Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

SEIKO 5, a legnépszerűbb japán – most elmondjuk, miért lett „5”

2017. november 05. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

Az új helyen itt találod a cikket: https://werkmania.hu/seiko-5/

 

A Seiko legnépszerűbb modelljét, a belépő automata 5-ös sorozatot több, mint 50 éve gyártja. Az „Ötös” mindent visz, folyamatosan jelennek meg új és újabb modelljei. Mi a siker oka, miért ez a legkeresettebb Seiko a mai napig? Szerencsére saját tapasztalat is segít megválaszolni a kérdést.

seiko_header.jpg

SEIKO 5 – az öt alapérték

A cég pontosan meghatározta, miért ez lett az első automata karóra család neve, az öt legfontosabb tulajdonsága miatt az órának:

  • automata szerkezet
  • nap és naptár egy ablakban megjelenítve
  • vízállóság
  • süllyesztett korona 4 óránál
  • strapabíró tok és fémszíj

Ezekkel az alapértékekkel mindenki könnyen egyet tud érteni, aki egy megbízható japán órát keres megfizethető áron. Mert a titok nyitja valójában ez, a Seiko 5 a piacon az egyik leginkább ár/érték arányos típus. A mechanikus automata szerkezettel szerelt órák között az egyik legalacsonyabb ára rendkívüli megbízhatósággal párosul, és jó értelemben vett igénytelen szerkezettel.

7S26 – az automata igásló

A Seiko 7S26 automata szerkezete (és elődje, a 7009) egy nagyon hálás darab. Olcsón gyártható, egyszerű, mégis igen megbízható werk lett, ami kis szabályozás után könnyedén hozza a drága svájci szerkezetek járáseltérését is.

Nem véletlenül lett az órás világban a beceneve a „workhorse”, vagyis igásló. Mivel az ára és a rendkívül széles választékban elérhető modellvariációi miatt szinte bárkinek a kezén felfedezhetsz egy Ötöst.

És éppen ezért nagyon soknak van olyan gazdája, aki még soha nem hallott arról, hogy egy automata szerkezetet minimum 5 évente szervizeltetni kell, minimum 2-3 évente pedig a tok, üveg és a tömítések állapota is ellenőrizendő a vízállóság megtartása miatt.

seiko-5-7009.jpg

Nem ritka az akár több tíz évet szervizlátogatás nélkül megélt darab,  ami még működik, de ha jót akarsz az órádnak, ne csak akkor vidd el a szervizbe, amikor már megállt…

Maga a 7S26 szerkezet egy mechanikus automata darab, ami megkapta a Seiko fontos fejlesztéseit. Van benne Diaflex rugó, ami nem szakad olyan könnyen, mint a korábbiak, Diashock ütéscsillapítás, ami ellenállóbbá teszi az órát a hirtelen ütésekre, rázkódásra, és  „Magic lever” is.

A Magic lever a Varázskarnak nevezett rendszer, ami a felhúzás hatékonyságát duplázza meg azzal, hogy a mozgási energiát biztosító súly, a rotor mindkét irányú mozgását hasznosítani tudja. Ez elsőre nem tűnik fontosnak talán, de valójában ez teszi lehetővé, hogy egy kevesebb mozgást végző ember (például egy egész nap íróasztal mögött ülő irodista) is hordhasson automata órát anélkül, hogy estére egyszerűen megállna az órája a mozgás hiánya miatt.

 

1963-68 – az első Sportsmatic és Sports 5 modellek

Akkor vissza a Seiko 5 történetére. 1963-ban jelent meg az első, Seiko 5 Sportsmatic néven. Egyből egy új színvonalat teremtett a megfizethető karórák között, az automata szerkezet, a 3 bar vízállóság, a naptár funkció és a rejtett korona már ekkor is az Ötös sajátja volt, a számlapon meg is jelent az „5” logo.

(forrás: ebay.ie)

1968-ban meg is érkezett a második sorozata, itt már a maival szinte megegyező jellemzőket találhatunk. Ez azért is fontos, mert ne felejtsük el, nálunk még javában tombol a kommunizmus, ekkor mutatják be a Hair musicalt, csak most alakult meg a Deep Purple, bár már megszületett Lukács, a Tankcsapda későbbi énekese. Szóval ekkor a japán mérnökök már itt tartottak, és visszanézve az ő művük bizonyult a legtartósabbnak…

A Seiko 5 Sports 68-ban megkapja a Hardlex üveget, ami a Seiko válasza a zafír óraüvegekre. Erősen karcálló, és bár nem bírja annyira a megpróbáltatásokat, mint egy zafír, lényegesen olcsóbban gyártható és a mindennapokban sokáig karcmentesen tartható.

A vízállóság  már 7 bar, ami nincsen messze a Seiko 5 Sports modellek mai 100m (10 bar) értékétől, és megjelenik az órákon a forgatható lünetta, más néven funkciógyűrű is (ha nem tudnád, mi az, itt olvashatsz róla részletesen).

1969 – a legenda: Seiko 5 Sports Speedtimer

Sokak kedvence a mai napig. Az egyik legkeresettebb Seiko modell a gyűjtök körében, ami a maga nemében tényleg egy unikum volt megjelenésekor.

seiko-5-speedtimer.jpg

A Seiko 5 Sports Speedtimer modellje volt ugyanis az első automata kronográf. Ennek az érdekessége az, hogy az automata hagyományos órákhoz képest ez szinte „űrtechnika”, a komplikációk miatt lényegesen bonyolultabb a felépítése, sokkal több alkatrészből áll, így a megtervezése és a gyártása is jóval nagyobb feladat a normál szerkezetekénél.

 

Töretlen siker napjainkig

A Seiko 5 két fő vonalra vált szét: a klasszikus, 38 mm méretű modelljeik a mai napig a legolcsóbbak a kategóriájukban (minőségi japán automata karóra), a Seiko 5 Sports modellek pedig nevükhöz méltón hozzák a sportosabb, modernebb vonalat.

Nagyobb tok méretek, nagyobb vízállósági értékek, és már megjelenik a 7S26 szerkezet továbbfejlesztett változata, a 4R35/36 werk is, kézzel is húzható változatban.

seiko-5-017.jpg

seiko-5-08.jpg

Nem csoda tehát, hogy a Seiko rajongói, gyűjtői közül a legtöbben a Seiko 5 valamelyik modelljével kezdték, magam is tartok két (gyári állapotúra felújított) Ötöst a dobozban, mindkettőt a kedvenc tokformámmal, és még a 7009 szerkezettel.

Seiko 5 - Végtelen sok variáció

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása