Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Casio Edifice Honda Racing limited edition - a legszebb versenyző

2019. január 20. - Taliga Tamás

eqs800hr-01.jpg

A különböző óragyártók által kiadott, limitált „Sport” „Racing” „F1” és hasonló sorozatoknál gyakori, hogy túlzásokba esnek, és az óra inkább hasonlít egy szerszámosláda belsejére, mint a férfiak manapság már egyetlen ékszerére. Az Edifice megállta, hogy ne pakolja tele az egész órát felesleges design elemekkel, és megcsinálta a szezon legszebb limitált racing modelljét.

Az Edifice és a Honda – közös pont a motorsport

A Casio Edifice márkája 2016 óta van jelen aktívan a motorsportban, a Scuderia Toro Rosso Forma 1 csapatát támogatva. A Honda Motorsport, a Honda sport eredményekért felelős részlege pedig azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy szállítson motorokat a Forma 1-es csapatnak, így szinte adta magát az együttműködés a két nagy japán cég között.

 Az egyértelmű, hogy mindketten elköteleződtek a technológiai fejlesztések irányában, csak egy kicsit más irányban. A Honda 1959-ben szállt be a motorsportba, akkor még motorkerékpárral indult a Man szigeti TT versenyen, ahol két évvel később már a dobogón állhatott. 1965-ben a Honda már a F1-ben is sikereket aratott, Mexikóban futamot nyert egy éves verseny múlttal. 

Innen a Honda Forma 1-es története egy igazi sikersztori, Williams Honda, McLaren Honda, Senna és Prost…

 

Érkezik az Edifice a Forma 1-be



Az Edifice sem ma kezdte a motorsport támogatását, több, mint 10 éve van jelen az autós sportok királyának számító Forma 1-ben. Márkanagykövetei a legnagyobb nevek közül kerültek ki, Coulthard és Vettel is képviselte a brandet, majd 5 év közös munka következett a Red Bull Racing csapatával - a névsor valóban impozáns.

2016-ban megállapodást kötött a Casio a Scudeira Torro Rosso-val, és immár 2 éve támogatja az Edifice a csapatot. 2018 elején a megállapodást újabb két évre meg is hosszabbították, így nyilván gyümölcsöző volt a kapcsolat.

És valóban, hiszen ennek a gyümölcse lett több limitált modell is már a Torro Rosso színekben, illetve innen eredt a mostani, Honda Motorsporttal közösen megálmodott, limitált kiadásban érkező Edifice is.

honda_racing.jpg

Casio Edifice EQS-800HR-1A, nemzeti színekben

Az óra megjelenése nagyon látványosra sikerült. A „carbon fieber” (szénszálas) számlap anyaga egyenesen a versenypályákról érkezik, és a fehér bőrszíj sem mindennapi az órák világában.

 

Érdekessége a szíjnak, hogy visszaköszön rajta a szénszálas anyag mintázata, és a belső része pirosban pompázik, így az egész óra a japán nemzeti színeket adja vissza, akár a számlapot, akár a szíjat látod éppen.

eqs800hr-02.jpg

A számlapot pedig látod, mert kontrasztosra és jól leolvashatóra sikeredett. A sportos mintázaton a piros-fehér Honda (és persze Japán) színekben játszó mutatók minden fényviszonyban látszanak, még a másodperc mutatóra is sikerült egy kis plusz színt vinni.

 eqs800hr-03.jpg

A tok kidolgozása minőségi, ahol polírozni kellett, ott fényesen csillog, ahol pedig szálhúzott felületre volt szükség, ott tökéletes és finom  mintázata. Az éles szögben letört tokfül szögletes, sportos érzést ad, az integrált szíj csavaros rögzítése pedig a sportosságot erősíti – a race feeling ötösre sikerült.

 eqs800hr-05.jpg

Ahogy a bevezetőben is említettem, a sportból és a csapatszínekből éppen annyi van az órán, amitől már kellően benzinszagú lett, de még nem tocsog benne, így visszafogottan is abszolút sportosra sikerült a Casio Edifice EQS-800HR.

Ha Casio, akkor quartz szerkezet

Természetesen digitális, hiszen ez a Casio nagy erőssége. Az órában egy 5564-es modul dolgozik, ami egy solar töltéssel rendelkező, analóg kijelzős darab.

 A töltöttségét egyszerűen egy gombnyomással ellenőrizheted, a solar cella hatékonyságát jelzi, hogy ebben a borús, téli időben is, amikor a teszt zajlott, nagyon hamar elérte a H (high, teljes) töltöttségét, és úgy is maradt.

 eqs800hr-06.jpg

Tudtad? Az óra képes jelezni, ha a töltöttsége a kritikus szint alá esne, ilyenkor a másodperc mutatója nem egyet lép másodpercenként, hanem két másodperc alatt egyet. Ez fontos jelzés, mert ezekben a solar töltéssel bíró modellekben a kapacitor/kondenzátor, ami az energiát tárolja, nagyon nem szereti, ha teljesen lemerül…

Ha Honda Racing limited edition, akkor sport időmérés

Az óra stopper funkciót is kapott, egy kicsit megbolondítva. A hagyományos elindul-részidőt mér-megáll funkciók mellett képes két célba érést is rögzíteni, így verseny esetén két induló eredményét is méri.

 Emellett a hagyományos időmérést is tudja persze, 30 perces stopperrel, ami (valljuk be) tökéletesen elég a hétköznapokra.

eqs800hr-04.jpg

Casio Edifice Honda Racing Limited EQS-800HR-1A – szerettük?

Szerettük bizony. Egy igazán „sportosan elegáns” modell, és ebben az esetben ez nem csak egy szlogen, sikerült a szénszálas mintát összehangolni a fehér bőrrel úgy, hogy tényleg jó ránézni. A minőség borítékolható volt, az óra hozza az ebben a kategóriában elvárt és megszokott színvonalat, a solar töltés pedig kényelmessé teszi a használatot, gyakorlatilag gondozásmentesen hordható sokáig.

EQS-800HR-1A képgaléria

 

süti beállítások módosítása