Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Iron Annie Wellblech – a GMT órák titkai

[frissítve 2020-06-07]

2019. december 16. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

iron-annie-wellblech-5842-1-nagymutato-blog-hero.jpg

Az Iron Annie óráinak folyamatos fejődését már figyeljük egy ideje. Újabb lépcsőfokhoz érkeztek most az Iron Annie modellek, hiszen eddig GMT komplikáció nem volt a repertoárban, a Wellblech modellel viszont már ez is van. A stílusa a legendás repülőgépet idézi, a minősége pedig a már megszokott „Made in Germany” színvonal.

Iron Annie, a feltörekvő német márka

Az Iron Annie márka története bár nem régi, a gyártója, a Pointtec már ’87 óta működik az óraiparban, és mára Németország egyik legnagyobb óragyártójává nőtte ki magát. Itthon elsőként a Zeppelin modellekkel találkozhattunk, majd sorra érkeztek a családtagok – a Junkers és az Iron Annie is.

Korábbi tesztjeinkben sorra vettünk már kvarc kronográfot, Bauhaus stílusú automata modellt, sőt még egy automata kronográfot is ETA Valjoux 7750 kaliberrel – ez már azért nem játék… A paletta széles, és bár minden stílusban találunk benne órákat, egy mégis közös valamennyi Iron Annie, Junkers és Zeppelin modellben, mégpedig a repülés, a repülőgépek szeretete.

A Zeppelineknél ezt nem is kell sokat magyarázni, a nevükben hordozzák az egyik legkülönlegesebb repülő szerkezetet, amely komoly karriert futott be a világban, de a Junkers sem véletlenül kapta a nevét, és ha nem ismernéd, az Iron Annie is egy legendás repülőgép volt.

iron_annie_wellblech_5842-1_-06.jpg

Ruhla, óragyártás, Németország – ismerős valahonnan?

Ha igen, az biztosan nem véletlen. A thüringiai óragyár, a „Gardé Uhren und Feinmechanik Ruhla GmbH” Ruhla városában működik immár 1862 óta. Szinte mindenkinek volt gyerekkorában otthon egy Ruhla ébresztőórája, de óraszerkezetekben is az egyik legnagyobb volt Németországban a gyár. Ezt vásárolta fel 2019 nyarán a Pointtec, így biztosítva a gyártói bázis mellett a szakértelmet is a fejlődéséhez. Az eddig is használt japán és svájci szerkezetek mellett most már feltűnhetnek a német darabok is, kíváncsian várjuk majd az újdonságokat

Iron Annie Wellblech, vagyis ismét a repülőgép a névadó

Egészen pontosan a legendás repülőgép, az Iron Annie jellegzetes burkolata adta a nevét az Iron Annie Wellblech modelleknek. Németesek talán kicsit csodálkoznak a wellblech (hullámlemez) néven, de aki ismeri a repülőt, az pontosan tudja, mennyire egybeforrt a nevével ez a jellegzetes, hullámos külső burkolata.

iron_annie_wellblech_5842-1_-05.jpg

A márkaöntudat erősödését legjobban a logón lehet mindig lemérni, legyen szó akár az autóiparról, akár itt az órák világáról. Az Iron Annie logója is egy érdekes evolúción megy át, a mostani modellen már egy komolyan kivitelezett, részletes, három dimenziós logó mutatja, hogy a márka megérkezett. A hátlapon most is egy repülőgép látható, a megnyugtató „Made in Germany” felirat mellett.

GMT, egy kellemes komplikáció

Az Iron Annie Wellblech modellje egy svájci kvarc szerkezetet kapott (Ronda Cal.505.24H), amely különleges komplikációval van felszerelve.

Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az óraiparban a komplikáció nem rosszat jelent, hanem egy olyan kiegészítő funkciót, amely az óra alapvető időmérő funkcióját bővíti, ebben az esetben például a GMT mutatóval és annak minden előnyével.

De milyen előnye lehet egy negyedik mutatónak a számlapon? És egyáltalán, miért ilyen a beosztása, és miért mozog ilyen lassan?

iron_annie_wellblech_5842-1_-03.jpg

A GMT komplikáció egy plusz mutatót takar, amely a normál óramutató (kismutató) 12 órás körpályája helyett 24 óránként tesz meg egy teljes kört a számlapon, de végig szinkronban a többi mutatóval. Ez teszi alkalmassá arra, hogy a segítségével egy másik időzóna idejét követhessük, vagyis például a New York-i időzóna követéséhez 6 órával vissza kell csak állítani a GMT mutatót, és máris bármikor leolvasható, éppen hány óra van ott (a perc mutató ebben az esetben az eredeti marad, hiszen az nem változik időzónánként).

A GMT komplikáció érdekes, és ha nem is mindig van rá szükség, a piros végű mutató feldobja a számlapot. Azt a számlapot, amely az óra nevében is megemlítésre kerül, hiszen a Wellblech, vagyis hullámlemez név erre a jellegzetes formára utal, és egyedivé teszi az óra megjelenését. Az egyenes indexek jól harmonizálnak a vékony másodpercmutatóval, és a mutatók formája is passzol, az összhatás németesen precíz.

iron_annie_wellblech_5842-1_-02.jpg

Meglepetés gombok, meglepő funkcióval

Az Iron Annie Wellblech modellnek sikerült meglepnie, méghozzá a két gombbal a korona két oldalán. Mivel nem kronográf modell, elsőre nem volt egyértelmű, mire is szolgálhat. Hamar ki is derült, hogy valójában semmire, csak díszítésként kerültek a tok oldalára… Ez talán ha lemaradt volna, nem veszít vele semmit az óra, bár azzal sem, hogy ott van.

Ha már tok: kellemes méret, kifogástalan kidolgozás, és egy pozitívum: jelzett korona. Ez nem nagy dolog egy óra tervezésekor, de a koronába vésett Iron Annie felirat nekem azt mutatja, hogy minden részletre figyeltek a tervezésekor, és nem csak egy tucat korona került a helyére – ez nálam egy plusz pontot ért.

iron_annie_wellblech_5842-1_-07.jpg

Iron Annie Wellblech – szerettük?

Az Iron Annie Wellblech szerethető darab. A svájci kvarc szerkezete gondtalan éveket ígér, a GMT komplikációja éppen annyit ad hozzá, amitől érdekes lesz, de nem túlzsúfolt a számlap, a design pedig egy klasszikus, időtlen órát eredményezett  - szerettük.

Pontosság update 2020-06-07

Egy kis adalék a szerkezete, a Ronda 505.24H pontosságához. Fél év után előkerült az óra a dobozából, és ez idő alatt a járáseltérése 1 perc 10 másodperc volt mínuszban, vagyis ennyit késett. 

Ez napi 0.4 mp járáseltérést jelent, amire azért sok gyártó büszke lehetne.

Szokás lenézni az olcsóbb svájci kvarc szerkezeteket, az ETA is gyárt ilyeneket és a Ronda is a mestere a megfizethető, több komplikációs kalibereknek "fillérekért". Ez a véletlenül mért érték viszont azt jelzi, hogy nyugodtan meg lehet venni bármelyik ilyen szerkezettel készülő órát, nem fogsz bennük csalódni, ahogy az olcsóbb japán kvarc kaliberekben sem, mint a Seiko 7T62, V158 és társaik.

iron_annie_wellblech_5842-1_-08.jpg

 

ia-01.jpeg

süti beállítások módosítása