Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Vízállóság - mindent a méterekről

A Te órád vízálló? Biztos, vagy csak valamennyire? Tegyünk rendet a jelölések között!

2018. március 03. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

Hamarosan ismét itt a nyár, ismét indul a strandszezon, és újra elő fog kerülni az óra tulajdonosok egyik leggyakoribb kérdése: vízálló-e az órám? Ha igen, mit jelentenek a jelölések, miért nem úszhatok nyugodtan bármelyik vízálló órában? Összegyűjtöttünk Neked minden infót ezzel kapcsolatban, hogy ne érjen meglepetés a strandon sem.

Az én órám vízálló, rá van írva

Vagy vízálló, vagy nem. A nagy kérdés az, mit nevezhetünk valójában vízállónak. Ha tudsz benne kezet mosni (és a klasszikus megjelölés szerint autót mosni, mintha mosna még valaki autót vödörből), attól még nem biztos, hogy vízálló óra van a kezeden.

A vízállóságnak fokozatai vannak, nem is kevesen. A 30 méteres (3 bar) vízállóságtól az akár több ezer métert is vidáman átvészelő valódi búvárórákig mindenki megtalálja az igényeinek és persze pénztárcájának leginkább megfelelőt.

seiko-vizallosag-01.jpg

Mitől lesz vízálló egy óra?

Az órák tervezésekor már hosszú évtizedek óta külön figyelmet fordítanak a gyártók a vízállóságra. Egyre komolyabban veszik a vásárlók is ezt, amikor órát keresnek, és ennek nem feltétlenül az az oka, hogy a tízezer búvár országa lennénk, inkább a megnyugtató tudat, hogy egy rossz mozdulattal nem fogjuk tönkretenni a több tíz- és százezer forintos óránkat.

 A vízállóság egyrészt múlhat a tok kialakításán, másrészt a tok alkatrészei között lévő tömítéseken, azok elhelyezésén és minőségén, de kisebb részt múlhat még egy esetleges szervizlátogatáskor nem megfelelően elhelyezett tömítésen is.

 Az alkatrészek (mint például a tok és az óra üvege, vagy a tok és a hátlap) közé jellemzően gumiból készült tömítések kerülnek, rugalmasságuk és tömítő képességük mellett az alapanyag ára is ezt indokolja. Néhány esetben az óra üvegéhez alkalmazhatnak műanyagból készülő tömítést is, de a jellemző mégiscsak a gumi.

tomites.jpg

Ennek használata nem bonyolult, mégis van pár apróság, ami miatt tömítés ide vagy oda, bejut a víz a szerkezetbe, ez lehet a kenés hiánya (szilikonos kenőanyaggal kell ellátni a tömítést az elhelyezésekor), de lehet egy elcsúszott, nem tökéletesen felfekvő tömítő gyűrű miatt is, a profi szervizeknél ez azért nagyon nem jellemző.

Hogyan mérhető a vízállóság?

A vízállóság mérése (nyomáspróba a hétköznapi nevén, szakszerűen tömítettségi vizsgálat) nem bonyolult folyamat, két módszerrel történhet. 

 1. Száraz készülék

A száraz készülék egyszerűen, levegővel működik. Egy zárt üveg hengeren belül (ugye azt tudod, miért henger és nem hasáb?) elhelyezik az órát, és a nyomás emelésével mérik meg, tömített-e a tok. De hogyan?

Az órára egy kis tű kerül, mely egy műszerhez csatlakozik, és ez jelzi a tok legminimálisabb deformációját is a nyomás emelkedésével. Mivel a mérés megkezdésekor az óra tokon belül a normál 1 bar nyomás van, így a külső nyomás emelkedésével egy nem tökéletesen záródó tok nyomása elkezd kiegyenlítődni a külső, növekvő nyomással. Ez ezredmilliméteres mozgással jár, az érzékeny műszer ezt képes jelezni.

2. Vizes próba

Ha az óra nem állta ki a száraz nyomáspróbát, jöhet a vizes változat. Az óra szerkezetet ilyenkor ki kell szerelni a tokból, mivel egy sikertelen teszt esetén víz jut majd be, és a száraz próbához hasonlóan tesztelik, de ezúttal vízben. Itt már az is pontosan kiderül, hol a gond, és könnyen orvosolható lesz a tömítetlenség.

Rendben, most már vízálló, de mi ez a 30m és 20bar?

 Az órák vízállóságát kategóriákra osztották, ezeket szabványok biztosítják. Az alap vízállóság igazából nem biztosít szinte semmilyen értékelhető védelmet, a 30m és 50m, vagy más néven 3bar és 5bar jelölések gyakorlatilag egy nyári záport és egy kézmosást viselnek el biztosan.

Érdekes tény, hogy a vízállósági jelölések erősen túl vannak biztosítva. Saját tapasztalatom egy 5bar jelölésű óra, amelyben rengeteget úsztam, tengerben is sokszor járt és mégsem volt soha problémája a vízállósággal. Ennek ellenére egy gyengébb minőségű óra egyáltalán nem biztos, hogy akár percekig is bírta volna a fürdést, de ezzel a típussal nem volt gond.

Szabványos vízállósági jelölések

 

Water resistant

Gyakorlatilag nem vízálló a szó szoros értelmében, ha lehet az ilyen jelölésű órát ne nagyon vigyük vízbe.

30 méter - 3 bar - 3ATM

 Klasszikusan a fröccsenő víz elleni védettséget jelöli, úszásra és vízi sportokhoz nagyon nem ajánlott.

50 méter - 5 bar 5ATM

Erre már lehet azt mondani, hogy vízálló, de azért jellemzően nem az úszásra tervezett órákon találjuk ezt a jelölést, inkább a hétköznapi viselter szánt óráknál, biztonságosabbá téve azokat.

100 méter - 10 bar - 10ATM

A belépő szint a strandoláshoz. Ez már egy közepes védelmet nyújt a vízben, a valódi terheléseknek még nem garantált, hogy ellenáll. Ebben a kategóriában gyakori, hogy nem menetzáras a korona, csak tömítéssel va n ellátva.

200 méter - 20 bar - 20ATM

 Ezzel a jelöléssel már nyugodt lehetsz egy nyári napon, a dinamikus terhelésnek is jól ellenáll (gondolj bele, mekkora különbség van egy kényelmes mellúszás tempói és a motorcsónakról vízbe lógatott kéz terhelése között).

Diver's 200m és társai - a professzionális kategóriák és szabványok

Innen indul a valódi vízi élet. 1982 óta ugyanis szabvány rögzíti külön a hétköznapi órák minimumait (1984 óta ez az ISO2281), és külön a professzionális használatra szánt modellekét (1982-től: ISO6425).

A "diver's 200m" jelölés már nem játék, de még ezt is messze túlteljesíti néhány 600m vagy akár 1000m jelölésű modell. Itt azonban már nem azt jelentik a jelzések, hogy egy ilyen órával csak 1000 méter mélységbe lehet maximálisan merülne, ez az a mélység, ameddig biztosan teljesül a tömítettség valamennyi feltétele.

Jó példája a túlbiztosításnak a Seiko által végzett teszt, melyben Marinemaster Professional 1000m jelölésű quartz és mechanikus szerkezetes órákat engedtek le több, mint 3000 méteres mélységbe a tengeren. Az eredmény megdöbbentő volt:

 

 

A végére egy jó tanács

Egy nagyon fontos dolgot kell tudnod: az órád vízállósági jelölése annak új korában értendő. Mit jelent ez a hétköznapokban? 

Minden anyag, így a tömítés is öregszik, fárad a használat során. A gumi tömítés nyáron a forró napon sül, télen megfagy, mindenféle vegyi hatásnak teszed ki még egy kézmosás során is. Ez pár év alatt oda vezethet, hogy nem fog tökéletesen zárni, és egy esetleges megbontásnál ha a filléres tömítés nem kerül cserére (jó példa erre egy quartz óra elemcseréje), bizony sokba fog kerülni a javítás.

Persze mindenki ismer valakit, akinek 15 éve nem volt ellenőrizve és cserélve a tömítés, mégsem ázott be, de ha Te nem vagy ilyen szerencsés... 

Facebook oldal? Jöhet? :)


Csak kattints a képre, és minden nap láthatsz valami hasonlóan érdekeset tőlünk:like.jpg

 

 

süti beállítások módosítása