Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko TV watch T001/DXA001 – csak nézel, mint a moziban

2018. június 17. - Taliga Tamás

Minden okosórák őse – így jellemezték egyszer a Seiko forradalmi újdonságát, mely a maga korában azt adta a viselőjének, ami miatt a mai okostelefonokat is annyira szeretjük: a mobilitás lehetőségét anélkül, hogy le kellene mondanunk a kedvenc tartalmainkról. 36 év után érdekes felidézni, mit is tudott ez a kis japán csoda.

wellsbaum_blog_pinterest.jpg

(fotó: wellsbaum.blog - pinterest)

1982 – egy eseménydús év

Hogy el tudjunk helyezni egy ilyen fejlesztést, mint a Seiko TV Watch volt, nézzük át gyorsan, mi is történt 1982-ben itthon és a világban:

 • felavatják a BS-t, azaz a Budapest Sportcsarnokot
 • zajlik az irak-iráni háború, és kezdetét veszi (majd véget is ér) a falklandi háború is
 • Magyarország az IMF tagja lesz
 • megrendezik az első Rubik-kocka bajnokságot, melyet egy amerikai diák nyer meg
 • Lengyelországbon tiltakozási hullám söpör végig, szükségállapotot vezetnek be
 • olyan művek születnek, mint a Dögkeselyű, az E.T. vagy az Alapítvány pereme
 • megjelenik a Commodore 64 és a Knight Rider
 • Michael Jackson kiadja a legsikeresebb albumát, a Thriller-t

És ebben az évben kellett utat törjön magának az ismertsége felé a japán gyártó újdonsága, a Seiko TV Watch is. Valójában teljesen beleillik abba a korszakba, mely a technológia aranykora volt. A fejlesztéseket még nem a számítógépek teljesítménye, hanem a mérnöki leleményesség határozta meg, és a japánok ebben hagyományosan nagyon jók voltak.

Quartz technológia, a világon elsőként Japánból

A Tv Watch egy olyan technológia hozadéka volt, ami tipikusan japán találmány volt: a quartz karóra. 1969 karácsonyán, egész pontosan december 25-én mutatta be a Seiko az Astron quartz óráját, mely a világ első quartz szerkezetes karórája volt.

seiko-astron-1969-watchuseek.jpg

(fotó: watchuseek.com)

Ez az új típusú megközelítése az idő mérésének talán abból is eredhetett, hogy a japán óraipart (és legjelesebb képviselőjét, a Seiko-t) nem kötötték gúzsba az évszázadnyi hagyományok, mint svájci konkurenseiket. Nem kellett megfelelni az elvárásoknak, így bátran fejleszthettek valami teljesen mást, valami teljesen újat is.

Már az első quartz karóra, az Astron is százszor nagyobb pontossággal járt, mint az akkori mechanikus modellek, havi 5 másodperces járáseltéréssel (vagyis pontossággal). Egy átlagos karóra járástartalékához képest még az egy éves elem élettartama is a 250-szerese volt, így megkezdődhetett a quartz forradalom, mely majdnem romba is döntötte a svájci óraipart.

Seiko TV Watch – a technológia forradalma a nyolcvanas években

Ez az időszak valóban aranykor volt, nem csak gazdasági szempontból, de a mai kiszolgáltatottság nélkül lehetett csak egyszerűen élvezni a technikai vívmányokat, hiszen ekkor még nem függtünk ezektől, csak könnyebbé és vidámabbá tették az életünket.

_guenthoer_de-tvwatch-2.jpg

(fotó: guenthoer.de)

1982 nyarán (júliusban, más források szerint szeptember elején) a HATTORI SEIKO CO. Tokióban bemutatta a TV Watch névre keresztelt eszközét, mely egyszerre volt a lehető legkevésbé praktikus és forradalmi újdonság is, és amely mára a „pocket tv” kategória gyűjtőinek egyfajta Szent Grál-ja lett.

seiko_t001_tv_watch_manual.jpg

A japán változat DXA001 és DXA002 néven jelent meg, melyek között a különbség mindössze annyi volt, hogy a DXA001 változat fekete keretet kapott a képernyő köré, és komolyabb fejhallgató volt a csomagolásban. Az akkori ára 108.000 és 98.000 yen volt, mely a fejlesztésére költött több száz millió yenhez képest nem volt magas.

1983 – a TV Watch 001 megjelenik az USA piacon és a filmekben is

Egy évvel a japán bevezetés után az amerikai piacon is megjelent, itt már TV Watch 001 néven. Több kiadást megélt, és szintén máig nagy kedvence a gyűjtőknek. Egy átlagos darabért ma már 500 dollárt kérnek, egy használatlan, eredeti állapotban lévő pedig 1000 dollárig is elmehet.

octopussy-01.jpg

A Seiko TV Watch a James Bond 1983-as Octopussy című epizódjában

Az óra megjelenik még ebben az évben a filmvásznon is, az 1983-as James Bond epizód, az Octopussy jeleneteiben Roger Moore karján, sőt, Tom Hanks is viseli az 1987-es Dragnet (Behálózva) moziban.

1982_seiko_tv_watch-tvhistory_tv.JPG

(fotó: tvhistory.tv)

Egy kis technika – számok és adatok a Seiko TV Watch-ról

A készülék (na jó, óra) egy ½”-os, háttérvilágítás nélküli kijelzőt kapott, 17x25 mm méretben, szürkeárnyalatos (valójában kék-fehér árnyalatokkal operáló) kivitelben. A tv tuner része VHF és UHF csatornákat tudott venni analóg jelből, illetve FM rádióadásokat is lehetett vele hallgatni.

Az analóg tv adások megszűnésével a Seiko TV Watch is a történelem egy része marad, méghozzá a szerethető részéből egy kis darab…

 

Zeppelin LZ120 Rome - viharos történelem, sikeres jelen

A német technika akkor és most is megállja a helyét

A német Zeppelin órákról már olvashattál oldalainkon. Most egy újabb típus tartós tesztje ért véget nálunk, az LZ120 Rome a holdfázisos szerkezetű, elegánsabb darabok közül való. A német ipar precizitása mit sem változott az 1900-as évek eleje óta, akkor is értettek a technikához, és úgy tűnik, most is.

 zeppelin-lz120-rome-header-1200.jpg

Zeppelin, mint léghajó gyár

És Zeppelin, mint fogalom. Amikor Zeppelin gróf, a német katona és léghajóépítő megvásárolta a magyar Schwarz Dávid terveit annak özvegyétől, a léghajó még csupán egy embert és valamivel több, mint 100 kiló hasznos terhet volt képes a levegőbe emelni.

1895-ban védette le a német gróf a terveket, majd 1899-ben meg is kezdte a továbbfejlesztett változatának gyártását, és három évvel később már a harmadik repülését hajtotta végre az első. LZ1 a Boden-tó felett. A Zeppelinek sikereinek történetét itt olvashatod el korábbi cikkünkben részletesen, a Hindenburg modell 1937-es szerencsétlenségéig rendkívül jól teljesítettek a transzatlanti polgári utasszállításban.

zeppelin-lz-120-bodensee.jpg

 

Zeppelin LZ 120 Rome - honnan a név?

Kis időutazás a zeppelinek és a világháborúk idejébe. Az LZ120 eredetileg Bodensee névre hallgatott, és 1919-es gyártástól kezdve több, mint 50.000 kilométert repülve 2300 utast szállított le épségben.

A háború után a többi léghajóval együtt elégtételként került a szövetségesek hadseregeihez, az LZ120 az olasz kormányé lett. Innen a másik neve, az LZ120 Rome (hivatalosan ugyan Esperia lett az új név).

 A korabeli léghajók között is nagynak számított az LZ120, 120 méteres hosszához 18 méteres átmérő és 24 tonna össztömeg társult. A személyzete 12 fő volt, és 27 utast szállított a közel 10 tonnás teher mellett. maximális sebessége 130 km/h volt, és a hatótávolsága 1500 kilométer.

 Miután Olaszországba került, 1929-ig még sok utast szállított el főleg Spanyolországba, többek között egy maratoni, 25 órás út során.

Zeppelin, mint óramárka

A német Pointtec cég (mely többek között a szintén sikeres Junkers márkát is birtokolja, mint másik, a repüléshez kapcsolódó nevet) a Zeppelin családdal együttműködve, a német ipar aranykorának tiszteletére alapította meg a Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin, vagyis Zeppelin gróf nevével fémjelzett márkáját.

A párhuzam egyértelmű, a német technika máig töretlen sikereit hivatott hirdetni a Zeppelin, nézzük akkor meg, milyen sikerrel teszi ezt.

zeppelin-lz120-rome-03.jpg

Holdfázisos szerkezet, egyenesen Svájcból

Az óraszerkezetek világában van egy titokzatos kifejezés: komplikáció. A komplikáció ebben az esetben nem a klasszikus értelemben használt bonyodalmat jelenti. Az órák, óraszerkezetek világában a komplikáció azokat a plusz képességeket, funkciókat jelenti, melyeket a szerkezet képes ellátni a hagyományos időmérés funkción túl.

Leegyszerűsítve a komplikáció például a dátum kijelzése az órán, de komplikáció egy kronográf modell időmérő szerkezete vagy jelen esetben a holdfázis kijelzése is.

 A működését legjobban ez a gyári videó mutatja be:

A szerkezetet a svájci ETA cég gyártja, mely az egyik legmegbízhatóbb név az óraiparban. A quartz holdfázisos szerkezet, mely a Zeppelin Hindenburg modellben is dolgozik, a származásához mérten teszi a dolgát pontosan, szépen...

Egy érdekesség a szerkezettel kapcsolatban: furcsa volt hallani teljes csendben, hogy a quartz szerkezet egy mechanikus társához hasonlóan, egészen jól hallhatóan ketyeg. Normál körülmények között természetesen ez nem hallatszik, egyáltalán nem zavaró, sőt, jó hallani, hogy dolgozik, de a főleg 200 méteres búvárórákhoz szokott fülnek mégis kicsit szokatlan.

Ered ez nyilván abból az alapvető különbségből, hogy míg egy "diver's 200m" ISO minősítésű búváróra tokjának olyan vastagságban kell  készülnie, hogy a nagyobb mélységekben fellépő rendkívüli nyomást is elviselje, a Zeppelin LZ120 Rome 50 méteres vízállóságú tokja lehet karcsúbb, vékonyabb, így elegánsabb is sportos társaiénál.

(Érdekes ebben a videóban megfigyelni, mi az alapvető különbség egy mechanikus és egy quartz szerkezet között. A mechanikus szerkezettel készült time-lapse videóinkon jól látszik, hogy a másodpercmutató mozgása mennyire más ott. Hat pici lépéssel teljesít egy másodprecet egy átlagos féllengésszámú szerkezet, így a mozgása gyakorlatilag szinte folyamatosnak hat, míg a quartz szerkezetek másodpercenként egyet lépnek. Ez a mozgásbani különbség kiemelkedik egy ilyen speciális felvételen.)

Stílus, kényelem - A Zeppelin LZ120 Rome a mindennapokban

A Zeppelin 7194-5 típusszámra hallgató óra egy klasszikus értelemben vett dresswatch, vagyis egy elegánsabb modell. Megállja a helyét öltönyhöz éppúgy, mint casual viselethez (nem mennék bele a divat világába, de ez nekem nagyjából a sportos eleganciát jelenti).

Mérete a hordható kategória, a kialakítása miatt nagyobbnak hat a 40.5 mm átmérőnél, a 12.5 mm vastagsága pedig a formája miatt szintén nem akad el egy ingujjban, vagyis ideális, ha nem a hétköznapi búvárórád vennéd fel éppen.

A Zeppelin óráknál visszatérő elem az egyik nagy kedvencem, a domború üveg. Elsőre talán sérülékenyebbnek tűnik a funkciógyűrűvel védett társainál,  de a valóságban ez több hét alatt nem okozott gondot, a jellege miatt kisebb a sérülés lehetősége is.

zeppelin-lz120-rome-06.jpg

A gyári felszereltsége egy valódi bőrből készült szíj, mely hozza a szokásos minőséget, kényelmes és mutatós. A nyár hirtelen megjelenése miatt aktuálissá vált egy jobban szellőző típust is felpróbálni, és mint a képeken láthatod, a legjobb választás egy milanese típusú fémszíj lehet, az elegancia megmarad és nem fogod összeizadni, mint a bőrt.

Összegzés - szerettük?

Összességében igen, egy szerethető darab a Zeppelin LZ120 Rome (Zeppelin 7194-5 hivatalosan, de ezt ki tudja megjegyezni?). Stílustól függ, első, egyetlen vagy második-harmadik lakója lesz-e a dobozodnak, minősége és megjelenése kifogástalan, ahogy az eddig nálunk járt valamennyi Zeppelin modellnek.

Ha kellene egy hátrányát is megemlíteni (az egyik, a domború üveg esetleges sérülékenysége mellett), az a holdfázisos szerkezet bonyolult beállítása lenne, lehet bogarászni a kezelési útmutatót, mire megoldod, de persze nem egy kivitelezhetetlen feladat.

 

 

 zeppelin-lz120rome-pano-macro-1200.jpg

 

  

Amazfit Bip – Utat mutat

Az okosóra piacot is felforgatja a Xiaomi beszállítója a saját modelljeivel

Ismét egy olyan darabot vetettünk alá tartós tesztnek a Nagymutató Blogon, ami sok órarajongó szerint nem is való ide, hiszen nem egy klasszikus értelemben vett óra, sokkal inkább egy viselhető kütyü, ami mellesleg az időt is mutatja. A tesztben ezt egyrészről meg fogjuk erősíteni, másrészről meg is cáfoljuk, így döntsön mindenki a vérmérséklete szerint, tovább olvassa-e a cikket.

amazfit-bip-teszt-header.jpg

(x) A teszthez az órát a Gearbest biztosította

Az örök kérdés – óra vagy nem?

Ahogy az első okosóra (fitness óra, sport óra, connected watch, smartwatch, kinek hogyan esik jól) tesztünkben is már polemizáltunk ezen, annak megítélése, hogy egy hasonló darab vajon joggal szerepel-e egy órákról szóló oldalon, nem egyszerű eset.

Ennek ellenére nagyon gyorsan lehet eldönteni a kérdést: ha egy sok szenzoros Casio vagy egy Tag Heuer Connected óra, akkor bizony az Amazfit Bip is az. Mutatja az időt, a dátumot, ott lakik mint a többi órád, ha nem kap friss energiát, megáll, ha úgy tartja kedved, szíjat cserélhetsz rajta, mi a különbség?

amazfit-bip-teszt-02.jpg

Amazfit Bip, egy alapos koncepció

Akinek van bármi tapasztalata az okosórák, fitness/sport órák terén (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban okosóra lesz a meghatározása), az hangosan fújja a mindennapos viselés során felmerülő általános kényelmetlenségeiket:

 • gyorsan lemerül
 • telefon kell hozzá a pontos mérésekhez sport közben
 • nem, vagy csak komolyabb összegekért cserélhető a szíjuk
 • sokba kerülnek
 • nem szabhatóak értékelhető mértékben személyre

És akkor megjelenik egy kínai cég (ami már nagyon régen nem egy szitokszó, gondoljunk csak akár a világ mobilpiacát pár év alatt a feje tetejére állító Xiaomi-ra vagy akár csak a Kínába telepített iPhone, Samsung és minden jelentősebb  mobil brand gyártására), szóval itt ez a „kis” kínai cég, a Huami, akik a Xiaomi viselhető kütyüit is tervezték és gyártják, és a saját neve alatt előáll egy olyan okosóra kínálattal, ami ár-érték arányában térdre kényszeríti ezt a piacot is, saját bevallásuk szerint 45 millió legyártott eszközzel a legnagyobb gyártójává nőve.

De hol a titok?

Elsődlegesen természetesen az árazásban, de ez azért összetettebb kérdés. Hiába a rendkívül jó ár, ha a termék egyébként használhatatlan, gondoljunk csak a piacot elözönlő pár ezer forintos okosórákra.

Az Amazfit Bip egy tökéletes példája annak, hogy a mamutvállalatok hol tudják alaposan elrontani a fejlesztéseiket: nem nagyon érdekli őket, mi a panasza a vásárlóknak, gyártanak valamit, és majd elfogadják az elkötelezett vásárlóik.

A Huami az Amazfit Bip fejlesztésekor egész biztosan a fent felsorolt problémákra koncentrált, hiszen valamennyi pontot kipipálva előálltak egy közel tökéletes darabbal – hogy miért csak közel tökéletes, nemsokára kiderül.

amazfit-bip-teszt-03.jpg

Gyorsan lemerül vs. 45 nap ígért üzemidő

Az első és legnagyobb probléma az okosóráknál a gyors, jellemzően egy héten belüli üzemidő. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a „nagy” márkák darabjainak üzemideje aktív használat (heti 3-5 alkalommal egy-másfél óra sport és egész napos viselés) mellett a következőképpen alakulnak:

 • Polar M430 – 3 nap
 • Fitbit Blaze – 4-5 nap
 • Fitbit Ionic – 4 nap

Ezzel szemben az Amazfit Bip tartós teszje során 14 nap után még 24 százalékon állt az akkumulátor, ami 20-21 nap, vagyis három hét folyamatos üzemidő aktív GPS használat mellett!

Ráadásul kihasználva a pulzusmérést, folyamatos monitorozással teljesítette ezt az időt, így nem kérdés, hogy megoldották-e tökéletesen ezt a feladatot.

A 45 nap is valószínűleg elérhető, ha nem sportolsz rendszeresen, normál okosóra üzemmódban ez alapján biztosra vehető, hogy teljesíti.

Beépített GPS vs. telefon GPS használat

A Fitbit Blaze (melynek tesztjét itt olvashatod) minden szerethető tulajdonsága ellenére nálam ezen vérzett el. Mivel nincsen beépített GPS modulja, így a pontos méréshez (sebesség, domborzat, térkép) a mobiltelefonét használja, ami két problémát vet fel: egyrészt mindig nálad kell lenni a mobilnak is, ami például nyári futásoknál és a mai óriás kijelzős készülékeknél nem egyszerű mutatvány, illetve folyamatos kapcsolatot igényel, vagyis gyorsabban merül, ráadásul hajlamos el-elveszíteni azt, így kockáztatva a pontos adatokat.

Az Amazfit Bip beépített GPS modulja támogatja mindkét nagy hálózatot (USA és Oroszország műholdjait egyaránt), másodpercek alatt talál jelet és stabilan tartja is, így tökéletes mérést ad, melyet mind az órán, mind a mobil alkalmazásban nyomon követhetünk.

Cserélhető szíj vs. gyári szíjak aranyáron

Bár nem a legnagyobb probléma egy okosóránál, ha nem cserélheted bármilyen típusra a szíját, de nagyon nem mindegy, hogy egy fémszíjat ötvenezer forint felett kapsz meg hozzá (az amerikai típusok bizony ilyenek), vagy feldobhatod egy pár ezer forintos bőr/fém/szövet/szilikon szíjjal az ízlésed szerint.

Az Amazfit Bip szabványos 20 mm tokfül távolságával (végre egy órákkal kapcsolatos szakkifejezés a cikkben J ) megkönnyíti a dolgod, hiszen az egyik legelterjedtebb méret, melyhez bármikor, bárhol, bármilyen szíjat találsz.

Amazfit Bip ár vs. Apple/Samsung/Fitbit árak

Bár a cikkjeinknek soha nem célja a piaci árak bemutatása (a Google kereső erre sokkal jobb módszer szerintünk), azért meg kell említeni, hogy az Amazfit Bip árazásakor a nagy triumvirátus meglepően egységes árainak ötödéért-hatodáért kínálják a terméküket, nem véletlenül törtek ilyen gyorsan az élre. Nem mellesleg a teszt eddigi ideje alatt semmilyen probléma nem merült fel (minőségi) az Amazfit Bippel, így az árkülönbségnek a minőség biztosan nem oka.

amazfit-bip-teszt-04.jpg

Egyedi óralapok vs. gyári óralap 3-5 fajta

Na itt aztán verhetetlen az Amazfit Bip. Mivel kis felkészültséggel is már gyárthatsz egyedi óralapokat (watchface) akár magadnak is, és a megfelelő felületeken ezt meg is oszthatod mindenkivel, így gyakorlatilag végtelen számú, színű és tartalmú óralap készült el már eddig is.

Megemlítendő és külön nagy köszönetet érdemel a MIUI magyar közössége, akik magyar nyelvű számlapokat készítenek, ha érdekel milyeneket, itt megtalálod őket (rövid regisztrációt igényel, de érdemes).

Amazfit Bip – a tökéletes személyi edző

Az egyik legfontosabb tulajdonsága egy ilyen órának a sport tevékenységek (futás, futópad, kerékpározás és sétálás) monitorozása.

A beépített GPS segítségével hajszálpontos adatokat rögzít a sebességedről, a terepviszonyokról, tempódról, a pulzusmérő segítségével ezek intenzitását is ki tudja számítani, így minden adatod megvan ahhoz, hogy elemezhesd vagy csak egyszerűen nyomon követhesd a futásodat.

Sőt, akár egy kattintással meg is oszthasd azt, hiszen mint tudjuk, a zsír csak akkor ég el tökéletesen, ha a futásod meg is osztottad azonnal… J

amazfit-bip-teszt-05.jpg

A rendkívül finoman és sokrétűen személyre szabható beállításokban megadhatsz pulzus zónát, melynek elhagyásakor rezgéssel jelzi az óra, hogy valami nem jól alakult, de ugyanezt a tempóra (pace) is beállíthatod, ami nagy segítsége lehet annak, aki nem akarja „elfutni” magát egy feleslegesen nagy tempóval már akár egy hosszabb táv legelején.

Bár ezek már nem a hétköznapi felhasználás módjai, mégis azt mutatják, hogy az Amazfit Bip egy átlag, a hétköznapokban többet sportoló ember részére nagy segítséget tud nyújtani.

De én nem sportolok, akkor nekem is jó lenne a Bip?

A válasz nagyon egyszerű: igen, tökéletes. Az óra használható a sport funkciók nélkül is teljes értékű okosóraként a mindennapokban.

A telefonhoz csatlakozva onnan minden szükséges infót megkap, és ki is ír a kijelzőre:

 • pontos idő (mindig pontos, illetve mindig egyezik a telefonodéval)
 • dátum, nap
 • időjárás, hőmérséklet
 • pulzus jelenlegi
 • a mai napon eddig megtett lépések száma
 • a mai napon eddig megtett kilométereid száma

Ezen kívül természetesen a telefonodra érkező értesítések, sms-ek, e-mail-ek, Messenger, Viber vagy Whatsapp értesítések is megjelennek szöveggel együtt. Beállításfüggő, de kérheted akár alkalmazásonként, melyiknek a push értesítései jelenjenek meg rajta és melyek nem, így szűrheted, kinek az üzeneit ne hagyd ki soha, és ki az, akinek ráér elolvasni.

Alap tulajdonsága minden okosórának a telefonhívások jelzése, itt a hívó nevével jelenik meg, melyet elutasíthatsz vagy csak némíthatsz, a választásod szerint.

Több tesztben olvastam már, hogy hibaként jelölte meg a tesztelő a hívások kapcsolásának lehetőségét, de a mindennapi használatban ez nem probléma, ha beszélni akarsz bárkivel ott a telefon, felveheted azon, hiszen az órán látod, ki keres.

 

Kijelző, gomb, tok, töltő – jöjjenek a külsőségek

Az Amazfit Bip egyik legzseniálisabb része a kijelzője. Bár első hallásra a felbontása meglepően alacsony, 176x176 pixel, de ez ne ejtsen kétségbe, nézd csak meg a képeken, mit is lehet kihozni ebből.

A kijelző zsenialitása a transzflektív (és nem transzreflektív) technológia használata, mely egy fényvisszaverő fólia segítségével a beeső fénnyel világítja meg a kijelződet, energiafelhasználás nélkül.

Ennek eredményeképpen minél nagyobb a napsütés, a hagyományos kijelzőkkel szemben itt éppen annál olvashatóbb lesz a Bip, ami a gyakorlatban egy nagyon hasznos funkció, és nem utolsó sorban nyilván komoly szerepet játszik az extra hosszú üzemidő elérésében is.

A tok könnyű műanyag, ami a hagyományos acél tokos órákhoz szokott kéznek először fura, de  hamar hozzá lehet szokni, és melegben nagyon kényelmes lesz a viselet.

Az egyetlen gomb, mely az óra feloldására, visszalépésre a menüjében, az aktivitás indítására és leállítására szolgál, oldalt helyezkedik el, és talán kicsit érzékenyebb, mint kellene, így futás közben előfordul, hogy a sebesség, tempó és pulzus adatok helyett az összesítő oldalt találod rápillantva, ezen kívül nem okoz kellemetlenséget, vagyis nem igazi hiba.

Az óra töltése a rendkívül egyszerű usb csatlakozós bölcső használatával lehetséges, letisztult forma, funkcionális és bőven elég is arra, amire kell (hálózati töltőfej nem tartozéka, de akinek nincsen egy usb csatlakozója vagy ilyen töltője otthon, az hagyja ki nyugodtan az Amazfit Bip vásárlását is).

Alkalmazás a telefonra – a bőség zavara

A bőség zavara nem túlzás. Kínai mobil használók tudják, miről van szó: az Amazfit Bip-hez rögtön három alkalmazás is elérhető, mindegyiket másért szeretjük, és midegyik tud olyant, amit többi nem. Így azért a nulláról indulva nehéz eldönteni, melyik lesz az igazi:

A Mi Fit gyári alkalmazás a szokásos Mi felület, sokat tud és akár elég is lehet egy alap felhasználáshoz, de aki ilyen okosórát választ, ritkán elégszik meg a gyári appok tudásával is, ugye.

A Notifiy egy rendkívül sokoldalú app, minden értesítés, mérés és beállítás a végtelenségig személyre szabható vele. A fizetős funkciókkal például elérhető a Strava feltöltés, ami annak jó hír, aki futáshoz és/vagy kerékpározáshoz használná az Amazfit Bipet, hiszen így az edzés végeztével már mennek is az adatok a Strava felületére, amely az egyik legnépszerűbb aktivitás követő és megosztó alkalmazás jelenleg.

A Mi Bandage egyaránt kezeli a Mi Band 2, Amazfit Bip és Amazfit Cor modelljeit is, ráadásul magyar fejlesztés. Több funkciója a fizetős változatában elérhető csak, de a párszáz forintos ára neked nem tétel, a fejlesztőjének pedig sokszor annak a lehetősége, hogy legyen ideje továbbra is fejleszteni és javítani az alkalmazást. Tedd a kezed a szívedre, és vedd meg, ha használod, érdemes (semmilyen kapcsolatban nem állunk a fejlesztővel, de nagy tisztelettel nézzük a hozzá hasonlók munkáját, akik nélkül a mobiljaink, okosóráink és egyéb kütyüjeink használhatósága a töredéke lenne).

amazfit-bip-teszt-12.jpg

Akkor az Amazfit Bip egy hibátlan típus lenne?

Sajnos nem. Szerencsére viszont a hibáival könnyen együtt lehet élni, főleg annak fényében, hogy egy ilyen áru eszköznél elnézőbb lehetsz néhány kisebb hiba, bug és feature miatt, mint a 100+ ezer forintos társainál, ahol bizony ugyanígy sorakoznak a hibák.

 • pulzusmérés: a pulzusmérés alapvetően jól működik, sőt, ezen a képen jól látszik, hogy a jóval drágább és kifinomultabb méréssel bíró Polar értékével megegyzőt mér, de időnként gondol egyet, és abbahagyja a mérést, majd kézzel mérve visszaáll a rend. FONTOS, hogy ezt soha nem csinálja edzés közben, ott mindig stabilan és pontosan mér!
 • kijelzőméret: a 176x176 felbontás bár elég, azért nem a legkifinomultabb grafikát teszi lehetővé, és a kijelzőn megjelenő szövegek méretéhez is bizony jó szem kell, egy szemüveg nélkül sportoló kissé rövidlátó felhasználó először ránéz az órára futás közben, majd legyint egyet és majd otthon megnézi az adatokat.
 • vízállóság: az Amazfit Bip bár vízálló, zuhanyozás és úszás nem ajánlott benne. Ez manapság már nem kellene, hogy így legyen, de megint a drágább társaihoz kell hasonlítani: a Fitbit Blaze sem tudja ezt, sőt még csak mérsékelten sem vízálló. és ugye az ára…
 • automatikus tevékenység rögzítés: az Amazfit Bip nem rögzíti automatikusan a sport tevékenységeidet. Bár ez csak egy szoftveres kérdés lenne, mégsem rögzíti magától a futásaidat, bár automatikusan jelzi, ha már egy órája nem álltál fel az asztal mellől, ez is valami.
 • komolytalannak tűnő súly: ez persze nem egy hiba, csak egy érzet. Egy fém keret a tok körül sokat lendítene a műanyag érzeten, ami valós, hiszen a tok teljes egészében műanyagból készült. A 31 grammos súly előnye ugyanez, viselés és sportolás közben szinte észrevehetetlen, kényelmes lesz.

Amazfit Bip – szerettük?

Nagyon. A Bip egy kényelmes, hasznos és divatos darab, minden funkciójában egy teljes értékű okosóra. Amit nem tud, arra valójában nincs is szükséged, amit viszont tud, az mind remek feature. A rendkívüli üzemidő és a verhetetlen ár pedig dobogós választássá teszi.

(x) A teszthez az órát a Gearbest biztosította

A zöld az új kék? Óraipari körkép Baselworld után

2018. április 12. - Taliga Tamás

A Svájcban évente megrendezésre kerülő óra- és ékszeripari kiállítás az egyik legnagyobb, és mindenképpen a legfontosabb rendezvénye az iparágnak. Talán úgy érezheted, ez nem érint, de valójában itt mutatja be minden meghatározó szereplő az idei elképzeléseit és trendjeit, amit Te is viselni fogsz, büszkén.

 green-header-1000-nmb.jpg

Fekete, fehér, kék - kimaradt valami?

Az órák (szín)világát alapvetően két szín uralja: fehér és árnyalatai, illetve a fekete minden változata. Ez így van, amióta csak órát hordunk a csuklónkon, sőt, a fehér számlap már a mellényzsebben hordott órák között is egyeduralkodó színnek számított.

A búvárórák megjelenésével és rohamos terjedésével a huszadik század közepétől aztán megjelent a fekete, mint kihívó. A léte logikus és szükségszerű volt, egy búvárórának minél kontrasztosabbnak kellett lenni, hiszen ha nem a napfényes tengerparton napoztatta a gazdája, akkor egy komolyabb merülésnél bizony életbevágó volt a leolvashatósága.

 

Ez sokáig így is maradt, az óraipar csendben ült a babérjain, majd a világ színesebbé válásával megjelent egy új igény: legyen az a számlap kicsit színesebb. Az óraipari mammutok nem arról voltak soha híresek, hogy minden új ötletre azonnal rávetik magukat, így hosszabb-rövidebb idő alatt végül bólintottak: rendben, legyen kék.

Kék, mint alternatíva

Természetesen sok féle színű számlapot készítettek az évtizedek során, mégis a kék vált a legelterjedtebbé, a legnagyobb svájci és japán gyártók csúcsmodelljei között is ez a szín jelenhetett meg, ha már a klasszikusok valakinek nem jöttek be.

Pár példa, a teljesség igénye nélkül a kék számlapokra:

 gs400x400.png

Grand Seiko SBGH257

rolex400x400.png

Rolex Deepsea D-Blue dial

omega400x400.png

Omega Seamaster GMT

2018, Baselworld - valami megváltozott?

Nemrég zárta kapuit a svájci óraipari fieszta, a legjelentőségteljesebb rendezvénye az órák világának. A szervezők fontosnak tartották kiemelni, hogy az idei évben komoly előretörését látták a zöld számlapoknak, ami jól mutatja, hogy milyen kis mértékű változás is szemet szúr egy iparban, amely ennyire a tradíciókra épül.

 Érdekes összhangban van ez a trend a legmeghatározóbb színskála, a Pantone 2018 tavaszi előrejelzésével, mely az Arcadia Green színt jelölte meg az idei divatszínként (néhány éve volt már zöld szín az "Év színe", de nem hagyott mély nyomot a történelemben :)

fb-share-400x400.jpg

Oszd meg, vagy csak nézz szét Facebook oldalunkon is, érdemes.

 

Jöjjenek akkor a legnagyobbak 2018-ban, a Baselworld kiállításon bemutatkozott modelljei a zöld szín jegyében.

Omega Seamaster Olympic Games Collection

omega-g.png

 Az Omega egy kicsit félreértette a feladatot, mivel az olimpiai ötkarika színeiben kiadott óráin a szíjon kívül csak pár apróbb elem lett zöld, de az árnyalatot eltalálták. 

A kollekcióval egyébként az olimpia és az Omega régi kapcsolatát ünnepelték meg, hiszen 1932 óta 27 alkalommal volt a cég a hivatalos időmérője a versenyeknek.

Chopard Mille Miglia Racing Colours British Racing Green

chopard_mille_miglia_green_400x400.png

Újabb hangzatos név, újabb nagymenő. A Chopard is egy öt darabos kollekcióval ünnepli 30 éve fennálló együttműködését a Mille Miglia Rally-val, ennek egyik darabja lett a zöld, sőt egésze pontosan a "British racing green", mely egy korábbi sorozat újrakiadása lett.

Corum Heritage La Grande Vie

corum-g.png

Le Grande Vie a neve a Corum új kollekciójának, mely tiszteleg a szellemi örökség előtt. A különleges textúrának köszönhetően a számlap igen látványosra sikerült, és szintén nem hétköznapi megoldás a két mutatós, másodperc mutató nélküli szerkezet alkalmazása.

Glashütte Original Sixties Panorama Date

glashutte-g.png

A népszerű Glashütte retro kollekció, a Sixties kapott egy limitált szériát ezzel az igen jól sikerült zöld számlappal, mely a cég saját számlap üzemében készül. A szélek felé sötétedő szín és az érdekes felület a Glashütte-től megszokott minőségi megjelenést hozza, talán a legszebb darab az idei zöld újdonságok közül.

Rado True Thinline quartz 

rado-g.png

Első ránézésre a Rado új modellje nincsen túlbonyolítva, sőt, másodjára sem. Hozza a megszokott látványt, mutató és indexek mint általában, anyagválasztás elsőosztályú, de a számlapot jobban megnézve pontosan értelmezték a zöld kihívást: levelet mintáz... Megint egy érdekesség: a tok zöld kerámiából készült.

 Frédérique Constant Classic Worldtimer Manufacture

 

fconstantgreen.png

A Classic Worldtimer Manufacture megjelenésekor nagy visszhangot keltett, köszönhetően a kifinomult technológiájának. Az automata szerkezetes világidőmérő most zöld színben is megjelent, követve az új őrületet. Miképpen a korábbi kiadásokon, itt is a Füldünk térképe díszíti a számlapot, körbevéve az időzónákkal.

SEIKO Prospex 1968 automatic diver újragondolása

 sla019_b.jpg

A siker megismételhető. A japán gyártó el is határozta, hogy megteszi, és milyen jól tette: 1968 boldog tulajdonos lesz, aki hozzájuthat ehhez a limitált újrakiadott búvárórához. A szín új, a 300 méteres vízállóság a régi, kicsit frissítve persze mindenütt a mai követelményeknek és technológiáknak köszönhetően. 

CERTINA DS Action diver

 

Az egyik legnépszerűbb búvárórát is elérte a zöld hullám. Az ISO 6425 minősítése elég a 300 méteres vízállósághoz, a pontosságért pedig a szintén elég nagy népszerűségnek örvendő Powermatic-80 szerkezete felel majd.

 

April Fool Ninja

...avagy a japán humor zseniális.

2018. április 01. - Taliga Tamás

Többek között az ilyenek miatt szeretem a japánokat. A világ egyik legnagyobb óragyártójaként nem átallottak egy április elsejei poén kedvéért leforgatni egy videót, készíteni két utópisztikus Grand Seiko  modellről komoly minőségben grafikát, és erre az egészre még egy microsite-ot is (a microsite egy jellemzően projektre létrehozott kis weboldal, egy téma köré épül).

A weboldal url-je is árulkodó: www.grand-seiko.com/global-en/special/aprilfools/2018/

A történet szerint elkésztettek egy órát a ninjáknak (férfiak) és egy Kunoicji modellt (a Kunoichi női nindzsát jelent az Edo kor óta), olyan minőségben tálalva, hogy elsőre elgondolksz rajta, mennyire lehet kényelmes :)

UPDATE

Azért ez sem kutya:

 

Kronaby Nord és Kronaby Carat - Mr és Mrs Kronaby

Összemosódni látszanak az új trend szerint a férfi és női órák?

2018. március 18. - Taliga Tamás

A rohamléptekkel érkező és folyamatosan fejlődő svéd márkáról, a Kronaby-ról már többször olvashattál nálunk. Ma az első modelljeik közül a két uniszex darabot nézzük meg közelebbről - az elegáns és a konzervatívabb modell közös alapokon nyugszik, mégis nagyon különbözőek.

 kronaby-mr-mrs-header-1200.jpg

Connected watch? Hybrid watch? Mi is ez tulajdonképpen?

Tisztázzuk újra,  mi is a különbség óra, hibrid óra, okosóra és a "connected watch" között? Nincsen még rá jó magyar kifejezés, annyira új műfaj, talán az összekapcsolt óra vagy csatlakozott óra lenne, de ezek azért nem hangzanak túl jól.

g-shock-01.jpg

A quartz óra

Kezdjük a klasszikus quartz szerkezetes órákkal. A Seiko-nak köszönhetően, aki az Astron modellel 1969-ben történelmet írt, az órák fejlődésének amúgy is rögös útja kettéágazott. Az addig ismert és elismert mechanikus szerkezeteknek sok előnye mellett volt egy nagy hátránya: a pontosság. 

Igen, egy komolyabb minősítéssel rendelkező svájci szerkezet csodákra képes a járáseltérés (ismertebb nevén: pontosság) terén, de ha őszinték akarunk lenni, ezek az óra kedvelő és óra vásárló tömegek számára elérhetetlenek, anyagi vagy elvi megfontolásokból. Nem mindenki tud vagy akar milliós összegeket költeni az órájára, de ettől még jogos igénye lehet, hogy az óráját ne kelljen két naponta állítgatni, ha nem akar minden reggel futni a busz után...

Erre született válaszként az igazán olcsón, tömegtermelésben készülő quartz szerkezetes karóra, mely a működési elvének köszönhetően félelmetes pontosságot ígért már a hetvenes évektől kezdve. Igaz, hogy a klasszikus óraipar majd beleroppant, de intő jel volt ez minden gyártó számára, miért is kell a fogyasztók igényeit mégis csak szem előtt tartani néha.

A quartz órák jellemzően olcsók, megbízhatóak, pontosak voltak, majd ezek evolúciója eljutott odáig, hogy különböző szenzorok beépítésével már túra- és búvárfelszereléseket egészítettek ki.

fitbit-smartwatch-nmb.jpg

Az okosóra

Az okosórák fejlődése egy teljesen más irány volt, még ha kicsit erősnek is tűnik elsőre ezeket a "kütyü", eredeti nevén gadget kategóriába tartozó szerkezeteket órának nevezni.

De hogyan nevezzük, ha óraként néznek ki, és egyéb rengeteg funkciójuk mellett mutatják az időt? 

A megjelenésük indoka egyszerű volt. Az okostelefonok terjedésével és az "always online" megjelenésével ( amikor a telefonod mindig elérhető közelségben van, és minden egyes eseményről értesít, melyet rögtön ellenőrizned is kell, mert kell, ugye) a felhasználók igényeltek egy másodlagos kijelzőt, melyen keresztül könnyedén kapcsolatban maradhatnak a külvilággal anélkül, hogy a telefonjukat elő kellene rángatni a villamoson a zsebükből,

Ez lett az okosóra, ami gyakorlatilag a telefon kiterjesztése, de megjelenése és elhelyezése miatt végül az órák közé sorolódott.

20170707_185739-01.jpeg

 Connected watch (hybrid watch)

A quartz szerkezetes órák és az okostelefonok szerelemgyereke logikus lépés volt. A telefonok jellemzően mindig a pontos időt mutatják, innen pedig már csak egy kis ötletelés kellett, hogy megyszülessen az első bluetooth kapcsolattal rendelkező. quartz szerkezetes óra, amely az időt a telefonról frissíti.

Ennek előnye vitathatatlan: mindig pontos, és a GPS szerkezetes komoly órák árának töredékéért nyújtja közel ugyanazt az élményt egy hosszabb utazás során, vagyis a mobilkészülékkel szinkronban mindig az aktuális időzóna szerinti időt mutatja. Az igaz, hogy egy GPS alapú óra ezt önmagában képes bárhol a világon megtenni mobil és mobil lefedettség nélkül is, de kicsiben azért mégis használható funkció ez is.

A Kronaby és a saját megoldása 

A Kronaby komoly szakember gárdát állított a fejlesztésre, az alapítóval készült interjúnkban olvashattatok róla, hogy a Sony fejlesztőmérnökei közül érkeztek, ami a digitális világban igen jó ajánlólevél.

Saját szerkezetet fejlesztve a bluetooth kapcsolat mellett tették le voksukat, hiszen ez a legegyszerűbb módja a telefon és az óra összekapcsolásának. Ezzel sikeresen elérték azt is, hogy a pontos idő mellett még egy seregnyi funkciót lehessen az egyébként teljesen klasszikus óraként megjelenő Kronaby modelleken használni.

A kedvenc funkcióim között első helyen természetesen a szűrt értesítések vannak. Itt a mutatók mozgatásával jelzi az óra, ha bejövő hívásod van, akár azt is be tudod állítani, kitől érkezett (három különböző hívóra), illetve jelzi ha üzeneted érkezett, vagy naptár bejegyzésed értesített, vagy bármit, amit kiválasztottál az alkalmazásaid közül.

A lehetőségek végtelenek, mivel minden alkalmazást vagy csak akár egyetlen egy hívót is beállíthatsz, amelyik a fontosabb.

Mivel a Kronaby órák gombjai a kronográf modellekhez hasonlóan helyezkednek el, így a három gombra rengeteg funkció programozható. Igen, programozható, vagyis Te állíthatod be, melyik gombnyomásra mi történjen.

Dátum kijelzés, egy másik időzóna vagy éppen a kamera használata - ezek nem tűnnek olyan funkcióknak, melyek nélkül nem lehet élni, de ha megszoktad, hogy parkoláskor az órád  egy gombnyomására eltárolja a telefonod, hol álltál meg, vagy megmutatja a new york-i nagynénidet hívhatod-e, akkor már hiányozhatnak egy másik órából.

Kronaby Nord

A Kronaby órái két nagy irányba fejlődtek: a 43 mm-es, nagy méretű modellek, melyek inkább a férfiakat célozzák, és a kisebb, jellemzően 38 mm-es darabok, melyek viszont uniszex darabok.

Ezek közül a Kronaby Nord modellje, mely mégis inkább férfiasabb kiállású. A hétköznapokban kényelmesen hordható mérete miatt ideális lehet ing mellé, illetve a bőr szíj is segít abban, hogy szinte észrevétlen maradhasson. Összehasonlításképpen a Kronaby Sekel modellje 43 mm méretével és tömör acél szíjával már mindig jelzi, hogy a kezeden van, így ha elegánsabb, dresswatch jellegű órára vágysz, jöhet a Kronaby Nord.

kronaby-nord-01.jpg

A két mutatóval is sikerült megoldani, hogy bármely funkció használható legyen, amikhez a nagyobb, segédszámlappal ellátott Kronaby Sekel modell rendelkezik. itt a gombokra programozhatod a fontosabbakat. A valódi bőr szíj nagyon minimalista, igazi skandináv design szerint készült, és a minősége is svéd.

Kronaby Carat

Ha a Kronaby Nord a Mr Kronaby, akkor bemutatjuk Neked Mrs Kronaby-t. A Carat modell (bár valóban uniszex darab, mérete és megjelenése miatt is hordhatja bárki) igazából egy kecses női csuklón mutat a legjobban. A gyári mesh típusú szíj és a tok is a ma divatos rózsarany színben tündököl, illetve az indexek is visszaidézik a boldog huszadik század derekát (talán nem közismert, de az ötvenes-hatvanas években a hosszú, vékony szögletes indexek a női órák sajátjai voltak).

Funkcióit tekintve mindenben megegyezik a Nord modellel, sőt maga a tok is teljes egészében egyforma, így egy kis aranyozás, egy kecsesebb számlap és mutató összeállítás és egy szép arany mesh szíj kellett csak ahhoz, hogy bárki megtalálja a neki kedves modellt.

kronaby-carat-01.jpg

 

Kronaby Nord és Carat galéria

 

 

Valamennyi, a cikkben szereplő kép és videó a Nagymutató blog tulajdona, kérlek amennyiben használni szeretnéd, jelezd nekünk, köszönjük!

Vízállóság - mindent a méterekről

A Te órád vízálló? Biztos, vagy csak valamennyire? Tegyünk rendet a jelölések között!

2018. március 03. - Taliga Tamás

Hamarosan ismét itt a nyár, ismét indul a strandszezon, és újra elő fog kerülni az óra tulajdonosok egyik leggyakoribb kérdése: vízálló-e az órám? Ha igen, mit jelentenek a jelölések, miért nem úszhatok nyugodtan bármelyik vízálló órában? Összegyűjtöttünk Neked minden infót ezzel kapcsolatban, hogy ne érjen meglepetés a strandon sem.

Az én órám vízálló, rá van írva

Vagy vízálló, vagy nem. A nagy kérdés az, mit nevezhetünk valójában vízállónak. Ha tudsz benne kezet mosni (és a klasszikus megjelölés szerint autót mosni, mintha mosna még valaki autót vödörből), attól még nem biztos, hogy vízálló óra van a kezeden.

A vízállóságnak fokozatai vannak, nem is kevesen. A 30 méteres (3 bar) vízállóságtól az akár több ezer métert is vidáman átvészelő valódi búvárórákig mindenki megtalálja az igényeinek és persze pénztárcájának leginkább megfelelőt.

seiko-vizallosag-01.jpg

Mitől lesz vízálló egy óra?

Az órák tervezésekor már hosszú évtizedek óta külön figyelmet fordítanak a gyártók a vízállóságra. Egyre komolyabban veszik a vásárlók is ezt, amikor órát keresnek, és ennek nem feltétlenül az az oka, hogy a tízezer búvár országa lennénk, inkább a megnyugtató tudat, hogy egy rossz mozdulattal nem fogjuk tönkretenni a több tíz- és százezer forintos óránkat.

 A vízállóság egyrészt múlhat a tok kialakításán, másrészt a tok alkatrészei között lévő tömítéseken, azok elhelyezésén és minőségén, de kisebb részt múlhat még egy esetleges szervizlátogatáskor nem megfelelően elhelyezett tömítésen is.

 Az alkatrészek (mint például a tok és az óra üvege, vagy a tok és a hátlap) közé jellemzően gumiból készült tömítések kerülnek, rugalmasságuk és tömítő képességük mellett az alapanyag ára is ezt indokolja. Néhány esetben az óra üvegéhez alkalmazhatnak műanyagból készülő tömítést is, de a jellemző mégiscsak a gumi.

tomites.jpg

Ennek használata nem bonyolult, mégis van pár apróság, ami miatt tömítés ide vagy oda, bejut a víz a szerkezetbe, ez lehet a kenés hiánya (szilikonos kenőanyaggal kell ellátni a tömítést az elhelyezésekor), de lehet egy elcsúszott, nem tökéletesen felfekvő tömítő gyűrű miatt is, a profi szervizeknél ez azért nagyon nem jellemző.

Hogyan mérhető a vízállóság?

A vízállóság mérése (nyomáspróba a hétköznapi nevén, szakszerűen tömítettségi vizsgálat) nem bonyolult folyamat, két módszerrel történhet. 

 1. Száraz készülék

A száraz készülék egyszerűen, levegővel működik. Egy zárt üveg hengeren belül (ugye azt tudod, miért henger és nem hasáb?) elhelyezik az órát, és a nyomás emelésével mérik meg, tömített-e a tok. De hogyan?

Az órára egy kis tű kerül, mely egy műszerhez csatlakozik, és ez jelzi a tok legminimálisabb deformációját is a nyomás emelkedésével. Mivel a mérés megkezdésekor az óra tokon belül a normál 1 bar nyomás van, így a külső nyomás emelkedésével egy nem tökéletesen záródó tok nyomása elkezd kiegyenlítődni a külső, növekvő nyomással. Ez ezredmilliméteres mozgással jár, az érzékeny műszer ezt képes jelezni.

2. Vizes próba

Ha az óra nem állta ki a száraz nyomáspróbát, jöhet a vizes változat. Az óra szerkezetet ilyenkor ki kell szerelni a tokból, mivel egy sikertelen teszt esetén víz jut majd be, és a száraz próbához hasonlóan tesztelik, de ezúttal vízben. Itt már az is pontosan kiderül, hol a gond, és könnyen orvosolható lesz a tömítetlenség.

Rendben, most már vízálló, de mi ez a 30m és 20bar?

 Az órák vízállóságát kategóriákra osztották, ezeket szabványok biztosítják. Az alap vízállóság igazából nem biztosít szinte semmilyen értékelhető védelmet, a 30m és 50m, vagy más néven 3bar és 5bar jelölések gyakorlatilag egy nyári záport és egy kézmosást viselnek el biztosan.

Érdekes tény, hogy a vízállósági jelölések erősen túl vannak biztosítva. Saját tapasztalatom egy 5bar jelölésű óra, amelyben rengeteget úsztam, tengerben is sokszor járt és mégsem volt soha problémája a vízállósággal. Ennek ellenére egy gyengébb minőségű óra egyáltalán nem biztos, hogy akár percekig is bírta volna a fürdést, de ezzel a típussal nem volt gond.

Szabványos vízállósági jelölések

 

Water resistant

Gyakorlatilag nem vízálló a szó szoros értelmében, ha lehet az ilyen jelölésű órát ne nagyon vigyük vízbe.

30 méter - 3 bar - 3ATM

 Klasszikusan a fröccsenő víz elleni védettséget jelöli, úszásra és vízi sportokhoz nagyon nem ajánlott.

50 méter - 5 bar 5ATM

Erre már lehet azt mondani, hogy vízálló, de azért jellemzően nem az úszásra tervezett órákon találjuk ezt a jelölést, inkább a hétköznapi viselter szánt óráknál, biztonságosabbá téve azokat.

100 méter - 10 bar - 10ATM

A belépő szint a strandoláshoz. Ez már egy közepes védelmet nyújt a vízben, a valódi terheléseknek még nem garantált, hogy ellenáll. Ebben a kategóriában gyakori, hogy nem menetzáras a korona, csak tömítéssel va n ellátva.

200 méter - 20 bar - 20ATM

 Ezzel a jelöléssel már nyugodt lehetsz egy nyári napon, a dinamikus terhelésnek is jól ellenáll (gondolj bele, mekkora különbség van egy kényelmes mellúszás tempói és a motorcsónakról vízbe lógatott kéz terhelése között).

Diver's 200m és társai - a professzionális kategóriák és szabványok

Innen indul a valódi vízi élet. 1982 óta ugyanis szabvány rögzíti külön a hétköznapi órák minimumait (1984 óta ez az ISO2281), és külön a professzionális használatra szánt modellekét (1982-től: ISO6425).

A "diver's 200m" jelölés már nem játék, de még ezt is messze túlteljesíti néhány 600m vagy akár 1000m jelölésű modell. Itt azonban már nem azt jelentik a jelzések, hogy egy ilyen órával csak 1000 méter mélységbe lehet maximálisan merülne, ez az a mélység, ameddig biztosan teljesül a tömítettség valamennyi feltétele.

Jó példája a túlbiztosításnak a Seiko által végzett teszt, melyben Marinemaster Professional 1000m jelölésű quartz és mechanikus szerkezetes órákat engedtek le több, mint 3000 méteres mélységbe a tengeren. Az eredmény megdöbbentő volt:

 

 

A végére egy jó tanács

Egy nagyon fontos dolgot kell tudnod: az órád vízállósági jelölése annak új korában értendő. Mit jelent ez a hétköznapokban? 

Minden anyag, így a tömítés is öregszik, fárad a használat során. A gumi tömítés nyáron a forró napon sül, télen megfagy, mindenféle vegyi hatásnak teszed ki még egy kézmosás során is. Ez pár év alatt oda vezethet, hogy nem fog tökéletesen zárni, és egy esetleges megbontásnál ha a filléres tömítés nem kerül cserére (jó példa erre egy quartz óra elemcseréje), bizony sokba fog kerülni a javítás.

Persze mindenki ismer valakit, akinek 15 éve nem volt ellenőrizve és cserélve a tömítés, mégsem ázott be, de ha Te nem vagy ilyen szerencsés... 

Facebook oldal? Jöhet? :)


Csak kattints a képre, és minden nap láthatsz valami hasonlóan érdekeset tőlünk:like.jpg

 

 

Évértékelés - csak így tovább 2018-ban is!

Számok, tények, adatok, érdekességek a Nagymutató blog 2017-es évéről

2018. január 06. - Taliga Tamás

Eljött az ideje az év végi számvetéseknek, most mi is megmutatjuk, mire voltunk képesek Veletek, kedves olvasóink. Néhány szám, statisztikai adat a Nagymutató blog életének eddigi legizgalmasabb évéből - titkok nélkül.

presentation-1454403_1280.png

Csak őszintén - mi baj lehet?

A hazai blogéletre nem igazán jellemző a transzparencia, a legtöbb blog szinte titkolja a sikereit. Pedig sikeres blogok minden kategóriában akadnak bőven, még egy ilyen szűk "piacon", mint az órák világa is van több blog, magazin, melyek sikeresek lehettek:

 • kronometer.hu - a svájci órák nagy ismerője, a prémium és exkluzív órák világa
 • werkmania.hu - a japán órák és a német órák lelőhelye, a Nagymutató blog testvéroldala
 • Nagymutató Blog - itt vagy most éppen, mert szereted a japán órákat, Seiko, Orient, Casio, vagy a nem luxus német órákat, Sinn, Elysée, Junkers, Zeppelin, vagy sportolsz, és a sport órák érdekelnek, mint például a Fitbit,és érdekel az órák és a technológia ötvözete Kronaby módra...

Most megmutatjuk, milyen számokkal tudtunk dolgozni 2017-ben, melyek voltak a legsikeresebb cikkek, és mennyire voltatok aktívak social fronton, vagyis jelenleg a Facebook és Instagram oldalainkon.

A legfontosabb - az olvasottság

A Nagymutató blog olvasottsága 2015 óta, amióta elindult, folyamatosan növekszik. A 2016-os évben már elindult egy látványos emelkedés az olvasottsági számokban, és a trend a 2017-es évben töretlen volt.

Ebben persze nagy segítség volt az Index és Index2 címlapos szereplésünk, de ezt nem adják ingyen. Bár fizetni nem kell (sőt, nem is lehet szerencsére) érte, oda csak az igazán minőségi tartalmak kerülhetnek ki (na jó, és még néhány a kattintásszámok miatt;).

Így történt, hogy 2017-ben 35 Index címlapos cikkünk volt, ami a 44 cikket tekintve elég jó arány...  A legfontosabb mutató, az olvasók száma 2017-ben 369.378 fő volt, ami szintén szép teljesítmény, elfogulatlanul is...

crowd-1699137_1280.jpg

A legnépszerűbb cikkek - TOP 5

  A cikkek toplistájából kiválóan látszik, mire is voltatok kíváncsiak a legtöbben:

 1. A Nagy búváróra választó teszt  - 38469 olvasó
 2. Órát rendelnél külföldről? Megmutatjuk, mi várhat rád! - 37559 olvasó
 3. Funkciógyűrű, lünetta, bezel - mi ez, és mire jó? - 32442 olvasó
 4. Sinn Aviator - Pilóta leszek, vagy katona - 20829 olvasó
 5. Órafotózás - 10+1 tipp profiktól - 20181 olvasó

 A számokból jól látszik, hogy az óra bemutatókkal és tesztekkel ellentétben inkább az ismeretterjesztő cikkeket olvastátok többen, én ezek közé sorolnám a legolvasottabb búváróra választó cikket is, mivel nem egy típust mutat be részletesen, inkább segít eligazodni a legnépszerűbbek között.

Ezeket tiszteletben tartva 2018-ban is folytatjuk majd a teszteket, hiszen az összes olvasó közel kétharmada mégiscsak ezeket olvasta, így reméljük, segítettünk az ideális darabok megtalálásában sokaknak.

2017 - fókuszban a közösségi média, avagy a Nagymutató blog a Facebook-on és az Instagram-on

twitter-292994_1280.jpg

 Ez az év bebizonyította, amit tanítanak a marketing iskola első osztályában: social media nélkül nincs élet. Valóban nincs, illetve van, de minek. És itt most nem a nyaralós-születésnapi-karácsonyi-ételfotós Facebook és Instagram posztokra gondolok, hanem a blog és a közöttetek lévő kapcsolat erősítésére szolgáló tartalmakra.

Ha Te is a Faccebook-on éled az életedet, biztosan örültél neki (ugye?), amikor feltűnt a 2017-es évben az első WERK MANIA - Nagymutató Blog poszt. A folyamatos közösségi munka meg is hozta az eredményét, ahhoz képest, hogy ez csak egy kiegészítő forrásunk volt, 14881-en látogattatok el az oldalra a Facebook-ról.

like.jpg

Az oldal kedvelőinek száma egy év alatt 0-ról 516-ra nőtt, ami elsőre nem tűnik nagy számnak, de ez 516 olyan ember volt, aki önszántából nyomta meg a [LIKE] gombot, és nem azért, mert ígértünk neki egy kupont. 

A cikkek Facebook kedveléseinek a száma is érdekes, nem tükrözi az olvasottságukat, amiből arra lehet következtetni, hogy egyes típusok népszerűbbek, esetleg egyes cikkek jobban sikerültek másoknál ;) Külön érdekesség, hogy a blog japán felülreprezentáltsága sem látszik a like-ok számában, a TOP 5 cikkből három német órákról szólt...

A legtöbb like-ot kapott cikkek - TOP 5

 1.  Zeppelin 100 jahre kronográf – hagyományos érték, német minőség - 439 like
 2. Zeppelin Hindenburg Moon Phase - van mit nézni rajta - 319 like
 3. Sushi, szaké, Seiko, és egy 18 milliós óra az asztalon - 251 like
 4. Seiko SKX007 - ...éljen a király! - 217 like
 5. JUNKERS JU 52 – az egek ura - 216 like

Instagaram, ha nem szeretsz annyit olvasni ;)

instagram.jpg

A közösségi élet gyors és látványos felülete az Instagram, minőségileg (szerintem) magasan a Facebook kommentáradatos megosztogatott posztjai felett áll, az órák világában legalábbis mindenképpen. 

Szeretjük használni, szeretitek használni. Ez jött le a számokból, a hazai penetrációját is figyelembe véve szép számok látszanak a 2017-es évben, egy év alatt a követők száma 288-ra nőtt (itt is igaz, hogy ezek valódi érdeklődők, nem vásárolt like-olók).

És a 2017-es év legnépszerűbb Instagram posztja: 

 

Jövőre, veletek, ugyanitt?

Igen. Megköszönjük Nektek az elmúlt év figyelmét, és ígérjük, hogy 2018-ban sem lassítunk, jönnek továbbra is a japán és német órákról készült tesztek, és néhány újítást is tervezünk, de majd mindent a maga idejében...

És természetesen itt meg kell köszönni az Index szerkesztőinek is, hogy értékelték a munkát, ami a blog mögött van, és címlapra engedtek minket, 2018-ban is várjuk a megjelenéseket! :)

Taliga Tamás

Főszerkesztő / alapító

Nagymutató Blog

nmb-japan1.jpg

 

Elysée Start Up – ébredő versenyszellem

2017. december 27. - Taliga Tamás

elysee-18011-start-up-header.jpg

A német óragyártás elérhető árú, de minőségi darabjairól többször írtunk már, most az Elysée Competition sorozatának újabb darabja van terítéken. Német gyártás, japán quartz szerkezet – mi baj lehet? Már Te is tudod a választ – semmi.

A Nagymutató Blog rendszeres olvasói már tudják, hogy a német óragyártás nem csak a felső kategóriás technikai műremekekből áll. A megbízhatóság analógiájaként használt Volkswagenekhez hasonlóan bevezethetnénk a „Volksuhren” kategóriát is, mert mai tesztünk gyártója, az Elysée ebben a ligában játszik.

Német óra a német óra?

Megnyugtató, hogy igen. Korábbi cikkünkből megismerheted a cég történetét, és azt is, hogy hol is készülnek az óráik. A „Made in Germany” felirat nem véletlenül kerül rá a számlapokra, az eddig megismert Elysée órák minősége kifogástalan volt.

Az 1920-ban alapított gyár nagy utat járt be, két tulajdonosváltás után végül a kilencvenes évek elején került egy német családi vállalkozáshoz, akik azóta is üzemeltetik, immár a világ 30 országában, sikeresen megalapozva a minőségi, de (szinte) bárki számára megfizethető német óra kategóriáját.

Elysée 18011 Start Up – hagyományos megbízhatóság

Az Elysée Start Up quartz kronográf egyrészről nem ígér semmi forradalmit, másrészről ezt kifogástalanul teljesíti is. Egy hagyományos kronográf modell annak minden előnyével: sportos design, mutatós számlap, extra funkciók.

Ezt persze az összes kronográf óra tudja, de hát ez egy ilyen műfaj. Az Elysée Start Up 18011 elsőre nem is fogott meg, csak egy újabb masszív, sportos darabot láttam benne. Pár nap használat után aztán feltűnt például a kék AR bevonat csillanása a zafír óraüvegen, és arra is sikerült rájönni, miért ezt a típust választottam mégis.

A számlap első ránézésre bár nem tartogat meglepetéseket, mégis kicsit más, mint az átlag, és ez a kicsi már elég is ahhoz, hogy megkedveltesse magát. A vékony, hosszú fehér indexek és az ezek szélességével egyező vékony, fehér mutatók együtt nem a megszokott számlap dizájnt hozzák, mégis arányosak, sportosak, az a bizonyos „hanyag elegancia” határozza meg az összképet.

A nemesacél tok vaskos, de teljesen kényelmesen hordható, a megszokott kronográf gombokkal az oldalán. A lünetta (tudod, mi ez, és hogyan kell használni? Itt írtunk róla, mindent típusát és a történetét is: WERK MANIA – Lünetta)

 

Német acél, japán szív – a szerkezet a quartz karóra bevezetőjétől

Az órának a meghatározó eleme a szerkezete, ebben azt hiszem nem lehet vita. Mivel a német óraszerkezet gyártás ebben a kategóriában gyakorlatilag mintha nem is létezne, a következő logikus lépés a svájci és japán szerkezetek beépítése lehetett.

Az Elysée gyárt órát svájci olcsóbb RONDA quartz szerkezetekkel, illetve a quartz karórákat a hatvanas években először megjelentető SEIKO quartz szerkezeteit is előszeretettel használják. Nem véletlenül, a japán gyártó elérhető áron tud gyártani első osztályú minőségben quartz szerkezeteket, épp ilyen a mostani tesztalanyunkban működő SEIKO VK67 (más néven HATTORI VK67) is.

A szerkezet érdekessége, hogy a HATTORI/SEIKO mechaquartz vonalába tartozik. Ez azt jelenti, hogy az óra működtetését quartz szerkezet végzi, a kronográf funkciókat viszont mechanikus.

elysee-18011-start-up-1000x400.jpg

Tények és adatok – az ELYSÉE 18011 START UP számokban

 • SEIKO VK67 quartz szerkezet
 • kronográf modell 1/5 stopperrel, 12 órás gyűjtővel
 • részidő mérés
 • rozsdamentes nemesacél tok
 • rozsdamentes nemesacél menetes hátlap
 • zafír kristály óraüveg
 • kék AR bevonat (Anti-Reflex, tükröződésmentes bevonat)
 • átmérő 42mm
 • vastagság 13 mm
 • súly 154 g
 • rozsdamentes nemesacél szíj, jelzett békazáras csat
 • 10 ATM (100 m) vízállóság

20171226_163605-01.jpeg

Lume rendben

ELYSÉE 18011 START UP – szerettük?

Összességében igen. Elsőre egy szokásos kronográf darabnak tűnt csak, de néhány nap alatt megkedveltette magát. A mindennapokban egy tökéletes, hibamentesen működő, várhatóan hosszú élettartamú darab lesz. A vízállósága miatt nem kell aggódni, hogy hova mehetünk vele és hova nem, a zafír kristály karcmentes boldogságot ígér, egyszóval: szerethető.

UPDATE: A pontosságról három hónap után

Egy kis adalék a szerkezet pontosságához: a dobozból újra előkerült március legvégén az óra, három hónap alatt sikerült 1 (egy) teljes perc járáseltérést összeszedjen (az egy óra a nyári időszámítás miatt van), ez napi 1 másodperc alatt van...

20180327_080126.jpg

Ez mindenesetre biztató, és jellemzi a SEIKO VK67 quartz szerkezetének minőségét. A képen a referenciamodell a Kronaby Nord modellje volt, annak pontossága pedig adott.

 Valamennyi fotó, grafika és video a WERK MANIA / Nagymutató Blog tulajdona © 2017

werkmania_hu_instagram.jpg