Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Iron Annie Amazonas Impression – békebeli hangulatban

2018. december 15. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

iron-annie-amazonas-header.jpg

A nemrég megjelent Iron Annie sorozata a német Pointtec-nek egyre határozottabban veszi az irányt a minőségi darabok gyártása felé. Ez nem jelenti azt, hogy a Junkers vagy Zeppelin kollekciókkal bármi baj lenne, sőt, de az Iron Annie eddig megismert két modellje kifejezetten jó minőségben, szépen kidolgozott részletekkel készült, mint a mai tesztünk tárgya, az Iron Annie Amazonas Impression modellje.

Iron Annie vagy Junkers? Most tisztázzuk végre

Tartozom egy vallomással, az előző Iron Annie D-Aqui teszt során az Iron Annie modelleket a Junkers egyik sorozatának gondoltam, és ennek hangot is adtam a cikkben. Gyorsan érkezett a segítség Németországból, és tisztáztuk, hogy ez valójában a Pointtec külön márkája, párhuzamosan a Zeppelin és Junkers mellett.

Ezt meg is erősíti az az érzésem, hogy ezek a modellek érezhetően magasabb kategóriába vannak pozícionálva, mint az előző két brand. A kidolgozás részletessége, az órában dolgozó svájci ETA 2824-2 mechanikus automata szerkezet vagy a rendkívül kényelmes és finom bőrszíj mind igen jól sikerült, így érdemes lesz figyelni a jövőben is ezeket a modelleket.

iron-annie-amazonas-01.jpg

Kidolgozás, részletek, stílus – ötös

Ami elsőre eszembe jutott az óráról a doboz kibontása után, az a békebeli hangulat volt. Egy 1920-as, 30-as évekbeli német polgár karján is tökéletesen megállná a helyét, letisztult megjelenésű.

A tok a mai kor követelményeinek megfelelő méret, 41 mm-es átmérője nem kicsi, de nem is túlzottan nagy, a lapos, 11 mm vastagságú kialakítása a domború óraüveggel pedig egyrészt karcsúsítja optikailag, másrészt kényelmesen viselhetővé teszi.

iron-annie-amazonas-07.jpg

A kényelmes viselet ennél a típusnál fontos jellemző, hiszen a „dress watch” kategória képviselőjeként leggyakoribb előfordulási helye az ingujjak és öltönyök alatt lesz majd.

A hosszú, vékony tokfülek ugyanezt a békebeli hangulatot erősítik, és a gyári bőrszíjak között ritkább, puha és kényelmesen hordható kézzel készült szíjakat fognak közre.

iron-annie-amazonas-04.jpg

A korona szintén visszahúzódó típus, talán kissé túlságosan is. Lehet, hogy csak a búvárórák termetes koronáihoz szokott ujjaim nem éreztek rá az ízére, de a kis mérete és a formája miatt kicsit küzdelmes volt a felhúzás (bár a beállítás már nem, miután ki lett húzva a helyéről).

Német test, svájci lélek – ETA 2824-2 a házban

És akkor el is érkeztünk a legnagyobb meglepetéshez, ami az órával kapcsolatban ért. A Pointtec eddigi darabjainál a mechanikus automata szerkezetes modelleknél megszokhattuk a Miyota szerkezeteket, amikkel semmi baj sincsen, de…

A svájci az svájci. Az Iron Annie Amazonas Impressions modelljében egy ETA 2824-2 swiss made mechanikus automata szerkezet dolgozik, amely egy megbízható, kiforrott, egyszerű darabja a svájciaknak.

eta-2824-2-00.jpg

Utána jártunk, a legendás svájci szerkezet pontossága mennyiben más, mennyiben több, mint a vele egy kategóriában lévő társaié, a műszeres méréseink eredményeit itt olvashatod el, érdekes lesz…

Kis dolgok, amik naggyá tesznek egy modellt

Szubjektív érzés a szépség, mégis ennél az óránál több olyan kisebb részlet van, amitől az összhatása valóban minőségi benyomást keltett.

A számlap klasszikusan egyszerű, a festett perc jelzések is a század eleji darabokat idézik, a rakott index azonban nem minden óra sajátja, még kategóriákkal feljebb is bőven találunk festett, vagy a számlapból sajtolt indexet. Ettől nem lesz jobb egy óra, de szebb mindenképpen, és jelzi a viselője számára, hogy az átlagnál nagyobb figyelmet fordítottak a készítésére – egyszerűen jó ránézni (főleg, ha makro fotók is vannak róla, ugye).

iron-annie-amazonas-06.jpg

Iron Annie Amazonas Impressions 5954-1 technikai adatok

  • szerkezet: svájci mechanikus automata (kézzel is húzható, másodperc stoppos) ETA 2824-2
  • tok: nemesacél
  • hátlap: üvegbetétes, csavaros nemesacél
  • átmérő: 41 mm
  • vastagság: 11 mm
  • súly: 41 g
  • szíj: kézzel készült valódi bőr, 20 mm

Szerettük?

Mindenképpen. Jó látni az elérhető kategóriában is a minőségi darabokat, aki ebben a „dress watch” kategóriában keres órát, mindenképpen érdemes felvennie a radarra. Kényelmes, jó kidolgozással készülő német termék, nem okozott csalódást.

iron-annie-amazonas-05.jpg

süti beállítások módosítása