Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Casio Edifice EQB-1000HR – az új irány

Honda Racing limited edition 2.900 darabos kiadás

2020. március 03. - Taliga Tamás

1200-edifice-eqb1000hr-hero.jpg

A Casio az Edifice modellcsaláddal pontosan kijelölt egy irányt a megjelenésekor. Inkább sportos, mégis kicsit elegánsabb vonal, a brutalitást meghagyva az arra tartott G-Shock családnak. Ezt az irányt finomította az új, minden eddiginél vékonyabb design bemutatásával a japán gyártó, és szokás szerint tökéletesen teljesítette a feladatot.

Edifice modellek sportostól az elegánsig

Az Edifice saját honlapját böngészve 107 modellt találtam ebben a pillanatban rajta, és ezekből mindössze 7 (hét) olyan modell volt, amely a klasszikus hárommutatós kialakításban készül. Az összes többi modell, miként az Edifice családot ismerhetjük is, sportosan elegáns és kifejezetten sportos kronográf kialakítás, a legváltozatosabb funkciókkal.

edifice-eqb-1000hr-05.jpg

A számlapok néha egészen futurisztikusak a rengeteg, különböző méretű, formájú és funkciójú segédszámlaptól, melyeken minden adat és funkció elérhető ami fontos, sőt. De az Edifice órákat nem feltétlenül azért veszik, mert mindenki századmásodperc pontos köridőt mérne egyszerre több autóra egy versenyen, még ha ez lehetséges is lenne néhány modellnél. Nem is feltétlenül ezzel mérnéd az átlagsebességedet sem, hiszen ezekre mind kitaláltak már lényegesen egyszerűbb megoldásokat, ott van rögtön a kilométeróra :)

edifice-eqb-1000hr-13.jpg

Edifice – a siker záloga

Amiért az Edifice olyan sikeres lett, az három összetevő: stílus, minőség és ár. Mert ha nem is mérsz századokat, nem ezen nézed meg az ausztrál nagynénid zónaidejét, hogy mikor hívhatod, de mindig jó ránézni egy ilyen összetett számlapra, melyek között egészen látványos 3D megoldásokkal is találkozhatunk. Ez jelzi egy modell és egy gyártó technikai fejlettségét, és Japánban a technikai fejlettségben nincsen hiány, ez tény, és ez tükröződik a stílusában is.

A második a minőség. Ha valamennyire ismered a japán felfogást a minőségről, akkor biztos lehetsz benne, egy Casio méretű gyártó csak a tökéletest tudja elfogadni, esetleg még egy kicsit javítanak rajta. Tény, hogy a Casio valamennyi modellje tartós, megbízható darab, és ez nincsen másképp az Edifice családban sem.

Az ár, mint a népszerűség harmadik összetevője szintén nagyon fontos, minél keletebbre érünk Európában, annál inkább.

Az elmúlt években felnőtt egy réteg az órás társadalomban ahhoz, hogy a helyén kezelje a világ óragyártóit, azért sokakban él még a svájci óraipar marketingrészlegeinek képe arról, hogy az óra svájci.

Van egy rossz hírem, ez a tétel az elmúlt évtizedekben megdőlt, és a japán triumvirátus (Casio, Citizen és Seiko, szigorúan ABC sorrendben) ellopta a show-t. Amiben sokkal erősebbek bármelyik európai gyártónál, az a piac teljes keresztmetszetére kiterjedő kínálatuk.

Az arisztokratikus szemléletnek nyoma sincsen, kivéve persze a Grand Seiko-t, ahol viszont ezt a svájciakon túlmutató minőség és kidolgozottság indokolja is.

F-91W-től a legújabb, milliós értékű MR-G modellekig minden megtalálható a Casio repertoárjában, és az Edifice ebben az erős középosztályt képviseli, ami szintén sokat segít a sikereiben.

edifice-eqb-1000hr-03.jpg

Casio Edifice EQB-1000, a legkarcsúbb modell

Egy óra kétféleképpen lehet igazán ütős formában: vagy legyen brutális méret, mint egy Rangeman (itt írtunk róla korábban, tényleg hatalmas), vagy emlékeztessen egy anorexiás modellre a kifutón.

edifice-eqb-1000hr-01.jpg

Az Edifice EQB-1000HR az utóbbi elvet követi, hiszen a G-Shock-tól nehéz lenne elvenni a legkeményebb vonalat, és nem is kell, van az Edifice-nek saját arculata. Így indult a fejlesztés, és így készült el a Casio saját bevallása szerint is az Edifice zászlóshajójának szánt EQB-1000 modellcsalád. Az szép elképzelés, hogy csináljunk egy órát, ami vékonyabb, mint 9 mm, de azért ehhez szükség volt egy olyan szerkezetre, ami ebbe bele is fog férni. Így csökkentették a modul vastagságát 30 százalékkal 4.93 mm-ről mindössze 3.52 mm-re, amiben olyan technikai fogások segítettek, mint az elektronikában használt sávok szélességének csökkentése 0.01 mm-re, a Bluetooth alkatrészek számának csökkentése és például az egy oldalas szerelési technológia bevezetése.

edifice-eqb-1000hr-12.jpg

A teljes vastagság így végül 8.9 mm lett, amiben a zafír kristály óraüvegen kívül még el kell férnie egy halom mutatónak, egy 3D kialakítású számlapnak és a solar töltés rétegeinek – azért elismerésre méltó teljesítmény.

Kényelem, látvány, megjelenés

Van egy kifejezés az órák világában, a „wrist presence”, amely az óra megjelenését írja le a csuklódon. Az Edifice EQB-1000HR modellnél ez (ízlés szerint persze) tökéletesre sikerült. Míg felülről nézve egy komolyabb Edifice modellt látni, oldalról már meglepően vékony, szinte eltűnik a szerkezet.

edifice-eqb-1000hr-11.jpg

A limitált kivitelű EQB-1000HR egy Honda Racing kiadás, amely a Casio és a japán autógyár románcának gyümölcse, és mindössze 2.900 darabban készült az egész világ számára. Fekete DLC bevonat az egész órán, piros-fehér (na jó, néhol piros-ezüst) színekben pompázó mutatók a Honda és Japán színeit idézve hozzák el a versenyszellemet.

edifice-eqb-1000hr-04.jpg

A zafír kristály óraüveg AR rétege kékes színben játszik, de csak épp annyira, hogy ne legyen zavaróan kék, így a karcoktól azért nem kell tartani. A tok fekete bevonata (DLC) is ma már nagyságrendekkel tartósabb a korábbi órákénál, kopásnak eddig nyoma sincs. A polírozás is a kategóriának megfelelő, az oldalak, élek és a szíj tömör szemeinek oldala tükörpolírt kapott, a tokfülek és a szíj szálhúzott, a lünetta szintén. Itt egy kis érdekesség: a négy csavar, amit a lünettán láthatsz, az átlag órákkal szemben valódi csavar, funkciója van (általában díszítésként lehet látni ilyen csavarfejeket funkció nélkül sok modellnél, de itt a csavar csavarodik).

 

 

 

3d forgatható fotó, csak kattints a képre!

 

A vékonyságát nem lehet eléggé leírni, egy fotóval megpróbálom érzékeltetni. Igen, kicsit csalós a G-Shock GG-B100 Mudmaster mellett, de a különbség mellbevágó, ahol az Edifice EQB-1000HR véget ér, a Mudmaster még csak épp elkezdődött. Ez a mindennapokban nagyon barátságossá teszi az órát, ingujj alatt megbújik, kabátban kényelmes, és nem csapod oda állandóan a falhoz sem.

edifice-eqb-1000hr-02.jpg

Egy okos funkció – Bluetooth kapcsolat

2020-at írunk, talán nem meglepő, ha egy japán óragyártó egyre inkább kezdi a rádióvezérelt órákat a Bluetooth kapcsolattal, mobilról pontosítani.

Logikus, egyszerű és praktikus megoldás is egyszerre, mobil minden EQB-1000 tulajdonos zsebében van, ez biztos. Az app, amit telepíteni kell hozzá nem egyezik a G-Shock modellekhez telepítendővel, bár a funkciói és a felület megjelenése ugyanaz, talán a brand különválasztása indokolja, ahogy a Pro-Trek modellek saját alkalmazását is. Nem jellemző, hogy valaki egyszerre használjon egy Bluetooth-os Edifice, Pro-Trek és G-Shock modellt is, az egyszeri főszerkesztő meg megoldja valahogy ezt a problémát.

edifice-eqb-1000hr-10.jpg

Valamennyi funkció és beállítás elérhető benne, a világidő 300 városának pontos idejétől kezdve az ébresztéseken át a stopper adatainak letöltéséig (200 köridő 1/1000 mp pontossággal). Extraként a Casio appokban már megszokott módon az óra töltöttségét is ellenőrizheted, ami azért főleg a téli időszakban hasznos.

edifice-eqb-1000hr-07-1-2.jpg

Ha már solar töltés, beszéljünk annak a hatékonyságáról is. Az óra közepes töltöttséggel érkezett hozzám, majd egy hónapig a dobozában pihent, majd amikor előkerült onnan, december végét írtunk, így egy újabb hónapig nem láthatott napsütést a szerencsétlen. Ennek ellenére egy-két napsütéses nap után közel teljes töltést mutatott, és ezt azóta is tartja úgy, hogy ritkán kerül csuklóra, vagyis egy átlagos napi viselet mellett gyakorlatilag folyamatosan teljes lesz a töltöttsége, még a napi többszöri Bluetooth kapcsolaton keresztüli pontosítás mellett is.

edifice-eqb-1000hr-07-2.jpg

Casio Edifice EQB-1000HR limited edition műszaki adatok

  • limitált kiadás Honda racing 2900 darabban
  • kronográf modell, 1/1000 stopper, flyback kronográf, utolsó köridő kijelzés
  • nemesacél tok és tömör szemes szíj fekete ionizált bevonattal
  • zafír kristály óraüveg kék AR bevonattal
  • Neobrite foszforeszkáló bevonat a mutatókon és indexeken
  • 100 méteres vízállóság
  • solar töltés
  • dual time kijelzés
  • Bluetooth kapcsolat mobil alkalmazással
  • energiatakarékos funkció (sötétben a mutatók mozgatása leáll, fényre újraindul és visszaáll a pontos időre)
  • öröknaptár 2099-ig
  • méretek: 49.9 x 45.6 x 8.9 mm
  • súly: 135 g
  • díszdoboz

edifice-eqb-1000hr-06.jpg

Honda Racing EQB-1000HR – szerettük?

A Casio méltó modellt alkotott az Edifice csapat élére, technikailag és megjelenésében is előremutató darab. Ezzel a tudással most egy darabig valószínűleg nem lesz komolyabb ellenfele a vastagságát tekintve, a kiviteli minősége, a kidolgozása pedig semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után.

Szerettük.

 

 

Egy kis extra: bár ez a "Titanium aluminide" kivitel, szinte megyegyezik a tesztelt modellel :

 

süti beállítások módosítása