Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Zeppelin Flatline – felnőtt egy márka

2018. szeptember 30. - Taliga Tamás

 zeppelin-flatline-header.jpg

Többször találkozhattál már nálunk a Zeppelin modelljeivel, évek óta kísérjük figyelemmel, hogyan fejlődik, fejlődik-e egyáltalán? A Flatline sorozat megérkeztével bebizonyosodott, hogy nem csak fejlődik, de egy új szintre is lépett a Zeppelin. Ha ebben a kategóriában működő nagy gyártó lennék, szomorúan írnék be még egy sort a konkurencia listámra…

Zeppelin órák – német minőség, japán és svájci segítséggel

A Zeppelin történetéről, és magáról Ferdinand Von Zeppelin grófról már írtunk korábban, a léghajózás és úgy általában a repülés egyik úttörője volt. Léghajói (sőt, zeppelinjei) meghódították a századforduló idején a levegőt, hosszú és sikeres történetüknek a mai napig sok rajongója akadt. Egy szerencsétlen baleset aztán végleg leszállásra kényszerítette ezt a repülő típust, de a legenda ettől megmaradt.

ferdinand_zeppelin.jpg

Fotó: pointtec.de

Ezt a legendát élesztette újjá egy kicsit a német Pointtec cég, amikor a családdal közösen megálmodta a Zeppelin óra márkáját, és német alapossággal megkezdte egy új brand alapjait lefektetni. Az órákon a „Made in Germany” felirat nem véletlen, a szerkezeteken kívül Németország a hazájuk, de nincsen ok szégyenkezésre ezen a téren sem. A mechanikus automata szerkezetek nagyrészt a Miyota-tól érkeznek (a Citizen érdekeltségébe tartozó szerkezet fejlesztő és gyártó cég Japánban), néhány modellben pedig svájci ETA 2824-2 ketyeg, ami azért már nem alsó polcos darab. A kvarc szerkezetes modellek pedig a svájci Ronda cég gyártmányai, így a minőség itt is garantált.

Zeppelin Flatline, az elegánsan mindennapi

A Flatline sorozata nevében viseli egyik legfőbb jellemzőjét: lapos kialakítása kényelmes viselet a mindennapokban akár ing alatt is, ami ugye nem mondható el egy komolyabb méretű búváróránál, ami szintén igen sikeres stílus az íróasztalok mellett is J

A megjelenése a klasszikus dress watch, vagyis a kicsit elegánsabb stílust képviseli, annak minden fontos jegyével. A tok karcsú tokfülei hagyományosan simulnak a csuklóra, de már abszolút mai design a több síkban metszett forma és ezeknek a síkoknak a különböző polírozása.

Maga a tok is több részből áll össze, és ezek között is eltérőek a polírozások, tükörpolírtól a szálhúzott felületig van minden, hogy ne unatkozz, amíg nézegeted.

 

Zeppelin-Flatline-tok-DSC6536

Zeppelin-Flatline-tokful-DSC6543

 Az óraüveg nem ült fel a ma olyan népszerű zafír-vonatra, maradt keményített ásványi kristály. Sokan kezelik egyfajta fétisként, hogy egy órában mindenképpen legyen zafír kristály óraüveg, hiszen mi lesz, ha megkarcolódik...

Nos, a Zeppelin Flatline 7366-5 nem az a kategória, amiben autót szerelsz, vagy betonozol, így a normál hétköznapi viselet mellett viszonylag jó eséllyel ússza meg a karcokat, hiszen a keményített ásványi üveg sem a plexi kategória (ami saját tapasztalatként szintén nem karcolódik különösebben egy ilyen kategóriájú órán.

Az igaz, hogy mikro karcokat gyorsan be tud gyűjteni, de ezek a mindennapokban nem látszanak, aki pedig  makro fotókat készít az óráiról, polírozza fel előtte).

Zeppelin Flatline 7556-3

 

A stílus ismerős, de honnan is?

Nos, ha figyelemmel kíséred a cikkeinket, biztosan emlékszel a Zeppelin Flatline testvérmodelljére, a Junkers Bauhaus 6060-5 típusra. A bahuaus egy időtlen stílus, az 1900-as évek elejéről, egyenesen Németországból. Jellegzetes, egy kicsit minimalista, kicsit avantgard, kicsik konstruktivista, és a lakberendezéstől a festészeten át a reklámiparig mindenhol megtalálni a nyomát a mai napig.

Innen érkezik a Zeppelin Flatline számlapjának a stílusa is. A vékony, hosszú mutatók a még vékonyabb festésű indexekkel és a letisztult betűtípusokkal nem tagadhatják le, honnan érkeztek, de nem is kell, a bauhaus egy sikeres iskola volt.

bauhaus-art-1.jpg

fotó: mymodernmet.com

Ebben a színösszeállításban a bézs-fekete-sötétbarna tökéletes összhatást eredményez, a gyári bőrszíj teljesen jól illik az összképbe, így stílusból ötös. A Zeppelin logó ott van a számlapon, épp akkora méretben, ami már jelzi az identitás erősítését, de nem zavaróan nagy, és szintén remekül illik a bauhaus stílusjegyek közé a 4 óránál elhelyezett dátumablakra mutató jel is.

Zeppelin-Flatline-datumablak-DSC6515

 

A mutatók sem egységesen fekete színt kaptak, a másodperc mutató vége, a 24 órás gyűjtő közepe és a járástartalék kijelző teljes egészében arany színben játszik, de még ez is jól illik az összképbe, a számlap letisztult marad annak ellenére, hogy az átlagosnál több információval lát el.

Nincs itt semmi látnivaló – dehogynem…

A Zeppelin Flatline 7366-5 számlapja nem hagy kétségek között, ha egy kis többlet információra vágysz a pontos időn túl. A Miyota 9132 szerkezetét használja, mely egy mechanikus automata szerkezet, kézzel is húzható típus a hosszabb pihenésekre. Ez a szerkezet a Miyota egyik legkiforrottabbja, kapott 1 óránál egy járástartalék kijelzőt, 4 óránál egy dátumot, és 7 óránál egy 24 órás gyűjtő segédszámlapot is.

Zeppelin-Flatline-szamlap-DSC6513

Ezek a komplikációk hasznosak (na jó, talán a 24 órás gyűjtőnek még nem sikerült megfejteni a jelentőségét, de jól mutat a számlapon), és úgy vannak jelen, hogy a design miatt egyáltalán nem lett zsúfolt a számlap, erre mondjuk, hogy win-win.

Ami talán egy kicsit hiányzik, az a lume, vagyis a mutatók és indexek foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festése. Sötétben hasznos dolog lenne, bár technikailag érthető, miért nem kapott belőle: a stílus mindenképpen ilyen vékony mutatókat kívánt meg, ezeknek a festéseknek viszont csak akkor van értelme, ha minél nagyobb mennyiségben lehet felvinni a mutatóra. Ez az oka a búvárórák mutatóinak a méreteire, sokszorosa a szélessége ennél.

Miyota 9132, a dolgos japán

Egy egyszerű, megbízható, kiforott darab a Miyota 9132 automata mechanikus szerkezete, a Miyota 91xx sorozat egyik tagja (a sorozat darabjai csak a komplikációikban térnek el egymástól). Japán szerkezetként gyakorlatilag biztos, hogy hosszú évtizedekig tenni fogja a dolgát, persze amennyiben a szükséges karbantartásokat legalább ötévente megkapja. Pontossága egy mechanikus szerkezettől elvárható, a saját mérésünk szerint napi 9 mp járáseltérése van a dobozból kivéve.

Zeppelin Flatline 7556-3

 

Ez egy nehéz eset ismét, aki nincsen tisztában a mechanikus óraszerkezetek működésével és a sajátosságaival, akár soknak is találhatná. Egy kvarc szerkezethez képest nyilván sok is, de a mechanikus szerkezetekbe egy kicsit szerelmesnek is kell lenni, hiszen nyilvánvaló kényelmetlenségei lesznek az elektronikus társaikhoz képest, mégis ezek képviselik az „igazi” órát sokak szemében.  A szerelem pedig elvakít, mint tudjuk, így simán vállalható lesz az a heti-havi egy alkalom. amikor egy mozdulattal beállítod az órád, sőt egy kis utólagos szabályozással egy jó szerviz ezt még bőven tudja faragni.

 

Zeppelin Flatline 7556-3

Osztály, vigyázz – valódi bőr és pillangócsat

Ebben a kategóriában azért még nem egyértelmű, hogy milyen szíj és csat lesz egy órán, hiszen a fémszíjas modelleknél is szinte bármilyen minőség és kialakítás előkerülhet, a bőr szíjaknál pedig még a bőr sem mindig egyértelmű.

Zeppelin-Flatline_DSC6542

A Zeppelin Flatline itt sem hagy cserben, a „Finom borjúbőr – kézzel készítve Németországban” felirat a szíjon több, mint megnyugtató, a tömör, rozsdamentes acélból készült pillangócsat pedig nem csak szép, de a szíjat is kíméli hosszabb távon, illetve elveszíteni is nehezebb így az órát, bár ez azért nem egy jellemző probléma. A pillangócsatot van, aki szereti és van, aki nem, ez egy kényelmesen viselhető darab, és az óra megjelenésének biztosan jót tett.

Tények és adatok - a Zeppelin Flatline 7366-5 számokban

Általános információk

 • 24 órás segédszámlap, járástartalék kijelzés, dátumablak, mp stop
 • Modell sorozat: Zeppelin Flatline
 • Tok kialakítás: üveg hátlap
 • Vízállóság: 5 atm (50 m)

Méret és súly

 • Súly: 70 g
 • Tok átmérő: 40 mm
 • Tok magasság: 12 mm

Szerkezet

 • Kaliber: Miyota 9132
 • Kövek száma: 26
 • Féllengésszám: 28800 h
 • Járástartalék: 40 óra

Szíj

 • Tokfülek távolsága: 20 mm

Zeppelin Flatline képgaléria

Zeppelin Flatline 7556-3

 

Összegezzük az olvasottakat - Szerettük?

Kifejezetten. Ebben a kategóriában egy jó minőségben készülő, stílusos modell, megállja a helyét alkalmi viseletként és a hétköznapokban is, sportoláshoz pedig majd választasz a legnépszerűbb búvárórák közül. Könnyű és kényelmes, a 40 mm mérete éppen 40 mm-es méretnek is látszik, ami nem egy hátrány, hiszen például egy 42 mm-e búváróra a funkciógyűrű kialakítása miatt jóval kisebbnek hat.

A szerkezete garancia hosszú és gondtalan használatra, így egy ajánlott darab lett a Zeppelin Flatline 7366-5 típusa.

 

 

Zeppelin Flatline 7556-3

Seiko Save The Ocean projekt - A Turtle, a Samurai és egy solar chrono a kék bálna bőrébe bújt

2018. szeptember 12. - Taliga Tamás

seiko-prospex-save-the-ocean-turtle.jpg 

A Seiko rendszeresen kényezteti hűséges híveit limitált kiadásokkal, melyek valóban megérik a pénzüket. Pár ezer darabos szériák az egész világnak - nem csak ettől lesz exkluzív egy-egy limitált modell, hanem a valóan egyedi megjelenéssel érkező típusoktól is. Az évet a Seiko Black Divers limitált kiadása kezdte, hatalmas sikerrel, és már itt is a Save The Ocean, legalább olyan fogadtatással.

Save The Ocean - rendben, szép, de mit jelent ez pontosan?

A történet egy kicsit régebbre vezet vissza. Ha még emlékszel a nyolcvanas évekből a híres tengerkutatóra, Jacques Cousteau-ra, akkor érteni fogod, miért ez lett a Seiko limitált sorozatának a neve.

Jacques-Yves Cousteau.jpgJacques Cousteau ikonikus alakja volt a tengerkutatásnak, a tengeri élővilág felfedezésének, megértésének és bemutatásának a nagyvilág részére. Szükség is volt erre, hiszen a tengerek, óceánok élővilága sem tartogat végtelen táplálékforrást a számunkra, a XX. században mégis olyan lendülettel pusztítottuk ezt a titokzatos, távoli világot, hogy komolyan felmerült az ökoszisztéma felborítása is, mint lehetőség...

 
jacques-cousteau-anorep-i-monaco.jpg

Jacques Cousteau Anorep I tengeralattjárója 1966-ból       (Fotó: Dennis Jervis)

Jacques Cousteau, vagy ahogy mindenki ismerte Cousteau kapitány így megkezdte a misszióját, és ezzel sikeresen megfertőzte a családját is. A korabeli feljegyzésekből és riportokból tudhatjuk, hogy unokája, Fabien Cousteau minden idejét a nagypapa híres hajóján, a Calypso fedélzetén töltötte, sőt 4 évesen már merült is az óceánban. Nem sokat kellett hát várni rá, hogy önállóan folytassa a nagyapai hagyatékot, és aquanauta legyen belőle, ahogy ő nevezi saját magát.

save-the-ocean-fabien-cousteau.jpg

Fabien Cousteau elemében (fotó: Ocean Learning Center) 

Néhány évvel ezelőtt (számos, a cápák között forgatott filmje és egy 31 napos folyamatos vízalatti próbatétele után) megalapította az Ocean Learnig Centert, mely kutatóintézetként működve folytatja a Föld legkevésbé ismert, mégis talán legfontosabb területeinek felfedezését.

És hol jönnek a képbe az órák?

Egyszerűen: a Seiko felkarolta az ügyet, és egy közös projektet indított Fabien Cousteau-val, melynek keretein belül a limitált kiadású modellek bevételeiből támogatja azt.

seiko-save-the-ocean-kek-balna.jpg

Hogy felejthetetlen legyen, milyen céllal is készült a sorozat, egyedi számlapokat kapnak a Seiko Prospex Save The Ocean modellek. A számlap strukturált lett, és a felülete a kék bálna bőrének mintázatát adja vissza, mely az egyik legveszélyeztetettebb faj mind közül az óceánokban.

A számlap színe sem a megszokott, hiszen jól modellezi az óceánok hihetetlen mélységeit tengerkékből egészen mély sötétkékbe átmenően.

seiko-prospex-save-the-ocean-samurai.jpg

A matt fekete lünetta (hogy mi is az, itt elolvashatod) sem tesz rosszat a megjelenésüknek, mindhárom modell megjelenése valóban a tengerek világát idézi.

De melyik is ez a három modell pontosan?

Seiko Turtle Save The Ocean SRPC91

 

seiko-save-the-ocean-turtle-srpc91.jpg

Seiko Prospex Save The Ocean Turtle SRPC91

A Seiko egyik legsikeresebb sorozata a Turtle, vagyis a Teknős - formájáról kapta a nevét, és ikonikus darabja a búváróráknak. Feltűnt több filmben is, első sorozatát 12 évig gyártották. A három évvel ezelőtti visszatéréséig egyfajta Szent Grál volt a gyűjtők között, az első darabjai még a mai napig komoly értéket képviselnek.

 • 4R36 mechanikus automata szerkezet (koronáról is húzható változat, nap és dátum jelzéssel)
  koronazár
  diver's 200 m vízállóság 
  akár 41 órás járástartalék 
  egyirányba forgatható lünetta 
  Lumibrite bevonat 
  szilikon szíj 

 

 Seiko Samurai Save The Ocean SRPC93

 

seiko-prospex-save-the-ocean-samurai-srpc93.jpg

Seiko Prospex Save The Ocean Samurai SRPC93

A másik ikon. A Samurai is egy, a gyűjtők és rajongók által adott becenév, melyet mára a gyár is elismer. Ha a hivatalos kommunikációjában nem is használja, mégis például készítettek egy vicces video spotot róla. 

A név oka a forma, egyenes vonalakkal határolt tokformája miatt olyan érzést kelt, mintha szamurájkarddal szabták volna, valóban van egy ilyen érzése.

 • 4R35 mechanikus automata szerkezet (koronáról is húzható változat, csak dátum jelzéssel)
  koronazár
  diver's 200 m vízállóság 
  akár 41 órás járástartalék 
  egyirányba forgatható lünetta 
  Lumibrite bevonat 
  nemesacél szíj 

 

  Seiko Save The Ocean Solar Chrono SSC675

 

seiko-prospex-save-the-ocean-solar-ssc675.jpg

Seiko Prospex Save The Ocean Solar Chrono SSC675

A harmadik modell nem akkora név, mint a másik két társa, mégis egy racionális választás lehet, ha a mindennapokra keresel egy gond nélkül használható órát.

Solar kronográf szerkezete kiforrott kvarc technológiát használ, a mechanikus automatákhoz képest lényegesen magasabb pontossággal, és nem elhanyagolható tény, hogy ha folyamatosan fény éri, gykorlatilag soha nem fog lemerülni, megállni (ha mégsem kapna eleget a napsütésből, jelezni fogja, ha tölteni kellene).

 • V175 solar chronograph szerkezet ( lemerülést előre jelző funkcióval) 
  menetzáras korona és nyomógombok 
  diver's 200 m vízállóság 
  napenergia működteti 
  24 órás gyűjtő segédszámlap 
  rozsdamentes acél tok és szíj
  egyirányba forgatható lünetta 
  Lumibrite bevonat  

 

seiko-save-the-ocean-turtle-samurai-solarchrono.jpg

 

 

Paloznaki Jazzpiknik - Jamie Cullum az év koncertjét hozta el

Egy fesztivál, ami kicsit más, kicsit több

2018. augusztus 05. - Taliga Tamás

jamie-cullum-2018-paloznaki-jazzpiknik.jpg

Új rovattal jelentkezik a Nagymutató blog. A  [ Mindenmás ] egy olyan rovat lesz, ahol helyet kaphat minden olyan tartalom, ami nem az órákról szól, mégis érdekes, tartalmas vagy legalább szórakoztató. Az első cikk egy rendkívüli koncertről készült, egy rendkívüli előadótól, egy nem mindennapi fesztiválon. A Paloznaki Jazzpiknik minőségi szórakozást kínál a Balaton legszebb tájain, a Nagymutató blog is ellátogatott hát oda.

Paloznaki Jazzpiknik, hetedszer

Mi is ez a rendezvény? Mi szükség volt egy sokadik fesztiválra a Balatonon? Miért piknik? Sok kérdés merülhet fel benned, ha nem hallottál még erről a fesztiválról, hiszen valóban, a Balatonon eddig is nagyon sok rendezvény várta a nagyközönséget egész nyáron.

De nem ilyen.

A Paloznaki Jazzpiknik nem a nagyközönséget célozza, sőt. Nagyon pontosan tudták a szervezők, amikor hét éve megálmodták ezt a rendezvényt, hogy mit, és kinek szeretnének "eladni". Egy balatonfelvidéki pincészet kötötte össze a minőségi bort a minőségi zenével, így született meg a bor és jazz rajongók részére a Jazzpiknik annak idején.

paloznaki_jazzpiknik_2018.jpg

A piknik elnevezés nem csak egy szlogen, a rutinos látogatók plédekkel érkeznek, és azokon üldögélve kortyolják borospoharakból (és nem ám műanyagból) a legjobb felvidéki nedűket, amíg a színpadról szól a jazz.

A sikerét jól jellemzi, hogy 2016-ban már 10.000 látogatója volt a fesztivál 3. napjának, és 2015 óta a Nagyon Balaton rendezvénysorozatba is bekerülhetett.

Tovább

Milyen órát visel mindenki a VB-n?

A 2018-as Futball Világbajnokságot mi az órák szemszögéből vizsgáltuk meg

2018. július 07. - Taliga Tamás

grid-bottom.png

Ha szereted a focit, még nem unod a VB-ről szóló híreket, így most megtudhatod, milyen órát viselnek a VB sztárjai. Ha nem szereted a focit, akkor végre itt egy cikk, ami úgy szól a VB-ről, hogy nem is a VB-ről szól. Win-win.

  A 2018-as VB hivatalos időmérője - a Hublot

 Ha nem sokat tudtál eddig a Hublot márkáról, az nem biztos, hogy a te hibád. A cég, annak ellenére, hol tart ma,  az óraipar meghatározó svájci és japán mamutvállalataihoz és azok márkáihoz (Rolex, Omega, Seiko, Grand Seiko - ezeket persze biztosan ismered) képest még gyerekcipőben jár.

1980-ban alapította egy svájci olasz üzletember, Carlo Crocco, aki pár évvel előtte hagyta ott a Breil óragyártót, hogy olyan órát készíthessen, amilyent ő szeretne. Az elképzelése elég meglepő volt, főként az ultrakonzervatív svájci luxusmárkákhoz képest.

Tovább

Seiko TV watch T001/DXA001 – csak nézel, mint a moziban

2018. június 17. - Taliga Tamás

Minden okosórák őse – így jellemezték egyszer a Seiko forradalmi újdonságát, mely a maga korában azt adta a viselőjének, ami miatt a mai okostelefonokat is annyira szeretjük: a mobilitás lehetőségét anélkül, hogy le kellene mondanunk a kedvenc tartalmainkról. 36 év után érdekes felidézni, mit is tudott ez a kis japán csoda.

wellsbaum_blog_pinterest.jpg

(fotó: wellsbaum.blog - pinterest)

1982 – egy eseménydús év

Hogy el tudjunk helyezni egy ilyen fejlesztést, mint a Seiko TV Watch volt, nézzük át gyorsan, mi is történt 1982-ben itthon és a világban:

 • felavatják a BS-t, azaz a Budapest Sportcsarnokot
 • zajlik az irak-iráni háború, és kezdetét veszi (majd véget is ér) a falklandi háború
 • Magyarország az IMF tagja lesz
 • megrendezik az első Rubik-kocka bajnokságot, melyet egy amerikai diák nyer meg
 • Lengyelországon tiltakozási hullám söpör végig, szükségállapotot vezetnek be
 • olyan művek születnek, mint a Dögkeselyű, az E.T. vagy az Alapítvány pereme
 • megjelenik a Commodore 64 és a Knight Rider
 • Michael Jackson kiadja a legsikeresebb albumát, a Thriller-t

És ebben az évben kellett utat törjön magának az ismertsége felé a japán gyártó újdonsága, a Seiko TV Watch is. Valójában teljesen beleillik abba a korszakba, mely a technológia aranykora volt. A fejlesztéseket még nem a számítógépek teljesítménye, hanem a mérnöki leleményesség határozta meg, és a japánok ebben hagyományosan nagyon jók voltak.

Quartz technológia, a világon elsőként Japánból

A Tv Watch egy olyan technológia hozadéka volt, ami tipikusan japán találmány volt: a quartz karóra. 1969 karácsonyán, egész pontosan december 25-én mutatta be a Seiko az Astron quartz óráját, mely a világ első quartz szerkezetes karórája volt.

seiko-astron-1969-watchuseek.jpg

(fotó: watchuseek.com)

Ez az új típusú megközelítése az idő mérésének talán abból is eredhetett, hogy a japán óraipart (és legjelesebb képviselőjét, a Seiko-t) nem kötötték gúzsba az évszázadnyi hagyományok, mint svájci konkurenseiket. Nem kellett megfelelni az elvárásoknak, így bátran fejleszthettek valami teljesen mást, valami teljesen újat is.

Már az első quartz karóra, az Astron is százszor nagyobb pontossággal járt, mint az akkori mechanikus modellek, havi 5 másodperces járáseltéréssel (vagyis pontossággal). Egy átlagos karóra járástartalékához képest még az egy éves elem élettartama is a 250-szerese volt, így megkezdődhetett a quartz forradalom, mely majdnem romba is döntötte a svájci óraipart.

Tovább

Zeppelin LZ120 Rome - viharos történelem, sikeres jelen

A német technika akkor és most is megállja a helyét

A német Zeppelin órákról már olvashattál oldalainkon. Most egy újabb típus tartós tesztje ért véget nálunk, az LZ120 Rome a holdfázisos szerkezetű, elegánsabb darabok közül való. A német ipar precizitása mit sem változott az 1900-as évek eleje óta, akkor is értettek a technikához, és úgy tűnik, most is.

 zeppelin-lz120-rome-header-1200.jpg

Zeppelin, mint léghajó gyár

És Zeppelin, mint fogalom. Amikor Zeppelin gróf, a német katona és léghajóépítő megvásárolta a magyar Schwarz Dávid terveit annak özvegyétől, a léghajó még csupán egy embert és valamivel több, mint 100 kiló hasznos terhet volt képes a levegőbe emelni.

1895-ban védette le a német gróf a terveket, majd 1899-ben meg is kezdte a továbbfejlesztett változatának gyártását, és három évvel később már a harmadik repülését hajtotta végre az első. LZ1 a Boden-tó felett. A Zeppelinek sikereinek történetét itt olvashatod el korábbi cikkünkben részletesen, a Hindenburg modell 1937-es szerencsétlenségéig rendkívül jól teljesítettek a transzatlanti polgári utasszállításban.

zeppelin-lz-120-bodensee.jpg

 

Zeppelin LZ 120 Rome - honnan a név?

Kis időutazás a zeppelinek és a világháborúk idejébe. Az LZ120 eredetileg Bodensee névre hallgatott, és 1919-es gyártástól kezdve több, mint 50.000 kilométert repülve 2300 utast szállított le épségben.

A háború után a többi léghajóval együtt elégtételként került a szövetségesek hadseregeihez, az LZ120 az olasz kormányé lett. Innen a másik neve, az LZ120 Rome (hivatalosan ugyan Esperia lett az új név).

 A korabeli léghajók között is nagynak számított az LZ120, 120 méteres hosszához 18 méteres átmérő és 24 tonna össztömeg társult. A személyzete 12 fő volt, és 27 utast szállított a közel 10 tonnás teher mellett. maximális sebessége 130 km/h volt, és a hatótávolsága 1500 kilométer.

 Miután Olaszországba került, 1929-ig még sok utast szállított el főleg Spanyolországba, többek között egy maratoni, 25 órás út során.

Tovább

Amazfit Bip – Utat mutat

Az okosóra piacot is felforgatja a Xiaomi beszállítója a saját modelljeivel

Ismét egy olyan darabot vetettünk alá tartós tesztnek a Nagymutató Blogon, ami sok órarajongó szerint nem is való ide, hiszen nem egy klasszikus értelemben vett óra, sokkal inkább egy viselhető kütyü, ami mellesleg az időt is mutatja. A tesztben ezt egyrészről meg fogjuk erősíteni, másrészről meg is cáfoljuk, így döntsön mindenki a vérmérséklete szerint, tovább olvassa-e a cikket.

amazfit-bip-teszt-header.jpg

(x) A teszthez az órát a Gearbest biztosította

Az örök kérdés – óra vagy nem?

Ahogy az első okosóra (fitness óra, sport óra, connected watch, smartwatch, kinek hogyan esik jól) tesztünkben is már polemizáltunk ezen, annak megítélése, hogy egy hasonló darab vajon joggal szerepel-e egy órákról szóló oldalon, nem egyszerű eset.

Ennek ellenére nagyon gyorsan lehet eldönteni a kérdést: ha egy sok szenzoros Casio vagy egy Tag Heuer Connected óra, akkor bizony az Amazfit Bip is az. Mutatja az időt, a dátumot, ott lakik mint a többi órád, ha nem kap friss energiát, megáll, ha úgy tartja kedved, szíjat cserélhetsz rajta, mi a különbség?

amazfit-bip-teszt-02.jpg

Amazfit Bip, egy alapos koncepció

Akinek van bármi tapasztalata az okosórák, fitness/sport órák terén (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban okosóra lesz a meghatározása), az hangosan fújja a mindennapos viselés során felmerülő általános kényelmetlenségeiket:

 • gyorsan lemerül
 • telefon kell hozzá a pontos mérésekhez sport közben
 • nem, vagy csak komolyabb összegekért cserélhető a szíjuk
 • sokba kerülnek
 • nem szabhatóak értékelhető mértékben személyre

És akkor megjelenik egy kínai cég (ami már nagyon régen nem egy szitokszó, gondoljunk csak akár a világ mobilpiacát pár év alatt a feje tetejére állító Xiaomi-ra vagy akár csak a Kínába telepített iPhone, Samsung és minden jelentősebb  mobil brand gyártására), szóval itt ez a „kis” kínai cég, a Huami, akik a Xiaomi viselhető kütyüit is tervezték és gyártják, és a saját neve alatt előáll egy olyan okosóra kínálattal, ami ár-érték arányában térdre kényszeríti ezt a piacot is, saját bevallásuk szerint 45 millió legyártott eszközzel a legnagyobb gyártójává nőve.

Tovább

Orient Mako II - méltó utód

Elődje egy kategóriát teremtett meg, így a második kiadásnak igyekezni kellett

2018. április 29. - Taliga Tamás

_dsc6051.jpg

Orient Mako - egy legenda, egy fogalom, sokak számára AZ ÓRA. Nem is véletlenül, hiszen az általa megteremtett kategória a jó minőségű, de könnyen megfizethető japán búváróra volt, amiben azért elég komoly a felhozatal.Még házon belül is van konkurencia, a tágabb családban pedig gyilkos harc folyik ezért a szegmensért. 

Orient Mako - a kezdetek

Legjobb, ha a legelején kezdjük a történetet. Shogoro Yoshida 1901-ben alapította meg Japánban a ma is ismert cég elődjét, és a korai években csak nagykereskedelemmel foglakozott.

Az importált zsebórái révén hamar ismertségre és elismertségre tett szert, így 1912-től már saját maga által gyártott tokokat is forgalmazott aranyórákhoz, az 1920-as évektől asztali órákat, műszereket kezdett gyártani, majd 1934-től végre karórákat is.

Jött a második világháború, és a cég nem kerülhette el sorsát, a gazdasági összeomlás (mint oly sok japán céget akkoriban) maga alá temette, 1949-ben be kellett zárnia.

 Yoshida egy évvel később új céget indított a karórák gyártására, és 1951-től már a ma is ismert Orient Watch Company meg is jelentette az első Orient Star modellt.

_dsc6199.jpg

A nagy előd - 2004

Bizony, 14 éve már, hogy megjelent az első Mako modell a piacon. A sikere gyors volt, ami több összetevőnek köszönhető. Egyrészt a stílusa pontosan hozta a kinézetének alapjául szolgáló Submariner-ét (mint oly sok gyártó oly sok modellje a vliágon azóta is), másrészt hozzáadta a japán minőséget.

Természetesen minden márka gyártási, tervezési és kidolgozási minőségét, sajátosságait kizárólag a saját súlycsoportjáéval szabad összevetni. Hiába néz ki úgy, attól még nem az. Ha ezzel meg tudsz barátkozni, egy rendkívüli ár-érték arányú darabra tehetsz szert bármikor, hiszen a tesztünk alanya éppen az első változatot 12 év után, 2016-ban leváltó Orient Mako II volt.

mako-2.jpg

Az előd méreteiben hozta az átlagot, 41.5 mm átmérője kényelmesen hordható volt, és a 13,3 mm vastagsággal sem volt semmi baj.

Mako II, a trónörökös - 2016

Valószínűleg ez járt a japán mérnökök fejében akkor is, amikor a Mako II tervezése zajlott, hiszen a második generáció gyakorlatilag két (fontos) részlettől eltekintve megegyezik az első kiadással, és ez a svájci, megfontolt fejlesztésekkel ellentétben nem nagyon jellemző a japán óragyártókra.

A legszembetűnőbb változás a dátumállító gomb eltűnése volt, sokunk bánatára. Az új modell meg is osztja azóta is a híveket, egy részük szerint az rendben van, hogy elvesszük az egyéniségét az egyik legsikeresebb darabnak, más részük szerint (a cikk szerzője maga is ide tartozik)  ezért komolyabb büntetést kellene adni annak, aki ezt engedélyezte :)

_dsc6201.jpg

De a gomb eltűnt, és nem is várható vissza már, így foglalkozzunk a másik alapvető változtatással. Ez végre egy pozitívum, mivel az óra az F6922 személyében új szerkezetet is kapott a régi 46943 jelzésű helyett, végre felhagyva azzal az olcsóbb japán mechanikus szerkezetekre jellemző gyakorlattal, miszerint nem kell, hogy kézihúzós is legyen az a szerkezet, hiszen akinek ilyen órája van, biztosan nem akarja felhúzni...

Tovább

A zöld az új kék? Óraipari körkép Baselworld után

2018. április 12. - Taliga Tamás

A Svájcban évente megrendezésre kerülő óra- és ékszeripari kiállítás az egyik legnagyobb, és mindenképpen a legfontosabb rendezvénye az iparágnak. Talán úgy érezheted, ez nem érint, de valójában itt mutatja be minden meghatározó szereplő az idei elképzeléseit és trendjeit, amit Te is viselni fogsz, büszkén.

 green-header-1000-nmb.jpg

Fekete, fehér, kék - kimaradt valami?

Az órák (szín)világát alapvetően két szín uralja: fehér és árnyalatai, illetve a fekete minden változata. Ez így van, amióta csak órát hordunk a csuklónkon, sőt, a fehér számlap már a mellényzsebben hordott órák között is egyeduralkodó színnek számított.

A búvárórák megjelenésével és rohamos terjedésével a huszadik század közepétől aztán megjelent a fekete, mint kihívó. A léte logikus és szükségszerű volt, egy búvárórának minél kontrasztosabbnak kellett lenni, hiszen ha nem a napfényes tengerparton napoztatta a gazdája, akkor egy komolyabb merülésnél bizony életbevágó volt a leolvashatósága.

 

Ez sokáig így is maradt, az óraipar csendben ült a babérjain, majd a világ színesebbé válásával megjelent egy új igény: legyen az a számlap kicsit színesebb. Az óraipari mammutok nem arról voltak soha híresek, hogy minden új ötletre azonnal rávetik magukat, így hosszabb-rövidebb idő alatt végül bólintottak: rendben, legyen kék.

Kék, mint alternatíva

Természetesen sok féle színű számlapot készítettek az évtizedek során, mégis a kék vált a legelterjedtebbé, a legnagyobb svájci és japán gyártók csúcsmodelljei között is ez a szín jelenhetett meg, ha már a klasszikusok valakinek nem jöttek be.

Pár példa, a teljesség igénye nélkül a kék számlapokra:

 gs400x400.png

Grand Seiko SBGH257

rolex400x400.png

Rolex Deepsea D-Blue dial

omega400x400.png

Omega Seamaster GMT

2018, Baselworld - valami megváltozott?

Nemrég zárta kapuit a svájci óraipari fieszta, a legjelentőségteljesebb rendezvénye az órák világának. A szervezők fontosnak tartották kiemelni, hogy az idei évben komoly előretörését látták a zöld számlapoknak, ami jól mutatja, hogy milyen kis mértékű változás is szemet szúr egy iparban, amely ennyire a tradíciókra épül.

 Érdekes összhangban van ez a trend a legmeghatározóbb színskála, a Pantone 2018 tavaszi előrejelzésével, mely az Arcadia Green színt jelölte meg az idei divatszínként (néhány éve volt már zöld szín az "Év színe", de nem hagyott mély nyomot a történelemben :)

fb-share-400x400.jpg

Oszd meg, vagy csak nézz szét Facebook oldalunkon is, érdemes.

 

Jöjjenek akkor a legnagyobbak 2018-ban, a Baselworld kiállításon bemutatkozott modelljei a zöld szín jegyében.

Omega Seamaster Olympic Games Collection

omega-g.png

 Az Omega egy kicsit félreértette a feladatot, mivel az olimpiai ötkarika színeiben kiadott óráin a szíjon kívül csak pár apróbb elem lett zöld, de az árnyalatot eltalálták. 

A kollekcióval egyébként az olimpia és az Omega régi kapcsolatát ünnepelték meg, hiszen 1932 óta 27 alkalommal volt a cég a hivatalos időmérője a versenyeknek.

Chopard Mille Miglia Racing Colours British Racing Green

chopard_mille_miglia_green_400x400.png

Újabb hangzatos név, újabb nagymenő. A Chopard is egy öt darabos kollekcióval ünnepli 30 éve fennálló együttműködését a Mille Miglia Rally-val, ennek egyik darabja lett a zöld, sőt egésze pontosan a "British racing green", mely egy korábbi sorozat újrakiadása lett.

Corum Heritage La Grande Vie

corum-g.png

Le Grande Vie a neve a Corum új kollekciójának, mely tiszteleg a szellemi örökség előtt. A különleges textúrának köszönhetően a számlap igen látványosra sikerült, és szintén nem hétköznapi megoldás a két mutatós, másodperc mutató nélküli szerkezet alkalmazása.

Glashütte Original Sixties Panorama Date

glashutte-g.png

A népszerű Glashütte retro kollekció, a Sixties kapott egy limitált szériát ezzel az igen jól sikerült zöld számlappal, mely a cég saját számlap üzemében készül. A szélek felé sötétedő szín és az érdekes felület a Glashütte-től megszokott minőségi megjelenést hozza, talán a legszebb darab az idei zöld újdonságok közül.

Rado True Thinline quartz 

rado-g.png

Első ránézésre a Rado új modellje nincsen túlbonyolítva, sőt, másodjára sem. Hozza a megszokott látványt, mutató és indexek mint általában, anyagválasztás elsőosztályú, de a számlapot jobban megnézve pontosan értelmezték a zöld kihívást: levelet mintáz... Megint egy érdekesség: a tok zöld kerámiából készült.

 Frédérique Constant Classic Worldtimer Manufacture

 

fconstantgreen.png

A Classic Worldtimer Manufacture megjelenésekor nagy visszhangot keltett, köszönhetően a kifinomult technológiájának. Az automata szerkezetes világidőmérő most zöld színben is megjelent, követve az új őrületet. Miképpen a korábbi kiadásokon, itt is a Füldünk térképe díszíti a számlapot, körbevéve az időzónákkal.

SEIKO Prospex 1968 automatic diver újragondolása

 sla019_b.jpg

A siker megismételhető. A japán gyártó el is határozta, hogy megteszi, és milyen jól tette: 1968 boldog tulajdonos lesz, aki hozzájuthat ehhez a limitált újrakiadott búvárórához. A szín új, a 300 méteres vízállóság a régi, kicsit frissítve persze mindenütt a mai követelményeknek és technológiáknak köszönhetően. 

CERTINA DS Action diver

 

Az egyik legnépszerűbb búvárórát is elérte a zöld hullám. Az ISO 6425 minősítése elég a 300 méteres vízállósághoz, a pontosságért pedig a szintén elég nagy népszerűségnek örvendő Powermatic-80 szerkezete felel majd.