Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Zeppelin Flatline – felnőtt egy márka

2018. szeptember 30. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg 

 

 

zeppelin-flatline-header.jpg

Többször találkozhattál már nálunk a Zeppelin modelljeivel, évek óta kísérjük figyelemmel, hogyan fejlődik, fejlődik-e egyáltalán? A Flatline sorozat megérkeztével bebizonyosodott, hogy nem csak fejlődik, de egy új szintre is lépett a Zeppelin. Ha ebben a kategóriában működő nagy gyártó lennék, szomorúan írnék be még egy sort a konkurencia listámra…

Zeppelin órák – német minőség, japán és svájci segítséggel

A Zeppelin történetéről, és magáról Ferdinand Von Zeppelin grófról már írtunk korábban, a léghajózás és úgy általában a repülés egyik úttörője volt. Léghajói (sőt, zeppelinjei) meghódították a századforduló idején a levegőt, hosszú és sikeres történetüknek a mai napig sok rajongója akadt. Egy szerencsétlen baleset aztán végleg leszállásra kényszerítette ezt a repülő típust, de a legenda ettől megmaradt.

ferdinand_zeppelin.jpg

Fotó: pointtec.de

Ezt a legendát élesztette újjá egy kicsit a német Pointtec cég, amikor a családdal közösen megálmodta a Zeppelin óra márkáját, és német alapossággal megkezdte egy új brand alapjait lefektetni. Az órákon a „Made in Germany” felirat nem véletlen, a szerkezeteken kívül Németország a hazájuk, de nincsen ok szégyenkezésre ezen a téren sem. A mechanikus automata szerkezetek nagyrészt a Miyota-tól érkeznek (a Citizen érdekeltségébe tartozó szerkezet fejlesztő és gyártó cég Japánban), néhány modellben pedig svájci ETA 2824-2 ketyeg, ami azért már nem alsó polcos darab. A kvarc szerkezetes modellek pedig a svájci Ronda cég gyártmányai, így a minőség itt is garantált.

Zeppelin Flatline, az elegánsan mindennapi

A Flatline sorozata nevében viseli egyik legfőbb jellemzőjét: lapos kialakítása kényelmes viselet a mindennapokban akár ing alatt is, ami ugye nem mondható el egy komolyabb méretű búváróránál, ami szintén igen sikeres stílus az íróasztalok mellett is J

A megjelenése a klasszikus dress watch, vagyis a kicsit elegánsabb stílust képviseli, annak minden fontos jegyével. A tok karcsú tokfülei hagyományosan simulnak a csuklóra, de már abszolút mai design a több síkban metszett forma és ezeknek a síkoknak a különböző polírozása.

Maga a tok is több részből áll össze, és ezek között is eltérőek a polírozások, tükörpolírtól a szálhúzott felületig van minden, hogy ne unatkozz, amíg nézegeted.

 

Zeppelin-Flatline-tok-DSC6536

Zeppelin-Flatline-tokful-DSC6543

 Az óraüveg nem ült fel a ma olyan népszerű zafír-vonatra, maradt keményített ásványi kristály. Sokan kezelik egyfajta fétisként, hogy egy órában mindenképpen legyen zafír kristály óraüveg, hiszen mi lesz, ha megkarcolódik...

Nos, a Zeppelin Flatline 7366-5 nem az a kategória, amiben autót szerelsz, vagy betonozol, így a normál hétköznapi viselet mellett viszonylag jó eséllyel ússza meg a karcokat, hiszen a keményített ásványi üveg sem a plexi kategória (ami saját tapasztalatként szintén nem karcolódik különösebben egy ilyen kategóriájú órán.

Az igaz, hogy mikro karcokat gyorsan be tud gyűjteni, de ezek a mindennapokban nem látszanak, aki pedig  makro fotókat készít az óráiról, polírozza fel előtte).

Zeppelin Flatline 7556-3

 

A stílus ismerős, de honnan is?

Nos, ha figyelemmel kíséred a cikkeinket, biztosan emlékszel a Zeppelin Flatline testvérmodelljére, a Junkers Bauhaus 6060-5 típusra. A bahuaus egy időtlen stílus, az 1900-as évek elejéről, egyenesen Németországból. Jellegzetes, egy kicsit minimalista, kicsit avantgard, kicsik konstruktivista, és a lakberendezéstől a festészeten át a reklámiparig mindenhol megtalálni a nyomát a mai napig.

Innen érkezik a Zeppelin Flatline számlapjának a stílusa is. A vékony, hosszú mutatók a még vékonyabb festésű indexekkel és a letisztult betűtípusokkal nem tagadhatják le, honnan érkeztek, de nem is kell, a bauhaus egy sikeres iskola volt.

bauhaus-art-1.jpg

fotó: mymodernmet.com

Ebben a színösszeállításban a bézs-fekete-sötétbarna tökéletes összhatást eredményez, a gyári bőrszíj teljesen jól illik az összképbe, így stílusból ötös. A Zeppelin logó ott van a számlapon, épp akkora méretben, ami már jelzi az identitás erősítését, de nem zavaróan nagy, és szintén remekül illik a bauhaus stílusjegyek közé a 4 óránál elhelyezett dátumablakra mutató jel is.

Zeppelin-Flatline-datumablak-DSC6515

 

A mutatók sem egységesen fekete színt kaptak, a másodperc mutató vége, a 24 órás gyűjtő közepe és a járástartalék kijelző teljes egészében arany színben játszik, de még ez is jól illik az összképbe, a számlap letisztult marad annak ellenére, hogy az átlagosnál több információval lát el.

Nincs itt semmi látnivaló – dehogynem…

A Zeppelin Flatline 7366-5 számlapja nem hagy kétségek között, ha egy kis többlet információra vágysz a pontos időn túl. A Miyota 9132 szerkezetét használja, mely egy mechanikus automata szerkezet, kézzel is húzható típus a hosszabb pihenésekre. Ez a szerkezet a Miyota egyik legkiforrottabbja, kapott 1 óránál egy járástartalék kijelzőt, 4 óránál egy dátumot, és 7 óránál egy 24 órás gyűjtő segédszámlapot is.

Zeppelin-Flatline-szamlap-DSC6513

Ezek a komplikációk hasznosak (na jó, talán a 24 órás gyűjtőnek még nem sikerült megfejteni a jelentőségét, de jól mutat a számlapon), és úgy vannak jelen, hogy a design miatt egyáltalán nem lett zsúfolt a számlap, erre mondjuk, hogy win-win.

Ami talán egy kicsit hiányzik, az a lume, vagyis a mutatók és indexek foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festése. Sötétben hasznos dolog lenne, bár technikailag érthető, miért nem kapott belőle: a stílus mindenképpen ilyen vékony mutatókat kívánt meg, ezeknek a festéseknek viszont csak akkor van értelme, ha minél nagyobb mennyiségben lehet felvinni a mutatóra. Ez az oka a búvárórák mutatóinak a méreteire, sokszorosa a szélessége ennél.

Miyota 9132, a dolgos japán

Egy egyszerű, megbízható, kiforott darab a Miyota 9132 automata mechanikus szerkezete, a Miyota 91xx sorozat egyik tagja (a sorozat darabjai csak a komplikációikban térnek el egymástól). Japán szerkezetként gyakorlatilag biztos, hogy hosszú évtizedekig tenni fogja a dolgát, persze amennyiben a szükséges karbantartásokat legalább ötévente megkapja. Pontossága egy mechanikus szerkezettől elvárható, a saját mérésünk szerint napi 9 mp járáseltérése van a dobozból kivéve.

Zeppelin Flatline 7556-3

 

Ez egy nehéz eset ismét, aki nincsen tisztában a mechanikus óraszerkezetek működésével és a sajátosságaival, akár soknak is találhatná. Egy kvarc szerkezethez képest nyilván sok is, de a mechanikus szerkezetekbe egy kicsit szerelmesnek is kell lenni, hiszen nyilvánvaló kényelmetlenségei lesznek az elektronikus társaikhoz képest, mégis ezek képviselik az „igazi” órát sokak szemében.  A szerelem pedig elvakít, mint tudjuk, így simán vállalható lesz az a heti-havi egy alkalom. amikor egy mozdulattal beállítod az órád, sőt egy kis utólagos szabályozással egy jó szerviz ezt még bőven tudja faragni.

 

Zeppelin Flatline 7556-3

Osztály, vigyázz – valódi bőr és pillangócsat

Ebben a kategóriában azért még nem egyértelmű, hogy milyen szíj és csat lesz egy órán, hiszen a fémszíjas modelleknél is szinte bármilyen minőség és kialakítás előkerülhet, a bőr szíjaknál pedig még a bőr sem mindig egyértelmű.

Zeppelin-Flatline_DSC6542

A Zeppelin Flatline itt sem hagy cserben, a „Finom borjúbőr – kézzel készítve Németországban” felirat a szíjon több, mint megnyugtató, a tömör, rozsdamentes acélból készült pillangócsat pedig nem csak szép, de a szíjat is kíméli hosszabb távon, illetve elveszíteni is nehezebb így az órát, bár ez azért nem egy jellemző probléma. A pillangócsatot van, aki szereti és van, aki nem, ez egy kényelmesen viselhető darab, és az óra megjelenésének biztosan jót tett.

Tények és adatok - a Zeppelin Flatline 7366-5 számokban

Általános információk

  • 24 órás segédszámlap, járástartalék kijelzés, dátumablak, mp stop
  • Modell sorozat: Zeppelin Flatline
  • Tok kialakítás: üveg hátlap
  • Vízállóság: 5 atm (50 m)

Méret és súly

  • Súly: 70 g
  • Tok átmérő: 40 mm
  • Tok magasság: 12 mm

Szerkezet

  • Kaliber: Miyota 9132
  • Kövek száma: 26
  • Féllengésszám: 28800 h
  • Járástartalék: 40 óra

Szíj

  • Tokfülek távolsága: 20 mm

Zeppelin Flatline képgaléria

Zeppelin Flatline 7556-3

 

Összegezzük az olvasottakat - Szerettük?

Kifejezetten. Ebben a kategóriában egy jó minőségben készülő, stílusos modell, megállja a helyét alkalmi viseletként és a hétköznapokban is, sportoláshoz pedig majd választasz a legnépszerűbb búvárórák közül. Könnyű és kényelmes, a 40 mm mérete éppen 40 mm-es méretnek is látszik, ami nem egy hátrány, hiszen például egy 42 mm-e búváróra a funkciógyűrű kialakítása miatt jóval kisebbnek hat.

A szerkezete garancia hosszú és gondtalan használatra, így egy ajánlott darab lett a Zeppelin Flatline 7366-5 típusa.

 

 

Zeppelin Flatline 7556-3

süti beállítások módosítása