Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Mudmaster GG-B100 vs. Pro Trek PRT-B50 – Egy cél, két egyéniség, négy szenzor

[3D forgatható képek a cikkben]

2019. december 23. - Taliga Tamás

 protrek-prtb50-06_1.jpg

A Casio régóta élen jár a túrázásra kihegyezett modellekkel, itt van rögtön a komplett Pro Trek kollekció, de a G-Shock modellek között is bőven akad profi terep kompatibilis darab. A mostani tesztünkben két különböző modellt hasonlítottunk össze, a G-Shock Mudmaster GG-B100 és a Pro Trek PRT-B50 túrafelelősöket, melyek ugyanazzal a modullal készülnek, ugyanolyan tudással, mégis nagyon eltérő karakterrel.

G-Shock, Pro Trek, mindkettő Casio, akkor mégis mi a különbség?

A Casio kínálatában az Edifice (és talán a retro) kollekción kívül jellemzően a sportos modellek vannak túlsúlyban. Ez nem is nagy baj, hiszen olyan nevekről beszélünk, mint a G-Shock vagy a Pro Trek, melyek a maguk kategóriájában piacvezető, de minimum dobogós modellcsaládok.

mudmaster-11_1.jpg

A G-Shock darabjait talán senkinek nem kell bemutatni, azért most mégis megtesszük. 35 évvel ezelőtt egy fiatal japán mérnöknek támadt egy ötlete, ami nem hagyta nyugodni. Olyan órát akart készíteni, ami kis túlzással mindenálló, mivel a legenda szerint a folyosón odaütötte az óráját a falhoz, és az persze nem bírta az igénybevételt. Vagy így volt, vagy nem, a történet mindenesetre jó (és kísértetiesen emlékeztet a Seiko Spring Drive kialakulásának történetére, hiába, a japán mérnökök nem szokták hagyni magukat).

Ezek után kísérletezni kezdett az ütés- és rezgésálló tokon, az emeleti mosdóablakból kidobálva tesztelte, így készült el végül a legendás G-Shock. A mindenálló tokozás kvarc szerkezeteket rejt, a legegyszerűbbektől a Rangeman GPS vezérelt high-tech darabokig, melyekben egy a közös, az elnyűhetetlen minőségük.

protrek-prtb50-05_3.jpg

Más irányból közelíti meg az élet keményebbik oldalát a Pro Trek családja, mely darabok a túrázást hivatottak támogatni. Kifejezetten erre a célra fejlesztett funkcióik kicsit konszolidáltabb méretekkel érkeznek, mint a gigantikus, mindenálló G-Shock. A szolgáltatásaik is jellemzően a tájékozódást segítik, iránytű, magasságmérés és még néhány olyan funkció, melyekkel nehezebb eltévedni a vadonban.

Szenzor evolúció, érkezik a Quad sensor, a fantasztikus négyes

Szenzorból sosem elég. Valószínűleg valami ilyesmi járhatott a fejlesztők fejében, amikor az új 5601 / 5594 modult tervezték, és milyen igazuk volt.

1994-ben debütált a tripla szenzor, a három alap funkcióval: iránytű, barométer és hőmérő. Ez még elemmel működött, és elég férfias méretekkel bírt, de komoly tudással vértezte fel a viselőjét.

img_tr_sensor1.png

Casio Triple sensor első változata, 1994

A második verzió már a „Tough solar” technológiát használta, vagyis a fény energiája táplálta, így a méretet is csökkenteni lehetett.

img_tr_sensor2.png

Casio Triple sensor második változata

2013-ban érkezett a harmadik generáció, amely komoly fejlesztéseken átesve immár 95%-kal kisebb lett, és 90%-kal kevesebb energiát igényel, ennek a jelentőségét talán nem kell bővebben fejtegetni.

img_tr_sensor3.png

Casio Triple sensor harmadik, jelenlegi változata, 2013-tól

2019-re elért oda mind a gyártói, mind a felhasználói evolúció, hogy a Casio modulokban sorra jelennek meg a mai kor igényeit kielégítő funkciók, így a negyedik szenzor is megérkezett, a lépésszámláló (más néven pedometer).

A fitnesz és sport világában jártasaknak ez nem újdonság, a sport órákban egy megszokott funkció, de a Casio nem ennyire specifikus célközönsége eddig talán nem találkozott ezzel. Okos dolog, a lépésszámláló szenzor viselés közben folyamatosan számolja a megtett lépéseket, és ennek segítségével visszamenőleg naplózza és megmutatja az aktivitásunkat. Nagyon ügyesen ezzel motivál arra, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és azokat teljesítsük is, a mágikus napi 10.000 lépésről talán mindenki hallott már.

A teszt ideje alatt egy, a sportórák világában jól csengő márka, a Polar egyik modelljének lépésszámlálójával együtt mértünk egy rövidebb futás erejéig. A korábban sokszor mért, így hitelesnek tekinthető Polar mérésétől mindössze néhány tíz lépéssel tért el a Pro Trek 7-8000 lépés alatt, ami gyakorlatilag mérési hibahatáron belül van. Ezek alapján biztosan kijelenthető, hogy a Casio lépésszámláló technológiája pontos és megbízható.

Mudmaster GG-B100 Carbon Core Guard tokozással

A Master of G sorozatáról a G-Shock kollekciónak olvashattál már részletesen nálunk, legutóbb a Gravitymaster GR-B100 tesztünkben. Röviden összefoglalva ez a sorozat azokat a modelleket fogja össze, melyek kiemelkednek a G-Shock amúgy igen széles kínálatából. Jellemzően prémium modellek, de még ezek között is van egyfajta hierarchia, melynek a Mudmaster GG-B100 az egyik belépő modellje.

Az új modell megkapta az új Carbon Core Guard tokozást, amely az elődjénél érezhetően könnyebbé tette úgy, hogy ez egyáltalán nem ment a tartósság rovására, sőt.

mudmaster-11-tok-combo_1.jpg

A „carbon fieber”, vagyis szénszálas anyagból készült tok alkatrészek egy kicsit eltérnek a prémium felső kategóriájában használttól, itt a szénszálas anyag műanyaggal van kiegészítve, de ennek gyakorlati hátránya nincsen. A különleges tokozás Mudmasterhez méltó védettséget ad, nehéz zavarba hozni az órát a legdurvább körülményekkel is, tökéletesen por, sár és koszálló, illetve természetesen a 200 méteres vízállósága is megvan.

Kattints a képre, és forgasd körbe!

Az új tokozással érkezett új gomb struktúra is kifogástalan az embertelen körülmények közötti használathoz, a nagy méretű gombok stabilan ülnek a fészkükben (így hívják a gombokat tartórészét a toknak), fémből készültek és csúszásmentes, recés felületük vizes, sáros környezetben sem csúszik.

mudmaster_gomb.jpg

Az óra nagy. Ezzel lehet vitatkozni, de nem nagyon érdemes, viszont aki Mudmaster-re vágyik, biztosan tisztában van ezzel, és ez így van jól – ne legyenek sablonok, vagy legyen belőlük minél több (vizuális típusoknak: képzelj el egy 10 kilós rottweilert, hogy mutatna? Na ezért ekkora a Mudmaster is). Amennyiben úgy használjuk, ahogyan azt megálmodta a tervezője, már rögtön nem is gond a méret, sőt – könnyen látható, nagyon jól leolvasható és jól kezelhető akár téli kesztyűben is, erre született.

A számjegyek hatalmasak és méterekről leolvashatóak, mint a mutatók, melyek a lehető legszélesebbek lettek. Mindkettő alaposan fel lett töltve a Casio foszforeszkálós (és nem fluoreszkálós, az erről szóló kutatásunkat itt olvashatod) festékével, és tökéletesen működik is. A domború üveg még tovább növeli a leolvashatóságot, ami egy ilyen túlélő modellnél alapkövetelmény. A számlapot megvilágító LED fénye akkora, hogy sötét estéken simán használható zseblámpa helyett is arra a pár másodpercre, amíg világít.

mudmaster-hatlap-back-2_1.jpg

A szíj a Master of G szériánál megszokott dupla soros, ebből pedig, mint belépő modell a szériába nem dual layer és nem carbon, illetve a bújtató és a tokhoz kapcsolódó fülek is műanyagból vannak. A háromszoros áron érkező prémium modelleknél ezek már fémből vannak, és a szíjak is mindent tudnak, de ezért van ennyi féle modell, hogy mindenkinek lehessen egy Master of G is a dobozban, mert az kell oda.

Pro Trek PRT-B50, a hegyek ura

Az aktív életmódhoz előbb-utóbb elengedhetetlen lesz egy komolyabb óra is, hiszen jó a mobil sok mindenre, de épp akkor fog lemerülni, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Ezt egy Pro Trek mellett könnyen el lehet viselni, hiszen a modul beépített iránytűje kis túlzással akár életmentő lehet, a kiindulási ponthoz visszavezető funkciója pedig sok elvesztegetett kilométertől kímélhet meg.

Kattints a képre, és forgasd körbe!

A PRT-B50 egy tökéletes mindenes, talán színházba erős lenne elvinni, de manapság ugye már alacsonyabbak az elvárások ilyen téren is, így van, aki azt mondaná, miért ne? Komolyra fordítva a szót, ez az óra a mindennapokban is tökéletes, a mérete, a formája kényelmesen viselhetővé teszi, sportos hétköznapokban első osztályú.

Saját vélemény, melyet nem mindenki oszt, de a Mudmaster GG-B100 mérete nem nagyon teszi lehetővé a kabátujj alatti viselést (legalábbis átlagos méretű embernél). Ezzel szemben a Pro Trek PRT-B50 kifogástalan télen is, előbb-utóbb mindig azt veszem észre, hogy utána nyúlok, ha indulni kell valahova.

A tesztben szereplő PRT-B50FE3 színösszeállítása egyedi, és a különleges doboz és tartalék szíj is csak ehhez jár. A tartalék szíjról, és általában a Casio újításáról, a cserélhető, szabványos méretű szíjakról is csak elismerően lehet nyilatkozni. Nagyon jó irány, hogy az integrált szíjjal készülő modellek mellett érkeznek sora a cserélhető szíjas modellek is, így mindenki kiélheti a szíjcserélős hajlamait. Ehhez a modellhez jár egy speciális szíj, ami kicsit a Nato-szíjakra hajaz, rugalmas és tépőzáras kivitelű. Ennek a hatalmas előnye a tartása, a könnyű tokos órát stabilan tartja, az nem csúszkál és nem fordul el, viszont egyetlen mozdulattal állítható be a reggeli és esti csuklóméretre is, ami ugye változik. A csíkos kivitel is a Nato feelinget erősíti, és jól megy a zöld-réz-narancs kombóhoz, telitalálat.

Külön érdekessége a modellnek a világítása, a LED  uv fénnyel világítja be a mutatókat, melyek így a jellegzetes lilás színnel világítanak a sötétben, nagyon látványosan.

A közös pont, a Quad sensor modul és a Bluetooth link

Mindkét óra egy tőről ered, mégis különböző karakterűek. Ami közös bennük, az a Casio modulok tudása, a quad sensor előnyei. A Mudmaster a Casio 5594, míg a Pro Trek a Casio 5601 jelű modulját kapta. Ezek a modulok jelenleg csak ezekben a modellekben elérhetőek, és gyakorlatilag itt ugyanarról a quad sensor modulról van szó, az egyetlen különbség közöttük a világítás, a Pro Trek egy „neon illuminator” funkciót kapott, ez műveli a látványos, uv fényre utaló világítást.

mudmaster-vs-protrek-01.jpg

A G-Shock modelleken megjelent analóg mutatók ezeknél a modelleknél kicsit háttérbe szorították a digitális kijelzőt, de az szerencsére nem tűnt el, és ennél a modulnál tökéletesen testre szabható,  kinek-kinek az egyéni preferenciái szerint. Én a barométert szeretem megjeleníttetni rajta állandóra, és így van egy saját időjárás előrejelzésem, ami ráadásul pontosabb bármelyik meteorológusnál is, mivel a saját, helyi légnyomást követi. Persze a hőmérséklet, iránytű vagy akár a világidő is beállítható rajta, vagy a dátum a pontos idő, az ébresztés és még ki tudja, mi minden, még ezeknek a sorrendje is. Horgászoknak kiváló funkció a barométer és a naplemente-napfelkelte követése, ezen kívül legfeljebb egy sörnyitóra van szükség a parton.

Minden más paraméterük, funkciójuk egyezik, és szintén egyezik az egyetlen fájó pontjuk is, ez pedig az energiaellátás. Szakmai csoportokban többször bontakozott ki erről vita, ugyanis mindkét modell CR2025 elemmel működik, nem a Casio Tough Solar, vagyis köznyelvi nevén napelemes megoldásával. Igen, ez elsőre kényelmetlennek tűnik, 2-3 évente cseréltetni kell benne az elemet, de ha túl tudunk látni a saját kényelmünkön, nem biztos, hogy ez gond. Ha az óra 3 évente eljut egy szervizbe, ott nem csak az elemet fogja kicserélni a lelkiismeretes mester, de ha kell, a tömítést is, és tömítettségi vizsgálatot, vagyis nyomáspróbát is végez majd. Jó a Tough solar megoldás, kényelmes, hogy a fény energiája tölti, de ezek az órák nem vesznek részt nyomáspróbán tizenévig, aminek ritkán van jó vége. Bízzunk a japán mérnökben, biztosan nem véletlen, hogy ezek az extrém körülmények között is használható modellek szervizbe kell menjenek rendszeresen.

Ennek a modulnak köszönhető a Bluetooth link is, mellyel kapcsolódhatunk a mobil alkalmazáshoz, és így az egyik legnagyobb találmány részesei lehetünk: a „Time adjust” funkcióé. Ez nevében hordozza a tudását, semmi mást nem csinál, mint napi rendszerességgel szinkronizálja az óra idejét a mobil hálózatéval, így egy csapásra értelmét veszti például a járáseltérés méregetése – nincs ilyen, az óra mindig pontos. Mobilja pedig mindenkinek van már, így még a másik időzónába történő út alkalmával is a megérkezéskor leszállva a repülőről azonnal átáll automatikusan az óra a frissítéskor, de ezt lehet egyetlen gombnyomásra bármikor kérni manuálisan is, zseniálisan egyszerű és hatékony megoldás, könnyen hozzá lehet szokni.

mudmaster-app-1_1.jpg

Az alkalmazásban a G-Shock és Pro Trek appokban megszokott funkciók várnak, ezeket egy-egy videóban mutatjuk be, naplózza és térképre helyezi a túra útvonalakat, a közben készült fotókat elhelyezi rajta, és a lépésszámlálót is bármikor vissza lehet nézni naptár szerint is, lépésekkel és kalória számlálással (vagy inkább becsléssel) is.

Nehéz a választás – két óra, két egyéniség

Ha választani kellene a két óra közül, nagy bajban lennék. Más karakterek, de mindkettő nagyon szerethető. A Mudmaster egy kemény, brutális darab, látszik rajta, hogy elpusztíthatatlan. A Pro Trek egy sportos, masszív és finomabb modell (ebben a kategóriában), mindennapi viseletre talán jobban megfelel. A kettő együtt viszont tökéletes megoldás, színházba meg majd megyünk valami automatában…

Mudmaster GG-B100 vs Pro Trek PRT-B50 – szerettük?

Nagyon, mindkettőt. Bár a teszt írásakor éppen tél van, így a Mudmaster egy kicsit hátrányba került, lesz még tavasz, nyár, amikor biztosan sokat napozna, így csak egy egyenlőségjelet lehet tenni a két modell közé, döntsenek mindenkinek az egyéni preferenciái.

Mudmaster és Pro Trek képek - nézd végig a teljes galériát:

.

 

süti beállítások módosítása