Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Zeppelin 100 jahre kronográf teszt– hagyományos érték, német minőség

2017. június 05. - Taliga Tamás

A német Zeppelin órák története nem hosszú évtizedekre nyúlik vissza, de származásuk biztosítja a minőségüket, nem véletlenül viselik a feliratot : Made in Germany. Svájci és japán szerkezetek, német alkatrészek és német összeszerelés – nincs miért aggódni, ha egy Zeppelin 100 jahre óra akad a kezedbe.

 002.jpg

Zeppelin, mint a léghajó?

Röviden: igen. A gyártó, a bajor Pointtec valószínűleg a repülés szerelmese, a Zeppelin márkán kívül hozzá tarozik még a Junkers is, aki szintén a repülés történetének kiemelkedő alakja volt Németországban (itt írtunk nemrég a Junkers legsikeresebb órájáról).

A cég (a Zeppelin családdal együttműködve) alapította meg az óramárkát, tisztelegve ezzel a német ipar egyik legegyedibb fejlesztése előtt. A maga idejében rendkívül sikeres léghajók műszakilag megelőzték a korukat, ha ezt nem is ígérik az óráik, de komoly műszaki tartalmat és egyedi dizájnt igen.

uss_los_angeles_airship_over_manhattan.jpg

A huszadik század elején készítette el első irányítható léghajóját Ferdinand von Zeppelin gróf, amely olyan sikeres lett, hogy gyakorlatilag új műfajt teremtett a légi járművek között, így ezután a többi léghajót is zeppelinnek nevezték, mintha minden autót csak fordnak hívnának J A merev alu szerkezetes hatalmas ballonokban több rekeszre osztva hidrogént töltöttek, így emelve a levegőbe a nagy testet a rá (vagy esetenként bele) épített csomag és utas szállító fülkéket. A legsikeresebb modell, a Graf Zeppelin LZ-127 9 évig repült, 590 útján 34.000 embert szállított hiba nélkül, míg a Hindenburg zeppelin 1937-es katasztrófája után le nem állították, a megrendült bizalom miatt a többi zeppelin sem repülhetett tovább.

Német gyártás, svájci szerkezet – minőség a négyzeten

Az óra gyártója évi 150.000 darabos mennyiségével a legnagyobb német óragyártók között van, az általuk gyártott modellekkel volt már tapasztalatunk, és nem kellett csalódni bennük. Valóban német gyártásról van szó, a szerkezetek pedig japán és svájci darabok, a Miyota, Ronda vagy az ETA neve is garantálja a hibamentes sokévnyi használatot.

Ebben a modellben (egész pontosan a Zeppelin 100 jahre serie I. 7680-1) egy svájci szerkezet „ketyeg”, pontosabban kattog, hiszen egy Ronda 5130.D svájci kvarc kronográf szerkezetet kapott, extraként ébresztő funkcióval. 6 köves, javítható szerkezete 48 hónapot bír egy elemmel, így sűrűn nem kell látogatnod emiatt a kedvenc órásodat.

006_1.jpg

Zeppelin 100 jahre – század eleji stílus rendben

A nevéhez méltóan az óra hozza a stílust: a gyöngyházfényű számlap a fekete festett logóval, indexekkel és a szintén fekete, stílusos mutatókkal jól eltalálta a hangulatot, nem erőltetetten idézi fel a huszadik század hőskorát.

Az egyetlen komolyabb hibát is itt sikerült elkövetni a tervezésnél, ugyanis a mutatók és indexek egy gramm foszforeszkáló festéket sem kaptak (igen, az óra foszforeszkál és nem fluoreszkál), így sötétben kénytelenek vagyunk az időérzékünkre hagyatkozni. Megértem, hogy 100 év, és korabeli stílus, de például a Junkers Bauhaus sem egy high-tech stílus, mégis kiváló lumét kapott. Ha a hátrányokat kellene sorolni, a domború kristály óraüveggel be is lehet fejezni. Ez szintén nagyon jól illik az óra stílusához, de kissé sérülékeny lehet.

011.jpg

Időt mérnél? A legjobbat találtad meg erre is.

Funkciókban nincsen hiány, még ha rögtönzött kutatásunk alapján a kronográf stílusú órák gazdái gyakorlatilag nem használják ezeket a funkciókat az óráikon, nem ritkán arról sincsen fogalmuk, pontosan mit és hogyan is tudna mérni az órájuk, viszont igen jól néz ki…

Ha Te mégis mérnéd, kapsz hozzá egy korrekt stoppert, 30 perces gyűjtővel és egy tachymeter skálával, ami az átlagsebesség mérésére szolgál (ha érdekel a tachymeter használata, itt olvashatsz róla többet).

Ébresztése is könnyen beállítható, egyetlen hátránya, hogy csak 12 órán belül képes rá. Ennek nagyon egyszerű oka van, az alsó segédkörön állíthatod be, mikor kell(ene) kelned, de a beosztása ugyanúgy 12 órás, mint az óráé, így csak ennyi tud kezelni. Ha beéred ennyi alvással is, ez sem fog gondot okozni.

012.jpg

Tények, adatok – a Zeppelin 100 Jahre 7680-1 számokban

  • Ronda 5130.D svájci quartz szerkezet
  • kronográf modell 1/1 mp stopperrel, 30 perces gyűjtővel
  • részidő mérés
  • 12 órás ébresztés
  • rozsdamentes acél tok, kézzel polírozott
  • rozsdamentes acél menetes hátlap
  • dóm kristály óraüveg
  • átmérő 42 mm
  • vastagság 11 mm
  • súly (bőr szíjjal) 76 g
  • vízállóság 5 ATM
  • kézzel készített valódi bőr szíj

Szerettük?

Összességében igen szerethető darab. Stílusos, nem a megszokott dizájn, és az elemek (tokforma, tokfülek, számlap színe és festése, mutatók) illenek a névhez: Zeppelin 100 jahre. A bőrszíj miatt hordható alkalmi viselethez is, de a farmer-pólóhoz ugyanúgy illik, futáshoz meg válassz egy másikat a dobozból J

Mérete, súlya miatt kényelmes, a domború üveg az eddig eltelt egy hónap alatt nem szedett össze semmilyen karcot sem, minimális odafigyeléssel ez így is maradhat. Ha ezzel és a lume teljes hiányával együtt tudsz élni, abszolút ajánlott kategória.

Szeretted? Nézegess róla még több képet :

Zeppelin 100 Jahre 7680-1 galéria, katt a képre a további fotókért.

 

insta_insert_1000x400.jpg

 

süti beállítások módosítása