Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Iron Annie Bauhaus 5018-4 – legendák, ha találkoznak

Egy német, egy építész és egy svájci találkozik, ismered?

2019. április 24. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

iron-annie-bauhaus-header-1200.jpg

Azt már lassan az alapműveltség része lett, hogy a német Pointtec legújabb márkája, az Iron Annie modellről modellre lépdel felfelé a presztízslétrán. Amikor a kezembe került a Bauhaus 5018-4 modell, még így is meglepődtem, hol tart már a brand. Egy svájci automata kronográf szerkezet nem játék, és ebben bizony egy ETA Valjoux 7750-es dolgozik, lássuk, hogyan teszi.

Iron Annie – a történet a név mögött

Az Iron Annie, mint a német cég valamennyi márkája, a repüléshez kötődik. A nagy múltú repülőgépgyártó, a Junkers talán leghíresebb (és a repülés szerelmesei között talán a legnépszerűbb) modellje a JU-52, melyről a Junkers már órát is nevezett el.

Az Iron Annie egy ezek közül a JU-52 típusjelű gépek közül, amely még ma is repül. Az eredeti regisztrációs jelzése, a D-AQUI nem volt elég beszédes a jelenlegi tulajdonosának, ezért amikor megvásárolta, átkeresztelte, így végül Iron Annie-ként vonult be a repülés és most már az óraipar történetébe is.

tante-ju-52_800.jpg

Az Iron Annie név a Pointtec márkái között előkelő helyet foglal el, letisztult és minőségi darabokkal jelentkeznek sorra, és ebbe a sorba illik a mostani tesztünk alanya is. A presztízs modellek közé nehéz betörni, magasan van a léc, régi, patinás nevek uralják a piacot, akik nem nézik jó szemmel sem a japánból érkező minőségi darabokat, sem a szomszédos Németország kisebb márkáit…

De a világ változik, és ma már helye van a minőségi modelleknek akkor is a polcokon, ha nem tudnak több száz éves pedigrét (vagy akár európai felmenőket) felmutatni.

Bauhaus, a 100 éves iskola – természetesen magyar gyökerekkel

bauhaus-100.jpg

Az óra neve utal a formavilágára, és kisebb büszkeséggel kell eltöltsön minden, az építészet vagy a képzőművészetek által valamilyen szinten „beoltott” magyart, aki hallott már Moholy-Nagy Lászlóról vagy Breuer Lajos Marcellről, a weimari Bauhaus iskola nagyjairól.

A Walter Gropius építész által alapított művészeti-építészeti-design műhely a modernizmus elvei mentén letisztult formákkal, jellegzetes stílusban alkotta meg a ma emberinek szánt sallangmentes, funkcionális, mégis minőségi érzést adó bútorait, épületeit és életérzését. Ha jártál már egy IKEA áruházban és tetszettek az egyszerű vonalakkal megrajzolt modern bútorok, már közel jársz a modernista stílushoz, amit a Bauhaus hozott magával, nekünk.

iron-annie-bauhaus.jpg

Minőségi kivitelhez minőségi szerkezetet – automata kronográf Svájcból

iron-annie-bauhaus-50184-01.jpg

A korábbi Iron Annie modellben, ami a szerkesztőségben járt, szintén egy ETA automata kaliber működött, a 2824-2 mechanikus automata werk. Az Iron Annie 5018-4 most emelte a tétet, és egy ETA Valjoux 7750 mechanikus automata szerkezetet kapott, aminek az említésétől azért a mechanikus svájci óra hívőknek párás lesz a tekintete, nem véletlenül.

A mechanikus órák világában az automata kronográf egy külön kaszt, és nem a páriáké. Egy automata kronográf már egyfajta rangot ad az óráknak, gondoljunk csak akár a Seiko által elsőként bemutatott, és a mai napig igen keresett automata oszlopkerekes kronográfra..

Vitaindító gondolatként (és a történeti hűség kedvéért) meg kell jegyezni, hogy az első automata kronográf kaliber címért három modell is versenyben van, a mai napig nem tiszta, ki jelentette meg elsőként. 1969-ben a Zenith a Movado-val közösen az El-Primero névre keresztelt darabbal biztosan néhány nappal hamarabb mutatkozott be, mint a Breitling a két másik céggel közösen fejlesztett Cal11 modellel, ám közben Japánban már bemutatkozott a Seiko oszlopkerekes automata kronográf szerkezete, így nem hivatalosan a Seiko nyerte a versenyt (és ezt elfogult japán órás blogként támogatjuk is).

A Valjoux 7750 egy sikeres és így népszerű automata kronográf szerkezet, számtalan órában találkozhatunk vele. A hagyományos automata szerkezetkehez képest az egyetlen hátránya a vastagsága, mely egyszerűen a felépítéséből adódik a kronográf hozzáadott tartalma miatt, mely alkatrész mennyiségben is jelentkezik.

Működése a tesztjeink szerint svájciasan megbízható, és a több méréssel bizonyított 55 órás járástartaléka több mint elég – ezzel szokták jellemezni az automatákat, miszerint egy hétvégét jár letéve is, mintha egy automata kronográfot éppen a hétvégén hagyna pihenni az ember :D

Mindemellett a műszeres méréseken is szépen szerepelt, még a (fél)lengésszámát is sikerült 300 felett tartania, ami a svájciaknál alapkövetelmény, készült is egy kis videó a mérésről:

Tartalomhoz a forma

A tok ennek megfelelően vaskos, de a formája miatt ez nem zavaró, sőt igazából nem is tűnik fel, az átmérőjéhez képest a lekerekített tok kényelmesen hordható lesz, és szépen bebújik az ingujj alá, mert ez az óra azért ott érzi magát elemében.

A bőr szíj kifejezetten kellemes tapintású, és meglepően puha, párnázott típus, szintén a kényelmes viseletet garantálja – érdekessége, hogy bár nem tűnik hosszúnak az én 18.5 cm-es, teljesen átlagos méretű csuklómon a legutolsó lukat használva a szíjon állt meg kényelmesen, így fogyni már nem lehet mellette.

A mindennapokban a kronográf szerkezet inkább egy jóleső tudat, nem valószínű, hogy sokan használják, ezt egy saját kutatásunk is bizonyítja, melyben ezres mintán 15 százalék alatt volt a kronográfot néha használók aránya, a többség bevallotta, hogy neki elég, hogy jól néz ki vele az óra, és ezzel nincs is semmi baj.

iron-annie-bauhaus-50184-05.jpg

Az óra lehet ismerős egy kicsit valahonnan, a Junghans Meister Chronoscope számlapja köszön vissza, bár más tokformával és nyomógombokkal – ez az azonos szerkezet ismeretében azért nem annyira meglepő, ezt az elrendezést adja a jellegzetes három segédszámlap és a szintén sajátos kettős dátumablak – így lesz könnyen felismerhető az ETA Valjoux 7750 kronója bármilyen órában.

Iron Annie Bauhaus 5018-4 – szerettük?

Szerettük, mert szerethető darab. Az árához mérten komoly modell, a svájci automata kronográf kaliber nem játék, és az egész minősége az órának tökéletesen hozza azt a szintet, amit elvárhatunk tőle, ha nem ragaszkodsz az évszázados svájci márkákhoz, de minőséget és megjelenést keresel egy kis plusz technikával fűszerezve, jó választás lehet az Iron Annie Bauhaus 5018-4 modellje.

süti beállítások módosítása