Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

A zöld az új kék? Óraipari körkép Baselworld után

2018. április 12. - Taliga Tamás

A Svájcban évente megrendezésre kerülő óra- és ékszeripari kiállítás az egyik legnagyobb, és mindenképpen a legfontosabb rendezvénye az iparágnak. Talán úgy érezheted, ez nem érint, de valójában itt mutatja be minden meghatározó szereplő az idei elképzeléseit és trendjeit, amit Te is viselni fogsz, büszkén.

 green-header-1000-nmb.jpg

Fekete, fehér, kék - kimaradt valami?

Az órák (szín)világát alapvetően két szín uralja: fehér és árnyalatai, illetve a fekete minden változata. Ez így van, amióta csak órát hordunk a csuklónkon, sőt, a fehér számlap már a mellényzsebben hordott órák között is egyeduralkodó színnek számított.

A búvárórák megjelenésével és rohamos terjedésével a huszadik század közepétől aztán megjelent a fekete, mint kihívó. A léte logikus és szükségszerű volt, egy búvárórának minél kontrasztosabbnak kellett lenni, hiszen ha nem a napfényes tengerparton napoztatta a gazdája, akkor egy komolyabb merülésnél bizony életbevágó volt a leolvashatósága.

 

Ez sokáig így is maradt, az óraipar csendben ült a babérjain, majd a világ színesebbé válásával megjelent egy új igény: legyen az a számlap kicsit színesebb. Az óraipari mammutok nem arról voltak soha híresek, hogy minden új ötletre azonnal rávetik magukat, így hosszabb-rövidebb idő alatt végül bólintottak: rendben, legyen kék.

Kék, mint alternatíva

Természetesen sok féle színű számlapot készítettek az évtizedek során, mégis a kék vált a legelterjedtebbé, a legnagyobb svájci és japán gyártók csúcsmodelljei között is ez a szín jelenhetett meg, ha már a klasszikusok valakinek nem jöttek be.

Pár példa, a teljesség igénye nélkül a kék számlapokra:

 gs400x400.png

Grand Seiko SBGH257

rolex400x400.png

Rolex Deepsea D-Blue dial

omega400x400.png

Omega Seamaster GMT

2018, Baselworld - valami megváltozott?

Nemrég zárta kapuit a svájci óraipari fieszta, a legjelentőségteljesebb rendezvénye az órák világának. A szervezők fontosnak tartották kiemelni, hogy az idei évben komoly előretörését látták a zöld számlapoknak, ami jól mutatja, hogy milyen kis mértékű változás is szemet szúr egy iparban, amely ennyire a tradíciókra épül.

 Érdekes összhangban van ez a trend a legmeghatározóbb színskála, a Pantone 2018 tavaszi előrejelzésével, mely az Arcadia Green színt jelölte meg az idei divatszínként (néhány éve volt már zöld szín az "Év színe", de nem hagyott mély nyomot a történelemben :)

fb-share-400x400.jpg

Oszd meg, vagy csak nézz szét Facebook oldalunkon is, érdemes.

 

Jöjjenek akkor a legnagyobbak 2018-ban, a Baselworld kiállításon bemutatkozott modelljei a zöld szín jegyében.

Omega Seamaster Olympic Games Collection

omega-g.png

 Az Omega egy kicsit félreértette a feladatot, mivel az olimpiai ötkarika színeiben kiadott óráin a szíjon kívül csak pár apróbb elem lett zöld, de az árnyalatot eltalálták. 

A kollekcióval egyébként az olimpia és az Omega régi kapcsolatát ünnepelték meg, hiszen 1932 óta 27 alkalommal volt a cég a hivatalos időmérője a versenyeknek.

Chopard Mille Miglia Racing Colours British Racing Green

chopard_mille_miglia_green_400x400.png

Újabb hangzatos név, újabb nagymenő. A Chopard is egy öt darabos kollekcióval ünnepli 30 éve fennálló együttműködését a Mille Miglia Rally-val, ennek egyik darabja lett a zöld, sőt egésze pontosan a "British racing green", mely egy korábbi sorozat újrakiadása lett.

Corum Heritage La Grande Vie

corum-g.png

Le Grande Vie a neve a Corum új kollekciójának, mely tiszteleg a szellemi örökség előtt. A különleges textúrának köszönhetően a számlap igen látványosra sikerült, és szintén nem hétköznapi megoldás a két mutatós, másodperc mutató nélküli szerkezet alkalmazása.

Glashütte Original Sixties Panorama Date

glashutte-g.png

A népszerű Glashütte retro kollekció, a Sixties kapott egy limitált szériát ezzel az igen jól sikerült zöld számlappal, mely a cég saját számlap üzemében készül. A szélek felé sötétedő szín és az érdekes felület a Glashütte-től megszokott minőségi megjelenést hozza, talán a legszebb darab az idei zöld újdonságok közül.

Rado True Thinline quartz 

rado-g.png

Első ránézésre a Rado új modellje nincsen túlbonyolítva, sőt, másodjára sem. Hozza a megszokott látványt, mutató és indexek mint általában, anyagválasztás elsőosztályú, de a számlapot jobban megnézve pontosan értelmezték a zöld kihívást: levelet mintáz... Megint egy érdekesség: a tok zöld kerámiából készült.

 Frédérique Constant Classic Worldtimer Manufacture

 

fconstantgreen.png

A Classic Worldtimer Manufacture megjelenésekor nagy visszhangot keltett, köszönhetően a kifinomult technológiájának. Az automata szerkezetes világidőmérő most zöld színben is megjelent, követve az új őrületet. Miképpen a korábbi kiadásokon, itt is a Füldünk térképe díszíti a számlapot, körbevéve az időzónákkal.

SEIKO Prospex 1968 automatic diver újragondolása

 sla019_b.jpg

A siker megismételhető. A japán gyártó el is határozta, hogy megteszi, és milyen jól tette: 1968 boldog tulajdonos lesz, aki hozzájuthat ehhez a limitált újrakiadott búvárórához. A szín új, a 300 méteres vízállóság a régi, kicsit frissítve persze mindenütt a mai követelményeknek és technológiáknak köszönhetően. 

CERTINA DS Action diver

 

Az egyik legnépszerűbb búvárórát is elérte a zöld hullám. Az ISO 6425 minősítése elég a 300 méteres vízállósághoz, a pontosságért pedig a szintén elég nagy népszerűségnek örvendő Powermatic-80 szerkezete felel majd.

 

April Fool Ninja

...avagy a japán humor zseniális.

2018. április 01. - Taliga Tamás

Többek között az ilyenek miatt szeretem a japánokat. A világ egyik legnagyobb óragyártójaként nem átallottak egy április elsejei poén kedvéért leforgatni egy videót, készíteni két utópisztikus Grand Seiko  modellről komoly minőségben grafikát, és erre az egészre még egy microsite-ot is (a microsite egy jellemzően projektre létrehozott kis weboldal, egy téma köré épül).

A weboldal url-je is árulkodó: www.grand-seiko.com/global-en/special/aprilfools/2018/

A történet szerint elkésztettek egy órát a ninjáknak (férfiak) és egy Kunoicji modellt (a Kunoichi női nindzsát jelent az Edo kor óta), olyan minőségben tálalva, hogy elsőre elgondolksz rajta, mennyire lehet kényelmes :)

UPDATE

Azért ez sem kutya:

 

Kronaby Nord és Kronaby Carat - Mr és Mrs Kronaby

Összemosódni látszanak az új trend szerint a férfi és női órák?

2018. március 18. - Taliga Tamás

A rohamléptekkel érkező és folyamatosan fejlődő svéd márkáról, a Kronaby-ról már többször olvashattál nálunk. Ma az első modelljeik közül a két uniszex darabot nézzük meg közelebbről - az elegáns és a konzervatívabb modell közös alapokon nyugszik, mégis nagyon különbözőek.

 kronaby-mr-mrs-header-1200.jpg

Connected watch? Hybrid watch? Mi is ez tulajdonképpen?

Tisztázzuk újra,  mi is a különbség óra, hibrid óra, okosóra és a "connected watch" között? Nincsen még rá jó magyar kifejezés, annyira új műfaj, talán az összekapcsolt óra vagy csatlakozott óra lenne, de ezek azért nem hangzanak túl jól.

g-shock-01.jpg

A quartz óra

Kezdjük a klasszikus quartz szerkezetes órákkal. A Seiko-nak köszönhetően, aki az Astron modellel 1969-ben történelmet írt, az órák fejlődésének amúgy is rögös útja kettéágazott. Az addig ismert és elismert mechanikus szerkezeteknek sok előnye mellett volt egy nagy hátránya: a pontosság. 

Igen, egy komolyabb minősítéssel rendelkező svájci szerkezet csodákra képes a járáseltérés (ismertebb nevén: pontosság) terén, de ha őszinték akarunk lenni, ezek az óra kedvelő és óra vásárló tömegek számára elérhetetlenek, anyagi vagy elvi megfontolásokból. Nem mindenki tud vagy akar milliós összegeket költeni az órájára, de ettől még jogos igénye lehet, hogy az óráját ne kelljen két naponta állítgatni, ha nem akar minden reggel futni a busz után...

Erre született válaszként az igazán olcsón, tömegtermelésben készülő quartz szerkezetes karóra, mely a működési elvének köszönhetően félelmetes pontosságot ígért már a hetvenes évektől kezdve. Igaz, hogy a klasszikus óraipar majd beleroppant, de intő jel volt ez minden gyártó számára, miért is kell a fogyasztók igényeit mégis csak szem előtt tartani néha.

A quartz órák jellemzően olcsók, megbízhatóak, pontosak voltak, majd ezek evolúciója eljutott odáig, hogy különböző szenzorok beépítésével már túra- és búvárfelszereléseket egészítettek ki.

fitbit-smartwatch-nmb.jpg

Az okosóra

Az okosórák fejlődése egy teljesen más irány volt, még ha kicsit erősnek is tűnik elsőre ezeket a "kütyü", eredeti nevén gadget kategóriába tartozó szerkezeteket órának nevezni.

De hogyan nevezzük, ha óraként néznek ki, és egyéb rengeteg funkciójuk mellett mutatják az időt? 

A megjelenésük indoka egyszerű volt. Az okostelefonok terjedésével és az "always online" megjelenésével ( amikor a telefonod mindig elérhető közelségben van, és minden egyes eseményről értesít, melyet rögtön ellenőrizned is kell, mert kell, ugye) a felhasználók igényeltek egy másodlagos kijelzőt, melyen keresztül könnyedén kapcsolatban maradhatnak a külvilággal anélkül, hogy a telefonjukat elő kellene rángatni a villamoson a zsebükből,

Ez lett az okosóra, ami gyakorlatilag a telefon kiterjesztése, de megjelenése és elhelyezése miatt végül az órák közé sorolódott.

20170707_185739-01.jpeg

 Connected watch (hybrid watch)

A quartz szerkezetes órák és az okostelefonok szerelemgyereke logikus lépés volt. A telefonok jellemzően mindig a pontos időt mutatják, innen pedig már csak egy kis ötletelés kellett, hogy megyszülessen az első bluetooth kapcsolattal rendelkező. quartz szerkezetes óra, amely az időt a telefonról frissíti.

Ennek előnye vitathatatlan: mindig pontos, és a GPS szerkezetes komoly órák árának töredékéért nyújtja közel ugyanazt az élményt egy hosszabb utazás során, vagyis a mobilkészülékkel szinkronban mindig az aktuális időzóna szerinti időt mutatja. Az igaz, hogy egy GPS alapú óra ezt önmagában képes bárhol a világon megtenni mobil és mobil lefedettség nélkül is, de kicsiben azért mégis használható funkció ez is.

A Kronaby és a saját megoldása 

A Kronaby komoly szakember gárdát állított a fejlesztésre, az alapítóval készült interjúnkban olvashattatok róla, hogy a Sony fejlesztőmérnökei közül érkeztek, ami a digitális világban igen jó ajánlólevél.

Saját szerkezetet fejlesztve a bluetooth kapcsolat mellett tették le voksukat, hiszen ez a legegyszerűbb módja a telefon és az óra összekapcsolásának. Ezzel sikeresen elérték azt is, hogy a pontos idő mellett még egy seregnyi funkciót lehessen az egyébként teljesen klasszikus óraként megjelenő Kronaby modelleken használni.

A kedvenc funkcióim között első helyen természetesen a szűrt értesítések vannak. Itt a mutatók mozgatásával jelzi az óra, ha bejövő hívásod van, akár azt is be tudod állítani, kitől érkezett (három különböző hívóra), illetve jelzi ha üzeneted érkezett, vagy naptár bejegyzésed értesített, vagy bármit, amit kiválasztottál az alkalmazásaid közül.

A lehetőségek végtelenek, mivel minden alkalmazást vagy csak akár egyetlen egy hívót is beállíthatsz, amelyik a fontosabb.

Mivel a Kronaby órák gombjai a kronográf modellekhez hasonlóan helyezkednek el, így a három gombra rengeteg funkció programozható. Igen, programozható, vagyis Te állíthatod be, melyik gombnyomásra mi történjen.

Dátum kijelzés, egy másik időzóna vagy éppen a kamera használata - ezek nem tűnnek olyan funkcióknak, melyek nélkül nem lehet élni, de ha megszoktad, hogy parkoláskor az órád  egy gombnyomására eltárolja a telefonod, hol álltál meg, vagy megmutatja a new york-i nagynénidet hívhatod-e, akkor már hiányozhatnak egy másik órából.

Kronaby Nord

A Kronaby órái két nagy irányba fejlődtek: a 43 mm-es, nagy méretű modellek, melyek inkább a férfiakat célozzák, és a kisebb, jellemzően 38 mm-es darabok, melyek viszont uniszex darabok.

Ezek közül a Kronaby Nord modellje, mely mégis inkább férfiasabb kiállású. A hétköznapokban kényelmesen hordható mérete miatt ideális lehet ing mellé, illetve a bőr szíj is segít abban, hogy szinte észrevétlen maradhasson. Összehasonlításképpen a Kronaby Sekel modellje 43 mm méretével és tömör acél szíjával már mindig jelzi, hogy a kezeden van, így ha elegánsabb, dresswatch jellegű órára vágysz, jöhet a Kronaby Nord.

kronaby-nord-01.jpg

A két mutatóval is sikerült megoldani, hogy bármely funkció használható legyen, amikhez a nagyobb, segédszámlappal ellátott Kronaby Sekel modell rendelkezik. itt a gombokra programozhatod a fontosabbakat. A valódi bőr szíj nagyon minimalista, igazi skandináv design szerint készült, és a minősége is svéd.

Kronaby Carat

Ha a Kronaby Nord a Mr Kronaby, akkor bemutatjuk Neked Mrs Kronaby-t. A Carat modell (bár valóban uniszex darab, mérete és megjelenése miatt is hordhatja bárki) igazából egy kecses női csuklón mutat a legjobban. A gyári mesh típusú szíj és a tok is a ma divatos rózsarany színben tündököl, illetve az indexek is visszaidézik a boldog huszadik század derekát (talán nem közismert, de az ötvenes-hatvanas években a hosszú, vékony szögletes indexek a női órák sajátjai voltak).

Funkcióit tekintve mindenben megegyezik a Nord modellel, sőt maga a tok is teljes egészében egyforma, így egy kis aranyozás, egy kecsesebb számlap és mutató összeállítás és egy szép arany mesh szíj kellett csak ahhoz, hogy bárki megtalálja a neki kedves modellt.

kronaby-carat-01.jpg

 

Kronaby Nord és Carat galéria

 

 

Valamennyi, a cikkben szereplő kép és videó a Nagymutató blog tulajdona, kérlek amennyiben használni szeretnéd, jelezd nekünk, köszönjük!

Vízállóság - mindent a méterekről

A Te órád vízálló? Biztos, vagy csak valamennyire? Tegyünk rendet a jelölések között!

2018. március 03. - Taliga Tamás

Hamarosan ismét itt a nyár, ismét indul a strandszezon, és újra elő fog kerülni az óra tulajdonosok egyik leggyakoribb kérdése: vízálló-e az órám? Ha igen, mit jelentenek a jelölések, miért nem úszhatok nyugodtan bármelyik vízálló órában? Összegyűjtöttünk Neked minden infót ezzel kapcsolatban, hogy ne érjen meglepetés a strandon sem.

Az én órám vízálló, rá van írva

Vagy vízálló, vagy nem. A nagy kérdés az, mit nevezhetünk valójában vízállónak. Ha tudsz benne kezet mosni (és a klasszikus megjelölés szerint autót mosni, mintha mosna még valaki autót vödörből), attól még nem biztos, hogy vízálló óra van a kezeden.

A vízállóságnak fokozatai vannak, nem is kevesen. A 30 méteres (3 bar) vízállóságtól az akár több ezer métert is vidáman átvészelő valódi búvárórákig mindenki megtalálja az igényeinek és persze pénztárcájának leginkább megfelelőt.

seiko-vizallosag-01.jpg

Mitől lesz vízálló egy óra?

Az órák tervezésekor már hosszú évtizedek óta külön figyelmet fordítanak a gyártók a vízállóságra. Egyre komolyabban veszik a vásárlók is ezt, amikor órát keresnek, és ennek nem feltétlenül az az oka, hogy a tízezer búvár országa lennénk, inkább a megnyugtató tudat, hogy egy rossz mozdulattal nem fogjuk tönkretenni a több tíz- és százezer forintos óránkat.

 A vízállóság egyrészt múlhat a tok kialakításán, másrészt a tok alkatrészei között lévő tömítéseken, azok elhelyezésén és minőségén, de kisebb részt múlhat még egy esetleges szervizlátogatáskor nem megfelelően elhelyezett tömítésen is.

 Az alkatrészek (mint például a tok és az óra üvege, vagy a tok és a hátlap) közé jellemzően gumiból készült tömítések kerülnek, rugalmasságuk és tömítő képességük mellett az alapanyag ára is ezt indokolja. Néhány esetben az óra üvegéhez alkalmazhatnak műanyagból készülő tömítést is, de a jellemző mégiscsak a gumi.

tomites.jpg

Ennek használata nem bonyolult, mégis van pár apróság, ami miatt tömítés ide vagy oda, bejut a víz a szerkezetbe, ez lehet a kenés hiánya (szilikonos kenőanyaggal kell ellátni a tömítést az elhelyezésekor), de lehet egy elcsúszott, nem tökéletesen felfekvő tömítő gyűrű miatt is, a profi szervizeknél ez azért nagyon nem jellemző.

Hogyan mérhető a vízállóság?

A vízállóság mérése (nyomáspróba a hétköznapi nevén, szakszerűen tömítettségi vizsgálat) nem bonyolult folyamat, két módszerrel történhet. 

 1. Száraz készülék

A száraz készülék egyszerűen, levegővel működik. Egy zárt üveg hengeren belül (ugye azt tudod, miért henger és nem hasáb?) elhelyezik az órát, és a nyomás emelésével mérik meg, tömített-e a tok. De hogyan?

Az órára egy kis tű kerül, mely egy műszerhez csatlakozik, és ez jelzi a tok legminimálisabb deformációját is a nyomás emelkedésével. Mivel a mérés megkezdésekor az óra tokon belül a normál 1 bar nyomás van, így a külső nyomás emelkedésével egy nem tökéletesen záródó tok nyomása elkezd kiegyenlítődni a külső, növekvő nyomással. Ez ezredmilliméteres mozgással jár, az érzékeny műszer ezt képes jelezni.

2. Vizes próba

Ha az óra nem állta ki a száraz nyomáspróbát, jöhet a vizes változat. Az óra szerkezetet ilyenkor ki kell szerelni a tokból, mivel egy sikertelen teszt esetén víz jut majd be, és a száraz próbához hasonlóan tesztelik, de ezúttal vízben. Itt már az is pontosan kiderül, hol a gond, és könnyen orvosolható lesz a tömítetlenség.

Rendben, most már vízálló, de mi ez a 30m és 20bar?

 Az órák vízállóságát kategóriákra osztották, ezeket szabványok biztosítják. Az alap vízállóság igazából nem biztosít szinte semmilyen értékelhető védelmet, a 30m és 50m, vagy más néven 3bar és 5bar jelölések gyakorlatilag egy nyári záport és egy kézmosást viselnek el biztosan.

Érdekes tény, hogy a vízállósági jelölések erősen túl vannak biztosítva. Saját tapasztalatom egy 5bar jelölésű óra, amelyben rengeteget úsztam, tengerben is sokszor járt és mégsem volt soha problémája a vízállósággal. Ennek ellenére egy gyengébb minőségű óra egyáltalán nem biztos, hogy akár percekig is bírta volna a fürdést, de ezzel a típussal nem volt gond.

Szabványos vízállósági jelölések

 

Water resistant

Gyakorlatilag nem vízálló a szó szoros értelmében, ha lehet az ilyen jelölésű órát ne nagyon vigyük vízbe.

30 méter - 3 bar - 3ATM

 Klasszikusan a fröccsenő víz elleni védettséget jelöli, úszásra és vízi sportokhoz nagyon nem ajánlott.

50 méter - 5 bar 5ATM

Erre már lehet azt mondani, hogy vízálló, de azért jellemzően nem az úszásra tervezett órákon találjuk ezt a jelölést, inkább a hétköznapi viselter szánt óráknál, biztonságosabbá téve azokat.

100 méter - 10 bar - 10ATM

A belépő szint a strandoláshoz. Ez már egy közepes védelmet nyújt a vízben, a valódi terheléseknek még nem garantált, hogy ellenáll. Ebben a kategóriában gyakori, hogy nem menetzáras a korona, csak tömítéssel va n ellátva.

200 méter - 20 bar - 20ATM

 Ezzel a jelöléssel már nyugodt lehetsz egy nyári napon, a dinamikus terhelésnek is jól ellenáll (gondolj bele, mekkora különbség van egy kényelmes mellúszás tempói és a motorcsónakról vízbe lógatott kéz terhelése között).

Diver's 200m és társai - a professzionális kategóriák és szabványok

Innen indul a valódi vízi élet. 1982 óta ugyanis szabvány rögzíti külön a hétköznapi órák minimumait (1984 óta ez az ISO2281), és külön a professzionális használatra szánt modellekét (1982-től: ISO6425).

A "diver's 200m" jelölés már nem játék, de még ezt is messze túlteljesíti néhány 600m vagy akár 1000m jelölésű modell. Itt azonban már nem azt jelentik a jelzések, hogy egy ilyen órával csak 1000 méter mélységbe lehet maximálisan merülne, ez az a mélység, ameddig biztosan teljesül a tömítettség valamennyi feltétele.

Jó példája a túlbiztosításnak a Seiko által végzett teszt, melyben Marinemaster Professional 1000m jelölésű quartz és mechanikus szerkezetes órákat engedtek le több, mint 3000 méteres mélységbe a tengeren. Az eredmény megdöbbentő volt:

 

 

A végére egy jó tanács

Egy nagyon fontos dolgot kell tudnod: az órád vízállósági jelölése annak új korában értendő. Mit jelent ez a hétköznapokban? 

Minden anyag, így a tömítés is öregszik, fárad a használat során. A gumi tömítés nyáron a forró napon sül, télen megfagy, mindenféle vegyi hatásnak teszed ki még egy kézmosás során is. Ez pár év alatt oda vezethet, hogy nem fog tökéletesen zárni, és egy esetleges megbontásnál ha a filléres tömítés nem kerül cserére (jó példa erre egy quartz óra elemcseréje), bizony sokba fog kerülni a javítás.

Persze mindenki ismer valakit, akinek 15 éve nem volt ellenőrizve és cserélve a tömítés, mégsem ázott be, de ha Te nem vagy ilyen szerencsés... 

Facebook oldal? Jöhet? :)


Csak kattints a képre, és minden nap láthatsz valami hasonlóan érdekeset tőlünk:like.jpg

 

 

Évértékelés - csak így tovább 2018-ban is!

Számok, tények, adatok, érdekességek a Nagymutató blog 2017-es évéről

2018. január 06. - Taliga Tamás

Eljött az ideje az év végi számvetéseknek, most mi is megmutatjuk, mire voltunk képesek Veletek, kedves olvasóink. Néhány szám, statisztikai adat a Nagymutató blog életének eddigi legizgalmasabb évéből - titkok nélkül.

presentation-1454403_1280.png

Csak őszintén - mi baj lehet?

A hazai blogéletre nem igazán jellemző a transzparencia, a legtöbb blog szinte titkolja a sikereit. Pedig sikeres blogok minden kategóriában akadnak bőven, még egy ilyen szűk "piacon", mint az órák világa is van több blog, magazin, melyek sikeresek lehettek:

 • kronometer.hu - a svájci órák nagy ismerője, a prémium és exkluzív órák világa
 • werkmania.hu - a japán órák és a német órák lelőhelye, a Nagymutató blog testvéroldala
 • Nagymutató Blog - itt vagy most éppen, mert szereted a japán órákat, Seiko, Orient, Casio, vagy a nem luxus német órákat, Sinn, Elysée, Junkers, Zeppelin, vagy sportolsz, és a sport órák érdekelnek, mint például a Fitbit,és érdekel az órák és a technológia ötvözete Kronaby módra...

Most megmutatjuk, milyen számokkal tudtunk dolgozni 2017-ben, melyek voltak a legsikeresebb cikkek, és mennyire voltatok aktívak social fronton, vagyis jelenleg a Facebook és Instagram oldalainkon.

A legfontosabb - az olvasottság

A Nagymutató blog olvasottsága 2015 óta, amióta elindult, folyamatosan növekszik. A 2016-os évben már elindult egy látványos emelkedés az olvasottsági számokban, és a trend a 2017-es évben töretlen volt.

Ebben persze nagy segítség volt az Index és Index2 címlapos szereplésünk, de ezt nem adják ingyen. Bár fizetni nem kell (sőt, nem is lehet szerencsére) érte, oda csak az igazán minőségi tartalmak kerülhetnek ki (na jó, és még néhány a kattintásszámok miatt;).

Így történt, hogy 2017-ben 35 Index címlapos cikkünk volt, ami a 44 cikket tekintve elég jó arány...  A legfontosabb mutató, az olvasók száma 2017-ben 369.378 fő volt, ami szintén szép teljesítmény, elfogulatlanul is...

crowd-1699137_1280.jpg

A legnépszerűbb cikkek - TOP 5

  A cikkek toplistájából kiválóan látszik, mire is voltatok kíváncsiak a legtöbben:

 1. A Nagy búváróra választó teszt  - 38469 olvasó
 2. Órát rendelnél külföldről? Megmutatjuk, mi várhat rád! - 37559 olvasó
 3. Funkciógyűrű, lünetta, bezel - mi ez, és mire jó? - 32442 olvasó
 4. Sinn Aviator - Pilóta leszek, vagy katona - 20829 olvasó
 5. Órafotózás - 10+1 tipp profiktól - 20181 olvasó

 A számokból jól látszik, hogy az óra bemutatókkal és tesztekkel ellentétben inkább az ismeretterjesztő cikkeket olvastátok többen, én ezek közé sorolnám a legolvasottabb búváróra választó cikket is, mivel nem egy típust mutat be részletesen, inkább segít eligazodni a legnépszerűbbek között.

Ezeket tiszteletben tartva 2018-ban is folytatjuk majd a teszteket, hiszen az összes olvasó közel kétharmada mégiscsak ezeket olvasta, így reméljük, segítettünk az ideális darabok megtalálásában sokaknak.

2017 - fókuszban a közösségi média, avagy a Nagymutató blog a Facebook-on és az Instagram-on

twitter-292994_1280.jpg

 Ez az év bebizonyította, amit tanítanak a marketing iskola első osztályában: social media nélkül nincs élet. Valóban nincs, illetve van, de minek. És itt most nem a nyaralós-születésnapi-karácsonyi-ételfotós Facebook és Instagram posztokra gondolok, hanem a blog és a közöttetek lévő kapcsolat erősítésére szolgáló tartalmakra.

Ha Te is a Faccebook-on éled az életedet, biztosan örültél neki (ugye?), amikor feltűnt a 2017-es évben az első WERK MANIA - Nagymutató Blog poszt. A folyamatos közösségi munka meg is hozta az eredményét, ahhoz képest, hogy ez csak egy kiegészítő forrásunk volt, 14881-en látogattatok el az oldalra a Facebook-ról.

like.jpg

Az oldal kedvelőinek száma egy év alatt 0-ról 516-ra nőtt, ami elsőre nem tűnik nagy számnak, de ez 516 olyan ember volt, aki önszántából nyomta meg a [LIKE] gombot, és nem azért, mert ígértünk neki egy kupont. 

A cikkek Facebook kedveléseinek a száma is érdekes, nem tükrözi az olvasottságukat, amiből arra lehet következtetni, hogy egyes típusok népszerűbbek, esetleg egyes cikkek jobban sikerültek másoknál ;) Külön érdekesség, hogy a blog japán felülreprezentáltsága sem látszik a like-ok számában, a TOP 5 cikkből három német órákról szólt...

A legtöbb like-ot kapott cikkek - TOP 5

 1.  Zeppelin 100 jahre kronográf – hagyományos érték, német minőség - 439 like
 2. Zeppelin Hindenburg Moon Phase - van mit nézni rajta - 319 like
 3. Sushi, szaké, Seiko, és egy 18 milliós óra az asztalon - 251 like
 4. Seiko SKX007 - ...éljen a király! - 217 like
 5. JUNKERS JU 52 – az egek ura - 216 like

Instagaram, ha nem szeretsz annyit olvasni ;)

instagram.jpg

A közösségi élet gyors és látványos felülete az Instagram, minőségileg (szerintem) magasan a Facebook kommentáradatos megosztogatott posztjai felett áll, az órák világában legalábbis mindenképpen. 

Szeretjük használni, szeretitek használni. Ez jött le a számokból, a hazai penetrációját is figyelembe véve szép számok látszanak a 2017-es évben, egy év alatt a követők száma 288-ra nőtt (itt is igaz, hogy ezek valódi érdeklődők, nem vásárolt like-olók).

És a 2017-es év legnépszerűbb Instagram posztja: 

 

Jövőre, veletek, ugyanitt?

Igen. Megköszönjük Nektek az elmúlt év figyelmét, és ígérjük, hogy 2018-ban sem lassítunk, jönnek továbbra is a japán és német órákról készült tesztek, és néhány újítást is tervezünk, de majd mindent a maga idejében...

És természetesen itt meg kell köszönni az Index szerkesztőinek is, hogy értékelték a munkát, ami a blog mögött van, és címlapra engedtek minket, 2018-ban is várjuk a megjelenéseket! :)

Taliga Tamás

Főszerkesztő / alapító

Nagymutató Blog

nmb-japan1.jpg

 

Elysée Start Up – ébredő versenyszellem

2017. december 27. - Taliga Tamás

elysee-18011-start-up-header.jpg

A német óragyártás elérhető árú, de minőségi darabjairól többször írtunk már, most az Elysée Competition sorozatának újabb darabja van terítéken. Német gyártás, japán quartz szerkezet – mi baj lehet? Már Te is tudod a választ – semmi.

A Nagymutató Blog rendszeres olvasói már tudják, hogy a német óragyártás nem csak a felső kategóriás technikai műremekekből áll. A megbízhatóság analógiájaként használt Volkswagenekhez hasonlóan bevezethetnénk a „Volksuhren” kategóriát is, mert mai tesztünk gyártója, az Elysée ebben a ligában játszik.

Német óra a német óra?

Megnyugtató, hogy igen. Korábbi cikkünkből megismerheted a cég történetét, és azt is, hogy hol is készülnek az óráik. A „Made in Germany” felirat nem véletlenül kerül rá a számlapokra, az eddig megismert Elysée órák minősége kifogástalan volt.

Az 1920-ban alapított gyár nagy utat járt be, két tulajdonosváltás után végül a kilencvenes évek elején került egy német családi vállalkozáshoz, akik azóta is üzemeltetik, immár a világ 30 országában, sikeresen megalapozva a minőségi, de (szinte) bárki számára megfizethető német óra kategóriáját.

Elysée 18011 Start Up – hagyományos megbízhatóság

Az Elysée Start Up quartz kronográf egyrészről nem ígér semmi forradalmit, másrészről ezt kifogástalanul teljesíti is. Egy hagyományos kronográf modell annak minden előnyével: sportos design, mutatós számlap, extra funkciók.

Ezt persze az összes kronográf óra tudja, de hát ez egy ilyen műfaj. Az Elysée Start Up 18011 elsőre nem is fogott meg, csak egy újabb masszív, sportos darabot láttam benne. Pár nap használat után aztán feltűnt például a kék AR bevonat csillanása a zafír óraüvegen, és arra is sikerült rájönni, miért ezt a típust választottam mégis.

A számlap első ránézésre bár nem tartogat meglepetéseket, mégis kicsit más, mint az átlag, és ez a kicsi már elég is ahhoz, hogy megkedveltesse magát. A vékony, hosszú fehér indexek és az ezek szélességével egyező vékony, fehér mutatók együtt nem a megszokott számlap dizájnt hozzák, mégis arányosak, sportosak, az a bizonyos „hanyag elegancia” határozza meg az összképet.

A nemesacél tok vaskos, de teljesen kényelmesen hordható, a megszokott kronográf gombokkal az oldalán. A lünetta (tudod, mi ez, és hogyan kell használni? Itt írtunk róla, mindent típusát és a történetét is: WERK MANIA – Lünetta)

 

Német acél, japán szív – a szerkezet a quartz karóra bevezetőjétől

Az órának a meghatározó eleme a szerkezete, ebben azt hiszem nem lehet vita. Mivel a német óraszerkezet gyártás ebben a kategóriában gyakorlatilag mintha nem is létezne, a következő logikus lépés a svájci és japán szerkezetek beépítése lehetett.

Az Elysée gyárt órát svájci olcsóbb RONDA quartz szerkezetekkel, illetve a quartz karórákat a hatvanas években először megjelentető SEIKO quartz szerkezeteit is előszeretettel használják. Nem véletlenül, a japán gyártó elérhető áron tud gyártani első osztályú minőségben quartz szerkezeteket, épp ilyen a mostani tesztalanyunkban működő SEIKO VK67 (más néven HATTORI VK67) is.

A szerkezet érdekessége, hogy a HATTORI/SEIKO mechaquartz vonalába tartozik. Ez azt jelenti, hogy az óra működtetését quartz szerkezet végzi, a kronográf funkciókat viszont mechanikus.

elysee-18011-start-up-1000x400.jpg

Tények és adatok – az ELYSÉE 18011 START UP számokban

 • SEIKO VK67 quartz szerkezet
 • kronográf modell 1/5 stopperrel, 12 órás gyűjtővel
 • részidő mérés
 • rozsdamentes nemesacél tok
 • rozsdamentes nemesacél menetes hátlap
 • zafír kristály óraüveg
 • kék AR bevonat (Anti-Reflex, tükröződésmentes bevonat)
 • átmérő 42mm
 • vastagság 13 mm
 • súly 154 g
 • rozsdamentes nemesacél szíj, jelzett békazáras csat
 • 10 ATM (100 m) vízállóság

20171226_163605-01.jpeg

Lume rendben

ELYSÉE 18011 START UP – szerettük?

Összességében igen. Elsőre egy szokásos kronográf darabnak tűnt csak, de néhány nap alatt megkedveltette magát. A mindennapokban egy tökéletes, hibamentesen működő, várhatóan hosszú élettartamú darab lesz. A vízállósága miatt nem kell aggódni, hogy hova mehetünk vele és hova nem, a zafír kristály karcmentes boldogságot ígér, egyszóval: szerethető.

UPDATE: A pontosságról három hónap után

Egy kis adalék a szerkezet pontosságához: a dobozból újra előkerült március legvégén az óra, három hónap alatt sikerült 1 (egy) teljes perc járáseltérést összeszedjen (az egy óra a nyári időszámítás miatt van), ez napi 1 másodperc alatt van...

20180327_080126.jpg

Ez mindenesetre biztató, és jellemzi a SEIKO VK67 quartz szerkezetének minőségét. A képen a referenciamodell a Kronaby Nord modellje volt, annak pontossága pedig adott.

 Valamennyi fotó, grafika és video a WERK MANIA / Nagymutató Blog tulajdona © 2017

werkmania_hu_instagram.jpg

 

 

 

SEIKO BABY TURTLE 2017 – bébiteknősök Japánból

2017. november 30. - Taliga Tamás

seiko-baby-turtle-nmb-20171130.jpg

Milyen az, amikor az óragyár hallgat a vásárlókra? A Seiko az igen sikeres Turtle sorozatát egyetlen kritika érhette, a mérete. A több, mint 44 mm-es átmérő ezzel a tokformával elég komoly csuklót igényelt, nem mindenkinek állt jól, vagy akár kényelmesen. Éppen ezért nemrég úgy döntött a japán gyártó, hogy megjelenteti a kisebb, 42 mm-es változatot.

SEIKO TURTLE – a legendás elődök

A Teknőc, avagy Turtle a Seiko egyik legsikeresebb modellje, ennek az okát nehéz lenne pontosan megmondani. Talán az egyedi tokforma, a hozzá tartozó mítosz és persze az elérhető ára is segítette abban, hogy az órás közösségektől saját becenevet kapjon, és a gyűjtők keresni kezdjék a korai darabjait.

1977-ben jelent meg a ma ismert Seiko Turtle közvetlen elődje, a Seiko 6309. Ez már a jól ismert teknős formát kapta, és az abban az időben még komoly előnynek számító vízállóság és maga a forma a kedvező árral egy komoly sikert jelentő pályára állította a típust, mely tart mind a mai napig.

seiko-6309-pinterest.jpg

forrás: pinterest.com

Az eredeti modellt 1988-ig gyártották, és mint az elődje, szintén híresség volt. Több filmben találkozhattunk vele, ott volt a USS Nimitz fedélzetén a Végső visszaszámlálásban, Billy Bob Thornton kezén a Rohanás-ban vagy Ed Harris-én az Abyss-ben. Mégis a leghíresebb megjelenése az elődnek, a Seiko 6105-nek volt az Apokalipszis most-ban, Martin Sheen (Charlie Sheen apja) csuklóján.

2016, a Turtle visszatér

Közel negyven év telt el azóta, hogy megjelent az ikon, és majd harminc az utolsó darab legyártása óta. A típus mégis még mindig keresett darab, gyűjtik, hamisítják, adják-veszik, egyszóval sikeres.

Talán ezért határozta el a Seiko, hogy ad még egy esélyt a Teknősnek, és 2016-ban megjelent az új Seiko Turtle sorozat, SRP77x típusszámokkal.

Az új idők új követelményeket támasztottak a búvárórák elé. A professzionális sorozat, a Prospex tagja lett az új Turtle, így már egyrészt az X logót viseli a számlapján, másrészt megkapta a szabvány szerint minősített „diver’s 200m” vízállósági minősítést, ami azért már egy komolyabb teljesítmény ebben az árkategóriában.

Az új Seiko Turtle modellek – a nagycsoport

Nincs túl sok variáció, bár folyamatosan jelennek meg a limitált kiadású, kis példányszámú darabok is, az alapok:

srp773-srp775.jpg

srp777-srp779.jpg

 • SRP773, kék számlappal, acél csattal 
 • SRP775, az arany-fekete decens darab, szintén acél csattal
 • SRP777, az alap darab, fekete számlap, kaucsuk búvár szíjjal
 • SRP779, avagy a Pepsi (a lünetta színei miatt kapta ezt a nevet), szintén kaucsukkal

A szerkezet automata 4R36, kézzel is húzható kivitelben, bevált, megbízható igásló típus. A mérete a már tárgyalt 44,3 mm, ami valóban nem kevés, és itt el is érkeztünk a cikkünk valódi témájához.

A legújabb családtag, a Seiko Baby Turtle – a bébiteknőc

Az elmúlt években a cég már többször tanújelét adta annak, hogy hallgat a vásárlóira és az óragyűjtőkre, óra rajongókra. Most is így tettek, és megoldották az egyetlen kifogásolt problémáját a Turtle-nek: a méretét.

2017 novemberében megjelentettek három új modellt, ami másnap már Seiko baby Turtle vagy Seiko mini Turtle néven járta be a világot, és azonnal szívélyes fogadtatásra lelt.

Nem véletlenül: a jól bevált formai jegyek megtartása mellett a méretét épp annyival csökkentették, hogy még férfi kézen is jól álljon, de mégis kecsesebb lehessen. Az új méret 42,3 mm lett, ami ugyan „csak” kerek 2 mm-rel kevesebb, mint a nagytestvér, de az órák világában ez nagyjából egy méretosztály különbségét jelenti.

Másik jellegzetes különbség a korona pozíciója: az első két Seiko Turtle 4 óránál viselte a koronáját, a Baby Turtle viszont már 3 óránál. Ennek oka nyilván a szerkezetek különbségében rejlik, amiben viszont jelentős a változás.

Az eddigi 4R36 szerkezet helyett ugyanis a Seiko Baby Turtle 4R35 werket kapott, ami egy naptár kijelzős szerkezet, a nap nevének kijelzése nélkül (angolul sokkal egyszerűbb ezt leírni, date vs day date).

A Seiko Baby Turtle típusai

Nincsen túl sok, bár a mostani Turtle sorozat is 4 alap típusból áll, a Baby Turtle 3 alap +1 PADI típussal büszkélkedik (egyenlőre, várjuk a limitált szériákat).

n_srpc39k1.png

SRPC39 – kék számlap és kaucsuk búvárszíj

n_srpc37k1.png

SRPC35 – fekete számlap és kaucsuk búvárszíj

n_srpc35k1.png

SRPC37 – fekete számlap és fém csat

n_srpc41k1.png

SRPC41 PADI – fekete számlap, PEPSI kivitel (a funkciógyűrű színösszeállítása miatt), pirossal keretezett mutatóval

Tények és adatok – a Seiko Baby Turtle számokban

Az új típusok pontos technikai adatai a következők:

 • átmérő: 42,3 mm
 • tok anyaga: nemesacél
 • szíj anyaga: nemesacél vagy kaucsuk
 • óraüveg: Hardlex keményített kristály
 • szerkezet: 4R35 automata szerkezet, 23 köves
 • vízállóság: ISO szabvány szerinti diver’s 200m jelölés
 • vízzárás: menetes hátlap és menetzáras korona

seiko_baby_turtle.jpg

 

Látogasd meg a werkmania.hu oldalt is, friss hírek és tesztek ott is, tematikus japán órás és német órás oldalak:

 werkmania_hu-banner.jpg

 

 

ORIENT M-FORCE BRAVO – súlyos egyéniség

2017. november 23. - Taliga Tamás

45 mm átmérő, közel 220g acél, 13,5 mm vastagság. Az Orient M-Force Bravo nem viccel, igazi nehézsúlyú versenyző a piacon. Mindezek mellett sikerült annyi könnyedséget csempészni rá a színvilágával, hogy mégsem ijedsz meg tőle, ha szembejön egy kihalt sikátorban.

 orient-mforce-bravo-01.jpg

Orient M-Force – a név eredete és a kezdetek

Az Orient történetéről többször írtunk már, az egyik legnépszerűbb japán márka, mely 1951 óta működik ebben a formában, mint Orient Watch Co., és 2009 óta a Seiko csoport tagjaként járja a saját útját.

Az M-Force család 1997-ben jelent meg, az akkor nem túl gyakori járástartalék-kijelző és a megszokottól eltérő naptár megoldások tették kicsit egyedibbé az átlag búváróráktól. Már ebben az évben megjelent a számlapon a máig megtalálható piros-sárga-kék színkombináció, ami az általunk tesztelt Orient M-Force Bravo-t is díszíti.

orient-mforce-bravo-012.jpg

A nevének eredete nem olyan rejtélyes, mint elsőre gondolhatnánk, csak egy egyszerű rövidítés: a „Mechanical Force”-ból lett az M-Force név.

Érdekesség, hogy a tesztünk előtt nem sokkal az Orient az idén nyáron indult retro sorozatában az elsők között adta ki újra az Orient M-force 2EX0100DW0 típust, mely nagyon gyorsan el is fogyott. Azóta hetente jelennek meg újabb és újabb darabok a retro sorozatban, hatalmas sikert aratva, hiszen újra kiadták sok gyűjtő nagy álmát, az Orient Mako  eredeti változatát is.

M-Force Bravo – nagy vas

Nem hétköznapi méretekkel jelent meg 2016-ban a típus, a 45 mm-es átmérőjéhez 13.5 mm vastagság párosul, és a közel 220g súly is jelentős. Masszív, robosztus – ezek jutnak elsőre eszembe róla.

És másodikra is.

Érdekes módon felvéve mégsem zavaróak a méretei, pedig még a Seiko Monster-t is lekörözi, ami nem kis teljesítmény. Arányos a tok formája, a lekerekített tokfülek erősek, de nem kényelmetlenek még az én átlagos vastagságú csuklómon sem. A korona is inkább kerek, mint szögletes, ezzel, és a funkciógyűrű (avagy lünetta) formájával sikerült férfias, mégis könnyed formát faragni a 22 dekányi nemesacélból.

Színek, formák, részletek – egy kidolgozott számlap

Az óra számlapja több szempontból is egyedi. A struktúrája matt, nagyon sötét szürke színben, ami gyakorlatilag feketének látszik (esetleg fekete, ami nagyon sötét szürkének látszik, ezt döntsd el a fotókról).

A rakott indexek a makró fotókon jól látszanak, szépen kidolgozottak, vastagon festve a foszforeszkáló festékkel (és nem fluoreszkáló, ugye), így sötétben szépen, hosszan világítanak, amint egy rendes búvárórának illik.

A jellegzetes piros-sárga-kék festésről azonnal megismerni, hogy itt egy Orienttel van dolgunk, valamiért ragaszkodnak ehhez a kombinációhoz, meg lehet szokni. A sárga mutatók, a piros M-Force felirat és korona díszítés együtt éppen annyit tesz hozzá az órához, amennyi ahhoz kell, hogy egy sportos modellt kapjunk még túlzások nélkül.

wp_insert_1000x400.jpg

A névadó – kézzel húzható automata szerkezet Orient módra

Az ugye megvolt, hogy a nevét az automata (illetve mechanikus) szerkezete után kapta a család, így valóban egy saját fejlesztésű szerkezet, egészen pontosan az 40N5A működik benne.

Egy megbízható darab, 40 óra járástartalékkal, automata szerkezettel, aminek nagy előnye a kézzel is húzhatósága. Bár ezt a funkciót azért erősen nehezíti a koronazár, viszont folyamatos hordás mellett úgyis csak néha lesz szükség a kézi felhúzásra, de megnyugtató a tudat, hogy nem kell megállnia az órának, ha például egy hétvégén nem veszed fel.

orient-mforce-bravo-04.jpg

ISO minősítések – egyből három is

Az Orient M-Force modellek közül is kiemelkedik a Bravo, mivel a vízállóság mellett a rázkódásvédelem és a mágnesesség ellenállósága is ISO szabvány szerint minősített.

ISO6425 – 200m vízállóság

ISO764 – ellenáll 4800 A/m mágneses térnek

ISO1413 – rázkódásvédelem (1 m magasról keményfa padlóra ejtve nem lesz nagyobb a járáseltérése napi +/- 60 mp-nél)

A mindennapokban mit jelentenek ezek a szabványok, illetve a tény, hogy az M-Force Bravo megfelel nekik? Nagyon egyszerű a válasz: a vízállóság egy átlagos felhasználónak tökéletes, akár komolyabb vízi sportokhoz is megfelel. A mágnesesség ellenállóság a gyakorlatban az számítógépekkel, monitorokkal dolgozóknak segíthet, a rázkódásvédelmet pedig az tudja értékelni, aki ejtett már le órát (jellemzően elkezd sietni, saját tapasztalat napi több órás eltérés és egy vaskosabb szerviz számla J).

orient-mforce-bravo-016.jpg

Orient M-Force Bravo – szerettük vagy nem?

Nagyon. Akinek ugyanígy „be vannak csípődve” a japán órák, és szereti a búvár stílust, annak már csak azt kell eldöntenie, hogy szeretné-e a jelentős túlsúlyt a csuklóján. Ha ez nem gond (és a barátságos formái miatt egy próbát mindenképpen megér), akkor egy kifogástalan órát kapunk a mindennapokra, öltönyhöz meg választunk majd egy másikat a dobozból…

 

Nézd meg a képgalériát, érdemes:


10+1 kérdés a Kronaby alapítójához - interjú az óraipar legújabb szereplőjével

2017. november 12. - Taliga Tamás

A Kronaby órái szinte a semmiből jelentek meg, és magasra tették a lécet a saját piacukon. A hibrid órák még nem okosórák, de már nem klasszikus órák, hanem a kettő legjobb tulajdonságait kombinálják, prémium minőségben. Megkérdeztük a svéd cég egyik alapítóját a kettőből, honnan jött és merre tart az idei év legígéretesebb darabja.

sarandis_kalogeropulos_co-founder.jpg

10+1 kérdés az egyik társalapítóhoz a Kronabyról

Nemrég alkalmunk volt egy interjút készíteni Sarandis Kalogeropulos-szal, aki a svéd cég két alapítója közül az egyik, jöjjenek a kérdések és a válaszok (igen, megkérdeztük, milyen órát hord, meg fogsz lepődni ;).

NMB: Ki találta ki, melyik típus inspirálta és mennyi idő kellett az első működő darab elkészítéséhez? Sok probléma volt a fejlesztés alatt?

Mr S.K.: Én és egy kollégám, akit még a Sony-nál dolgozva ismertem meg. Az okoseszközök és viselhető technológiák területén szerzett tapasztalatainkat felhasználva egy teljesen új és varázslatos dolgot akartunk fejleszteni.

Ehhez első lépésként meg kellett határozni, mi hiányzik a mindennapjainkból – ez volt egy igazán szép és okos óra, egy ’”connected watch”. 2015 szeptemberében megalapítottuk a cégünket, az Anima-t. Az volt a célünk, hogy digitalizáljunk egy tradicionális iparágat, az órakészítést. Ennek érdekében összeültünk a világ vezető szakértőivel olyan területeken, mint a szoftver- és hardverfejlesztés, UX (felhasználói élmény, a szerk.) és design.

Az eredmény egy gyönyörű okosóra, használható funkciókkal és töltés nélküli megoldással, ezt csak ez a csapatmunka tette lehetővé.

kronaby-collection.jpg

NMB: A Kronaby szerkezeteket ki tervezte, és hol? A gyártás is svéd?

Mr S.K.: A “Kronaby Connected Movement”, a Kronaby órák szerkezete házon belül lett fejlesztve. A legjobb svéd csúcsmérnökök dolgoztak rajta a szoftver- és hardveriparból is, végtelen lehetőségeket kínálva az új funkciók és felhasználói élmények további fejlesztésére az óráinkhoz a jövőben is.

tm-main-nmb-800x200.jpg

NMB: Hogyhogy nem Svájcba helyezték a céget? (az ugye jól hangzik az órák világában, még ha nincs is mindig valós tartalom mögötte)

Mr S.K.: Svéd cég vagyunk, a központunkat Malmö-ben létrehozni természetes volt a számunkra. Itt van valamennyi fejlesztői kapacitásunk, itt hozzuk létre a csodát!

kronaby-planning.jpg

 NMB: Mi volt az indíttatása, hogy nem egy „hagyományos” okosórát terveztek?

Mr S.K.: A Kronaby alap elgondolása az volt, hogy a tradicionális órakészítést helyezi a középpontba, és csak fontos okos funkciókat adunk hozzá ehhez, ezeket is csak a mindennapi hatékonyság növeléséhez. Ezt hívjuk mi Emberi Technológiának (Human Technology).

A világ élvonalbeli mérnöki tudását  kombináltuk a híres skandináv designnal és a klasszikus óragyártással, és sikerült is létrehoznunk egy teljesen új generációját az óráknak.

NMB: Hány beszállító kell egy ilyen projekthez, és hányan dolgoznak a Kronaby-nél?

Mr S.K.: Nagyjából hetvenen dolgozunk a Kronaby-nál, és csak válogatott beszállítókkal dolgozunk, akik képesek voltak megfelelni a “Human Technology” és a prémium minőség elvárásainak is.

NMB: Nagyon sok rendezvényt tartanak, ez segít a márka népszerűsítésében ?

Mr S.K.: Igen, nagyon hatékonynak látjuk ezeket az eseményeket, hogy elmondhassuk mindenkinek a történetünket, és megismertethessük őket a gyakorlatban is az elképzelésünkkel, illetve azzal, ami lett belőle.

kronaby-meeting.jpg

NMB: Milyen a fogadtatása a Kronaby-nek? 

Mr S.K.: A Kronaby egy hybrid óra, amire nagyon jól reagált a célközönségünk. Mind a tech rajongóktól, mind a divat- és lifestyle világtól fantasztikus visszajelzéseket kaptunk.

NMB: Nem tartanak a kínai másolástól?

Mr. S.K.: Mivel a Kronaby egy hibrid óra, úgy vélem, hogy előnyünk van a hagyományos órákhoz képest, bár a külsőt persze könnyű másolni, a szerkezete már sokkal összetettebb.

Bízunk benne, hogy ebben az értelemben nagyon egyedi termékekkel rendelkezünk, amit nem lenne egyszerű lemásolni.

kronaby-nord2.jpg

NMB: Honnan jön a Kronaby márka, és hová tart? Mi lesz a fejlesztés iránya a jövőben?

Mr. S.K.: A Kronaby egy brand, amit az Anima, az anyacégünk hozott létre, és folyamatosan keresi az új utakat és ötleteket az IoT (Internet of Things – a “dolgok” internete) világában.

Újabb kollekciók megjelentetését is tervezzük (ez november elsejével valóban meg is jelent, a szerk.), illetve folyamatosan bővítjük a funkciókat e meglévő órákhoz is.

NMB: Tervezik-e saját butik hálózat kiépítését, vagy viszonteladókkal értékesítenek?

Mr S.K.: Európában, az Egyesült Államokban és Japánban csak válogatott forgalmazókkal dolgozunk, és persze elérhetőek az órák, illetve a hozzájuk kapcsolódó információk a Kronaby.com oldalon is.

 

NMB: Milyen órát hord a mindennapokban?

Mr S.K.: Szeretem a Kronaby Carat Gold órámat, ezt hordom minden nap.

kronaby_woods_light_blog.jpg

Okosóra? Hibrid óra? Connected watch? Mi is a Kronaby valójában?

Nehéz fába vágta a fejszéjét a Kronaby, amikor egy olyan területre tette be a lábát, ahol kissé ingoványos a talaj még. Az óra, amit kitaláltak, nem egy okosóra, hiszen nincsen érintőképernyője, nem lehet vele pulzust mérni és telefonálni sem, de nem is egy hagyományos óra, hiszen a szerkezete önállóan nem működik, mint egy hagyományos óráé, kell hozzá egy okostelefon és egy app, ami működteti.

Mégis, az óra megjelenése klasszikus vonalakat ötvöz északi minimalista jegyekkel, nem lehet róla elsőre megmondani, hogy ez nem egy hagyományos darab. A mindennapi használatát viszont nagyon megkönnyíti, hogy nem kell felhúzni és tölteni sem, nem kell pontos időt állítani, egyszerűen ott van, és mindig tudja, hány óra van.

tm_pierre_cardin_werkmania_800_400.jpg

Nemrég írtunk egy hosszabb tesztet róla (ide kattintva találod), érdemes elolvasni, nagyon egyedi ötleteket vonultatott fel a Kronaby.

SEIKO 5, a legnépszerűbb japán – most elmondjuk, miért lett „5”

2017. november 05. - Taliga Tamás

A Seiko legnépszerűbb modelljét, a belépő automata 5-ös sorozatot több, mint 50 éve gyártja. Az „Ötös” mindent visz, folyamatosan jelennek meg új és újabb modelljei. Mi a siker oka, miért ez a legkeresettebb Seiko a mai napig? Szerencsére saját tapasztalat is segít megválaszolni a kérdést.

seiko_header.jpg

SEIKO 5 – az öt alapérték

A cég pontosan meghatározta, miért ez lett az első automata karóra család neve, az öt legfontosabb tulajdonsága miatt az órának:

 • automata szerkezet
 • nap és naptár egy ablakban megjelenítve
 • vízállóság
 • süllyesztett korona 4 óránál
 • strapabíró tok és fémszíj

Ezekkel az alapértékekkel mindenki könnyen egyet tud érteni, aki egy megbízható japán órát keres megfizethető áron. Mert a titok nyitja valójában ez, a Seiko 5 a piacon az egyik leginkább ár/érték arányos típus. A mechanikus automata szerkezettel szerelt órák között az egyik legalacsonyabb ára rendkívüli megbízhatósággal párosul, és jó értelemben vett igénytelen szerkezettel.

7S26 – az automata igásló

A Seiko 7S26 automata szerkezete (és elődje, a 7009) egy nagyon hálás darab. Olcsón gyártható, egyszerű, mégis igen megbízható werk lett, ami kis szabályozás után könnyedén hozza a drága svájci szerkezetek járáseltérését is.

Nem véletlenül lett az órás világban a beceneve a „workhorse”, vagyis igásló. Mivel az ára és a rendkívül széles választékban elérhető modellvariációi miatt szinte bárkinek a kezén felfedezhetsz egy Ötöst.

És éppen ezért nagyon soknak van olyan gazdája, aki még soha nem hallott arról, hogy egy automata szerkezetet minimum 5 évente szervizeltetni kell, minimum 2-3 évente pedig a tok, üveg és a tömítések állapota is ellenőrizendő a vízállóság megtartása miatt.

seiko-5-7009.jpg

Nem ritka az akár több tíz évet szervizlátogatás nélkül megélt darab,  ami még működik, de ha jót akarsz az órádnak, ne csak akkor vidd el a szervizbe, amikor már megállt…

Maga a 7S26 szerkezet egy mechanikus automata darab, ami megkapta a Seiko fontos fejlesztéseit. Van benne Diaflex rugó, ami nem szakad olyan könnyen, mint a korábbiak, Diashock ütéscsillapítás, ami ellenállóbbá teszi az órát a hirtelen ütésekre, rázkódásra, és  „Magic lever” is.

A Magic lever a Varázskarnak nevezett rendszer, ami a felhúzás hatékonyságát duplázza meg azzal, hogy a mozgási energiát biztosító súly, a rotor mindkét irányú mozgását hasznosítani tudja. Ez elsőre nem tűnik fontosnak talán, de valójában ez teszi lehetővé, hogy egy kevesebb mozgást végző ember (például egy egész nap íróasztal mögött ülő irodista) is hordhasson automata órát anélkül, hogy estére egyszerűen megállna az órája a mozgás hiánya miatt.

 

1963-68 – az első Sportsmatic és Sports 5 modellek

Akkor vissza a Seiko 5 történetére. 1963-ban jelent meg az első, Seiko 5 Sportsmatic néven. Egyből egy új színvonalat teremtett a megfizethető karórák között, az automata szerkezet, a 3 bar vízállóság, a naptár funkció és a rejtett korona már ekkor is az Ötös sajátja volt, a számlapon meg is jelent az „5” logo.

1968-ban meg is érkezett a második sorozata, itt már a maival szinte megegyező jellemzőket találhatunk. Ez azért is fontos, mert ne felejtsük el, nálunk még javában tombol a kommunizmus, ekkor mutatják be a Hair musicalt, csak most alakult meg a Deep Purple, bár már megszületett Lukács, a Tankcsapda későbbi énekese. Szóval ekkor a japán mérnökök már itt tartottak, és visszanézve az ő művük bizonyult a legtartósabbnak…

A Seiko 5 Sports 68-ban megkapja a Hardlex üveget, ami a Seiko válasza a zafír óraüvegekre. Erősen karcálló, és bár nem bírja annyira a megpróbáltatásokat, mint egy zafír, lényegesen olcsóbban gyártható és a mindennapokban sokáig karcmentesen tartható.

A vízállóság  már 7 bar, ami nincsen messze a Seiko 5 Sports modellek mai 100m (10 bar) értékétől, és megjelenik az órákon a forgatható lünetta, más néven funkciógyűrű is (ha nem tudnád, mi az, itt olvashatsz róla részletesen).

1969 – a legenda: Seiko 5 Sports Speedtimer

Sokak kedvence a mai napig. Az egyik legkeresettebb Seiko modell a gyűjtök körében, ami a maga nemében tényleg egy unikum volt megjelenésekor.

seiko-5-speedtimer.jpg

A Seiko 5 Sports Speedtimer modellje volt ugyanis az első automata kronográf. Ennek az érdekessége az, hogy az automata hagyományos órákhoz képest ez szinte „űrtechnika”, a komplikációk miatt lényegesen bonyolultabb a felépítése, sokkal több alkatrészből áll, így a megtervezése és a gyártása is jóval nagyobb feladat a normál szerkezetekénél.

tm-main-nmb-800x200.jpg

Töretlen siker napjainkig

A Seiko 5 két fő vonalra vált szét: a klasszikus, 38 mm méretű modelljeik a mai napig a legolcsóbbak a kategóriájukban (minőségi japán automata karóra), a Seiko 5 Sports modellek pedig nevükhöz méltón hozzák a sportosabb, modernebb vonalat.

Nagyobb tok méretek, nagyobb vízállósági értékek, és már megjelenik a 7S26 szerkezet továbbfejlesztett változata, a 4R35/36 werk is, kézzel is húzható változatban.

seiko-5-017.jpg

seiko-5-08.jpg

Nem csoda tehát, hogy a Seiko rajongói, gyűjtői közül a legtöbben a Seiko 5 valamelyik modelljével kezdték, magam is tartok két (gyári állapotúra felújított) Ötöst a dobozban, mindkettőt a kedvenc tokformámmal, és még a 7009 szerkezettel.

Seiko 5 - Végtelen sok variáció