Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Karóra ABC - Hogyan őrizheted meg kedvenc órádat az unokáidnak is?

Szeretnéd, hogy az órád sokáig hiba nélkül, megbízhatóan mutassa az időt? Cikkünkben leírjuk a legfontosabb tudnivalóidat a mindennapi használathoz és a karbantartáshoz!

2016. augusztus 06. - Taliga Tamás

Amikor eljön az életedben a pillanat, hogy beszerezz egy mechanikus karórát, nem csak egy divatos vagy szép kiegészítővel gazdagodsz. A mechanikus órák miniatűr gépek, melyeknek nem csak lelke van, de igényei is. Ha megismered és betartod ezt a néhány alapvető tanácsot, nem túlzás, hogy még az unokáid is élvezhetik majd az órádat.

 

Mechanikus, automata, digitális óra – mi a különbség?

 

A karórák két nagy alapvető csoportra oszthatók: digitális és mechanikus. A digitális órák „lelke”, a szerkezetük jellemzően egy elemmel táplált áramkör, ami méri az idő múlását és egy kis kijelzőn meg is jeleníti azt. A kijelző lehet persze digitális is, számjegyekkel, vagy analóg is, mutatókkal:

 

ana-digi-aut.jpg

A mechanikus órák kijelzője analóg, vagyis mutatókról lehet leolvasni a pontos időt. Itt aztán van lehetőség bőven, hiszen a legegyszerűbb „három mutatós” kiviteltől a sok kis számlapot felvonultató kronográfokig nagyon sok féle stílus létezik, felhasználási területtől függően.

Az automata óra a mechanikus órák egy változata, aminek van egy nagyon szimpatikus tulajdonsága: amennyiben eleget (általában napi 6-8 órát) hordod aktívan, saját magát felhúzza, így soha nem fogod elfelejteni felhúzni majd.

Hogyan hordjam az automata órámat?

 

Nagyon egyszerű a válasz: csak csatold fel minden reggel, és hordd. Az átlag szerkezeteknek elég a napközbeni normál viselésből eredő energia, hogy bírják másnap reggelig pontosan tartani az időt. Ez azt jelenti, hogy egy íróasztal mögött ülő ember biztosan nem fog annyit mozogni, mint például egy postás, de egy jó minőségű és karbantartott automata óra szerkezete azért másnapig bírni fogja szusszal.

seiko5-7009a.jpg

A teljes felhúzás után (amit a legtöbb óránál nem láthatsz, de hamar kitapasztalhatod) már ennél lényegesen nagyobb idő marad a járásból (ez az úgynevezett járástartalék), például egy középkategóriás óra nagyjából 40 órát megy még, miután letetted! Ha naponta hordod tehát az automata órádat, nem kell aggódni, nem fog cserbenhagyni.

De mi a helyzet, ha nem mozgok ennyit napközben?

 

Semmi gond, ettől még hordhatsz automatát, de érdemesebb egy úgynevezett „kézi húzós automata” modellt keresned, melyet nem csak az automatika tud felhúzni, hanem Te magad is. Reggel vagy este a megszokott módon, a koronáról (ez az óra kis kihúzható állítótengelyét jelenti, illetve magát az állító gombot) fel tudod húzni.

Vigyázat, vannak típusok, melyek nem szeretik, ha túlhúzzák őket, így amikor érzed az ellenállást, már fel van húzva a szerkezet, nem érdemes tovább tekerni.

 

Az órám már 15 éve működik hibátlanul, minek vigyem óráshoz?

 

A mechanikus órát úgy kell elképzelni, mint egy kis gépet, fogaskerekekkel, erőforrással, rugókkal, csapágyakkal. Folyamatosan forog, zakatol, kopik és használódik minden alkatrésze. Gondolj csak bele, mi történne, ha a kerékpárod nem kennéd meg 15 éven át? Hát szinte biztos, hogy nem kellene tekerned tovább, meg sem mozdulnának a fogaskerekei.

szerviz.jpg

Ugyanígy egy óra szerkezete is igényli a rendszeres karbantartást, ez típustól függően 3-5 évente jelent egy látogatást a kedvenc órásodnál. Ilyenkor a szakember az órát „atomjaira” szedi, az alkatrészeit megtisztítja (ma már jellemzően modern ultrahangos szerkezetekkel és speciális szerekkel).

A tisztítás után a megfelelő helyeken keni a szerkezetet, majd összerakja. Fontos eleme a szervizelésnek a mai óráknál a vízállóság fenntartása, ezért a tömítéseket is ápolják, ellenőrzik, ha kell, cserélik is. A minőségi szervizfolyamat vége mindig egy nyomáspróba (ez azt jelenti, hogy az órát a minősített nyomáson tesztelik, ellenáll-e a víznek), és profi szervizekben a garanciakártya kitöltése.

Egy 1993-as automata Seiko 5 teljes felújítása

 

s5-ref--01.jpg

 

Korábbi cikkünkben megírtuk, milyen egy felújított óra: tökéletes. Mint az új, pedig ezt az órát 1995-ben, 24 éve gyártották, ráadásul a felújítás előtt nagyjából úgy festett, mint ami megjárt egy betonkeverőt is…

De pár nap munka után immár így néz ki, a rendszeres szervizek mellett biztosan ilyen állapotban marad még legalább 23 évig.

 

s5-ref-cta.jpg

Tetszett az írásunk? Kövess minket Instagram oldalunkon, és megoszthatod a cikket a Facebook-on is, hadd olvassa mindenki, akinek segíthet!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Cikkeinket olvashatod testvéroldalunkon, a werkmania.hu oldalain is!

 

süti beállítások módosítása