Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Baselworld 2017 - egy hetes túladagolás órafüggőknek

Az óraipar legnagyobb rendezvénye idén is megnyitotta a kapuit

2017. március 26. - Taliga Tamás

Baselworld - a világ legnagyobb óraipari fiesztája 

Órák? Ékszerek? Csillogás és a legújabb trendek már a megjelenésük előtt? Akkor ez csak a legnagyobb svájci óra- és ékszer kiállítás lehet, a Baselworld.

A rendezvény történelme 1925-ig nyúlik vissza, ekkor hívtak először óragyártókat a Schweizer Mustermesse Basel (muba) kiállításra, 1931-től már külön pavilont is kapott az óra show. 1983-tól BASEL néven futott tovább, majd 2003 óta a máig használt Baselworld jelzi, hogy már a világ óraiparának a krémje jelenik itt meg újdonságaival.

2017 - a Seiko éve?

A japán cég az idei évben kitett magáért, Egy nagy lépést tett a luxus márka, a Grand Seiko (melynek történetéről írtunk is korábban) további erősítésért, és régen várt modelleket is hozott a kiállításra. 

 

sla017_a.jpg

PROSPEX SLA017 - az első búváróra újraértelmezése

 

A számomra legkedvesebbel kezdem, ami a Seiko első diver (búvár) órájának korhű, de mégis minden ízében 2017-es reinkarnációja. Az 1965-ben megjelent modellel (ref. 6217-8000/1, beceneve a 62MAS) tette le a mai napig is ismert és kedvelt óratípus alapjait. A korhoz képest robosztus a felépítés (mai szemmel nézve már egy kecses darab, da akkoriban azért még nem a konzervdoboz méretű órák voltak divatban:) és a 150 m vízállóság elérhető árral párosult, így nagy kedvenccé vált hamar.

A tok bár közel 2 mm-rel nagyobb lett, a forma maradt az eredeti, jól bevált tokkal megegyező. Ami változott, az az óra szerkezete. Megkapta a kifejezetten búvár órákhoz fejlesztett Seiko 8L35 kalibert, ami egy kézihúzós automata, 50 órányi járástartalékkal (vagyis a teljes felhúzása után ennyi ideig képes még járni legalább).

sbgr305_a.jpg

Grand Seiko - egy új márka született

A Grand Seiko (nevéhez hűen) a japán óragyártás csúcsa. 1960 óta tartó fejlesztése mára eljuttatta a méltó helyére, és a Baselworld 2017 rendezvényen a cég bejelentette, hogy önálló brand lesz mostantól. Ha érdekel a Grand Seiko útja, itt olvashatsz róla részletesen is.

SBGW251 - még egy újjászületett modell

A most bemutatott modellek között kiemelkedik az első GS modell újraértelmezett kiadása, az SBGW251 - 252 - 253, platina, arany és nemesacél tokkal, kézihúzós 9S64 szerkezettel. 

Grand Seiko diver - a búváróra is lehet luxus?

Lehet bizony. 600m vízállóság, "Professional diver" minősítés, 9S85 Hi-Beat 36000 automata szerkezet, 47 mm-es titán tok és csat, zafír, vagyis ez már nem gyerekjáték... Készült egy kék számlapos limitált kiadás 500 darabbal, és egy fekete, ami a kolllekció része lesz. 

 

Presage Enamel - zománc véglegesítve

A Baselworld 2016-on bemutatott zománcozott számlapos automata kronó sikere alapozhatta meg a Seiko döntését, miszerint az idei évtől már nem limitált modellként, hanem a rendes kollekció részeként lesz elérhető a Presage zománcozott számlappal.

Kibővítették a szerkezet választékot, így már mindenkinek (na jó, szélesebb körnek) elérhetőek ezek a modellek szeptembertől, kíváncsian várjuk az egyik személyes kedvencem érkezését a hazai butikba.  Lesz itt minden: 8R45 automata kronográf, 6R27 automata, szögletes tok, "multi hand" 5 mutatós szerkezet és persze az élőben nagyon mutatós zománcozott számlapok.

 

Presage coctail time - emelem poharam

A megjelenése óta töretlenül népszerű Coctail sorozat 2016 óta már nem csak a japán piacon érhető el, rendelhető az egész világon. A minőségi kivitel (ami ránézésre is látszik rajta), a 4R/6R/8R szerkezeteknek köszönhető karcsú tok és a stílusos számlapok előrevetítik a nyáron megjelenő 8 új típus sikereit. 

 

Astron GPS solar - Djokovic sem kívánhatna többet

A kronó, a dual-time és world-time szerkezetek után a negyedik szerve érkezik a tenisz világbajnok Novak Djokovic nevével fémjelzett Astron sorozatban - a "Big date". nevéből sejthető a nem megszokott helyre került óriás méretű dátumablak, nyilván a nehezebb körülmények közötti leolvashatósága volt a cél.

Az Astron modelleket én azért szeretem, mert a számlapot hosszabban el lehet nézegetni közelről, hihetetlen részletes, 3D -ben is értelmezhető mindegyik, a big date pedig egy újabb villanás a Seiko-tól: lehet még fokozni ezt is :)

 

 

Baselworld 2017 - ennyi volt?

Dehogy, hamarosan beszámolunk a többi nagy név által bemutatott újdonságról is, lesz itt még Rolex, Omega, a nagy kedvencem a Bell & Ross, de ha nem tudok neki ellenállni akkor még a Sevenfriday újdonságai is, kövessetek minek Facebook-on, Instagramon vagy a werkmania.hu oldalon is!

Köszönet a képekért és infókért a Seiko Magyaroszágnak.