Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Casio G-Shock GWR-B1000 Gravitymaster 2019 – magasan szárnyal

2019. szeptember 23. - Taliga Tamás

casio-gshock-gwrb1000-00-hero.jpg

A G-Shock kollekción belül létezik egy sorozat, a Master of G, melynek darabjai az elnyűhetetlenség és a robosztus megjelenés mellett a prémium minőséget képviselik. A nemrég érkezett új, 2019-es Gravitymaster modellt látva értelmet kap a látszólag egymástól távol álló két fogalom egyesítése. A Casio G-Shock GWR-B1000 modellje egyszerre egy valódi G-Shock és egy felsőkategóriás toolwatch, ráadásul a legújabb G-Shock arculattal.

Casio G-Shock Master of G – mi is ez a sorozat?

A Casio megannyi kollekciót kínál, függően a felhasználástól vagy éppen a felhasználótól. Akár a dresswatch vonalon, akár a toolwatch vonalon keresgélsz,  mindenhol találsz egy Casio-t. Az elnyűhetetlenségükről megismert G-Shock modellek között azonban szükséges volt szétválasztani a néhány tíz dolláros modelleket az ezer (vagy akár több ezer) dolláros csúcsmodellektől, egyszerűen nem lehet egy belépő szintű G-Shock AW-590-es órát egy Rangeman-nel egy lapon említeni…

casio-gshock-gwrb1000-03.jpg

casio-gshock-gwrb1000-06.jpg

Létrehozta hát a gyár a Master of G sorozatot, amely a G-Shock modellek legjavát fogja össze, méghozzá a bevált módon osztályozva azokat. Három fő vonala van, a Land, a Sea és a Sky, vagyis a túrázásra, búvárkodásra és a repülésre kihegyezett tulajdonságokkal bíró modellek.

A jelenleg 43 modellt felölelő sorozat igazán impozáns darabokkal büszkélkedhet. A legnagyobb nevek, mint a Mudmaster, a Gravitymaster, a Frogman vagy a Gulfmaster biztosan ismerősek lesznek, nem véletlenül. A maga nemében valamennyi darab kivételes kidolgozottsággal, lenyűgöző méretekkel és speciális tudással rendelkezik. A szenzorok számától függően képesek mérni a légnyomást, hőmérsékletet vagy a magasságot, de iránytűt is találhatunk bennük.  Ezeknél a modelleknél szinte alap a solar töltés, de nem ritka a rádióvezérelt vagy akár a GPS alapú pontosítás – mindenből a java.

Gravitymaster, az egek ura

A G-Shock Master of G sorozat egyik impozáns vonala a Gravitymaster, vagyis a repülés szerelmeseinek megalkotott csúcsmodellek sora. Ezek a modellek repüléshez használható jellemzőkkel készülnek, mint a világidő, a repülési napló és a speciális, tripla G álló kialakítás, amely egyszerre áll ellen az ütődésből eredő erőknek, a gravitációs erőknek és az extrém rezgéseknek is. Ezek egy repüléshez tervezett óránál fontos jellemzők, és a mindennapokban is nagy hasznát vesszük egy valódi „mindenálló” órának.

casio-gshock-gwrb1000-11.jpg

A Casio a pilóták véleményét is figyelembe véve alakította ki a „flight log”, vagyis a repülési napló funkciót, mely nagyon egyszerűen, mégis hatékonyan működik. Egyetlen gombnyomásra a Gravitymaster modellek eltárolják az aktuális pozíciójukat és a pontos időt, így az ilyen pontokból álló útvonalat képesek vizuálisan is megjeleníteni – a pilóták szeretik, a civileknek pedig egy érdekes funkció lehet.

2019, a Gravitymaster új formát kapott

Az idei, 2019-es évben megjelent új Gravitymaster modell, a GWR-B1000 több szempontból is különleges, de a legfontosabb változás a megjelenésében érkezett.

A Casio újonnan bevezetett új tok struktúrája, a Carbon Core Guard struktúra elérte a Gravitymaster modelleket is. Ez sok szempontból előrelépés a modell történelmében, talán annak lehet csalódás, aki az eddig megszokott túlméretes G-Shock tokformáért rajongott. Az új, az eddigieknél határozottabban kerekebb formájú tok forradalmi változást hozott, a szénszálas erősítésű anyaga rendkívül erős, mégis nagyon könnyű, így a Casio G-Shock GWR-B1000 modell minden eddigi Gravitymasternél könnyebb, mindössze 72g súlyú lett.

casio-gshock-gwrb1000-003-carboncoreguard-nmb.jpg

Az új tok struktúra sok érdekességet rejt, a szénszálas lünetta például 52 rétegből készül, mégis nagyon vékony és könnyű lehet az új technológiának hála. A tok egy darabból áll, innen az elnevezése is: „carbon monocoque case”. Szintén új, és valamennyi Carbon Core Guard modellnél közös jellemző a gombok elhelyezése. Az eddigi megoldással ellentétben minden gomb szabadon áll, a védelmükről a gombfészek gondoskodik, hatékonyan. Ettől a tok formája főleg hátulnézetből egyedi lesz és egy kissé furcsa a megszokott G-Shock formákhoz képest, de mindenképpen újszerű és mutatós is lett.

casio-gshock-gwrb1000-10.jpg

Prémium anyagok, prémium kivitel

A tok és a külső szénszálas kialakítása első osztályú, mind az anyagát, mind a kidolgozását tekintve. Ám a prémium érzés itt nem fogy még el, a 2019-es Gravitymaster gombjai titánból készülnek, így ellenállnak a rozsdának és rendkívül könnyűek – a titán könnyen karcolódó felülete pedig már rég a múlté, a modern titán óra tokok és alkatrészek olyan felületkezeléssel készülnek, melynek keménysége többszöröse a rozsdamentes acélénak.

casio-gshock-gwrb1000-02.jpg

A zafír kristály óraüveg kék AR bevonatot kapott, így bizonyos szögekből az óra kék-fekete színeihez nagyon jól illő kékes fényt ad. A domború óraüveg még a tükröződésmentes bevonattal sem nagy barátja a fényképezőgépnek, de a mindennapokban kényelmesen leolvashatóvá teszi az óra egyébként kontrasztos számlapját.

casio-gshock-gwrb1000-08.jpg

Az indexek és mutatók foszforeszkáló bevonata (a foszforeszkálásról és fluoreszkálásról szóló cikkünket olvastad már?) szintén átlagon felüli, már-már közelíti a Seiko búváróráinak legendás fényét, napfényről egy sötétebb helyiségbe érve impozáns zöld fénnyel világít hosszan és erősen.

casio-gshock-gwrb1000-13.jpg

Az óra szíja szintén a „carbon fiber”, vagyis szénszálas anyagból készül, ami rendkívül erős, ugyanakkor nagyon könnyű is. A csat feketített fém (hogy acél vagy titán, nem derült ki), és a klasszikus G-Shock formát hozza.

casio-gshock-gwrb1000-14.jpg

A GWR-B1000 modell kényelmesen hordható, szinte kompakt G-Shock, 50.1 x 46.4 x 16.9 mm méreteivel még a 2018-as modellnél is valamivel karcsúbb lett. Új irány ez a Master of G sorozatnál, így már azok is választhatják ezeket az egyébként komoly darabokat, akiket eddig a méretük visszatartott ettől. Nem kell megijedni, egy G-Shock akkor is G-Shock marad, ha „csak” 50 mm az átmérője, a sportos megjelenés a jövőben is garantált.

Gravitymaster funkciók – bluetooth, rádióvezérlés és flight log

 

casio-gshock-gwrb1000-003-bluetooth-nmb.jpg

A Japánban készülő Gravitymaster modellek újabb darabjai már élvezik a modern technológia vívmányait. A Mainflingen rádióadóról érkező jeleket véve pontosítja magát a GWR-B1000, de talán az adó régóta suttogott leállítása miatt, talán csak egyszerűen a fejlesztések irány miatt, de ez a modell a rádióvezérlés mellett egy mobil Bluetooth kapcsolaton keresztül is ellenőrzi a pontos időt akár automatikusan, akár egyetlen gombnyomásra. Érdekesség, hogy a két jel között van nagyjából 0.5 mp eltérés, ami minden órán jelentkezik, ez vagy a két jel közötti különbség, vagy a mobil rendszerek sajátosságai miatt van.

A speciálisan repülős funkció, a „flight log” vagy repülési napló egy érdekes funkció. Egyetlen gombnyomásra kapcsolódik a telefonhoz az óra és eltárolja az aktuális pozícióját és a pontos időt, melyet a mobil alkalmazásban egy utazás után 3D megjelenítéssel vissza is tudunk nézni, valahogy így:

Emellett természetesen a szokásos időmérő és stopper funkciókat is megkaptuk, ennél a modellnél dedikált stopper gombbal, és 300 várost ismerő időzóna adatbázissal is – kalandra fel, a Gravitymaster nem lesz akadálya!

Casio G-Shock Gravitymaster 2019 GWR-B1000 – szerettük?

Szerettük bizony. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kellett egy kis idő az új tokformával való barátkozáshoz, de sokat forgatva rá lehet érezni arra, hogy előnyei is vannak az új Carbon Core Guard toknak, a szénszálas lünetta pedig nagyon látványosra sikerült. Az óráról süt a prémium volta, a kialakítása, kivitele és az anyaghasználata ötös, a Gravitymasterekre jellemző kilógó szíjvég pedig szintén csak egy hétig zavar, utána már hiányozna…

Egy valódi Master of G minden szempontból, szívesen ajánlott darab.

Gravitymaster 2019 GWR-B1000 képgaléria

süti beállítások módosítása