Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Funkciógyűrű, lünetta, bezel - mi ez az órádon, és mire is jó?

Neked is van, de tudod használni is?

2017. október 02. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

Az óra legjellegzetesebb stílusjegyei közé tartozik a lünetta, az üveg körül elhelyezkedő, forgatható gyűrű. Számokkal van tele, de általában kevesen tudják pontosan, mire is jó, mit jelentenek a számok rajta valójában? Segítünk.

lunetta-funkciogyuru-bezel.jpg

-align: justify;">Funkciógyűrű, lünetta, bezel - hogyan nevezzelek?

A manapság divatos órák egy részén találkozhatunk egy alkatrésszel, amelynek azon kívül, hogy (ízlés szerint) megjelenésében segíti az órát, gyakorlati haszna is van, nem is elhanyagolható. Az elnevezése azonban már sokkal nehézkesebb ennél, megfelelő magyar szó híján a továbbiakban a saját találmányom, a "funkciógyűrű" kifejezést fogom használni.

Sokat keresgéltem, kinek mi a véleménye az nevéről, magam sem szeretem a magyartalan, vagy felesleges idegen szavak használatát, de ebben az esetben a "forgatható gyűrű" állt a legközelebb a pontos leíráshoz a találatok között, de ez sem volt tökéletes, így marad a funkciógyűrű elnevezés a cikkben.

[Frissítés: olvasónk hívta fel rá a figyelmem, hogy a funkciógyűrűt a búvárórákon eleinte hívták "keszongyűrű"-nek is, mely a merülési időt jelzi a búvárok számára)

De mire jó ez?

Az egyszerűségében tökéletes eszköz lehet: semmi mást nem tesz, mint mér. Kialakításától függően mérhet eltelt időt, visszalévő időt, pulzusszámot, távolságot, sebességet, irányt, eltérést GMT-hez, de létezik logarléc funkció is közöttük... Jellemzően az egyik, de néha mindkét mutató és a funkciógyűrű együttesen mutatják meg, eltelt-e már az idő, dobbant-e eleget a szív, vagy lesz-e elég üzemanyag a landoláshoz.

A feladat egyszerű: a kívánt értéket a megfelelő mutatóhoz állítva láthatjuk az eredményt, és ez sokkal egyszerűbb, mint elsőre így leírva tűnik. Csapjunk is bele, jöjjenek a főbb típusok, és használatuk.

 

0-60 perc eltelt idő mérés

A legelterjedtebb típus, működési elve nagyon egyszerű: a funkciógyűrű "0" pontját a percmutatóhoz állítva pontosan láthatjuk az onnan eltelt időt. Például ha 10 óra 10 perc van (ugye), és 20 perc múlva el kell indulnom, csak oda fordítom a percmutatóhoz a gyűrű 0 pontját, és innentől a mutatón látom az eltelt időt, a gyűrű skáláján, egy időben a pontos idővel a számlap alapján.

Zseniálisan egyszerű, de mint az ilyen megoldások általában, jól, pontosan és hibamentesen teszi a dolgát az idők végezetéig.

beze-lünetta-rolex

60-0 percig visszaszámlálás

Nem bonyolultabb az előző típusnál semmivel, egyszerűen visszafelé működik. Jelentősége azokban a helyzetekben lehet, amikor tudni kell pontosan a hátralévő idő mikor jár le, mert például egy palackkal a hátunkon úszkálunk Kailuna Kona-n, vagy éppen a tűzből mentünk embereket egy másik palackkal.

A funkciógyűrű használata szintén rendkívül egyszerű, csak épp itt nem az eltelt időt fogjuk leolvasni, hanem a visszalévőt a beállítottól.

bezel-lunetta-sinn

Pulzusmérés

Itt rögtön helyre is kell igazítsam magam: nem csak klasszikusan forgatható gyűrű láthat el kiegészítő mérésekre szolgáló funkciókat. Néhány esetben, mint például a pulzusmérés, a funkcióadatok a számlapon, esetleg fix belső gyűrűn helyezkednek el, és így segítenek minket, mint ennél a típusnál is. A kronométer másodpercmutatóját indítva kell számolnunk a szívdobbanásokat , majd a skáláról leolvasni a számukhoz tartozó BPM értéket. Érdekesség, hogy például a Slava ugyanezt megoldotta kronográf nélkül, ott meg kell várni a másodperc mutatót, míg a skála elejéhez ér.

pulsometer-bezel-longines

Átlagsebesség mérés

Más néven tachymeter, 60 másodpercnél rövidebb ideig tartó méréssel az adott távolság megtételéhez szükséges időből leolvasható az átlagsebességünk. A mérés kezdetén, amikor például elhaladunk egy tábla mellett, elindítjuk a mutatót, majd amikor megtettünk egy 1 km-es szakaszt, a mutatót megállítva leolvashatjuk a skáláról a km/h értékét az útszakasznak.

tachymeter-bezel-lunetta-omega-speedmaster

Távolságmérés

A hang- és fénysebesség különbségét felhasználva mérhetjük a távolságot... Fantasztikusnak hangzik, pedig csak fizika. A legérthetőbb példa a villámlás: amikor látjuk a villanást, elindítjuk a mutatót, majd amikor dörrent, megállítjuk, és a skálán ott a távolság. Ugyanez egy hétköznapibb esetre alkalmazva: valaki becsapja az autójának az ajtaját tőlünk távolabb, egy ilyen skálával máris tudhatjuk, milyen távolságban van tőlünk.

Pontos mérésre nem alkalmas, mivel a hang terjedési sebessége időjárási viszonyoktól erősen függ, de közelítő értéket nagyon egyszerűen ad.

bezel-lunetta-telemeter-seiko

GMT

Vissza a klasszikus funkciógyűrűkhöz! A GMT (Greenwich Mean Time - az időzónák 0 pontja) eltérést mérő funkciógyűrű nagy segítség lehet sokat utazóknak, például. Használata egyszerű, szerkezete érdekes. A szokásos mutatókon kívül egy plusz mutató, a GMT vagy 24 órás mutató is helyet kapott a számlapon, ehhez kell állítani a funkciógyűrűt, és már mutatja is a GMT időt a helyi időzónánkkal párhuzamosan.

Figyelem, a GMT mutató csak egyszer jár körbe egy nap!

lunetta-bezel-funkciogyuru-rolex

Iránytű

Egy szintén nélkülözhetetlen funkció... De nem elképzelhetetlen, hogy szükségünk lenne a pontos tájolásra, és éppen nincsen semmi más eszközünk erre, a tájoló elveszett, a telefon lemerült, lássuk, mit tehetünk ilyenkor.

Semmi bonyolultat nem kell tenni, csak irányítsuk az óramutatót a Nap felé, és a 12-es és az óramutató között félúton ott lesz az északi a déli irány, állítsuk oda a funkciógyűrűt, és irány haza!

(Köszönet a segítségért olvasónknak, Tamásnak, aki kijavította a tévedésemet:) 

bezel-lunetta-funkciogyuru-seiko

Logaritmikus skála

Be kell valljam, a matek soha nem volt az erősségem. Talán ez lehet az oka, hogy nem értékelem eléggé, ha logarléc funkcióval látnak el egy órát, ahogyan teszik ezt például a lent látható típuson . Aki használt már logarlécet, az érti, hogyan működik, aki meg nem, annak valószínűleg éppen annyi ideig kellene magyarázni, mint nekem, ezért inkább maradjunk annyiban, jó, ha tudjuk hogy okosabb nálunk.

Kellő tudás birtokában képes a fontosabb navigációs értékek számítására is, bár erre sok céleszköz létezik, de ez biztosan mindig kéznél van...

lunetta-bezel-funkciogyuru-breitling

Remélem, sikerült világosabbá tenni kicsit a funkciógyűrű (lünetta avagy bezel) szerepét, a tojásfőzéstől az űrhajózásig bárhol könnyen, egyszerűen segít, talán kicsit máshogyan néztek ezentúl ezekre az órákra.

A cikkben szereplő képeket köszönjük a(z) Rolex - Seiko - Breitling - Omega - Sinn - Longines - nek!

süti beállítások módosítása