Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

ORIENT MAKO - a klasszikus visszatér!

De csak egy kis időre.

2017. október 20. - Taliga Tamás

A búvárórák között van egy modell, az Orient Mako, amit mindenki ismer. Az évek hosszú sora alatt azonban annyi változata készült, hogy ideje rendet tennünk, és végre összegyűjteni a teljes modelltörténetet a most megjelent eredeti Mako újrakiadás apropóján. Nem volt egyszerű feladat.

yellow_mako.png

2004-től napjainkig – az Mako története nem ér véget

Az elmúlt 13 évben az Orient Mako modellje egyértelműen a legnépszerűbb modell volt a tengerentúli piacokon. Történetéről itt írtunk korábban, a 2004-es megjelenése óta ár-érték arányával a markában tartotta a piacot.

Egész pontosan a piacnak azt a részét, ahol a megfizethető japán búvárórákra van nagy igény, és ez nem lebecsülendő mérete az órák világának.

De mi titka a Mako modelleknek? Miért annyira népszerűek? Összegyűjtöttük a siker titkait, valójában nem is annyira bonyolult: elérhető áron az elvárt design mellett minőséget kell adni, és kész is AZ ÓRA, amit sokaknak az Orient Mako jelent.

mako-generaciok.jpg

ORIENT MAKO – a sztori

Az eredeti MAKO 2004-ben jelent meg először, és azonnal az élre állt. a 200 méteres vízállóság, az egy irányba forgó funkciógyűrű, a naptárkijelzés és a 46943-as jelzésű (a SEIKO 7009-es szerkezetéhez hasonlóan elnyűhetetlen) saját automata szerkezet a kategóriájában mind nagyon elfogadható volt, sőt.

mako-is-back.gif

Egyetlen probléma volt vele: a megjelenésekor a szokásos gyári típusjelzést kapta, egy megjegyezhetetlen számsort (FEM65002DW). Nem kellett sokáig várni, a Seiko beceneveihez hasonlóan az ORIENT óra rajongók is hamar megtalálták a becenevet: ez lett a MAKO.

mako-vs-ray-pinterest.jpg

2010-ben érkezett egy változata, az ORIENT RAY, ami hasonló népszerűségnek örvendett, sőt, mivel eredetileg csak az USA-ban értékesítette a cég, így a többi belpiacos változathoz hasonlóan egyre nagyobb kultusza lett a világ más részein, így Európában is.

Az ORIENT RAY sokban azért nem különbözött az eredeti MAKO modelltől, kicsit más indexek és valamivel erősebb lume (a mutatók sötétben foszforeszkáló festése) különböztette meg. A RAY inkább a klasszikus búváróra stílust képviselte a kerek, nagyobb indexekkel, így aki ezt a vonalat szereti, ebben találhatja meg a közel tökéletes búváróráját.

mako-timeline-nagymutato_blog_hu.jpg

(az infografikára kattintva nagyban láthatod) 

2015 – felgyorsulnak az események

2014-ben az Orient Watch USA gondolt egyet, és a Reddit-en megkérdezte a rajongókat, hogy mit változtatnának szívesebben a MAKO-n:

 • jobb lume vagy jobb fémszíj vagy sportosabb számlap?
 • zafír vagy kézihúzós, másodperc stoppos automata szerkezet?

(A kérdőív a mai napig elérhető ezen a linken: Orient Watch USA Reddit survey)

A pontos válaszokat ugyan nem ismerjük, de ennek az eredménye lett egy kifejezetten az amerikai piacra gyártott modell, a MAKO USA. Az óra 2015-ben jelent meg, és a MAKO rajongók szinte valamennyi vágya teljesült: zafír kristály, 120 klikkes funkciógyűrű és igazi, erős lume az USA modell sajátja, sőt, egy addig hiányzó szín is megjelent a palettán: a fehér számlap.

mako-usa.jpg

De a fejlesztés nem állt le, sőt rákapcsolt a japán gyár. A 40 éve megbízhatóan teljesítő automata szerkezet, a 46943 nyugdíjazása után az ennek alapjaira épülő új werk jelent meg, az F6922-es.

Ez lehetett az oka, hogy a 12 éve megjelent ORIENT MAKO és a 6 éves ORIENT RAY modelleket 2016-ban felváltotta a MAKO II és a RAY II, melyek már az új szerkezetet kapták, és a szintén ekkor (egy éves korában frissített) USA II modellel együtt elveszítették ez egyik legjellegzetesebb stílusjegyüket: a korona feletti nyomógombot, mely a dátumváltást segítette az első generációs típusokon.

orient-mako-03.jpg

Hogy mit hoz a jövő az ORIENT MAKO  család számára, még mi sem tudjuk, de az eredeti MAKO és RAY típusok megszűnése után is biztosan lesz mindig új és újabb MAKO a piacon.

(Az összes ORIENT MAKO modellt itt tudod böngészni: Orient Watch USA MAKO)

 orient-mako-nagymutatobloghu-02.png

Érdekesség: a jobb oldalon látható darab beceneve a Delfin (Orient Dolphin). 2009-ben jelent meg, és bár nem közvetlen tagja az Orient Mako családnak, egyértelműen közösek a gyökereik. A domború funkciógyűrű ritkaság az Orient órák történetében, de jól áll neki…

 

werkmania_hu-banner.jpg

JUNKERS JU 52 – az egek ura

A pilótaórák komoly múltra tekintenek vissza. A legenda szerinti első pilótaórát a Cartier gyártotta még 1904-ben, ez még nyomokban sem hasonlított a ma ismert modellekre. A repülőgép műszerekre emlékeztető stílus később vált elfogadottá, azóta viszont nem változott. A JUNKERS JU 52 Cockpit modellje tökéletes példánya a pilótaóráknak, ezért vetettük alá egy tartós tesztnek, hogy kiderüljön, milyen is a mindennapokban.

junkers-ju52-header.jpg

JUNKERS JU 52 – a megbízható német haditechnika

A német repülőgépgyártás egyik leghíresebb darabja volt a JU 52, vagy ahogy anno becézték a „Tante JU”. 1930-tól repült 50 éven keresztül, kezdetben mint bombázót használták, de hamar kiderült, az igazán testreszabott feladata a szállítás és utas szállítás. Hazánkban is szolgált, mind a hadseregben, mind a polgári légiközlekedésben kedvelt típus volt.

ju52-plane.jpg

 fotó: wikipedia

Ju 52 Cockpit – stílusból ötös

A Junkers német óramárkáról korábban már írtunk, bár nem százéves múltra tekinthet vissza, de a Pointtec cég az elmúlt évtizedekben megmutatta, hogy  minőségre, stílusra nem lehet panasz az óráiknál. Legyen szó akár a Junkersről, akár testvér márkájáról, a Zeppelinről, mindig azt kaptuk eddig, amire számítottunk.

Nincs ez máshogy a Junkers JU 52 modellnél sem. Az óra valamennyi kötelező stílusjegyet magán hordozza, amit csak egy mai pilótaórának magán kell. A repülőgép műszerekre emlékeztető számlap, a klasszikus tokforma, a jellegzetes korona mind kipipálva, ettől lesz pilótaóra egy pilótaóra, na.

Bőr, acél, svájci szerkezet – minőségből is ötös

Ebben az árkategóriában azért már vannak elvárások egy órával kapcsolatban, és a JUNKERS JU 52 hozza is az elvárt szintet.

A 40 mm-es rozsdamentes acél tok kényelmes méret. Bár a pilótaórák eredetileg jóval nagyobb méretben készültek, utcai viseletre azért ma már viccesen nézne ki egy B-uhr 55 mm-es átmérővel… A domború kristály (óraüveg) kellemesen nagyítja a számlapot, így a fekete-fehér, kontrasztos számlap a viszonylag széles mutatókkal még gyenge fényben is jól leolvasható.

ju52-04.jpg

Apropó mutatók: a sárga és piros-fehér csíkozású mutató nem csak öncélú design, hanem a repülőgép sebességmérőjét mintázza, valahogy így:

ju52-airspeedmeter.jpg

A bőr szíj hozza az elvárt minőséget, kényelmes, egy apró meglepetéssel, a JUNKERS logo a szíjba van nyomva, ami nem egy átlagos megoldás.

ju52-strap.jpg

Az óra szerkezete a cégcsoporttól már megszokott svájci quartz Ronda 5030.D kronográf. Minőség itt is a származásától várhatóan alakul, a saját mérésem több, mint egy hét alatt 0 mp járáseltérést mutatott, ami még egy minimális hibahatárt feltételezve is tökéletes, sok gondunk nem lesz a pontosságával.

Jól áll neki a NATO szíj is:

ju52-nato.jpg

ju52-nato2.jpg

 

Semmi sem tökéletes?

Sajnos nem. Valójában vicces is lehetne a JUNKERS JU 52 modell egyetlen hibája. Értem, hogy néha a design oltárán fel kell áldozni egy-egy funkciót, de hogy mi járhatott a német mérnök fejében, amikor tervezte a lumét az órára, azt nem lehet tudni.

A lume az óráknál a foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festés a mutatókon és az indexeken, így olvasható le sötétben, mennyi is az idő.

Jó esetben.

Ennél a típusnál, nyilván az amúgy nagyon eltalált sárga és piros-fehér csíkos mutatók festése miatt, de sötétben így fest az óra számlapja:

ju52-lume.jpg

Csak nekem hiányzik valami a képről? A mutatókról sajnos lemaradt a lume, így éppen a legfontosabb nem látszik sötétben J Sokat javít a helyzetén az egyik kedvencem, a 12-es index helyére festett JUNKERS logó, ami szintén foszforeszkál a sötétben.

Szerencsére létezik normál mutatós változat is, így ha fontos a leolvashatóság sötétben is, nem maradsz JU 52 nélkül.

Tények és adatok – a JUNKERS JU 52 számokban   

 • Ronda 5030.D svájci quartz szerkezet
 • kronográf modell 1/1 stopperrel, 12 órás gyűjtővel
 • részidő mérés
 • rozsdamentes acél tok
 • rozsdamentes acél menetes hátlap
 • dóm kristály óraüveg
 • átmérő 40mm
 • vastagság 12 mm
 • Junkers pilóta korona
 • súly 85 g
 • kézzel készített valódi bőr szíj
 • 5 ATM (50 m) vízállóság

Összességében egy nagyon kellemes órát kapunk a Junkerstől, hétköznapi és sportos viseletnek kiváló. Minősége és megjelenése is hozza, amire kötelezi a számlapon látható felirat: Made in Germany.

JUNKERS JU 52 galéria - nézegess még képeket

(kattints a képre)

werkmania_hu_instagram.jpg

 

Funkciógyűrű, lünetta, bezel - mi ez az órádon, és mire is jó?

Neked is van, de tudod használni is?

Az óra legjellegzetesebb stílusjegyei közé tartozik a lünetta, az üveg körül elhelyezkedő, forgatható gyűrű. Számokkal van tele, de általában kevesen tudják pontosan, mire is jó, mit jelentenek a számok rajta valójában? Segítünk.

lunetta-funkciogyuru-bezel.jpg

Funkciógyűrű, lünetta, bezel - hogyan nevezzelek?

A manapság divatos órák egy részén találkozhatunk egy alkatrésszel, amelynek azon kívül, hogy (ízlés szerint) megjelenésében segíti az órát, gyakorlati haszna is van, nem is elhanyagolható. Az elnevezése azonban már sokkal nehézkesebb ennél, megfelelő magyar szó híján a továbbiakban a saját találmányom, a "funkciógyűrű" kifejezést fogom használni.

Sokat keresgéltem, kinek mi a véleménye az nevéről, magam sem szeretem a magyartalan, vagy felesleges idegen szavak használatát, de ebben az esetben a "forgatható gyűrű" állt a legközelebb a pontos leíráshoz a találatok között, de ez sem volt tökéletes, így marad a funkciógyűrű elnevezés a cikkben.

[Frissítés: olvasónk hívta fel rá a figyelmem, hogy a funkciógyűrűt a búvárórákon eleinte hívták "keszongyűrű"-nek is, mely a merülési időt jelzi a búvárok számára)

De mire jó ez?

Az egyszerűségében tökéletes eszköz lehet: semmi mást nem tesz, mint mér. Kialakításától függően mérhet eltelt időt, visszalévő időt, pulzusszámot, távolságot, sebességet, irányt, eltérést GMT-hez, de létezik logarléc funkció is közöttük... Jellemzően az egyik, de néha mindkét mutató és a funkciógyűrű együttesen mutatják meg, eltelt-e már az idő, dobbant-e eleget a szív, vagy lesz-e elég üzemanyag a landoláshoz.

A feladat egyszerű: a kívánt értéket a megfelelő mutatóhoz állítva láthatjuk az eredményt, és ez sokkal egyszerűbb, mint elsőre így leírva tűnik. Csapjunk is bele, jöjjenek a főbb típusok, és használatuk.

0-60 perc eltelt idő mérés

A legelterjedtebb típus, működési elve nagyon egyszerű: a funkciógyűrű "0" pontját a percmutatóhoz állítva pontosan láthatjuk az onnan eltelt időt. Például ha 10 óra 10 perc van (ugye), és 20 perc múlva el kell indulnom, csak oda fordítom a percmutatóhoz a gyűrű 0 pontját, és innentől a mutatón látom az eltelt időt, a gyűrű skáláján, egy időben a pontos idővel a számlap alapján.

Zseniálisan egyszerű, de mint az ilyen megoldások általában, jól, pontosan és hibamentesen teszi a dolgát az idők végezetéig.

beze-lünetta-rolex

60-0 percig visszaszámlálás

Nem bonyolultabb az előző típusnál semmivel, egyszerűen visszafelé működik. Jelentősége azokban a helyzetekben lehet, amikor tudni kell pontosan a hátralévő idő mikor jár le, mert például egy palackkal a hátunkon úszkálunk Kailuna Kona-n, vagy éppen a tűzből mentünk embereket egy másik palackkal.

A funkciógyűrű használata szintén rendkívül egyszerű, csak épp itt nem az eltelt időt fogjuk leolvasni, hanem a visszalévőt a beállítottól.

bezel-lunetta-sinn

Pulzusmérés

Itt rögtön helyre is kell igazítsam magam: nem csak klasszikusan forgatható gyűrű láthat el kiegészítő mérésekre szolgáló funkciókat. Néhány esetben, mint például a pulzusmérés, a funkcióadatok a számlapon, esetleg fix belső gyűrűn helyezkednek el, és így segítenek minket, mint ennél a típusnál is. A kronométer másodpercmutatóját indítva kell számolnunk a szívdobbanásokat , majd a skáláról leolvasni a számukhoz tartozó BPM értéket. Érdekesség, hogy például a Slava ugyanezt megoldotta kronográf nélkül, ott meg kell várni a másodperc mutatót, míg a skála elejéhez ér.

pulsometer-bezel-longines

Átlagsebesség mérés

Más néven tachymeter, 60 másodpercnél rövidebb ideig tartó méréssel az adott távolság megtételéhez szükséges időből leolvasható az átlagsebességünk. A mérés kezdetén, amikor például elhaladunk egy tábla mellett, elindítjuk a mutatót, majd amikor megtettünk egy 1 km-es szakaszt, a mutatót megállítva leolvashatjuk a skáláról a km/h értékét az útszakasznak.

tachymeter-bezel-lunetta-omega-speedmaster

Távolságmérés

A hang- és fénysebesség különbségét felhasználva mérhetjük a távolságot... Fantasztikusnak hangzik, pedig csak fizika. A legérthetőbb példa a villámlás: amikor látjuk a villanást, elindítjuk a mutatót, majd amikor dörrent, megállítjuk, és a skálán ott a távolság. Ugyanez egy hétköznapibb esetre alkalmazva: valaki becsapja az autójának az ajtaját tőlünk távolabb, egy ilyen skálával máris tudhatjuk, milyen távolságban van tőlünk.

Pontos mérésre nem alkalmas, mivel a hang terjedési sebessége időjárási viszonyoktól erősen függ, de közelítő értéket nagyon egyszerűen ad.

bezel-lunetta-telemeter-seiko

GMT

Vissza a klasszikus funkciógyűrűkhöz! A GMT (Greenwich Mean Time - az időzónák 0 pontja) eltérést mérő funkciógyűrű nagy segítség lehet sokat utazóknak, például. Használata egyszerű, szerkezete érdekes. A szokásos mutatókon kívül egy plusz mutató, a GMT vagy 24 órás mutató is helyet kapott a számlapon, ehhez kell állítani a funkciógyűrűt, és már mutatja is a GMT időt a helyi időzónánkkal párhuzamosan.

Figyelem, a GMT mutató csak egyszer jár körbe egy nap!

lunetta-bezel-funkciogyuru-rolex

Iránytű

Egy szintén nélkülözhetetlen funkció... De nem elképzelhetetlen, hogy szükségünk lenne a pontos tájolásra, és éppen nincsen semmi más eszközünk erre, a tájoló elveszett, a telefon lemerült, lássuk, mit tehetünk ilyenkor.

Semmi bonyolultat nem kell tenni, csak irányítsuk az óramutatót a Nap felé, és a 12-es és az óramutató között félúton ott lesz az északi a déli irány, állítsuk oda a funkciógyűrűt, és irány haza!

(Köszönet a segítségért olvasónknak, Tamásnak, aki kijavította a tévedésemet:) 

bezel-lunetta-funkciogyuru-seiko

Logaritmikus skála

Be kell valljam, a matek soha nem volt az erősségem. Talán ez lehet az oka, hogy nem értékelem eléggé, ha logarléc funkcióval látnak el egy órát, ahogyan teszik ezt például a lent látható típuson . Aki használt már logarlécet, az érti, hogyan működik, aki meg nem, annak valószínűleg éppen annyi ideig kellene magyarázni, mint nekem, ezért inkább maradjunk annyiban, jó, ha tudjuk hogy okosabb nálunk.

Kellő tudás birtokában képes a fontosabb navigációs értékek számítására is, bár erre sok céleszköz létezik, de ez biztosan mindig kéznél van...

lunetta-bezel-funkciogyuru-breitling

Remélem, sikerült világosabbá tenni kicsit a funkciógyűrű (lünetta avagy bezel) szerepét, a tojásfőzéstől az űrhajózásig bárhol könnyen, egyszerűen segít, talán kicsit máshogyan néztek ezentúl ezekre az órákra.

A cikkben szereplő képeket köszönjük a(z) Rolex - Seiko - Breitling - Omega - Sinn - Longines - nek!

Óraszíj ABC - ha azt hitted, már mindet ismered

Az óraszíjak választéka olyan széles, hogy mindet talán még mi sem ismerjük. Na jó, azért rajta vagyunk a témán, így összegyűjtöttük neked a lehető legtöbb típust óraszíjból és a hozzájuk tartozó sztorikból is, hogy végre tiszta legyen, mi a szíjak közötti különbség, és minek van belőle ennyi féle?

header_2.jpg

Óraszíj - miből készülhet?

Az óraszíjak népes családja mindössze négy alap változatban készül az anyagát tekintve. Természetesen léteznek különleges kivitelek is, mint a manapság divatos fából készülő órák és óraszíjak, de ezek azért jellemzően múló divatok, így a mostani útmutatóban azokat az óraszíjakat gyűjtöttük össze, amikkel naponta találkozhattál eddig is, és vélhetően a távoli jövőben is fogsz majd.

Bőr óraszíjak

Talán a legrégebbi fajta óraszíj, igen széles körben használható. A sportos típusoktól a hétköznapi viseleteken át a legelegánsabb dress watch kategóriáig minden típuson megtalálhatóak, egyetlen ellenségük van: a nedvesség. Azért nem vizet írtam, mert nem csak a víz, ami tönkreteszi, hanem az izzadtság is. Sajnos nem a legideálisabb nyári viselet egy bőr óraszíj, mivel az izzadtságtól átitatott darabot gyakorlatilag szinte lehetetlen teljesen megtisztítani, szaga lesz és az állaga is megváltozik, megkeményedik, 

Ha víz éri (eltekintve a ritka vízálló bőr óraszíjaktól), a száradás után szintén elveszíti eredeti alakját, puhaságát, így ilyen használatra majd mindjárt ajánlunk más anyagból készült darabokat. Jöjjenek akkor a legismertebb fajtái a bőr szíjaknak:

Normál egy- vagy kétrétegű bőrszíj

normal-borszij.jpg

foto: watchgecko

 

Párnázott bőrszíj

20170928_103640.jpg

A  párnázott bőrszíj a normál kétrétegű szíj egy változata, itt a két réteg közé egy tömés kerül.

 Rally szíj

rallye-szij.jpg

foto: watchgecko

A rally szíj egy sportos kivitel, a normál szíjaktól gyakorlatilag a lukacsos mintázatában tér el, egyrészt jobban szellőzik, másrészt emlékeztet a versenyautók világára.

 Pilóta szíj

flickr-pilota-szij.jpg

foto: flickr

Ez a típus igen könnyen felismerhető. Két fajtája elterjedt, az egyik három darabból áll, a két oldali szíjat középen egy nagyobb darab köti össze (illetve két darab rögzíti az órát egy szélesebb szíjra), a másik pedig szegecselt díszítéssel van ellátva.

pilota-2.jpg

 Bőr NATO / ZULU szíj

20170928_103627.jpg

A NATO / ZULU szíjakat lejjebb részletezzük, a lényeg, hogy bőrből is készülhetnek. A képen nem egy szabványos bőr zulu látható, annak 3 gyűrűje kellene legyen, ez egy vintage modell.

 Alligátor, rája, lakkbőr - a különlegességek

 

Ezek a szíjak csak az anyagukban térnek el egy átlagos bőrszíjtól, ritka és drága bőrökből készülnek.

werkmania_hu-banner.jpg

Fém óraszíjak

A fém óraszíjak nagyon népszerűek, nagyon sok féle létezik belőlük. Mi most a legismertebbeket és legelterjedtebbeket mutatjuk be, a kisebb gyártók által kitalált saját dizájnok sora végtelen. Mindennapos viseltre télen-nyáron alkalmasak, jól bírják a vizet és az elegáns öltözeteken kívül bármikor bevethetőek. Strapabíróak és masszívak, ha kell férfiasak, de ha kell, nőiesek is lehetnek, jöjjenek a klasszikus darabok:

Oyster szíj

20170928_10261.jpg

A Rolex által kitalált három darabos szemekből álló fémszíj az abszolút mindent vivő darab, egy több milliós órán ugyanolyan jól mutat, mint egy olcsó tucat modellen.

Jubilee szíj

20170928_102654.jpg

Megint a Rolex. A 40 éves évfordulójukon jelentették meg először, kezdetben csak arany változatban. Szerencsére később már acél is elérhető lett belőle, így könnyebben el tudott terjedni, kényelmes viselet.

President szíj

president.jpg

Rolex, harmadszor is. A történet szerint a név (a president elnököt jelent) Eisenhower elnökhöz köthető, az USA 34., kétszer is megválasztott elnökéhez, aki ajándékba kapta a 150.000-ik Rolex Datejust-ot a gyártól, ezzel a típusú szíjjal. 

Engineer / Super Engineer szíj

engineer.jpg

 A Seiko által kitalált forma robosztus, kényelmes sok kisebb részből álló szemek miatt, és megjelenése tökéletesen illik a diver stílusú órákhoz.

Mesh / Shark mesh szíj

A szíj nevének nem sok köze van a valódi cápákhoz, az Omega egyik reklámjában szerepelt, mint "cápa álló" szíj, így ragadt rajta a név. Meglepően kényelmes, jól szellőző darab, mint a képen is láthatod, női órákon is tökéletes.

20170928_104525.jpg

Milanese szíj

 A Milanese szíj valóban Milánóról kapta a nevét, sok száz évvel ezelőtt ott készültek így a láncingek, majd ebben a században visszatértek, mint óraszíj. Hasonlatos a mesh típushoz, fonatában tér el főleg.

milanese.jpg

foto: watchgecko

Szövet óraszíjak

 A szövet logikus választás, ha egy sokat hordott kiegészítőről van szó, mint egy óraszíj. A minőségi darabok kényelmesek, strapabíróak, könnyen tisztíthatóak. Hatalmas előnyük, hogy nyáron gyorsan száradnak, így vizes időtöltéshez is bátran viselheted ezeket. Főbb típusai a következők:

NATO szíj

A NATO szíjakról már itt olvashattál korábban, katonai származása miatt kapta a nevét. Gyorsan, egyszerűen cserélhető, kialakítása miatt nem tud leesni róla az órád egy komolyabb ütődésnél sem, hacsak nem törik el mindkét stift egyszerre, ami nagyon nem jellemző.

20170928_103657.jpg

Zulu szíj

A Zulu (szintén katonai kifejezés, a NATO szótárában a Z betűt jelöli. és ezzel jelzik a GMT időt) szíjak a NATO szíjak testvérei. Jellemzően az anyaguk is kicsit más, legyen szövet vagy bőr, de fő különbség a bújtató karikákban van. A ZULU szíjakon nagyobb és kerekebb a bújtató, és létezik 3 vagy 5 bújtatós változat, előbbinél nincsen biztosítása külön az órának.

zulu.jpg

 

 

Military szíj

Összefoglaló neve a NATO szíjakhoz hasonló, szövet vagy szövet/bőr kombinációjú szíjaknak. Jellemzően két darabból állnak, mint a hagyományos darabok, és katonai stílusú órákhoz készülnek.

 military.jpg

Perlon szíj

Egy nálunk méltatlanul mellőzött típus, pedig retro / vintage vonalon verhetetlen. Ránézel, és máris a 20-as években érzed magad a Monaco Yacht Club hátsó teraszán, egy koktéllal a kezedben...

perlon.jpg

foto: watchgecko

Kaucsuk / gumi óraszíj

 A kaucsuk vagy gumi szíjak szinte kivétel nélkül sport célokra szánt órákon fordulnak elő. Sportórák, búvárórák nélkülözhetetlen kiegészítője, az előnyeit ezen a pályán szerintem nem is kell részletezni: vízálló, bírja az izzadtságot és a sós tengert, könnyen tisztítható és a jobb minőségűek végtelen sokáig bírják a strapát.

Kaucsuk búvárszíj

A rugalmas bővítő részt a Seiko szabadalmaztatta, ezzel könnyen felvehető egy búvárruha ujjára is úgy, hogy normál használatban nem túlzóan hosszú.

 20170928_103721.jpg

 

Tropic szíjak

Egyedi, jellegzetes szövet szerű mintázat, szintén a 60-as, 70-es évek világát idéző stílus. 

tropic.jpg

 

 

 Köszönet a Watchgeko.com csapatának a képekért

werkmania_hu_instagram.jpg

 

SEIKO Prospex Fieldmaster Lowercase edition – a tonhal, ahogy a japánok szeretik

A sikeres modellek újraértelmezése nagy divat az órák világában. Nincsen ez másképp Japánban sem, nemrég a SEIKO elővett egy több, mint 40 éves ötletet, és modern lelket öntött a jól bevált testbe, amit csak úgy ismerünk: Seiko Tuna.

 seiko_solar_field_tuna_header.jpg

 

De hogy jön ide a tonhal?

1975 – a japán gyártó 10 évvel az első búvárórája után  jelentette meg az abban az időben (is) elismerésre méltó sorozatának első darabját, a 6159-7010 modellt, vagyis ismertebb nevén a Seiko Tuna-t.

A robosztus kivitel nem csak design volt, a 600 méteres vízállóság professzionális búvár modellt takart, mely 51 mm-es átmérőjének és kissé megosztó formájának (ami sokak szerint egy tonhal konzervre emlékeztet) köszönheti becenevét.  

1978-original-golden-tuna-quartz.jpg

Az első quartz, a Golden Tuna

 

1978-ban készült az első quartz modell , mely a színe miatt Golden Tuna néven vált ismertté. Az eltelt 40 évben közel 30 típusa látott még napvilágot, vagyis egy igazán sikeres, és a gyár történetében ritka hosszú időt megélt sorozat lett a Seiko Tuna.

seiko_tuna_timeline.jpg

Seiko Tuna történelem (via thespringbar.com)

 

Field Tuna, ami nem vágyik a tengerbe

A sorozatból némiképp kilóg, sőt sokak szerint nem is tartozik teljesen bele a Fieldmaster, amely nem búváróra. A lünetta sem a megszokott típus, itt iránytű funkcióval lett felruházva, és a vízállósága is „csak” 200 méter. Érdekessége, hogy a hátlapra gravírozva megtalálhatóak rajta a légimentők tájékoztatására szolgáló földi jelzések (bővebben itt olvashatsz róluk), ha bajba kerülnél például túrázás közben.

 Seiko Fieldmaster, az eredeti, automata változat (via yeomanseiko.com)

 

2016 – a modernizált változat

A Japánban népszerű design cég, a Lowercase vette kezébe az órát, és újragondolták hazai ízlés szerint, rögtön 8 változatban, melyekből 5 azonban limitált kiadásű, 300-tól 700 darabos mennyiségben készültek összesen.

A Lowercase Japán egyik legismertebb és elismertebb design cége, olyan brandek-nek segítettek az ottani ízlésvilághoz idomulni, mint a Nike, Lego vagy éppen a Disney. Ha ők nyúlnak hozzá valamihez, annak ott általában komoly visszhangja és sikere is van, így valószínűleg ezért esett rájuk a választás.

werkmania_hu-banner.jpg

A legfontosabb különbség a szerkezetekben van. Az új sorozat a Seiko solar szerkezetet kapta meg, bővebben már írtunk róla régebben. A szerkezet lényege, hogy a nap energiáját felhasználva tölt egy kis akkumulátort az órában. Rendkívüli hatásfoka miatt már egészen kevés fény mellett is képes töltést adni, így a gyakorlatban, ha egy solar szerkezetes órát nem tartsz sötét fiókban hosszú hónapokig, soha nem fog lemerülni.

solar_wp_insert-1000x400.png

 

A nem limitált darabok az SBDJ027/028/029 típusszámokon futnak, valamennyi 200 méteres vízállósággal, ami bár nem közelíti meg a névadó professzionális adatait, de a hétköznapokon bőségesen elég a nyugodt viseléséhez – víz nehezen fog kárt tenni benne.

 nem_limitalt_seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-002.jpg

A limitált típusok hátlapja is viseli a jelzést, hogy itt egy ritkaság akadt a kezedbe:

seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-5.jpg

Az öt modellből három NATO stílusú szövet, kettő pedig NATO stílusú bőr szíjat kapott:

seiko-prospex-fieldmaster-lowercase-solar-limited-editions-001.jpg

Egy limitált darab, a dobozon láthatod a LC logót (Lowercase Tokyo)

A sorozat nem tudni, meddig lesz elérhető, mivel a Seiko modelljeinél azért ritka a Tuna-hoz hasonló hosszú életút egy-egy darabnál, így ha megtetszett,jó ha minél hamarabb a dobozodban tudod valamelyiket :)

 

 

 

 

ISOTOPE RIDER – az új idő

99 darab készül belőle az egész világon, és a szerkezete sem mindennapi

Az Észak-Londoni cégnél átértelmezték az időmérést, legalábbis az eddig használt formájához képest. Egy óra ugye általában mutatóival jelzi, hány óra, perc és másodperc van éppen. Na ezt felejtsd el, ha egy ISOTOPE RIDER kerül a kezedre. 

isotope_header_1000x600.png

Hogy miért éppen ISOTOPE lett a márka, azt nem egyszerű megérteni. A logó „i” betűje a hetesre mutat a számlapon, ezt már sokkal egyszerűbb. A 7 a számmisztikában, sok vallásban és a keleti kultúrákban a legnépszerűbb szerencseszám, csupa pozitív jelentéssel bír.

De mi ez a fura számlap?

A számlap, és ezzel együtt az ISOTOPE Jumping hour óra szerkezete nem egyszerű darab. Szakítva minden hagyománnyal, itt két mutató és egy tárcsa mutatja az időt. Az egyik mutató a percet, a másik a másodperceket, míg az éppen aktuális órát a hat óránál található dátumablakra emlékeztető kialakítású „óra ablakban” tudjuk leolvasni.

isotope-rider-szamlap.jpg

Ez persze közel sem olyan bonyolult, mint hangzik. Mivel azért általában a percekre vagyunk kíváncsiak, elég gyorsan és egyszerűen leolvasható, főleg mivel a két mutatónak eltérő a színe, már csak azt kell megjegyezni, melyik a perc és melyik a másodperc…

Mechanikus? Automata? Svájci?

Mindhárom. Az óra szerkezete egy ETA 2824-2, svájci gyártmány, melyet nem véletlenül használnak top márkák is előszeretettel óráikban. Híres a megbízhatóságáról, pontosságáról és viszonylag emberi áron szervizelhető, így jó választás volt egy minőségi, de még megfizethető különlegesség alapjául.

isotope_jumping_hour_movement.jpg

A módosított szerkezet érdekessége a „jumping hour” modul, vagyis az órákat nem egy folyamatosan mozgó mutató jelzi ki a számlapon, hanem 60 percenként ugrik egyet egy tárcsa, arról olvasható le a pontos óra. Maga a váltás gyors, nem folyamatos elfordulással történik, így a a gyakorlatban egy pillanat az egész, a lenti videóban láthatod is a folyamatot:

 

2017 – modern és trendi legyen

Abszolút megfelel a mai elvárásoknak, a limitált példányszám ellenére egészen komoly választék lett színekből, a klasszikus pepper black (feketebors) színtől a pisztácián át a fehérig bárki talál hozzáillőt.

Tények és adatok – az ISOTOPE RIDER jumping hour számokban


Tok
rozsdamentes nemesacél 316L
Magassága: 47,7mm
Átmérője: 46,8mm (korona nélkül)
Vastagsága: 13,7mm üveggel
Óraüveg: domború zafír, AR réteggel
Hátlap: csavarozott 316L acél, zafír AR réteggel
Tokfül távolság: 22mm
Vízállóság:- 10ATM/100m
Szerkezet
ETA 2824-2 svájci gyártmányú automata, „Jumping hour” modullal, Svájcban szerelve
Járástartalék: 38 óra

Érdekel? Sietned kell.

A fémszíjas változatból összesen 99 darab készül, így nem lesz egyszerű, ha szeretnél belőle egyet, az egész világon terjed a híre, így várhatóan hamar elfogy, és ahogy ez lenni szokott, utána el is indul szépen felfelé az értéke a piacon.

(X) Ajándék? Jöhet?

Speciális ajánlat a Nagymutató blog olvasóinak: a következő promóciós kóddal a rendeléskor ajándékot kapsz az ISOTOPE WATCH csapatától, egy 300 EUR értékű egyedi nemesacél design karkötőt! Használd a rendeléskor ezt:

IRIDERWM

Megrendelni itt tudod: ISOTOPE WATCHES WEBSHOP

 ISOTOPE RIDER JUMPING HOUR galéria

 

Órát rendelnél külföldről? Megmutatjuk, mi vár rád.

Minőségi órák féláron Távol-Keletről? Kipróbáltuk.

Az internet korában könnyű helyzetben van, aki meg szeretne vásárolni egy terméket. Pár óra keresgélés után jobbnál jobb ajánlatokat találhat például egy márkás órára, akár a földgolyó másik felén is, hiszen erről szól a net, és ebbe az irányba mutat a globalizáció is. De az emberi természet furán működik néha, akár saját magát becsapja, csak hogy elérje az áhított célját.

kulfoldi-oravasarlas-header-1200x760.jpg 

Óravásárló sokféle létezik. Van, aki elmegy egy szaküzletbe, megpróbál több órát, beszélget az eladókkal, többször visszajön, majd boldogan viszi haza a kiválasztottat.

Van, aki nagyjából képben van a típusokkal, modellekkel, keres egy megbízhatónak tűnő és ellenőrizhető webáruházat itthon, megrendeli az órát, megkapja, és boldogan használja.

És van, aki él a huszonegyedik század lehetőségeivel, kiválaszt egy modellt, majd addig bújja a netet, amíg meg nem leli a legolcsóbb ajánlatot, bárhol is legyen az a világban. Megrendeli, manapság már viszonylag nagy biztonsággal meg is kapja, és ő is boldogan használja.

Vagy nem.

Egy kényes téma, amiről senki nem szeret beszélni. A vevő azért, mert nem szeretné hallani, hogy jó eséllyel odadobta a nyugalmát pár ezresért, a gyártó sem, mert olyan nem fordulhat elő, hogy egy hivatalos kereskedő hibás termékeket árul. Mégis fontos lenne beszélni róla, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, milyen veszélyes útra lépnek egy külföldi netes óra rendeléssel.

1200-20170216_125035.jpg 

Hivatalos eladó, szürke és fekete piac – hol a határ?

Az internet határtalan, és bármit elbír. Bárki indíthat egy webáruházat rajta, sőt elég csak a legnagyobb piacterekre feltölteni pár fotót, és mehet is az üzlet. A képlet eddig egyszerű, de van egy másik összetevője is: a vásárló. A vásárló, aki sokszor jóhiszeműen keresi a neki legmegfelelőbbet, és ez sokszor a legolcsóbb megoldás lesz, vagy legalább is annak tűnik.

De jó ötlet-e vajon a több heti fizetésünknek megfelelő összeget elküldeni a világ végére, és bízni benne, hogy amit kapunk, az tényleg az lesz, amit a képeken láttunk? Ezt mindenki döntse el maga. Ami viszont biztos, hogy nagyon nehéz kideríteni, ki a hivatalos dealer, sőt az átlag vásárlótól ez talán nem is várható el.

Megérkezett az óra a Távol-Keletről, mi baj lehet?

Amennyiben megbízható és hivatalos kereskedőtől rendeltük, semmi, alig nagyobb a rizikó mint egy itthoni vásárlásnál. Persze a több hetes szállítás megviselhet egy mechanikus szerkezetet, de azért jó eséllyel nem lesz vele gond.

Van létjogosultsága a messzi országokból rendelt óráknak, ha nem lenne erre lehetőség, a nemrég bemutatott Seiko Cocktail Time első, csak japán piacra készült darabjaival soha nem találkozhattunk volna.

A probléma akkor kezdődik, amikor a szürke zónába érünk, ami jellemzően a malajziai és szingapúri területre jellemző. Az innen rendelt termékek eredetét homály fedi, a gyári honlapokon nem szereplő viszonteladók forrásait nem ismerhetjük. Persze lehet ez hivatalos forrás is, de az innen érkező órákkal előforduló problémák mégis jelentősen magasabb arányban jelentkeznek a hivatalos szervizben, mint például az itthon eladott, garantáltan eredeti és hibátlan daraboknál.

 

Semmi gond, van garanciakártyám, az elég. Vagy…?

A garancia feltétele a lepecsételt, aláírt számla és garanciakártya. A hazai vásárlásoknál ezzel semmi gond nem lehet, a jogszabályok szabályozzák a folyamatot, a kereskedők pedig be is tartják. A távol-keleti webáruházakból érkező daraboknál azonban legfeljebb egy garanciakártya lesz a csomagban, így sokan csak a szervizben szembesülnek azzal, hogy ez bizony fizetős javítás lesz.

Eltérő országok, eltérő szabályok.  Egy termék árazásakor minden országban a helyi szabályozásokat kell figyelembe venni, ebből ered, hogy a világ másik végéről bár olcsóbban lehet beszerezni egy terméket (más közterhek, más költségek vannak itthon, és ezek bizony mind emelik a vételárat), arra az ottani szabályozás lesz érvényes, a hazai nem. Amikor rákattintunk a kosár gombra, valójában egy kisebb szerencsejátékba kezdünk, ahol az alacsony ár lesz a nyereségünk, ha nem lesz gond az órával. Ám ha mégis, az árelőny azonnal elolvad, kezdődik a tortúra: megpróbálhatjuk visszaküldeni a világ túlsó végébe, posta, várakozás, levelezés az eladóval, javítás, posta, várakozás, újabb vám procedúra… Jól hangzik?

De úgysem lesz gond vele.

Mindenki szeretné ezt hinni, és sokaknak nincs is, de a többiek, akiknek bizony volt, legközelebb biztosan meggondolják, ért-e ennyit az egész. Az alábbiakban megmutatjuk, a tapasztalataink alapján (és bőséges a minta) miért nem javasoljuk a kockáztatást.

Jellemző meghibásodások – ahogy a szerviz látja

Összegyűjtöttük a szervizesekkel, milyen rendszerességgel és milyen problémákkal jelentkeznek a távol-keleti webáruházakból érkező órák. A hibák előfordulásához egy adat: naponta több ilyen óra érkezik nagyon hasonló problémákkal több ismert márka hazai szervizébe is, ami sok további kérdést vet fel ezeknek az újként megvásárolt óráknak a valódi előéletéről.

 

A legjellemzőbb meghibásodások:

 1. Lelazult rotor – az automata szerkezet felhúzásáért felelős forgó súly, a laza rotor hozzáér a tokhoz, kopást, zajt és sérülést okozhat a szerkezetnek és a toknak is
 2. Félrenyomott indexek – esztétikai hiba, a számlapra nyomtatott foszforeszkáló index nem pontosan a helyén van, ezt elég egyszer észrevenni és utána mindig rá fog tévedni a szem
 3. Elnyíródott tokcső menet – komoly probléma ez is, a koronazáras óráknál a tömítettségért felel, ha nem zár rendesen, beázás lehet a vége
 4. Tömítés hiánya – szintén nagy gond, tömítés nélkül nagyon gyorsan kerül szervizbe az óra a beázás miatt
 5. Billegő tengely szorulása – az óra alapvető szerkezeti eleme, ha nem tud szabadon, minél kisebb súrlódással mozogni, a pontatlanság garantált lesz
 6. Olaj szennyeződés – jellemző probléma a vastag olajréteg a horgonynál és a rugóházban, ezeken a helyeken csak a gyári előírás szerinti mennyiségű és minőségű olajnak szabadna lennie. A rugóházaknál előforduló probléma még az olyan mértékű szennyezettség, ami csak sok év használat után alakulhatna ki… (lásd a lenti fotón)
 7. Karcos üvegek, por a számlapon – a karcokat nem kell magyarázni, egy új óránál nem elfogadható. A számlapon lévő por vagy bármilyen egyéb szennyeződés miatt az órát teljesen szét kell szedni a szervizben, tisztítani és újra összerakni, ez azért egy költséges folyamat.
 8. Laza híd és billegő csavarok – a szerkezet valamennyi csavarját rögzíteni kell, a laza csavarok hibás működéshez fognak vezetni.

werkmania_hu-banner.jpg

Ezek a hibák és problémák egy új óránál már több kérdést is felvetnek az órák eredetéről és állapotáról. Egy, a gyárból hivatalos csatornán érkező és minőségellenőrzésen átesett darab nem produkálhatna ilyen hibákat, és főleg nem ekkora darabszámban. Ezt igazolja a hazai, hivatalos forgalomban eladott órák elenyésző hibaszázaléka is.

Mindenki maga dönti el, hol és milyen feltételekkel vásárol meg egy terméket, de egy jó tanácsot szívesen adunk: mindig csak hivatalos forrásból vásároljunk, és lehetőleg olyan helyen, ahol lesz, aki foglalkozik majd velünk, ha mégis problémánk lesz.

800-skx007-3-honaposan-1200.jpg

Ez bizony beázott pár hetesen, nem csoda, nem volt tömítés a búvárórában.

 

Fotók: werkmania.hu

Itt van az 5 legtöbbet eladott búváróra az USA-ban!

Vajon hány japán modell van közte?

Az amerikai piac nagy és erős, a világ összes óragyártója ott akarja megcsinálni  a szerencséjét. Fogtuk az egyik legnagyobb óra webáruházat az Egyesült Államokban, és megnéztük, melyik típusokból adták el idén a legtöbbet.

 header_1.jpg

fotó: werkmania.hu

A New Yorkban (egész pontosan Long Island-en, a 190 km hosszú szigeten) található Island Watch az egyik legnagyobb forgalmú amerikai óra webáruház, havi több, mint 1 millió látogatójával igazán mértékadó, és komoly adatbázisból dolgozik. A nemrég közétett adataikból most kiderül, melyik 5 típusú búvárórából adtak el idén a legtöbbet. Nem célunk reklámozni az oldalt, valószínűleg nincs is rá különösebb szükségük, de ekkora merítésből már pontosan lehet látni, milyen órát ne hagyj ki, ha búváróra vásárlásán töröd a fejed.

Mitől olyan népszerűek a búvárórák?

Egy jó búvárórának egyedi stílusa van. Kötelező felszerelése a lünetta (magyarul funkciógyűrű, itt olvashatsz róla, mi is az és mire lehet használni), ami minden órán nagyon hasonló, de mégis minden órán más, és ettől lehet két búváróra is teljesen más karakter. A klasszikus fekete betétes lünettától a polírozott rozsdamentes acélon át a kerámiáig minden fajta létezik már, sőt a gyűjtők és órarajongók között nem ritka a „moddolt”, vagyis tuningolt, egyedi kinézetet kapott cserélt lünetta sem. Ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy ne a sokadik órád legyen a tömegben, hanem egy igazán egyedi, saját stílusú.

A búvárórák ezen kívül az átlagos óráknál strapabíróbbak, a robosztusabb tok, erős szíj jól bírja a mindennapi használatot, és a vízállósága miatt sem kell aggódni – egyszóval kényelmes viselet a sportos, hétköznapi öltözethez.

SEIKO SKX007 – az örök első

Nem először szerepel már nálunk a legnépszerűbb búváróra, a japán klasszikus SKX007. Érdekessége, hogy valamiért annak ellenére sem kapott becenevet a gyűjtőktől, hogy pillanatnyilag a legnagyobb darabszámban eladott búváróra az USA-ban.

skx007-2.jpg

fotó: werkmania.hu

Műszaki adatok SEIKO SKX007:

 • szerkezet: mechanikus automata 7S26
 • tok és szíj anyaga: rozsdamentes acél
 • üveg: ásványi, Hardlex keményített felülettel
 • átmérő KN: 42 mm
 • vízállóság: diver’s 200m (ISO szabványnak megfelelő)

ORIENT BLUE RAY II

Az Orient Mako/Ray sorozat megújított változata folytatja az elődje sikereit, új szerkezete kézzel is húzható, és (sajnos) elmaradt róla a második korona, ami pedig egyedi külsőt adott az elődjének.

rayii.jpg

fotó: Orient Watch USA

Műszaki adatok ORIENT RAY II:

 • szerkezet: mechanikus automata F6922 kézzel húzható, mp stoppos
 • tok és szíj anyaga: rozsdamentes acél
 • üveg: ásványi
 • átmérő KN: 41.5 mm
 • vízállóság: 200m

SEIKO SKX009, más néven PEPSI

A Seiko SKX009 modellje mindössze annyiban különbözik az örök győztes SKX007-től, hogy a lünettája sötétkék-piros színekben pompázik, innen a beceneve is: PEPSI. Minden más adata egyforma a testvérmodellével, íme:

skx009.jpg

fotó: Bluebear Norway

Műszaki adatok SEIKO SKX009 „PEPSI”:

 • szerkezet: mechanikus automata 7S26
 • tok és szíj anyaga: rozsdamentes acél
 • üveg: ásványi, Hardlex keményített felülettel
 • átmérő KN: 42 mm
 • vízállóság: diver’s 200m (ISO szabványnak megfelelő)

SEIKO SRPB51, vagyis a SAMURAI

Szintén klasszikus felmenőkkel büszkélkedhet ez a típus is. A legendás Samurai először 2004-ben jelent meg, és pár évig gyártották. Népszerűsége miatt 2017-ben a Seiko visszahozta a modellt, és fel is került az ötös listára negyedikként.

samurai.jpg

fotó: timeandtidewatches

Műszaki adatok SEIKO SRPB51 „SAMURAI”:

 • szerkezet: mechanikus automata 4R36 kézzel is húzható, mp stoppos
 • tok és szíj anyaga: rozsdamentes acél
 • üveg: ásványi, Hardlex keményített felülettel
 • átmérő KN: 43.8 mm
 • vízállóság: diver’s 200m (ISO szabványnak megfelelő)

SEIKO SRP777, a Teknős

Megint egy újra megjelentetett modell, az egyik legsikeresebb Seiko búvár utódja, a Turtle, vagyis Teknős. Becenevét a formája után kapta, melyen gyakorlatilag semmit sem változtattak a 40 évvel ezelőtt megjelenthez képest – ami siker, az siker.

turtle.jpg

fotó: Worn & Wound

Műszaki adatok SEIKO SRP777 „TURTLE”:

 • szerkezet: mechanikus automata 4R36 kézzel is húzható, mp stoppos
 • tok és szíj anyaga: rozsdamentes acél
 • üveg: ásványi, Hardlex keményített felülettel
 • átmérő KN: 45 mm
 • vízállóság: diver’s 200m (ISO szabványnak megfelelő)

De miért éppen japánok?

Biztosan feltűnt, hogy a legtöbbet eladott típusok között nincsen sem svájci, sem német típus. Ez nem véletlen, az ár-érték aránya messze ezeknek az óráknak a legjobb, így a legnagyobb mennyiséget ezekből vásárolják az USA-ban. A számok nagyjából reprezentatívnak tekinthetőek világszerte, mivel az adatok forrása a forgalmának mindössze a felét tudhatja az amerikai kontinensről, a másik fele eloszlik a világban, ebben mi is benne vagyunk :)

Neked melyik a kedvenced?

 

werkmania_hu_instagram.jpg

 

 

FITBIT IONIC - szép is, okos is

Úgy néz ki, megérkezett a tökéletes okosóra Amerikából

 A Fitbit komoly léptekkel halad előre évek óta a fitness órák világában. Olyan piacon kellett megvetnie a lábát, ahol a versenytársai nem kisebb cégek, mint az Apple és a Samsung. Talán éppen ez motiválta őket a folyamatos fejlesztésekben, így a napokban megjelenhetett a tökéletes okosóra, a Fitbit Ionic.

1_fitbit_ionic_core_family_shot11.jpg

Nem minden okosóra egyforma?

Szerencsére nem. Amikor azt mondtam, hogy tökéletes okosóra, nem minden alap nélkül tettem. Volt alkalmam használni már a Fitbit és konkurensei termékeit, valamilyen téren mindegyik jó volt, de még a nagy kedvenc, a Fitbit Blaze sem volt tökéletes (itt olvashatod el, miért nem).

Persze a tökéletességhez már nem sok hiányzott, és a mostani újdonság éppen ezeket a réseket foltozta be. A pulzusmérés, ami eddig is alapfelszereltség volt a Fitbitnél, most kibővült az SPO2, azaz a véroxigénszint monitorozásával. Több adat, részletesebb fizikai profil – egy jó alkalmazással együtt ezek egy átlag sportszerető és az egészségével törődő embernek tökéletesen megmutatják, hol tart az edzésekben, és milyen a fizikai állapota.

fitbit-iconic-gif.gif

Fitbit Ionic – minden terepre, minden platformra

A Fitbit egyik legnagyobb előnye a mobiltelefongyártók saját okosóráival szemben a platformfüggetlensége. Ez lefordítva azt jelenti, hogy míg egy Apple Watch csak az iPhone-nal hajlandó kommunikálni, a Samsung Gear és Gear Fit órája pedig csak a saját androidos alapú készülékeivel. Ebbe a közegbe érkezett 10 éve a Fitbit a saját fitness kütyüivel, és abba az irányba indult el, hogy a termékei ne legyenek kötve egy nagy gyártóhoz sem – mindkettővel működnek.

Ami a Fitbit Ionic elődjét, a Blaze-t csak majdnem tökéletessé tette, az a beépített GPS és a vízállóság hiánya volt. Ez egy sportoláshoz használt óránál nem sorolható az előnyök közé, bármikor érheti akár komolyabb víz is a sportórákat, a GPS hiánya pedig arra kényszerítette a felhasználókat, hogy folyton magukkal cipeljék mobiljukat a pontos adatokhoz.

De ennek most vége.

GPS , 50M vízállóság, 4 napos akkuidő

A Fitbit Ionic végre beépített GPS-t kapott, méghozzá rögtön Glonass támogatással. Ez nem tűnik annyira fontosnak elsőre, de az orosz Glonass műhold rendszer az általánosan használt amerikai GPS műholdjait megduplázza, így a 48 műhold bárhol sokkal gyorsabban és pontosabban talál jelet, egy erdei futásnál ez nem elhanyagolható előny.

A vízállóságot nem kell bemutatnom, manapság már alapkövetelmény egy órával szemben, a sportóráknál pedig egyszerűen kötelező, ideje volt már. Az okosórák és fitness órák egyik átka a jellemzően rövid akkuidő, ez köszönhető a nagy kijelzőnek, a GPS-nek és a folyamatos szinkronizálásnak a telefonokkal. Ezt tolja most ki a Fitbit Ionic 4 napra az ígéretek szerint, ami ebben a kategóriában már szép teljesítmény.

ionic-classic-gallery-1-7ad99eb42e965ec75ddd221c071719c0.jpg

Szíjak, tokok és színek – fontos a stílus is

Amiben a Fitbit verhetetlen, az az órái (és főleg eddig a Fitbit Blaze) stílusa, a választható kiegészítők hosszú sora. Az előző típusnál még a komplett tok illetve keret és a szíj is külön cserélhető volt. Az Ionic tokja most fix, de a szíjakból szép számmal van már most is, és biztosan érkezni fog még több fajta: bőr, fém, kaucsuk – kinek melyik jön be inkább.

fitbit-iconic-gif-2.gif

Megjelenés ősszel – várjuk az érkezést

Az órák már előrendelhetőek az USA-ban, és hamarosan érkeznek a boltokba is, amint megjelenik itthon, egy tartós teszten fogjuk nyúzni nektek, hogy meglássuk, milyen lesz a mindennapokban.

Fotók: Fitbit.com

 

werkmania_hu_instagram.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

werkmania_hu-banner.jpg

ORIENT RETRO - szeretnél egy darabot a történelméből?

A japán gyártó visszahozza a fiatalságodat

A japán márka az óragyűjtők és órakedvelők között ismert és elismert a megfizethető és stílusos óráiról. Most ezekből hozott vissza pár jellegzetes darabot a gyár, a következő hetekben folyamatosan jelennek majd meg a régi, jól ismert modellek újra-kiadásai.

 orient-m-force.png

Orient- nem utolsósorban

A cég történetéről itt írtunk nemrég. Az 1951-ben alapított Orient Watch Co. 2009 óta teljes egészében a Seiko vállaltcsoport része lett, de ez nem járt az egyedi arculata elveszítésével. Az Orientek jelllegzetes megjelenése nem változott azóta sem, az Orient Mako mint az egyik legnépszerűbb típus azóta több frissítést is kapott.

A Seiko hagyja dolgozni, fejleszteni a céget és az exkluzív szériák is elismertek lettek, így szerencsére minden a helyén maradt.

Orient retro re-release

Retro kedd - figyeld a naptárt, érdemes

Nagy dobás készül most is, a következő hetekben Orient keddekre készülhetünk. Előkerülnek a sikeresebb modellek a 90-es, 2000-es évekből, és újra ki lesznek adva. Mint minden iparágban, az óraiparban is hódit a retro és vintage divat, ami nem is baj, sok népszerű modellnek helye van 2017-ben is a polcokon és a dobozokban.

 

werkmania_hu-banner.jpg

 

Orient M-Force - ütős kezdés

Orient M-force 2EX0100DW0Orient M-force 2EX0100DW0

 

Az első megjelenés rögtön egy komoly darab, a második M-Force modell lett (jelen pillanatban a megjelenés utáni napon el is fogyott, kíváncsian várjuk, lesz-e még belőle).

Az M-Force egy rövidítés, teljes formájában "Mechanical Force". Ennek a típusnak az eredetije 1997-ben, az M-Force sorozat megjelenésének évében jelent meg, az akkori időkben nem annyira megszokott járástartalék kijelzővel , illetve az Orient kedvelt és érdekes naptár megoldásával a belső funkciógyűrűn.

Ez a megoldás gyakorlatilag megegyezik az Orient Multi-Year Calendar típuséval, annyi különbséggel, hogy itt nem a számlap alatt van a havi naptár tárcsa.

    

Tények és adatok - az ORIENT M-Force 2EX0100DW0 számokban

Technikai adatok

 • szerkezet: 46G41 automata
 • járástartalék kijelzés (40 óra)
 • havi naptár és dátum kijelzés
 • tok anyaga rozsdamentes acél
 • tok átmérője 41 mm
 • tok vastagsága 14 mm
 • vízállóság 100m
 • menetes koronazár
 • lünetta 60 kattanással egy irányba forgatható
 • szíj anyaga rozsdamentes acél
 • óraüveg: normál ásványi

Néznél új képeket az óráinkról minden nap?

 

werkmania_hu_instagram.jpg

 

Fotók: Orient Watch és schoeneuhren.de