Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko Presage Senbei 2019

2019. március 31. - Taliga Tamás

Ez valami egészen friss... A Seiko még Bázelben is titkolta a megjelenését, nem csoda, hiszen biztosan ez a modell kapta volna a legnagyobb figyelmet.

Az ősi technika ma is működik, egy hozzáértő mester nem tudja elrontani. Igen, ez a Seiko Presage Senbei, most elsőként nálunk!

Köszönjük, Seiko!

ECB-800TR, avagy egy Casio Edifice a Vörös Bika jegyében

Órák és a Forma 1 együtt - mi kellhet még a boldogságodhoz?

2019. március 12. - Taliga Tamás

ecb-800tr-header-res.jpg

A Toro Rosso, vagyis a Vörös Bika lassan az egyik legerősebb márkává növi ki magát az extrém sportok világában. Ide tartozik a Forma 1 is, ahol 2019-ben már két csapattal is jelen van az osztrák energiaital gyártó. Ezek közül az egyikkel, a Scuderia Toro Rosso csapattal dolgozik együtt az Edifice, és természetesen limitált kiadású modell is jár a közös munka mellé.

Red Bull, Toro Rosso, Forma 1 – gyorstalpaló kívülállóknak

Tartozom egy vallomással rögtön az elején, a Forma 1 szele épp csak megsuhintott még a 2000-es évek első felében, amikor volt szerencsém éppen az említett energiaital gyártó cég vendégeként részt venni a magyar nagydíjon. Nagy élmény volt, de elmúlt, és előtte sem, azóta sem követtem az eseményeket, így talán megbocsájtható, ha F1 témában elvétenék valamit.

Miután nem tudtam, mi a különbség a Red Bull és a Toro Rosso csapat között, belevetettem magam a témába, és megosztom azokkal, akik hozzám hasonlóan az autósportot csak a WTCR futamokig követik, és azt is csak azért, hogy együtt örülhessünk Norbi sikereinek.

casio-edifice-ecb-800tr-f1.jpg

A Red Bull 2005 óta indít saját csapatot a Forma 1 versenysorozatában Red Bull Racing néven, és 2010-től 2013-ig sikert sikerre halmoztak, világbajnoki cím, konstruktőri díjak, vagyis top csapattá nőtte ki magát.

2005-ben megvásároltak még egy csapatot, a Minardit, majd az ismert versenyzővel, Gerhard Bergerrel megalapították a Red Bull Racing „fiókcsapatát”, a Scuderia Toro Rosso-t. A név gyakorlatilag ugyanaz, de az olasz gyökerek miatt kapta a Toro Rosso-t, a Scuderia pedig klasszikusan a versenyistállókat jelenti, és nem utolsósorban jól is hangzik.

Ezt a csapatot támogatja 2016 óta a Casio az Edifice márkával, és ennek az együttműködésnek a gyümölcse lett a Casio Edifice ECB-800TR limitált kiadású modellje.

Tovább

Orient - új búvárok a láthatáron, most Te is segíthetsz nevet választani!

[UPDATE] Megvan az első név!

2019. február 24. - Taliga Tamás

orient-new-divers-header.png

Két új búvár modell - egy érdekes felhívás a gyártól

Az Orient búvár modelljei között akad egy-két legendás darab, olvashattál is már róluk nálunk sokszor. Az Orient Mako egy igazi "budget diver", vagyis árbajnok, a 200 méteres vízállóság, használható méret, árkategóriájában jó minőségű fémszíj és az egyébként klasszikusan bevált és kedvelt búváróra megjelenése mind segítették, hogy első (és sokaknál megmaradó) búváróra legyen a Dobozban...

yellow_mako.png

Orient Mako I

Majd érkezett az Orient Mako II, amely az első sorozat tapasztalatait felhasználva előrébb lépett, talán a dátumváltó gombot kivéve, amely egy igazán egyedi ötlet volt az első sorozatban. Új szerkezetet kapott (ez lett az F6922), szintén "in-house", magyarul saját fejlesztésű darab. Kézzel is húzható, és másodperc stoppos, vagyis könnyen beállítható a pontos idő rajta, kérdés persze, azt hogyan tartja majd, de a mechanikus szerkezetek világában ez is egyfajta rang, így léphetett egyet előre a Mako II.

Tovább

Casio G-Shock GBA-800 – masszív és okos

2019. február 20. - Taliga Tamás

 gba-800-header_01_dsc7501.jpg

A G-Shock sorozat annyira szerteágazó, hogy biztosan mindenki megtalálja benne azt, amire igazán szüksége van. Vagy akár azt is, amiről nem is sejtette, hogy szüksége lehet rá… A Casio G-Shock GBA-800 sorozata is ilyen, hiszen nem volt általános a G-Shock modellekben például az aktív Bluetooth kapcsolat korábban, ám most, hogy megjelent, kiderült, hogy okos dolog.

G-Shock, G-Squad, hogy is van ez?

Az egy évvel ezelőtt, 2018 év elején bemutatott újdonságok azt mutatták meg, hogy a Casio is felismerte, ma már nem baj, ha egy óra túlmutat a megszokott funkciókon. Annak ellenére is így van, hogy a Casio éppen a G-Shock sorozatban (és persze a Pro Trek modellekben is) előszeretettel használ szenzorokat különféle feladatokra: légnyomás mérés, magasság mérés, hőmérséklet mérés.

 

Ezek fontos és sokszor nélkülözhetetlen funkciók azoknak, akik valóban sportoláshoz, túrázáshoz használják az órájukat zord körülmények között, de 2019-re elérkezett az okosórák, hibrid órák és a „connected watch” órák ideje, melyek a megtorpanásuk után egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül.

Aki nem hardcore óra rajongó, azt nem fogja zavarni, hogy az órája kapcsolatot teremt a telefonjával (2019-ben jelentkezzen, akinek nincsen éppen most is karnyújtásnyi távolságon belül az okostelefonja, ugye?).

Ennek a kapcsolatnak rengeteg előnye származhat, ám mivel óráról beszélünk, így a legfontosabb a mindig pontos idő, hiszen a mobilok hálózati ideje atomórával szinkronizált, vagyis atom pontos :)

Tovább

Casio Rangeman GPR-B1000 - Út a csúcsra

2019. február 01. - Taliga Tamás

rangeman_header_dsc7053.jpg

A CASIO eddig sem fogta vissza magát, ha egy elnyűhetetlen órát meg kellett tömni szenzorokkal. A Rangeman 2018-as modelljében kiteljesedett a csúcstechnológia és a mindenálló kivitel is a G-Shock modellekre annyira jellemző külsőségekkel, így megszületett a tökéletes társ a legkeményebb túráidhoz.

G-Shock, az elnyűhetetlen

A G-Shock története 35 évre nyúlik vissza, éppen tavaly ünnepelte az évfordulót a gyár. A koncepció annak idején az volt, hogy készüljön egy olyan modell, ami három feltételnek megfelel:

  • 10 méteres zuhanást kibír gond nélkül
  • 10 méteres vízállósága van
  • 10 év az elem élettartama

Az 1981-ben indult fejlesztés hamar, két év alatt be is fejeződött, és 1983-ban megjelent az első G-Shock, a DW-5000, amely a mai napig nagy kedvence az órás világnak. Ez egy teljesen digitális kijelzésű darab volt, és a formáját annyira sikerült eltalálni, hogy máig kapható modernebb változatokban, mint például a GW-M5610 rádiójel vezérléssel, solar töltéssel és 200 méteres vízállósággal:

 dw5000-1.jpg

Tudtad?

A G-Shock név egy egyszerű rövidítés, a „Gravitional Shock” elnevezésből ered.

 rangeman-gshock-logo.jpg

G-Shock 2018-ban – Rangeman GPR-B1000

A G-Shock történetével és típusaival még foglalkozunk a jövőben az oldalon, de a kronometer.hu nemrégiben megjelent Rangeman összefoglalója után most a nagyágyú, a Rangeman GPR-B1000 tartós tesztjéről is olvashatsz. 

Tovább

Casio Edifice Honda Racing limited edition - a legszebb versenyző

2019. január 20. - Taliga Tamás

eqs800hr-01.jpg

A különböző óragyártók által kiadott, limitált „Sport” „Racing” „F1” és hasonló sorozatoknál gyakori, hogy túlzásokba esnek, és az óra inkább hasonlít egy szerszámosláda belsejére, mint a férfiak manapság már egyetlen ékszerére. Az Edifice megállta, hogy ne pakolja tele az egész órát felesleges design elemekkel, és megcsinálta a szezon legszebb limitált racing modelljét.

Az Edifice és a Honda – közös pont a motorsport

A Casio Edifice márkája 2016 óta van jelen aktívan a motorsportban, a Scuderia Toro Rosso Forma 1 csapatát támogatva. A Honda Motorsport, a Honda sport eredményekért felelős részlege pedig azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy szállítson motorokat a Forma 1-es csapatnak, így szinte adta magát az együttműködés a két nagy japán cég között.

 Az egyértelmű, hogy mindketten elköteleződtek a technológiai fejlesztések irányában, csak egy kicsit más irányban. A Honda 1959-ben szállt be a motorsportba, akkor még motorkerékpárral indult a Man szigeti TT versenyen, ahol két évvel később már a dobogón állhatott. 1965-ben a Honda már a F1-ben is sikereket aratott, Mexikóban futamot nyert egy éves verseny múlttal. 

Innen a Honda Forma 1-es története egy igazi sikersztori, Williams Honda, McLaren Honda, Senna és Prost…

 

Tovább

Citizen Promaster Sky -Az örökifjú titán

2019. január 15. - Taliga Tamás

 citizen-promaster-header-1200x800.jpg

Az óragyáraknak mindig vannak legendás darabjaik. Ezek valamiért többek, jobbak, szebbek, csúnyábbak, nagyobbak vagy éppen kisebbek a többi modellnél, és a márka fanatikusai is többre tartják, mint az átlagos darabokat. Nincsen ez másképp a Citizen háza táján sem, a Promaster sorozat a „Legendás darabok” kategóriába tartozik, fogtuk hát a legelismertebb darabját, amely teljes egészében titánból készült, és most bemutatjuk neked.

A Citizen 100 éve

A ma ismert Citizen Watch Co. útja némileg eltér a másik két nagy japán óragyártótól, akikkel a mechanikus órák piacán osztoznak. Míg a Seiko és testvérvállalata (a közhiedelemmel ellentétben nem leányvállalata), az Orient egyenes ívet járt be, a Citizennél észrevehetünk néhány csavart, ha figyelünk.

A megalakulásának rögtön két évszáma is van, de az elsőre datálják általában, ez 2018-ban volt éppen 100 éve, Japánban. Ekkor alapították meg a mai cég, a Citizen Watch Co. egyik elődjét, ez volt a Shokosha Watch Research Institute, amely 1924-ben az első Citizen néven megjelent zsebórát készítette. 1918-ban már hat éve létezett a másik alapító, a svájci órakészítő Rodolphe Schmid yokohamai üzeme is, majd ezekből lett 1930-ban a máig működő vállalat, a Citizen.

A második világháború nem kímélte a Citzent sem, ahogy a teljes japán gazdaságnak, úgy ennek a cégnek is szinte a semmiből kellett újjáépítenie mindent.

Tovább

A G-Shock és a 25 tonnás kamion esete

2019. január 02. - Taliga Tamás

g-shock-logo.jpg

G-Shock Guinness rekord - DW 5600 a kerekek alatt

Azt eddig is tudtuk, hogy a 35 éves G-Shock a "mindenálló" kategória. Egy éve egy Guiness* Guinness rekord kísérlet is bizonyítja, mit kibír egy G-Shock DW 5600, vagyis az eredeti modell.

gwm5610.jpg

A képen a Casio G-Shock GW-M5610 típus, ami külsőleg teljesen megegyezik az eredeti DW 5600 modellel

 

Egy 25 tonnás kamiont eresztettek rá, a kérdés az volt, törik-e, szakad-e, működik-e a teszt végére is?

Mit tippelsz?

Tovább

Iron Annie Amazonas Impression – békebeli hangulatban

2018. december 15. - Taliga Tamás

iron-annie-amazonas-header.jpg

A nemrég megjelent Iron Annie sorozata a német Pointtec-nek egyre határozottabban veszi az irányt a minőségi darabok gyártása felé. Ez nem jelenti azt, hogy a Junkers vagy Zeppelin kollekciókkal bármi baj lenne, sőt, de az Iron Annie eddig megismert két modellje kifejezetten jó minőségben, szépen kidolgozott részletekkel készült, mint a mai tesztünk tárgya, az Iron Annie Amazonas Impression modellje.

Iron Annie vagy Junkers? Most tisztázzuk végre

Tartozom egy vallomással, az előző Iron Annie D-Aqui teszt során az Iron Annie modelleket a Junkers egyik sorozatának gondoltam, és ennek hangot is adtam a cikkben. Gyorsan érkezett a segítség Németországból, és tisztáztuk, hogy ez valójában a Pointtec külön márkája, párhuzamosan a Zeppelin és Junkers mellett.

Ezt meg is erősíti az az érzésem, hogy ezek a modellek érezhetően magasabb kategóriába vannak pozícionálva, mint az előző két brand. A kidolgozás részletessége, az órában dolgozó svájci ETA 2824-2 mechanikus automata szerkezet vagy a rendkívül kényelmes és finom bőrszíj mind igen jól sikerült, így érdemes lesz figyelni a jövőben is ezeket a modelleket.

iron-annie-amazonas-01.jpg

Tovább

Skinx straps, avagy öltöztesd fel a Seiko SKX007-ed

2018. november 19. - Taliga Tamás

001.jpg

Bár még (már) messze a nyár, azért jövőre is lesz meleg, mehetünk a vízpartra, és hordhatunk búvárórát a téli kellemetlenségei nélkül. Ha Te is megszállott Seiko SKX007 rajongó vagy, mint oly sokan, ne hagyd ki ezt a kötelező darabot.

Seiko SKX007 - legendás darab, extrákkal

Az elérhető árú búvárórák között a király egyértelműen a Seiko SKX007 modellje. Ezt kijelenteni elsőre lehet, hogy egy kicsit erősnek tűnik, de ha követed a Nagymutató blogot, emlékezhetsz rá, hogy már több alkalommal is alátámasztottuk ezt.

009_1.jpg

Az első SKX007 cikkünkben szubjektív vizsgálatnak vetettük alá az órát, és arra a megállapításra jutottunk, hogy ez bizony az ár/érték arány bajnoka, ráadásul egy valódi búváróra, annak minden jellemzőjével:

  • ISO szabvány szerinti diver's 200m 20bar vízállóság
  • egy irányba forgatható funkciógyűrű (hogy az mi is pontosan, itt olvashatod el)
  • menetzáras korona (más néven koronazár)
  • rendkívül hosszan foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) LumiBrite™ bevonat a mutatókon és indexeken
  • extra könnyű leolvashatóság a kontrasztos számlapnak köszönhetően
  • a Seiko szabadalma, az úgynevezett "accordion strap", vagyis harmonika szíj, amivel fel lehet venni az órát búvárruhára is

Majd a nagy búváróra választó tesztben megint csak a top 5-ben volt az SKX007, és az 5 legnépszerűbb búváróra az USA eladási adatai alapján cikkben vajon hányadik volt?

Tovább