Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Zeppelin LZ127 - a mutatós pilóta

2019. október 24. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

zeppelin-lz127-hero-res.jpg

Klasszikus értékek egy kicsit a mai viszonyainkra hangolva - a Zeppelin LZ 127 úgy hozza a pilótaórák hagyományait, hogy közben egy modern, hordható darab részévé tette azokat. Pilótakesztyűben már nem lenne használható, de szerencsére viszonylag kevés igény van manapság erre, a stílus viszont örök.

 Zeppelin LZ127 - és megint egy léghajó volt a névadó

A Zeppelin modellekről már többször írtunk, így rendszeres olvasóink pontosan tudják, honnan ered a név. A többiek kedvéért viszont elmondjuk, bár önmagáért beszél. A Zeppelin léghajókat mindenki ismeri, az viszont talán már nem annyira közismert, milyen széles és színes volt a paletta ezekből a különleges repülő szerkezetekből.

zeppelinlz127a.jpg

Maga az LZ 127 egy lajstromszám (más néven lajstromjel), vagyis egy konkrét légieszköz jelzése, olyan, mint a rendszám az autóinkon, egyedi kombináció. Fordítása egyszerű, a Luftschiff Zeppelin 127, vagyis a 127-es számú Zeppelin léghajó a jelentése, mivel ez egy Graf Zeppelin modell volt. 1928-ban szállt fel először, és családjának legsikeresebb példánya lett. 590 útja alatt több, mint másfél millió kilométert tett meg, 1929-ben megkerülte a földet, és még az Antarktiszon is járt. 

A Hindenburg léghajó híres katasztrófája után 1937-ben az LZ 127 is megtette utolsó útját, és a hosszú, sikeres útjai után már nem repült többé.

Zeppelin LZ 127 automatic - 8668-2

Az LZ 127 kollekció egy elég népes család, közel 40 típusból áll. Ezek között megtalálhatóak a kvarc és a mechanikus szerkezetek egyaránt, a legklasszikusabb három mutatós kiviteltől a legsportosabb kronográfokig, open heart, dual time és minden, ami csak eszedbe juthat az órákról.

lz127-01.jpg

A teszten részt vevő Zeppelin LZ 127 8668-2 modell egy kicsit különlegesebb darab, mégis nagyon klasszikus. A feloldása ennek az ellentétnek egyszerű, a három mutatós automata kapott egy segédszámlapot, melyen a 24 órás gyűjtő található. Biztosan van olyan élethelyzet, amikor szükség lehet rá, de valójában inkább a szemet gyönyörködtető megoldások az ehhez hasonló komplikációk.

Tudtad? 

Az órák világában a komplikáció nem azt jelenti, mint a mindennapjainkban. Itt nem egy megoldandó probléma, hanem egy plusz funkció az időmérésen túl, ilyen lehet jellemzően a kronográf funkció, a GMT mutató vagy a 24 órás segédszámlap, mint esetünkben.

 lz127-hatlap.jpg

Maga a szerkezet egy Miyota Cal.8217, mechanikus automata, és mint az összes Miyota szerkezet, kézzel is húzható és másodperc stoppos. Ennek a gyakorlati jelentősége abban áll, hogy a korona kihúzásakor a másodperc mutató megáll, így nagyon pontosan be lehet állítani az órát - ha ez fontos, akkor feltétlen ilyen kalibert kell választani.

Maga a Miyota, mint japán gyártó, ismert és elismert az órák világában, talán az erős középkategóriás versenyző illik rá a legjobban. A Zeppelinhez tökéletes választás volt, hosszú időn át kiszolgálja majd ezeket az órákat.

Megjelenés minden esetre

Elcsépelt jelző a sportosan elegáns, de ha valaki tud rá jobbat, jöhetnek a javaslatok :) A Zeppelin LZ127 egy igazi hétköznapi mindenes. Napközben a farmer-póló mellé tökéletes, egy ingujj alatt is jól érzi magát, de nem fog megijedni este akkor sem, ha öltönyt kellene húznod.

Egy valamitől esne csak kétségbe, ha vízbe kellene menjen, de pilóta stílusától ez nem is várható el. Arra ott vannak a búvárórák, amik között viszont kevés akad, amit jó szemmel néznének az Operában..

lz127-02.jpg.

A klasszikus, kerek tokforma a kiálló tokfülekkel egy bevált megoldás, a barna (jó minőségű) bőrszíjjal és a domború kristályüveggel decens megjelenést ad. A számjegyek betűtípusa, a mutatók formája (ún. leaf, vagyis levél forma) harmonizál a számlappal, hozza a vintage hangulatot.

lz127-lume.jpg

Apró gonoszkodás erről írni, de a bőrszíj a mozgatásakor a tokfülekkel való találkozásánál szépen nyikorog újként. Ez nyilván két-három nap alatt elmúlik a folyamatos viseléskor, de jól mutatja azt, hogy nagyjából ennyi "hibát" lehet már manapság találni egy minőségi óránál.

A hátlap a már megszokott zeppelines megoldás, domború és üvegbetétes, jó néha ránézni a szerkezetre működés közben.

lz127-03.jpg

Kinek való egy Zeppelin LZ127 és kinek nem?

Az LZ127 nem Seiko, nem Rolex, hanem Zeppelin. A német márka hosszú évek óta dolgozik azon, hogy akinek a tisztes iparosmunka többet ér, mint a 100 éves történelem vagy egy túlértékelt mítosz, annak legyen választása. A minősége kifogástalan, az anyagok ebben az árkategóriában tökéletesen átlagosak, a kidolgozása sem hagy kívánni valót maga után. 

A szerkezete egy kiforrott darab, javítható és az lesz sok évtized múlva is, ami nem túlzó elvárás egy Miyota werktől. A "Made in Germany" ebben az esetben nem csak szlogen, teljesen jól tükrözi a minőséget is. 

Zeppelin LZ127 műszaki adatok

  • 42 mm 
  • rozsdamentes acél tok
  • bőr szíj, jelzett csat
  • Miyota Cal.8217
  • vízállóság 50m
  • kristályüveg (duplán domború)

 

 

süti beállítások módosítása