Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Casio G-Shock GBA-800 – masszív és okos

2019. február 20. - Taliga Tamás

 gba-800-header_01_dsc7501.jpg

A G-Shock sorozat annyira szerteágazó, hogy biztosan mindenki megtalálja benne azt, amire igazán szüksége van. Vagy akár azt is, amiről nem is sejtette, hogy szüksége lehet rá… A Casio G-Shock GBA-800 sorozata is ilyen, hiszen nem volt általános a G-Shock modellekben például az aktív Bluetooth kapcsolat korábban, ám most, hogy megjelent, kiderült, hogy okos dolog.

G-Shock, G-Squad, hogy is van ez?

Az egy évvel ezelőtt, 2018 év elején bemutatott újdonságok azt mutatták meg, hogy a Casio is felismerte, ma már nem baj, ha egy óra túlmutat a megszokott funkciókon. Annak ellenére is így van, hogy a Casio éppen a G-Shock sorozatban (és persze a Pro Trek modellekben is) előszeretettel használ szenzorokat különféle feladatokra: légnyomás mérés, magasság mérés, hőmérséklet mérés.

 

Ezek fontos és sokszor nélkülözhetetlen funkciók azoknak, akik valóban sportoláshoz, túrázáshoz használják az órájukat zord körülmények között, de 2019-re elérkezett az okosórák, hibrid órák és a „connected watch” órák ideje, melyek a megtorpanásuk után egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül.

Aki nem hardcore óra rajongó, azt nem fogja zavarni, hogy az órája kapcsolatot teremt a telefonjával (2019-ben jelentkezzen, akinek nincsen éppen most is karnyújtásnyi távolságon belül az okostelefonja, ugye?).

Ennek a kapcsolatnak rengeteg előnye származhat, ám mivel óráról beszélünk, így a legfontosabb a mindig pontos idő, hiszen a mobilok hálózati ideje atomórával szinkronizált, vagyis atom pontos :)

Okosóra, smartwatch: a hagyományos értelemben vett viselhető kiterjesztése a zsebünkben lapuló telefonnak, Android vagy iOS alapú szoftvert futtat jellemzően, és az elsődleges szerepe, hogy ne kelljen elővenni a készüléket, ha csak egy értesítés, üzenet, e-mail érkezett. Ide tartoznak a komolyabb fitness trackerek is, mint például a Fitbit modelljei, érintőképernyősek és tölthető akkumulátorral vannak ellátva.

Hibrid óra, hybrid watch: ebben a ligában játszik többek között a Kronaby is, vagyis ez az ötvözete az okosóráknak és a hagyományos analóg modelleknek, kapcsolódik a telefonodhoz, és megjeleníti az értesítéseket a maga módján, de klasszikus analóg kinézete van, és nem kell tölteni naponta.

Connected watch: nincsen még igazán jó magyar kifejezés rá, hagyományos(abb) quartz szerkezetű órák, melyek Bluetooth kapcsolaton keresztül az időt is pontosítják a telefonról, és általában az órába épített szenzorok adataiból különféle összesítéseket készítenek, ilyen a Casio G-Shock GBA-800 is

gba-800-16.jpg

Így érkezett el a Casio is az okosodó órák világába, és így érkezett el a G-Squad kollekció is, amelynek első képviselője lett a G-Shock GBA-800 modellcsalád. Egy Bluetooth kapcsolattal és lépésszámlálóval ellátott modell, amely amellett, hogy mindig a pontos időt fogja mutatni, képes mérni az aktivitásodat, majd ezeket a telefonodra töltve elemezni is – és ez még nem minden.

Casio G-Shock GBA-800 – a mintapéldány

Mintapéldány a szónak abban az értelmében, hogy egyrészt jelzi a digitális órák fejlődésének irányát, másrészt jelzi azt, hogy milyen lesz ez a fejlődés.

Milyen is lesz?

Az új GBA-800 modellcsalád megtartotta mindazt, ami egy G-Shock órától elvárható, masszív, robusztus, elpusztíthatatlannak tűnő darabok, melyek egyszerre hozzák a hagyományos formát és mutatják be a legmodernebb dizájnt.

A tok formája és a szíj nem fog meglepetést okozni, a jól megszokott és egyedi G-Shock forma. A számlap a GBA-800 modelleknél egy kivételével fekete (a fehér tokhoz fehér számlap készült), látványos és kívánatos 3D formában, és olyan kontrasztos fehér mutatókkal, hogy gyakorlatilag bármilyen körülmények között biztosan leolvasható lesz a pontos idő.
gba-800-08.jpg

Az egyetlen megosztó eleme a feltűnően nagy és színes „Steptracker” felirat, de mivel ez a modell egyik alap funkciója, így érthető, ha ki akarta emelni a tervezője… Talán a G-Shock logo jobban mutatott volna helyette, majd ha mi tervezzük a számlapot, az kerül oda ;)

Ha ezen túl tudjuk tenni magunkat (és nem lesz nehéz ám), akkor egy igazán dögös G-Shock modellt látunk, a tok alsó részére helyezett, futás közben is könnyen használható világítás gombbal – aki futott már téli sötétben hosszabb távokat, biztosan értékelni fogja.

 

Az óra egyik legkellemesebb meglepetése a szíja volt, melyen olyan sűrűséggel helyezték el a lyukakat, hogy bárki, bármekkora csuklóra kényelmesen fel tudja csatolni az órát. Biztosan találkoztál már olyan szíjjal, amelyen éppen egy milliméterrel kellett volna, hogy odébb legyen az a fránya lyuk, hogy ne legyen szoros és ne is akarjon elfordulni. Na ezt ötösre oldotta meg a GBA-800, ráadásul az egyébként műanyag csat és bújtató olyan szépen egymásra talál a szíjjal, hogy elsőre egy mozdulattal, pontosan méretre állítva sikerült felvenni az órát.

 gba-800-07.jpg

A tok és a szíj találkozásánál az elfordulásgátló fekete műanyag elem is passzol a csuklóra, és ezektől a kis megoldásoktól az óra egy félmaraton alatt is kényelmesen viselhető volt, ráadásul pontosan számolta a lépéseket is – az biztos, hogy amit ígért, azt betartja.

Kényelem, G-Shock módra

A Casio G-Shock GBA-800 egy kényelmes óra. Kényelmes annak ellenére, hogy a G-Shock széria azért nem a visszafogottságáról lett híres, de egy ilyen órától éppen az elpusztíthatatlanság érzését várod el.

A GBA-800 megoldotta a feladatot. A „mid-size”, vagyis közepes méretű modell a hétköznapokban is jól viselhető a 48,6 mm-es átmérőjével. Soknak tűnik? Nem az. A súlya miatt nem is veszed észre, hogy mekkora a mérete, egyedül a vastagsága az, ami télen egy kicsit nehezebben viselhetővé teszi kabátujj alatt, na de nyáron…

 gba-800-01.jpg

 

A 61 grammos súly megengedte, hogy az óra szíj csatja is műanyagból készüljön, ami bár elsőre szokatlan volt, valójában semmi különbség egy fém csathoz képest, és a sűrű lyukak miatt szintén segít a mindennapi kényelemben.

Akkor számoljunk – funkciók a lépésszámlálótól a 3D térképig

Amikor a Casio a Bluetooth-os órákkal belépett a „connected watch” kategóriába, még nem is sejtettük, mennyi új funkciót talál majd hozzájuk.

A nemrég tesztelt Rangeman GPR-B1000, az egyik csúcsmodell ebben a kategóriában, alaposan kihasználja a teljes spektrumát az új technológiáknak – Bluetooth, GPS és egy seregnyi szenzor, de ennek ára van. Ezzel szemben a G-Shock GBA-800 modell egyik kellemes tulajdonsága az ára, egy átlagos, középkategóriás G-Shock modell áráért már hozzájuthatsz a Bluetooth kapcsolathoz is.

Az órához letölthető alkalmazáson keresztül érhetőek el az aktivitás követő funkciók, egy gombnyomással szinkronizálható az óra, és onnantól kezdve a mobil appban követhetőek az adatok, nagyon modern felületen megjelenítve. A szokásos funkciók itt is megjelennek, napi aktivitás mérése, lépésszám mérés, ami új, a mobil GPS kapcsolatának segítségével a mozgás (az én esetemben például a napi futás) követése. Az útvonalat térképre rajzolja, és ha kéred, 3D-ben jeleníti meg az adatokat, ami hasznos is, de főleg nagyon látványos.

Szintén jól jön a futáshoz és a hasonló sportokhoz a beépített intervallum edzés mérő, és persze a hagyományos stopper is századmásodperces méréssel, de a felszereltség része a világidő és a kijelzők láthatóságát segítő funkció, amellyel a mutatók olyan pozícióba állnak, hogy leolvashatóak legyenek az alattuk lévő adatok is.

 

app-screen.jpg

Mindent figyelembe véve a Casio G-Shock GBA-800 nagyon kellemes meglepetés volt, a G-Squad sorozathoz választott színei pedig a fehértől a lime-on keresztül a feketéig tartanak 10 változatban, csak hogy nehezebb legyen a választás.

Casio G-Shock GBA-800 – szerettük?

Szerettük, mert hamar megszerethető, a mindennapokban gondtalanul viselhető (a 200 méteres vízállóságot meg sem említettem, egyrészt alap ezeknél az óráknál, másrészt télen készült a teszt, és ilyenkor ez sajnos nem elsődleges szempont) modell.

A funkcióit tekintve komoly vetélytársa lehet a fitness karkötőknek, de egy Casio rajongónak csak rá kell nézni, és a verseny el is dőlt, a megjelenése éppen olyan, amilyennek az óráinkat szeretjük látni, és nem elhanyagolható tény a mai okos eszközökkel szemben a több éves elem élettartama sem.

Könnyű, kényelmes és okos, ez tényleg a „csak felkapom reggel és majd jövök valamikor” kategória, japán minőségben.

 

Casio Rangeman GPR-B1000 - Út a csúcsra

2019. február 01. - Taliga Tamás

rangeman_header_dsc7053.jpg

A CASIO eddig sem fogta vissza magát, ha egy elnyűhetetlen órát meg kellett tömni szenzorokkal. A Rangeman 2018-as modelljében kiteljesedett a csúcstechnológia és a mindenálló kivitel is a G-Shock modellekre annyira jellemző külsőségekkel, így megszületett a tökéletes társ a legkeményebb túráidhoz.

G-Shock, az elnyűhetetlen

A G-Shock története 35 évre nyúlik vissza, éppen tavaly ünnepelte az évfordulót a gyár. A koncepció annak idején az volt, hogy készüljön egy olyan modell, ami három feltételnek megfelel:

  • 10 méteres zuhanást kibír gond nélkül
  • 10 méteres vízállósága van
  • 10 év az elem élettartama

Az 1981-ben indult fejlesztés hamar, két év alatt be is fejeződött, és 1983-ban megjelent az első G-Shock, a DW-5000, amely a mai napig nagy kedvence az órás világnak. Ez egy teljesen digitális kijelzésű darab volt, és a formáját annyira sikerült eltalálni, hogy máig kapható modernebb változatokban, mint például a GW-M5610 rádiójel vezérléssel, solar töltéssel és 200 méteres vízállósággal:

 dw5000-1.jpg

Tudtad?

A G-Shock név egy egyszerű rövidítés, a „Gravitional Shock” elnevezésből ered.

 rangeman-gshock-logo.jpg

G-Shock 2018-ban – Rangeman GPR-B1000

A G-Shock történetével és típusaival még foglalkozunk a jövőben az oldalon, de a kronometer.hu nemrégiben megjelent Rangeman összefoglalója után most a nagyágyú, a Rangeman GPR-B1000 tartós tesztjéről is olvashatsz. 

Tovább

Casio Edifice Honda Racing limited edition - a legszebb versenyző

2019. január 20. - Taliga Tamás

eqs800hr-01.jpg

A különböző óragyártók által kiadott, limitált „Sport” „Racing” „F1” és hasonló sorozatoknál gyakori, hogy túlzásokba esnek, és az óra inkább hasonlít egy szerszámosláda belsejére, mint a férfiak manapság már egyetlen ékszerére. Az Edifice megállta, hogy ne pakolja tele az egész órát felesleges design elemekkel, és megcsinálta a szezon legszebb limitált racing modelljét.

Az Edifice és a Honda – közös pont a motorsport

A Casio Edifice márkája 2016 óta van jelen aktívan a motorsportban, a Scuderia Toro Rosso Forma 1 csapatát támogatva. A Honda Motorsport, a Honda sport eredményekért felelős részlege pedig azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy szállítson motorokat a Forma 1-es csapatnak, így szinte adta magát az együttműködés a két nagy japán cég között.

 Az egyértelmű, hogy mindketten elköteleződtek a technológiai fejlesztések irányában, csak egy kicsit más irányban. A Honda 1959-ben szállt be a motorsportba, akkor még motorkerékpárral indult a Man szigeti TT versenyen, ahol két évvel később már a dobogón állhatott. 1965-ben a Honda már a F1-ben is sikereket aratott, Mexikóban futamot nyert egy éves verseny múlttal. 

Innen a Honda Forma 1-es története egy igazi sikersztori, Williams Honda, McLaren Honda, Senna és Prost…

 

Tovább

Citizen Promaster Sky -Az örökifjú titán

2019. január 15. - Taliga Tamás

 citizen-promaster-header-1200x800.jpg

Az óragyáraknak mindig vannak legendás darabjaik. Ezek valamiért többek, jobbak, szebbek, csúnyábbak, nagyobbak vagy éppen kisebbek a többi modellnél, és a márka fanatikusai is többre tartják, mint az átlagos darabokat. Nincsen ez másképp a Citizen háza táján sem, a Promaster sorozat a „Legendás darabok” kategóriába tartozik, fogtuk hát a legelismertebb darabját, amely teljes egészében titánból készült, és most bemutatjuk neked.

A Citizen 100 éve

A ma ismert Citizen Watch Co. útja némileg eltér a másik két nagy japán óragyártótól, akikkel a mechanikus órák piacán osztoznak. Míg a Seiko és testvérvállalata (a közhiedelemmel ellentétben nem leányvállalata), az Orient egyenes ívet járt be, a Citizennél észrevehetünk néhány csavart, ha figyelünk.

A megalakulásának rögtön két évszáma is van, de az elsőre datálják általában, ez 2018-ban volt éppen 100 éve, Japánban. Ekkor alapították meg a mai cég, a Citizen Watch Co. egyik elődjét, ez volt a Shokosha Watch Research Institute, amely 1924-ben az első Citizen néven megjelent zsebórát készítette. 1918-ban már hat éve létezett a másik alapító, a svájci órakészítő Rodolphe Schmid yokohamai üzeme is, majd ezekből lett 1930-ban a máig működő vállalat, a Citizen.

A második világháború nem kímélte a Citzent sem, ahogy a teljes japán gazdaságnak, úgy ennek a cégnek is szinte a semmiből kellett újjáépítenie mindent.

Tovább

A G-Shock és a 25 tonnás kamion esete

2019. január 02. - Taliga Tamás

g-shock-logo.jpg

G-Shock Guinness rekord - DW 5600 a kerekek alatt

Azt eddig is tudtuk, hogy a 35 éves G-Shock a "mindenálló" kategória. Egy éve egy Guiness* Guinness rekord kísérlet is bizonyítja, mit kibír egy G-Shock DW 5600, vagyis az eredeti modell.

gwm5610.jpg

A képen a Casio G-Shock GW-M5610 típus, ami külsőleg teljesen megegyezik az eredeti DW 5600 modellel

 

Egy 25 tonnás kamiont eresztettek rá, a kérdés az volt, törik-e, szakad-e, működik-e a teszt végére is?

Mit tippelsz?

Tovább

Iron Annie Amazonas Impression – békebeli hangulatban

2018. december 15. - Taliga Tamás

iron-annie-amazonas-header.jpg

A nemrég megjelent Iron Annie sorozata a német Pointtec-nek egyre határozottabban veszi az irányt a minőségi darabok gyártása felé. Ez nem jelenti azt, hogy a Junkers vagy Zeppelin kollekciókkal bármi baj lenne, sőt, de az Iron Annie eddig megismert két modellje kifejezetten jó minőségben, szépen kidolgozott részletekkel készült, mint a mai tesztünk tárgya, az Iron Annie Amazonas Impression modellje.

Iron Annie vagy Junkers? Most tisztázzuk végre

Tartozom egy vallomással, az előző Iron Annie D-Aqui teszt során az Iron Annie modelleket a Junkers egyik sorozatának gondoltam, és ennek hangot is adtam a cikkben. Gyorsan érkezett a segítség Németországból, és tisztáztuk, hogy ez valójában a Pointtec külön márkája, párhuzamosan a Zeppelin és Junkers mellett.

Ezt meg is erősíti az az érzésem, hogy ezek a modellek érezhetően magasabb kategóriába vannak pozícionálva, mint az előző két brand. A kidolgozás részletessége, az órában dolgozó svájci ETA 2824-2 mechanikus automata szerkezet vagy a rendkívül kényelmes és finom bőrszíj mind igen jól sikerült, így érdemes lesz figyelni a jövőben is ezeket a modelleket.

iron-annie-amazonas-01.jpg

Tovább

Skinx straps, avagy öltöztesd fel a Seiko SKX007-ed

2018. november 19. - Taliga Tamás

001.jpg

Bár még (már) messze a nyár, azért jövőre is lesz meleg, mehetünk a vízpartra, és hordhatunk búvárórát a téli kellemetlenségei nélkül. Ha Te is megszállott Seiko SKX007 rajongó vagy, mint oly sokan, ne hagyd ki ezt a kötelező darabot.

Seiko SKX007 - legendás darab, extrákkal

Az elérhető árú búvárórák között a király egyértelműen a Seiko SKX007 modellje. Ezt kijelenteni elsőre lehet, hogy egy kicsit erősnek tűnik, de ha követed a Nagymutató blogot, emlékezhetsz rá, hogy már több alkalommal is alátámasztottuk ezt.

009_1.jpg

Az első SKX007 cikkünkben szubjektív vizsgálatnak vetettük alá az órát, és arra a megállapításra jutottunk, hogy ez bizony az ár/érték arány bajnoka, ráadásul egy valódi búváróra, annak minden jellemzőjével:

  • ISO szabvány szerinti diver's 200m 20bar vízállóság
  • egy irányba forgatható funkciógyűrű (hogy az mi is pontosan, itt olvashatod el)
  • menetzáras korona (más néven koronazár)
  • rendkívül hosszan foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) LumiBrite™ bevonat a mutatókon és indexeken
  • extra könnyű leolvashatóság a kontrasztos számlapnak köszönhetően
  • a Seiko szabadalma, az úgynevezett "accordion strap", vagyis harmonika szíj, amivel fel lehet venni az órát búvárruhára is

Majd a nagy búváróra választó tesztben megint csak a top 5-ben volt az SKX007, és az 5 legnépszerűbb búváróra az USA eladási adatai alapján cikkben vajon hányadik volt?

Tovább

Svájci óra vagy japán? A nagy pontosság mérés teszt eredményei

Te melyikre esküszöl? Mi a japánokra, de megmértük mindkettőt. Meglepődtünk?

2018. október 19. - Taliga Tamás

 svajci-vagy-japan-ora-header.jpg

Darázsfészekbe nyúlni nem okos dolog, most mégis belepiszkálunk egy kicsit. Vallásos áhítat övezi a svájci és japán szerkezetek megszállottjait, amikor párásodó szemmel írják le az órájuk pontosságát, hány másodperc is naponta. Mivel mi az alsó/középkategória modelljeit igyekszünk bemutatni neked, most sem tettünk másképp, fogtuk, és megmértük a legnépszerűbbeket.

Járáseltérés – valóban olyan fontos?

A pontosság (szakmai nevén járáseltérés, vagyis az az idő megadva másodpercben, amennyit siet vagy késik 24 óra alatt egy óra szerkezete) bizonyos szempontból fontos, más szempontból szinte lényegtelen.

A szempont pedig a járáseltérés mértéke.

Amíg az órád napi 4-5 másodpercet késik vagy siet, igazából sok kellemetlenséget nem okoz, nagyjából 2-3 hetente utána állítod azt az egy percet, amivel eltér a pontos időtől, majd boldogan teszed tovább a dolgod.

Azonban van az a mérték, ami már zavaró lehet, ez például napi 30 másodperces eltérésnél már jól érzékelhetővé válik, hiszen így egyetlen hét alatt már 3-4 perc körül jár az eltérése, és így már azért könnyű lekésni a buszt…

Hogy miért járáseltérésről írok, és miért nem pontatlanságról? A járáseltérés attól, hogy az óra nem 24 óra alatt teszi meg az egy napra rendelt útját, még nem egyenlő a pontatlansággal, a mai szerkezetek jellemzően igen kiegyenlítetten térnek el. Úgy is mondhatjuk, hogy nagyon pontosan késnek vagy sietnek, mivel a járásuk nem egyenetlen, hanem stabilan siet vagy késik naponta ugyanannyit.

És mit lehet tenni ezzel?

Jó hír: ez egy nagyon egyszerűen orvosolható probléma. A legtöbb órás rendelkezik valamilyen műszerrel, amely képes könnyen és gyorsan mérni ezt az eltérést, és rendelkezik a tudással, hogy melyik szabályzót merre kell állítania a pontosabb járáshoz.

Ez egy pár perces művelet, ami után a mai mechanikus szerkezetek járáseltérése minimális, napi 1-2 másodperces szintre állítható, és innentől megszűnik a probléma, illetve az állapot.

Tovább

Zeppelin Flatline – felnőtt egy márka

2018. szeptember 30. - Taliga Tamás

 zeppelin-flatline-header.jpg

Többször találkozhattál már nálunk a Zeppelin modelljeivel, évek óta kísérjük figyelemmel, hogyan fejlődik, fejlődik-e egyáltalán? A Flatline sorozat megérkeztével bebizonyosodott, hogy nem csak fejlődik, de egy új szintre is lépett a Zeppelin. Ha ebben a kategóriában működő nagy gyártó lennék, szomorúan írnék be még egy sort a konkurencia listámra…

Zeppelin órák – német minőség, japán és svájci segítséggel

A Zeppelin történetéről, és magáról Ferdinand Von Zeppelin grófról már írtunk korábban, a léghajózás és úgy általában a repülés egyik úttörője volt. Léghajói (sőt, zeppelinjei) meghódították a századforduló idején a levegőt, hosszú és sikeres történetüknek a mai napig sok rajongója akadt. Egy szerencsétlen baleset aztán végleg leszállásra kényszerítette ezt a repülő típust, de a legenda ettől megmaradt.

ferdinand_zeppelin.jpg

Fotó: pointtec.de

Ezt a legendát élesztette újjá egy kicsit a német Pointtec cég, amikor a családdal közösen megálmodta a Zeppelin óra márkáját, és német alapossággal megkezdte egy új brand alapjait lefektetni. Az órákon a „Made in Germany” felirat nem véletlen, a szerkezeteken kívül Németország a hazájuk, de nincsen ok szégyenkezésre ezen a téren sem. A mechanikus automata szerkezetek nagyrészt a Miyota-tól érkeznek (a Citizen érdekeltségébe tartozó szerkezet fejlesztő és gyártó cég Japánban), néhány modellben pedig svájci ETA 2824-2 ketyeg, ami azért már nem alsó polcos darab. A kvarc szerkezetes modellek pedig a svájci Ronda cég gyártmányai, így a minőség itt is garantált.

Zeppelin Flatline, az elegánsan mindennapi

A Flatline sorozata nevében viseli egyik legfőbb jellemzőjét: lapos kialakítása kényelmes viselet a mindennapokban akár ing alatt is, ami ugye nem mondható el egy komolyabb méretű búváróránál, ami szintén igen sikeres stílus az íróasztalok mellett is J

Tovább

Seiko Save The Ocean projekt - A Turtle, a Samurai és egy solar chrono a kék bálna bőrébe bújt

2018. szeptember 12. - Taliga Tamás

seiko-prospex-save-the-ocean-turtle.jpg 

A Seiko rendszeresen kényezteti hűséges híveit limitált kiadásokkal, melyek valóban megérik a pénzüket. Pár ezer darabos szériák az egész világnak - nem csak ettől lesz exkluzív egy-egy limitált modell, hanem a valóan egyedi megjelenéssel érkező típusoktól is. Az évet a Seiko Black Divers limitált kiadása kezdte, hatalmas sikerrel, és már itt is a Save The Ocean, legalább olyan fogadtatással.

Save The Ocean - rendben, szép, de mit jelent ez pontosan?

A történet egy kicsit régebbre vezet vissza. Ha még emlékszel a nyolcvanas évekből a híres tengerkutatóra, Jacques Cousteau-ra, akkor érteni fogod, miért ez lett a Seiko limitált sorozatának a neve.

Jacques-Yves Cousteau.jpgJacques Cousteau ikonikus alakja volt a tengerkutatásnak, a tengeri élővilág felfedezésének, megértésének és bemutatásának a nagyvilág részére. Szükség is volt erre, hiszen a tengerek, óceánok élővilága sem tartogat végtelen táplálékforrást a számunkra, a XX. században mégis olyan lendülettel pusztítottuk ezt a titokzatos, távoli világot, hogy komolyan felmerült az ökoszisztéma felborítása is, mint lehetőség...

 
jacques-cousteau-anorep-i-monaco.jpg

Jacques Cousteau Anorep I tengeralattjárója 1966-ból       (Fotó: Dennis Jervis)

Jacques Cousteau, vagy ahogy mindenki ismerte Cousteau kapitány így megkezdte a misszióját, és ezzel sikeresen megfertőzte a családját is. A korabeli feljegyzésekből és riportokból tudhatjuk, hogy unokája, Fabien Cousteau minden idejét a nagypapa híres hajóján, a Calypso fedélzetén töltötte, sőt 4 évesen már merült is az óceánban. Nem sokat kellett hát várni rá, hogy önállóan folytassa a nagyapai hagyatékot, és aquanauta legyen belőle, ahogy ő nevezi saját magát.

save-the-ocean-fabien-cousteau.jpg

Fabien Cousteau elemében (fotó: Ocean Learning Center) 

Néhány évvel ezelőtt (számos, a cápák között forgatott filmje és egy 31 napos folyamatos vízalatti próbatétele után) megalapította az Ocean Learnig Centert, mely kutatóintézetként működve folytatja a Föld legkevésbé ismert, mégis talán legfontosabb területeinek felfedezését.

Tovább