Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Iron Annie D-Aqui– meglepően tökéletes    

2018. július 30. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

A cikket az új helyén itt találod: https://werkmania.hu/junkers-iron-annie-teszt/

 

 

 

iron_annie_header.jpg

Rendszeres olvasóink megszokhatták már, hogy a Nagymutató Blog nem előítéletes  a kisebb vagy újabb brand-ekkel szemben, mindenki kap egy esélyt. A Junkers gyártója az egyik jó példa arra, milyen, amikor egy kisebb márka jól tud élni ezzel az eséllyel. A német Pointtec legújabb sorozata, az Iron Annie komoly meglepetést okozott, amikor megérkezett, méghozzá pozitív értelemben.

Junkers, Iron Annie – hogy is van ez?

Elsőre könnyedén összezavart még engem is a névhasználat, hiszen az Iron Annie modelleken nem szerepel a Junkers név, bár közelebbről megnézve a logót mégis egyértelmű a származása. De honnan a keveredés?

Egyszerű, az Iron Annie önálló kollekció lett a Pointtec kínálatában a Junkers, Zeppelin és a nálunk még nem annyira ismert Maximilian mellett.

ju52_d-aqui_front_belly_1.jpg

A Junkers repülőgépek egy típusa a Ju52, melyről szintén nevezett el órát a gyártó (itt olvashatod róla korábbi tesztünket). Egy sikeres modell, mely polgári és katonai színekben is repült, sőt repül mind a mai napig. Egészen pontosan 8 darab repül még, és ezek között is van egy, amely az eredeti regisztrációs száma alapján a D-AQUI nevet kapta a keresztségben.

Ez a legrégebbi darab a nyolc közül, 1936-ban készítették, megjárta a norvég légierőt, majd a háborúban a német hadsereghez került. Innen kalandos úton, Ecuador-on keresztül került az Egyesült Államokba, ahol végül 1975-ben egy író vásárolta meg, ekkor kapta tőle az Iron Annie nevet. Több repülési rekordot is felállított a géppel, majd 1984-ben eladta a Lufthansának, és ezután 2016-ig folyamatosan repülte az északi tengereket.

iron_annie_06.jpg

Pilóta stílus, kifogástalan kivitelezésben

Az Iron Annie D-Aqui 5684-2 modellje (mely egészen pontosan a teszt alanya volt) egy tökéletes pilóta óra, a mai értelemben. Hiszen nem kell már szűk repülőgép fülkében ülve kesztyűben használni az órát, így kaphatott egy normál méretű, mégis jól megfogható koronát, és az óra méretének sem kell 50 mm felett lenni, mint a hőskorban.

Mégis hozza a kötelező stílusjegyeket: kontrasztos számlap, fekete alapon fehér indexekkel, széles mutatók a klasszikus formával, melyek egyértelműen jelzik a pontos időt.

img_20180716_102356_684.jpg

A 42 mm-es tok nem tűnik különösebben nagynak, mégis felvéve komoly méretnek érezni. Egy búvárórához képest jóval nagyobbnak tűnik, de ez ennek a stílusnak a sajátossága. A 14 mm-es vastagság is csalóka, az arányos formával egy átlagos csuklón kényelmesen hordható darab az Iron Annie D-Aqui 5684-2.

Számlap, indexek – kidolgozva

Tartozom egy vallomással. Amikor képeken (gyári fotókon) láttam az órát, valahogy nem tudott megfogni. Nagyon nehéz visszaadni azt, amit akkor éreztem, amikor megérkezett az óra, és először fordítottam a fény felé, mert a kidolgozottsága az átlagos számlapokat magasan veri.

A mintázata a korabeli repülőgépek burkolatát idézi, mattfekete (vagy inkább egészen sötétszürke) színben, ebből emelkednek ki a rózsaarannyal hajszálvékonyan keretezett indexek és számok, 3D-ben.

iron_annie_01.jpg

A segédszámlapok (hiszen egy kronográfról van szó) egyszerűek, de tökéletesen illenek a pilóta feelinghez, a fekete-fehér egy örök nyerő kombináció.

Kifejezetten szépen van kidolgozva az Iron Annie logó, ami egyben a Junkers-ét is idézi, és ami megérdemel egy csillagos ötöst, az a lume (lume az óráknál a mutatók és az indexek sötétben foszforeszkálása, ami segít sötétben leolvasni a pontos időt, és egy kicsit egy óra minőségét is jelzi a lume minősége).

 iron_annie_017.jpg

Sötétben kiválóan, a Junkersnél már megismert kékes színben játszik a számlapon szinte minden: a mutatók, az indexek és a számok, és a logó is. Látványos, és jelzi, hogy a fejlesztésénél külön figyelmet fordítottak rá, ami pozitívum egy óránál.

Szerkezet Svájcból – mi baj lehetne?

Semmi. A Ronda 5130.D 6 köves quartz szerkezete egy minőségi darab, hoz mindent, amit egy ilyen kategóriájú szerkezettől csak elvárhatunk – pontos, tartós, és hát ennyi elég is a quartz kategóriában.

A teszt ideje alatt értékelhető járáseltérést nem produkált, ami nem meglepő, egy mai quartz szerkezettel sok probléma nem lehet, és a beállítása sem olyan bonyodalmas, mint egy holdfázisos modellé, mint a nemrég tesztelt Zeppelin LZ120 Rome modellnél.

A komplikáció a szokásos működésű, stopper, percgyűjtés, másodperc kijelzés és az ébresztés ideje, hiszen a Ronda 5130.D egy Alarm Chronograph modell.

A komplikáció az óráknál azokat a plusz funkciókat jelenti, amelyek a normál időmérésen túl további műveleteket végeznek. Komplikáció a kronográf szerkezet, a holdfázis naptár, és bármi, amitől az óra kicsit több, kicsit bonyolultabb lesz.

Iron Annie D-Aqui 5684-2 – tetszett?

Összességében nagyon barátságos darab, kényelmes, látványos és megbízható modell. A mindennapokban a 100 méteres vízállósága is jól jöhet, bár bőrszíjjal nehéz kihasználni…

Iron Annie képgaléria

süti beállítások módosítása