Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

ECB-800TR, avagy egy Casio Edifice a Vörös Bika jegyében

Órák és a Forma 1 együtt - mi kellhet még a boldogságodhoz?

2019. március 12. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

ecb-800tr-header-res.jpg

A Toro Rosso, vagyis a Vörös Bika lassan az egyik legerősebb márkává növi ki magát az extrém sportok világában. Ide tartozik a Forma 1 is, ahol 2019-ben már két csapattal is jelen van az osztrák energiaital gyártó. Ezek közül az egyikkel, a Scuderia Toro Rosso csapattal dolgozik együtt az Edifice, és természetesen limitált kiadású modell is jár a közös munka mellé.

Red Bull, Toro Rosso, Forma 1 – gyorstalpaló kívülállóknak

Tartozom egy vallomással rögtön az elején, a Forma 1 szele épp csak megsuhintott még a 2000-es évek első felében, amikor volt szerencsém éppen az említett energiaital gyártó cég vendégeként részt venni a magyar nagydíjon. Nagy élmény volt, de elmúlt, és előtte sem, azóta sem követtem az eseményeket, így talán megbocsájtható, ha F1 témában elvétenék valamit.

Miután nem tudtam, mi a különbség a Red Bull és a Toro Rosso csapat között, belevetettem magam a témába, és megosztom azokkal, akik hozzám hasonlóan az autósportot csak a WTCR futamokig követik, és azt is csak azért, hogy együtt örülhessünk Norbi sikereinek.

casio-edifice-ecb-800tr-f1.jpg

A Red Bull 2005 óta indít saját csapatot a Forma 1 versenysorozatában Red Bull Racing néven, és 2010-től 2013-ig sikert sikerre halmoztak, világbajnoki cím, konstruktőri díjak, vagyis top csapattá nőtte ki magát.

2005-ben megvásároltak még egy csapatot, a Minardit, majd az ismert versenyzővel, Gerhard Bergerrel megalapították a Red Bull Racing „fiókcsapatát”, a Scuderia Toro Rosso-t. A név gyakorlatilag ugyanaz, de az olasz gyökerek miatt kapta a Toro Rosso-t, a Scuderia pedig klasszikusan a versenyistállókat jelenti, és nem utolsósorban jól is hangzik.

Ezt a csapatot támogatja 2016 óta a Casio az Edifice márkával, és ennek az együttműködésnek a gyümölcse lett a Casio Edifice ECB-800TR limitált kiadású modellje.

Megint egy Bluetooth modell, extra külsőségekkel

Az óra a Casio Edifice ECB-800 modellcsalád tagja, vagyis az Edifice Premium vonalat erősíti. A Premium modellek kiemelkednek kidolgozásukkal, tudásukkal (hamarosan érkezik az EQB-501 tesztje is, amely ugyanennek a családnak a tagja, és megerősíti a minőséget).

Ez persze nem azt jelenti, hogy a Basic modellek ne lennének jók, csak a Premium vonal kapott extrákat: 3D számlap, Bluetooth kapcsolat, extra szíjak – mind olyan dolog, amitől egy Premium modell több lehet az átlagosnál.

Az ECB-800TR többet kapott még a Premium modelleknél is, illetve limitált kiadásban érkezik, így tényleg egy kicsit különlegesebb. Ami elsőre feltűnik rajta, az a fekete ionozált bevonatos tok, és a fekete gumi szíj, stílszerűen verseny abroncs mintával.

A szíj egy különleges darab, a Casio „Duro Soft Fluoro Rubber” szíja, amely 2018-ban jelent meg az egyik MR-G modellen, az MRG-G2000R-en.

Jól mutatja a minőségét, hogy ez egy 3000 dolláros G-Shock volt, és ebben az árkategóriában már mindenből, egy gumi szíjból is csak a legjobb, ami elfogadható.

 

 

Bár viszonylag vastag, mégis nagyon kényelmes, puha az anyaga, így csak minimálisan lehet érezni a puhább gumi szíjak hátulütőjét, vagyis a „fejnehéz” órát.

 A puhább gumi szíjaknál előfordul, hogy egy nehezebb acél tokos óra a szíjon billegni tud, ami hirtelen kézmozdulatoknál jelentkezik, ezt nevezik úgy, hogy fejnehéz az óra.

Mind a nemesacél tok, mind a csat és a szíjon lévő széles bújtató ionizált bevonatot kapott, így a szíjjal együtt egységes fekete színben pompáznak, sőt, még az óra hátlapja is.

 ecb-800tr-05.jpg

Ehhez jól illik a versenysportból érkezett szénszálas szövet (ismertebb nevén: carbon fiber), amiből a számlap és a funkciógyűrű is készült, klasszikus verseny hangulatot teremtve.

ecb-800tr-01.jpg

 

Az óra színei a Toro Rosso csapat és a versenyautók színeit idézik fel, a kék, vörös és ezüst kombinációja, és ezeknek az összhatása egyértelműsíti, hogy itt egy Forma 1 modellhez van szerencsénk.

ECB-800TR - extra modell, extra funkciókkal

Az ECB-800 széria az autósportokra kihegyezett funkciókat kapott. A „HIGH-SPEC CHRONOGRAPH”, ahogy a Casio nevezi, valóban sokat köszönhet a Bluetooth kapcsolatnak és az ezzel járó plusz lehetőségeknek.

ecb-800tr-app.jpg

A hagyományos órák között egyre jobban terjedő megoldás az állandóan a zsebünkben lapuló mobilokat hívja segítségül.

 A telefonon futó app segítségével az óra alapvető funkciói is könnyen beállíthatóak, a helyi idő, világidő beállítása és napi négy alkalommal történő pontosítása ma már szinte alap.

E mellé láthatjuk az óra töltöttségét is, hiszen egy „Tough solar” modellről van szó, vagyis a szerkezetet fényenergia hajtja, igen hatékonyan.

Erre a kijelzésre szükség is van, mert az óra maga nem jelzi ki a töltöttségét, csak azt, ha már a kritikus szintre csökken.

Erre normál viselet mellett nem sok esély van, még a borongós téli időben, óra dobozban tárolva is 80% feletti töltöttséget produkál folyamatosan.

 ecb-800_solar.jpg

Az autósport iránti elkötelezettsége az ECB-800TR modellnek, illetve a hozzá tartozó mobil appnak az időmérésben jelentkezik. A hagyományos stopper funkciók mellett kapott egy különleges módot is, ahol a köridőket cél időkhöz köthetjük, így valódi verseny időmérésre is alkalmas – akinek szüksége van erre a funkcióra, biztosan értékelni fogja.

 

ecb-800tr-07.jpg

A plusz adatok megjelenítéséhez a hagyományos számlapon egy digitális kijelző is helyet kapott, amely a világidő és az időmérések megjelenítése mellett képes szöveges üzenetekkel a tudtunkra hozni, hogy a Bluetooth funkciók aktívak-e, sikeres volt az adatküldés, vagyis egyszerűbben kommunikál az „ana-digi” kivitelű modell, mint a teljesen analóg társai, melyek a különböző mutatóikkal jelölik, éppen mi történik velük.

Ana-digi kivitelnek azokat az órákat nevezik, amelyek elektronikus szerkezetükkel egyszerre jelzik hagyományos mutatókkal és egy kisebb digitális kijelzővel is az időt.

Limitált modellhez limitált csomagolás jár

A Casio Edifice ECB-800TR modell szénszálas mintázata visszaköszön a limitált kiadás dobozában is – a valóban limitált dobozon már kívül is megjelenik a sorozat logója, belül pedig exkluzív versenyhangulat fogad – stílusos csomagolás, hozza az óra színvonalát.

 

ecb-800tr-doboz.jpg

Casio Edifice ECB-800TR technikai adatok

  • elektronikus szerkezet Bluetooth kapcsolattal
  • analóg és digitális kijelzés
  • Tough solar technológia
  • fekete, ionizált nemesacél tok, csat és bújtató
  • Dura Soft Fluoro Rubber – speciális kivitelű gumi szíj
  • 100 méteres vízállóság
  • dupla LED világítás (számlap és kijelző), automatikus
  • világidő (második időzóna kijelzés)
  • automata naptár 2099-ig
  • energiatakarékos funkció (sötétben megállnak a mutatók és a kijelző)
  • pontosság mobil kapcsolat nélkül havi +/-15 mp
  • tok átmérő 49 mm

Edifice ECB-800TR összegzés – szerettük?

Röviden: szerettük. Hosszabban: nem volt szerelem ez első látásra, de ezt sikeresen felülírta a viselet során. A dobozban vastagnak tűnő gumi szíjról kiderült, hogy felvéve kényelmes, a papíron 49 mm átmérő hatalmasnak hangzik, de felvéve kényelmes és egyáltalán nem túlzóan nagy.

ecb-800tr-09.jpg

Napfényben nagyon látványos a számlap a szénszálas mintával és a Toro Rosso színeivel, és a fekete ionizált bevonatos tok is jól mutat.

Összességében meggyőző, valóban prémium a Casio kínálatban, egy Forma 1 (és főleg Toro Rosso) rajongónak erősen meggondolandó, amíg a limitált készlet még elérhető.

 

Casio Edifice ECB-800TR galéria

 

 

 További Casio teszteket olvashatsz oldalunkon:

 

Rangeman GPR-B1000 teszt

Edifice Honda Racing limited edition

G-Shock GBA-800 G-squad

 

 

 

süti beállítások módosítása