleknek? Miért annyira népszerűek? Összegyűjtöttük a siker titkait, valójában nem is annyira bonyolult: elérhető áron az elvárt design mellett minőséget kell adni, és kész is AZ ÓRA, amit sokaknak az Orient Mako jelent.

mako-generaciok.jpg

ORIENT MAKO – a sztori

Az eredeti MAKO 2004-ben jelent meg először, és azonnal az élre állt. a 200 méteres vízállóság, az egy irányba forgó funkciógyűrű, a naptárkijelzés és a 46943-as jelzésű (a SEIKO 7009-es szerkezetéhez hasonlóan elnyűhetetlen) saját automata szerkezet a kategóriájában mind nagyon elfogadható volt, sőt.

mako-is-back.gif

Egyetlen probléma volt vele: a megjelenésekor a szokásos gyári típusjelzést kapta, egy megjegyezhetetlen számsort (FEM65002DW). Nem kellett sokáig várni, a Seiko beceneveihez hasonlóan az ORIENT óra rajongók is hamar megtalálták a becenevet: ez lett a MAKO.

mako-vs-ray-pinterest.jpg

2010-ben érkezett egy változata, az ORIENT RAY, ami hasonló népszerűségnek örvendett, sőt, mivel eredetileg csak az USA-ban értékesítette a cég, így a többi belpiacos változathoz hasonlóan egyre nagyobb kultusza lett a világ más részein, így Európában is.

Az ORIENT RAY sokban azért nem különbözött az eredeti MAKO modelltől, kicsit más indexek és valamivel erősebb lume (a mutatók sötétben foszforeszkáló festése) különböztette meg. A RAY inkább a klasszikus búváróra stílust képviselte a kerek, nagyobb indexekkel, így aki ezt a vonalat szereti, ebben találhatja meg a közel tökéletes búváróráját.

mako-timeline-nagymutato_blog_hu.jpg

(az infografikát ide kattintva nagyban láthatod és akár le is töltheted) 

2015 – felgyorsulnak az események

2014-ben az Orient Watch USA gondolt egyet, és a Reddit-en megkérdezte a rajongókat, hogy mit változtatnának szívesebben a MAKO-n:

 • jobb lume vagy jobb fémszíj vagy sportosabb számlap?
 • zafír vagy kézihúzós, másodperc stoppos automata szerkezet?

(A kérdőív a mai napig elérhető ezen a linken: Orient Watch USA Reddit survey)

A pontos válaszokat ugyan nem ismerjük, de ennek az eredménye lett egy kifejezetten az amerikai piacra gyártott modell, a MAKO USA. Az óra 2015-ben jelent meg, és a MAKO rajongók szinte valamennyi vágya teljesült: zafír kristály, 120 klikkes funkciógyűrű és igazi, erős lume az USA modell sajátja, sőt, egy addig hiányzó szín is megjelent a palettán: a fehér számlap.

mako-usa.jpg

De a fejlesztés nem állt le, sőt rákapcsolt a japán gyár. A 40 éve megbízhatóan teljesítő automata szerkezet, a 46943 nyugdíjazása után az ennek alapjaira épülő új werk jelent meg, az F6922-es.

Ez lehetett az oka, hogy a 12 éve megjelent ORIENT MAKO és a 6 éves ORIENT RAY modelleket 2016-ban felváltotta a MAKO II és a RAY II, melyek már az új szerkezetet kapták, és a szintén ekkor (egy éves korában frissített) USA II modellel együtt elveszítették ez egyik legjellegzetesebb stílusjegyüket: a korona feletti nyomógombot, mely a dátumváltást segítette az első generációs típusokon.

orient-mako-03.jpg

Hogy mit hoz a jövő az ORIENT MAKO  család számára, még mi sem tudjuk, de az eredeti MAKO és RAY típusok megszűnése után is biztosan lesz mindig új és újabb MAKO a piacon.

(Az összes ORIENT MAKO modellt itt tudod böngészni: Orient Watch USA MAKO)

 orient-mako-nagymutatobloghu-02.png

Érdekesség: a jobb oldalon látható darab beceneve a Delfin (Orient Dolphin). 2009-ben jelent meg, és bár nem közvetlen tagja az Orient Mako családnak, egyértelműen közösek a gyökereik. A domború funkciógyűrű ritkaság az Orient órák történetében, de jól áll neki…

JUNKERS JU 52 – az egek ura

2017. október 12. - Taliga Tamás

A pilótaórák komoly múltra tekintenek vissza. A legenda szerinti első pilótaórát a Cartier gyártotta még 1904-ben, ez még nyomokban sem hasonlított a ma ismert modellekre. A repülőgép műszerekre emlékeztető stílus később vált elfogadottá, azóta viszont nem változott. A JUNKERS JU 52 Cockpit modellje tökéletes példánya a pilótaóráknak, ezért vetettük alá egy tartós tesztnek, hogy kiderüljön, milyen is a mindennapokban.

junkers-ju52-header.jpg

JUNKERS JU 52 – a megbízható német haditechnika

A német repülőgépgyártás egyik leghíresebb darabja volt a JU 52, vagy ahogy anno becézték a „Tante JU”. 1930-tól repült 50 éven keresztül, kezdetben mint bombázót használták, de hamar kiderült, az igazán testreszabott feladata a szállítás és utas szállítás. Hazánkban is szolgált, mind a hadseregben, mind a polgári légiközlekedésben kedvelt típus volt.

ju52-plane.jpg

 fotó: wikipedia

Ju 52 Cockpit – stílusból ötös

A Junkers német óramárkáról korábban már írtunk, bár nem százéves múltra tekinthet vissza, de a Pointtec cég az elmúlt évtizedekben megmutatta, hogy  minőségre, stílusra nem lehet panasz az óráiknál. Legyen szó akár a Junkersről, akár testvér márkájáról, a Zeppelinről, mindig azt kaptuk eddig, amire számítottunk.

Nincs ez máshogy a Junkers JU 52 modellnél sem. Az óra valamennyi kötelező stílusjegyet magán hordozza, amit csak egy mai pilótaórának magán kell. A repülőgép műszerekre emlékeztető számlap, a klasszikus tokforma, a jellegzetes korona mind kipipálva, ettől lesz pilótaóra egy pilótaóra, na.

Bőr, acél, svájci szerkezet – minőségből is ötös

Ebben az árkategóriában azért már vannak elvárások egy órával kapcsolatban, és a JUNKERS JU 52 hozza is az elvárt szintet.

A 40 mm-es rozsdamentes acél tok kényelmes méret. Bár a pilótaórák eredetileg jóval nagyobb méretben készültek, utcai viseletre azért ma már viccesen nézne ki egy B-uhr 55 mm-es átmérővel… A domború kristály (óraüveg) kellemesen nagyítja a számlapot, így a fekete-fehér, kontrasztos számlap a viszonylag széles mutatókkal még gyenge fényben is jól leolvasható.

ju52-04.jpg

Apropó mutatók: a sárga és piros-fehér csíkozású mutató nem csak öncélú design, hanem a repülőgép sebességmérőjét mintázza, valahogy így:

ju52-airspeedmeter.jpg

A bőr szíj hozza az elvárt minőséget, kényelmes, egy apró meglepetéssel, a JUNKERS logo a szíjba van nyomva, ami nem egy átlagos megoldás.

ju52-strap.jpg

Az óra szerkezete a cégcsoporttól már megszokott svájci quartz Ronda 5030.D kronográf. Minőség itt is a származásától várhatóan alakul, a saját mérésem több, mint egy hét alatt 0 mp járáseltérést mutatott, ami még egy minimális hibahatárt feltételezve is tökéletes, sok gondunk nem lesz a pontosságával.

Jól áll neki a NATO szíj is:

ju52-nato.jpg

ju52-nato2.jpg

 

Semmi sem tökéletes?

Sajnos nem. Valójában vicces is lehetne a JUNKERS JU 52 modell egyetlen hibája. Értem, hogy néha a design oltárán fel kell áldozni egy-egy funkciót, de hogy mi járhatott a német mérnök fejében, amikor tervezte a lumét az órára, azt nem lehet tudni.

A lume az óráknál a foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festés a mutatókon és az indexeken, így olvasható le sötétben, mennyi is az idő.

Jó esetben.

Ennél a típusnál, nyilván az amúgy nagyon eltalált sárga és piros-fehér csíkos mutatók festése miatt, de sötétben így fest az óra számlapja:

ju52-lume.jpg

Csak nekem hiányzik valami a képről? A mutatókról sajnos lemaradt a lume, így éppen a legfontosabb nem látszik sötétben J Sokat javít a helyzetén az egyik kedvencem, a 12-es index helyére festett JUNKERS logó, ami szintén foszforeszkál a sötétben.

Szerencsére létezik normál mutatós változat is, így ha fontos a leolvashatóság sötétben is, nem maradsz JU 52 nélkül.

Tények és adatok – a JUNKERS JU 52 számokban   

 • Ronda 5030.D svájci quartz szerkezet
 • kronográf modell 1/1 stopperrel, 12 órás gyűjtővel
 • részidő mérés
 • rozsdamentes acél tok
 • rozsdamentes acél menetes hátlap
 • dóm kristály óraüveg
 • átmérő 40mm
 • vastagság 12 mm
 • Junkers pilóta korona
 • súly 85 g
 • kézzel készített valódi bőr szíj
 • 5 ATM (50 m) vízállóság

Összességében egy nagyon kellemes órát kapunk a Junkerstől, hétköznapi és sportos viseletnek kiváló. Minősége és megjelenése is hozza, amire kötelezi a számlapon látható felirat: Made in Germany.

JUNKERS JU 52 galéria - nézegess még képeket

(kattints a képre)

werkmania_hu_instagram.jpg

 

Funkciógyűrű, lünetta, bezel - mi ez az órádon, és mire is jó?

Neked is van, de tudod használni is?

2017. október 02. - Taliga Tamás

Az óra legjellegzetesebb stílusjegyei közé tartozik a lünetta, az üveg körül elhelyezkedő, forgatható gyűrű. Számokkal van tele, de általában kevesen tudják pontosan, mire is jó, mit jelentenek a számok rajta valójában? Segítünk.

lunetta-funkciogyuru-bezel.jpg

Funkciógyűrű, lünetta, bezel - hogyan nevezzelek?

A manapság divatos órák egy részén találkozhatunk egy alkatrésszel, amelynek azon kívül, hogy (ízlés szerint) megjelenésében segíti az órát, gyakorlati haszna is van, nem is elhanyagolható. Az elnevezése azonban már sokkal nehézkesebb ennél, megfelelő magyar szó híján a továbbiakban a saját találmányom, a "funkciógyűrű" kifejezést fogom használni.

Sokat keresgéltem, kinek mi a véleménye az nevéről, magam sem szeretem a magyartalan, vagy felesleges idegen szavak használatát, de ebben az esetben a "forgatható gyűrű" állt a legközelebb a pontos leíráshoz a találatok között, de ez sem volt tökéletes, így marad a funkciógyűrű elnevezés a cikkben.

[Frissítés: olvasónk hívta fel rá a figyelmem, hogy a funkciógyűrűt a búvárórákon eleinte hívták "keszongyűrű"-nek is, mely a merülési időt jelzi a búvárok számára)

De mire jó ez?

Az egyszerűségében tökéletes eszköz lehet: semmi mást nem tesz, mint mér. Kialakításától függően mérhet eltelt időt, visszalévő időt, pulzusszámot, távolságot, sebességet, irányt, eltérést GMT-hez, de létezik logarléc funkció is közöttük... Jellemzően az egyik, de néha mindkét mutató és a funkciógyűrű együttesen mutatják meg, eltelt-e már az idő, dobbant-e eleget a szív, vagy lesz-e elég üzemanyag a landoláshoz.

A feladat egyszerű: a kívánt értéket a megfelelő mutatóhoz állítva láthatjuk az eredményt, és ez sokkal egyszerűbb, mint elsőre így leírva tűnik. Csapjunk is bele, jöjjenek a főbb típusok, és használatuk.

0-60 perc eltelt idő mérés

A legelterjedtebb típus, működési elve nagyon egyszerű: a funkciógyűrű "0" pontját a percmutatóhoz állítva pontosan láthatjuk az onnan eltelt időt. Például ha 10 óra 10 perc van (ugye), és 20 perc múlva el kell indulnom, csak oda fordítom a percmutatóhoz a gyűrű 0 pontját, és innentől a mutatón látom az eltelt időt, a gyűrű skáláján, egy időben a pontos idővel a számlap alapján.

Zseniálisan egyszerű, de mint az ilyen megoldások általában, jól, pontosan és hibamentesen teszi a dolgát az idők végezetéig.

beze-lünetta-rolex

60-0 percig visszaszámlálás

Nem bonyolultabb az előző típusnál semmivel, egyszerűen visszafelé működik. Jelentősége azokban a helyzetekben lehet, amikor tudni kell pontosan a hátralévő idő mikor jár le, mert például egy palackkal a hátunkon úszkálunk Kailuna Kona-n, vagy éppen a tűzből mentünk embereket egy másik palackkal.

A funkciógyűrű használata szintén rendkívül egyszerű, csak épp itt nem az eltelt időt fogjuk leolvasni, hanem a visszalévőt a beállítottól.

bezel-lunetta-sinn

Pulzusmérés

Itt rögtön helyre is kell igazítsam magam: nem csak klasszikusan forgatható gyűrű láthat el kiegészítő mérésekre szolgáló funkciókat. Néhány esetben, mint például a pulzusmérés, a funkcióadatok a számlapon, esetleg fix belső gyűrűn helyezkednek el, és így segítenek minket, mint ennél a típusnál is. A kronométer másodpercmutatóját indítva kell számolnunk a szívdobbanásokat , majd a skáláról leolvasni a számukhoz tartozó BPM értéket. Érdekesség, hogy például a Slava ugyanezt megoldotta kronográf nélkül, ott meg kell várni a másodperc mutatót, míg a skála elejéhez ér.

pulsometer-bezel-longines

Átlagsebesség mérés

Más néven tachymeter, 60 másodpercnél rövidebb ideig tartó méréssel az adott távolság megtételéhez szükséges időből leolvasható az átlagsebességünk. A mérés kezdetén, amikor például elhaladunk egy tábla mellett, elindítjuk a mutatót, majd amikor megtettünk egy 1 km-es szakaszt, a mutatót megállítva leolvashatjuk a skáláról a km/h értékét az útszakasznak.

tachymeter-bezel-lunetta-omega-speedmaster

Távolságmérés

A hang- és fénysebesség különbségét felhasználva mérhetjük a távolságot... Fantasztikusnak hangzik, pedig csak fizika. A legérthetőbb példa a villámlás: amikor látjuk a villanást, elindítjuk a mutatót, majd amikor dörrent, megállítjuk, és a skálán ott a távolság. Ugyanez egy hétköznapibb esetre alkalmazva: valaki becsapja az autójának az ajtaját tőlünk távolabb, egy ilyen skálával máris tudhatjuk, milyen távolságban van tőlünk.

Pontos mérésre nem alkalmas, mivel a hang terjedési sebessége időjárási viszonyoktól erősen függ, de közelítő értéket nagyon egyszerűen ad.

bezel-lunetta-telemeter-seiko

GMT

Vissza a klasszikus funkciógyűrűkhöz! A GMT (Greenwich Mean Time - az időzónák 0 pontja) eltérést mérő funkciógyűrű nagy segítség lehet sokat utazóknak, például. Használata egyszerű, szerkezete érdekes. A szokásos mutatókon kívül egy plusz mutató, a GMT vagy 24 órás mutató is helyet kapott a számlapon, ehhez kell állítani a funkciógyűrűt, és már mutatja is a GMT időt a helyi időzónánkkal párhuzamosan.

Figyelem, a GMT mutató csak egyszer jár körbe egy nap!

lunetta-bezel-funkciogyuru-rolex

Iránytű

Egy szintén nélkülözhetetlen funkció... De nem elképzelhetetlen, hogy szükségünk lenne a pontos tájolásra, és éppen nincsen semmi más eszközünk erre, a tájoló elveszett, a telefon lemerült, lássuk, mit tehetünk ilyenkor.

Semmi bonyolultat nem kell tenni, csak irányítsuk az óramutatót a Nap felé, és a 12-es és az óramutató között félúton ott lesz az északi a déli irány, állítsuk oda a funkciógyűrűt, és irány haza!

(Köszönet a segítségért olvasónknak, Tamásnak, aki kijavította a tévedésemet:) 

bezel-lunetta-funkciogyuru-seiko

Logaritmikus skála

Be kell valljam, a matek soha nem volt az erősségem. Talán ez lehet az oka, hogy nem értékelem eléggé, ha logarléc funkcióval látnak el egy órát, ahogyan teszik ezt például a lent látható típuson . Aki használt már logarlécet, az érti, hogyan működik, aki meg nem, annak valószínűleg éppen annyi ideig kellene magyarázni, mint nekem, ezért inkább maradjunk annyiban, jó, ha tudjuk hogy okosabb nálunk.

Kellő tudás birtokában képes a fontosabb navigációs értékek számítására is, bár erre sok céleszköz létezik, de ez biztosan mindig kéznél van...

lunetta-bezel-funkciogyuru-breitling

Remélem, sikerült világosabbá tenni kicsit a funkciógyűrű (lünetta avagy bezel) szerepét, a tojásfőzéstől az űrhajózásig bárhol könnyen, egyszerűen segít, talán kicsit máshogyan néztek ezentúl ezekre az órákra.

A cikkben szereplő képeket köszönjük a(z) Rolex - Seiko - Breitling - Omega - Sinn - Longines - nek!

Óraszíj ABC - ha azt hitted, már mindet ismered

2017. szeptember 28. - Taliga Tamás

Az óraszíjak választéka olyan széles, hogy mindet talán még mi sem ismerjük. Na jó, azért rajta vagyunk a témán, így összegyűjtöttük neked a lehető legtöbb típust óraszíjból és a hozzájuk tartozó sztorikból is, hogy végre tiszta legyen, mi a szíjak közötti különbség, és minek van belőle ennyi féle?

header_2.jpg

Óraszíj - miből készülhet?

Az óraszíjak népes családja mindössze négy alap változatban készül az anyagát tekintve. Természetesen léteznek különleges kivitelek is, mint a manapság divatos fából készülő órák és óraszíjak, de ezek azért jellemzően múló divatok, így a mostani útmutatóban azokat az óraszíjakat gyűjtöttük össze, amikkel naponta találkozhattál eddig is, és vélhetően a távoli jövőben is fogsz majd.

Bőr óraszíjak

Talán a legrégebbi fajta óraszíj, igen széles körben használható. A sportos típusoktól a hétköznapi viseleteken át a legelegánsabb dress watch kategóriáig minden típuson megtalálhatóak, egyetlen ellenségük van: a nedvesség. Azért nem vizet írtam, mert nem csak a víz, ami tönkreteszi, hanem az izzadtság is. Sajnos nem a legideálisabb nyári viselet egy bőr óraszíj, mivel az izzadtságtól átitatott darabot gyakorlatilag szinte lehetetlen teljesen megtisztítani, szaga lesz és az állaga is megváltozik, megkeményedik, 

Ha víz éri (eltekintve a ritka vízálló bőr óraszíjaktól), a száradás után szintén elveszíti eredeti alakját, puhaságát, így ilyen használatra majd mindjárt ajánlunk más anyagból készült darabokat. Jöjjenek akkor a legismertebb fajtái a bőr szíjaknak:

Normál egy- vagy kétrétegű bőrszíj

normal-borszij.jpg

foto: watchgecko

 

Párnázott bőrszíj

20170928_103640.jpg

A  párnázott bőrszíj a normál kétrétegű szíj egy változata, itt a két réteg közé egy tömés kerül.

 Rally szíj

rallye-szij.jpg

foto: watchgecko

A rally szíj egy sportos kivitel, a normál szíjaktól gyakorlatilag a lukacsos mintázatában tér el, egyrészt jobban szellőzik, másrészt emlékeztet a versenyautók világára.

 Pilóta szíj

flickr-pilota-szij.jpg

foto: flickr

Ez a típus igen könnyen felismerhető. Két fajtája elterjedt, az egyik három darabból áll, a két oldali szíjat középen egy nagyobb darab köti össze (illetve két darab rögzíti az órát egy szélesebb szíjra), a másik pedig szegecselt díszítéssel van ellátva.

pilota-2.jpg

 Bőr NATO / ZULU szíj

20170928_103627.jpg

A NATO / ZULU szíjakat lejjebb részletezzük, a lényeg, hogy bőrből is készülhetnek. A képen nem egy szabványos bőr zulu látható, annak 3 gyűrűje kellene legyen, ez egy vintage modell.

 Alligátor, rája, lakkbőr - a különlegességek

 

Ezek a szíjak csak az anyagukban térnek el egy átlagos bőrszíjtól, ritka és drága bőrökből készülnek.

werkmania_hu-banner.jpg

Fém óraszíjak

A fém óraszíjak nagyon népszerűek, nagyon sok féle létezik belőlük. Mi most a legismertebbeket és legelterjedtebbeket mutatjuk be, a kisebb gyártók által kitalált saját dizájnok sora végtelen. Mindennapos viseltre télen-nyáron alkalmasak, jól bírják a vizet és az elegáns öltözeteken kívül bármikor bevethetőek. Strapabíróak és masszívak, ha kell férfiasak, de ha kell, nőiesek is lehetnek, jöjjenek a klasszikus darabok:

Oyster szíj

20170928_10261.jpg

A Rolex által kitalált három darabos szemekből álló fémszíj az abszolút mindent vivő darab, egy több milliós órán ugyanolyan jól mutat, mint egy olcsó tucat modellen.

Jubilee szíj

20170928_102654.jpg

Megint a Rolex. A 40 éves évfordulójukon jelentették meg először, kezdetben csak arany változatban. Szerencsére később már acél is elérhető lett belőle, így könnyebben el tudott terjedni, kényelmes viselet.

President szíj

president.jpg

Rolex, harmadszor is. A történet szerint a név (a president elnököt jelent) Eisenhower elnökhöz köthető, az USA 34., kétszer is megválasztott elnökéhez, aki ajándékba kapta a 150.000-ik Rolex Datejust-ot a gyártól, ezzel a típusú szíjjal. 

Engineer / Super Engineer szíj

engineer.jpg

 A Seiko által kitalált forma robosztus, kényelmes sok kisebb részből álló szemek miatt, és megjelenése tökéletesen illik a diver stílusú órákhoz.

Mesh / Shark mesh szíj

A szíj nevének nem sok köze van a valódi cápákhoz, az Omega egyik reklámjában szerepelt, mint "cápa álló" szíj, így ragadt rajta a név. Meglepően kényelmes, jól szellőző darab, mint a képen is láthatod, női órákon is tökéletes.

20170928_104525.jpg

Milanese szíj

 A Milanese szíj valóban Milánóról kapta a nevét, sok száz évvel ezelőtt ott készültek így a láncingek, majd ebben a században visszatértek, mint óraszíj. Hasonlatos a mesh típushoz, fonatában tér el főleg.

milanese.jpg

foto: watchgecko

Szövet óraszíjak

 A szövet logikus választás, ha egy sokat hordott kiegészítőről van szó, mint egy óraszíj. A minőségi darabok kényelmesek, strapabíróak, könnyen tisztíthatóak. Hatalmas előnyük, hogy nyáron gyorsan száradnak, így vizes időtöltéshez is bátran viselheted ezeket. Főbb típusai a következők:

NATO szíj

A NATO szíjakról már itt olvashattál korábban, katonai származása miatt kapta a nevét. Gyorsan, egyszerűen cserélhető, kialakítása miatt nem tud leesni róla az órád egy komolyabb ütődésnél sem, hacsak nem törik el mindkét stift egyszerre, ami nagyon nem jellemző.

20170928_103657.jpg

Zulu szíj

A Zulu (szintén katonai kifejezés, a NATO szótárában a Z betűt jelöli. és ezzel jelzik a GMT időt) szíjak a NATO szíjak testvérei. Jellemzően az anyaguk is kicsit más, legyen szövet vagy bőr, de fő különbség a bújtató karikákban van. A ZULU szíjakon nagyobb és kerekebb a bújtató, és létezik 3 vagy 5 bújtatós változat, előbbinél nincsen biztosítása külön az órának.

zulu.jpg

 

 

Military szíj

Összefoglaló neve a NATO szíjakhoz hasonló, szövet vagy szövet/bőr kombinációjú szíjaknak. Jellemzően két darabból állnak, mint a hagyományos darabok, és katonai stílusú órákhoz készülnek.

 military.jpg

Perlon szíj

Egy nálunk méltatlanul mellőzött típus, pedig retro / vintage vonalon verhetetlen. Ránézel, és máris a 20-as években érzed magad a Monaco Yacht Club hátsó teraszán, egy koktéllal a kezedben...

perlon.jpg

foto: watchgecko

Kaucsuk / gumi óraszíj

 A kaucsuk vagy gumi szíjak szinte kivétel nélkül sport célokra szánt órákon fordulnak elő. Sportórák, búvárórák nélkülözhetetlen kiegészítője, az előnyeit ezen a pályán szerintem nem is kell részletezni: vízálló, bírja az izzadtságot és a sós tengert, könnyen tisztítható és a jobb minőségűek végtelen sokáig bírják a strapát.

Kaucsuk búvárszíj

A rugalmas bővítő részt a Seiko szabadalmaztatta, ezzel könnyen felvehető egy búvárruha ujjára is úgy, hogy normál használatban nem túlzóan hosszú.

 20170928_103721.jpg

 

Tropic szíjak

Egyedi, jellegzetes szövet szerű mintázat, szintén a 60-as, 70-es évek világát idéző stílus. 

tropic.jpg

 

 

 Köszönet a Watchgeko.com csapatának a képekért

werkmania_hu_instagram.jpg

 

SEIKO Prospex Fieldmaster Lowercase edition – a tonhal, ahogy a japánok szeretik

2017. szeptember 24. - Taliga Tamás

A sikeres modellek újraértelmezése nagy divat az órák világában. Nincsen ez másképp Japánban sem, nemrég a SEIKO elővett egy több, mint 40 éves ötletet, és modern lelket öntött a jól bevált testbe, amit csak úgy ismerünk: Seiko Tuna.

 seiko_solar_field_tuna_header.jpg

 

De hogy jön ide a tonhal?

1975 – a japán gyártó 10 évvel az első búvárórája után  jelentette meg az abban az időben (is) elismerésre méltó sorozatának első darabját, a 6159-7010 modellt, vagyis ismertebb nevén a Seiko Tuna-t.

A robosztus kivitel nem csak design volt, a 600 méteres vízállóság professzionális búvár modellt takart, mely 51 mm-es átmérőjének és kissé megosztó formájának (ami sokak szerint egy tonhal konzervre emlékeztet) köszönheti becenevét.  

1978-original-golden-tuna-quartz.jpg

Az első quartz, a Golden Tuna

 

1978-ban készült az első quartz modell , mely a színe miatt Golden Tuna néven vált ismertté. Az eltelt 40 évben közel 30 típusa látott még napvilágot, vagyis egy igazán sikeres, és a gyár történetében ritka hosszú időt megélt sorozat lett a Seiko Tuna.

seiko_tuna_timeline.jpg

Seiko Tuna történelem (via thespringbar.com)

 

Field Tuna, ami nem vágyik a tengerbe

A sorozatból némiképp kilóg, sőt sokak szerint nem is tartozik teljesen bele a Fieldmaster, amely nem búváróra. A lünetta sem a megszokott típus, itt iránytű funkcióval lett felruházva, és a vízállósága is „csak” 200 méter. Érdekessége, hogy a hátlapra gravírozva megtalálhatóak rajta a légimentők tájékoztatására szolgáló földi jelzések (bővebben itt olvashatsz róluk), ha bajba kerülnél például túrázás közben.

 Seiko Fieldmaster, az eredeti, automata változat (via yeomanseiko.com)

 

2016 – a modernizált változat

A Japánban népszerű design cég, a Lowercase vette kezébe az órát, és újragondolták hazai ízlés szerint, rögtön 8 változatban, melyekből 5 azonban limitált kiadásű, 300-tól 700 darabos mennyiségben készültek összesen.

A Lowercase Japán egyik legismertebb és elismertebb design cége, olyan brandek-nek segítettek az ottani ízlésvilághoz idomulni, mint a Nike, Lego vagy éppen a Disney. Ha ők nyúlnak hozzá valamihez, annak ott általában komoly visszhangja és sikere is van, így valószínűleg ezért esett rájuk a választás.

werkmania_hu-banner.jpg

A legfontosabb különbség a szerkezetekben van. Az új sorozat a Seiko solar szerkezetet kapta meg, bővebben már írtunk róla régebben. A szerkezet lényege, hogy a nap energiáját felhasználva tölt egy kis akkumulátort az órában. Rendkívüli hatásfoka miatt már egészen kevés fény mellett is képes töltést adni, így a gyakorlatban, ha egy solar szerkezetes órát nem tartsz sötét fiókban hosszú hónapokig, soha nem fog lemerülni.

solar_wp_insert-1000x400.png

 

A nem limitált darabok az SBDJ027/028/029 típusszámokon futnak, valamennyi 200 méteres vízállósággal, ami bár nem közelíti meg a névadó professzionális adatait, de a hétköznapokon bőségesen elég a nyugodt viseléséhez – víz nehezen fog kárt tenni benne.

 nem_limitalt_seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-002.jpg

A limitált típusok hátlapja is viseli a jelzést, hogy itt egy ritkaság akadt a kezedbe:

seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-5.jpg

Az öt modellből három NATO stílusú szövet, kettő pedig NATO stílusú bőr szíjat kapott:

seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-limited-editions-001.jpg

Egy limitált darab, a dobozon láthatod a LC logót (Lowercase Tokyo)

A sorozat nem tudni, meddig lesz elérhető, mivel a Seiko modelljeinél azért ritka a Tuna-hoz hasonló hosszú életút egy-egy darabnál, így ha megtetszett,jó ha minél hamarabb a dobozodban tudod valamelyiket :)

 

 

 

 

ISOTOPE RIDER – az új idő

99 darab készül belőle az egész világon, és a szerkezete sem mindennapi

2017. szeptember 17. - Taliga Tamás

Az Észak-Londoni cégnél átértelmezték az időmérést, legalábbis az eddig használt formájához képest. Egy óra ugye általában mutatóival jelzi, hány óra, perc és másodperc van éppen. Na ezt felejtsd el, ha egy ISOTOPE RIDER kerül a kezedre. 

isotope_header_1000x600.png

Hogy miért éppen ISOTOPE lett a márka, azt nem egyszerű megérteni. A logó „i” betűje a hetesre mutat a számlapon, ezt már sokkal egyszerűbb. A 7 a számmisztikában, sok vallásban és a keleti kultúrákban a legnépszerűbb szerencseszám, csupa pozitív jelentéssel bír.

De mi ez a fura számlap?

A számlap, és ezzel együtt az ISOTOPE Jumping hour óra szerkezete nem egyszerű darab. Szakítva minden hagyománnyal, itt két mutató és egy tárcsa mutatja az időt. Az egyik mutató a percet, a másik a másodperceket, míg az éppen aktuális órát a hat óránál található dátumablakra emlékeztető kialakítású „óra ablakban” tudjuk leolvasni.

isotope-rider-szamlap.jpg

Ez persze közel sem olyan bonyolult, mint hangzik. Mivel azért általában a percekre vagyunk kíváncsiak, elég gyorsan és egyszerűen leolvasható, főleg mivel a két mutatónak eltérő a színe, már csak azt kell megjegyezni, melyik a perc és melyik a másodperc…

Mechanikus? Automata? Svájci?

Mindhárom. Az óra szerkezete egy ETA 2824-2, svájci gyártmány, melyet nem véletlenül használnak top márkák is előszeretettel óráikban. Híres a megbízhatóságáról, pontosságáról és viszonylag emberi áron szervizelhető, így jó választás volt egy minőségi, de még megfizethető különlegesség alapjául.

isotope_jumping_hour_movement.jpg

A módosított szerkezet érdekessége a „jumping hour” modul, vagyis az órákat nem egy folyamatosan mozgó mutató jelzi ki a számlapon, hanem 60 percenként ugrik egyet egy tárcsa, arról olvasható le a pontos óra. Maga a váltás gyors, nem folyamatos elfordulással történik, így a a gyakorlatban egy pillanat az egész, a lenti videóban láthatod is a folyamatot:

 

2017 – modern és trendi legyen

Abszolút megfelel a mai elvárásoknak, a limitált példányszám ellenére egészen komoly választék lett színekből, a klasszikus pepper black (feketebors) színtől a pisztácián át a fehérig bárki talál hozzáillőt.

Tények és adatok – az ISOTOPE RIDER jumping hour számokban


Tok
rozsdamentes nemesacél 316L
Magassága: 47,7mm
Átmérője: 46,8mm (korona nélkül)
Vastagsága: 13,7mm üveggel
Óraüveg: domború zafír, AR réteggel
Hátlap: csavarozott 316L acél, zafír AR réteggel
Tokfül távolság: 22mm
Vízállóság:- 10ATM/100m
Szerkezet
ETA 2824-2 svájci gyártmányú automata, „Jumping hour” modullal, Svájcban szerelve
Járástartalék: 38 óra

Érdekel? Sietned kell.

A fémszíjas változatból összesen 99 darab készül, így nem lesz egyszerű, ha szeretnél belőle egyet, az egész világon terjed a híre, így várhatóan hamar elfogy, és ahogy ez lenni szokott, utána el is indul szépen felfelé az értéke a piacon.

(X) Ajándék? Jöhet?

Speciális ajánlat a Nagymutató blog olvasóinak: a következő promóciós kóddal a rendeléskor ajándékot kapsz az ISOTOPE WATCH csapatától, egy 300 EUR értékű egyedi nemesacél design karkötőt! Használd a rendeléskor ezt:

IRIDERWM

Megrendelni itt tudod: ISOTOPE WATCHES WEBSHOP

 ISOTOPE RIDER JUMPING HOUR galéria