Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Junkers Bauhaus – a német iskola

Szeretnél olyan házban lakni, amit német mérnök épített, olasz volt a lakberendező és japán gépekkel van felszerelve? Akkor ne is keress tovább, a Junkers Bauhaus óráit neked találták ki.

2017. április 16. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

Junkers, Németország – órák és repülők

A német óragyártás újabb minőségi szereplőjével ismerkedhettek most meg, a Bajorországban készülő Junkers személyében. A negyedszázados POINTtec cég évi 150.000 darabos gyártásával egyáltalán nem nevezhető kicsinek az európai piacon, a Junkers vonalat a német repülőgyártó Hugo Junkers tiszteletére alapították.

junkers-bauhaus-header-res-1000.jpg

Junkers Bauhaus, amikor a művészet és technika találkozik

Az óra elnevezése tökéletesre sikerült. A kialakítása, a vékony és hosszú indexek és mutatók, a tiszta, sallangmentes számlap, a retro érzést adó domború plexi és a feliratok stílusa egyaránt visszaadja a huszadik század eleji Bauhaus eszméjét.

via theartstory.org

A Bauhaus története 1919-re nyúlik vissza, ekkor alapította meg az építészet modernizálását céljául kitűző művészeti – iparművészeti iskoláját Walter Gropius Németországban. A konstruktivizmussal és kicsit az avantgard-dal is rokon szemlélete vezette az oktatásokat. Tanítottak tervezőgrafikát, ipari formatervezést, reklámgrafikát, tipográfiát és könyvek tervezését, a magyar Moholy-Nagy László által vezetett műhelyben a Fény-tér modulátorokat építettek, de színházi előadásokra is jutott idő. (Ha jobban érdekel a téma, itt találsz róla szócikket a Wikipédián).

clockfaces.jpg

A német, az olasz és a japán találkozik – ismered?

Az óra tökéletes elegye lett a világ különböző tájain lakó értékeknek. Németországban készül, büszkén viseli a „Made in Germany” feliratot a számlapon. Bár az olaszoknak a Bauhaus iskolájához nem sok köze van, mégis rájuk jellemző leginkább az a könnyed elegancia, amit a Junkers Bauhaus-tól kapunk. A technika pedig egyenesen Japánból érkezik, a cég egy módosított Miyota 9132-es kalibert épít a 40 mm-es acél tokba. A szerkezet több finomságot is kínál: automata, de kézzel is húzható, így ki is küszöbölhető egyszerűen az automata óragyűjtők egyik problémája: ha több órát hordasz felváltva, előfordulhat, hogy lejárnak a dobozban. Ez önmagában még ugye nem lenne gond, de a következő felvételnél újra beállítani, dátum, idő… Ez macera, amit könnyen megelőzhetünk egy kézihúzós automata szerkezettel, mint ebben az esetben.

20170312_131856-01.jpeg

A másik „fontos” tulajdonsága ennek a Miyota szerkezetnek a másodperc stop, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a korona kihúzásával megállítja a másodperc mutatót, majd benyomására indítja. Hogy ez miért fontos? Egy megszállott óragyűjtő szívesen és sokat beszél az órái pontosságáról, és igazán jól beállítani csak ezeket a szerkezeteket lehet, a pontosság beállítása nagyon egyszerű például egy elismert oldal, a time.is segítségével.

20170228_110933-01-01-01.jpeg

A szerkezet minőségére jellemző, hogy annak ellenére pontosnak tartom, hogy napi 9 másodpercet sietett. Hogy akkor mitől tarthatom pontosnak? A napi 9 mp járáseltérést stabilan tartotta, ami annyit jelent, hogy egy hozzáértő órással percek alatt beszabályoztatható , és utána tartani fog napi 1-2 mp eltérést, ami több, mint kiváló eredmény. A szerkezetet természetesen megvizsgáltuk a Lepsi Watch Scope-pal is, íme az eredmények:

screenshot_20170306-071431_1.png

 

De a gyönyörök fája még szedetlen: a számlap felső részén egy újabb fontos (és tényleg fontos) mutatót találunk: a járástartalék-kijelzőt. A járástartalék az óráknál azt az időt jelenti, ami még hátravan a felhúzottságából, vagyis azt mutatja meg órákban, mennyi ideig fog még az óra járni. A számlap alsó részén egy 24 órás gyűjtőt találunk, ami a napszakot jelzi (ha esetleg elvesztetted volna a fonalat, reggel van-e vagy már este…). Természetesen a szokásos nap kijelzés is megoldott egy dátumtárcsával, ahogy kell.

Az ördög még mindig a részletekben lakik – lume, bőr, és az apró meglepetések

Egy igazán szerethető óra attól is lesz érdekes, hogy a tervezésekor a funkcionalitás mellett marad hely az apró részletekre is. A Junkers Bauhaus több ilyennel is megörvendeztetett: a koronába gravírozott Junkers logo egy apró figyelmesség, de a 12-es index helyén látható logo aktív része a luménak (az óra foszforeszkáló mutatói és indexei, amik leolvashatóvá teszik éjjel is), mivel sötétben itt ugyanúgy a Junkers logója látható J

20170228_201757-01.jpeg

Junkers Bauhaus számokban – műszaki adatok

  • mérete 40mm, koronánál mérve 43mm, magassága 12mm
  • 37mm átmérőjű plexi, domború
  • vastagsága 13mm
  • tokfül szélessége 20mm
  • szerkezete Miyota9132 26 köves automata, 28.800 féllengésszámmal, hackelhető a másodpercmutató, koronáról is húzható
  • járástartalék 45 óra (saját mérés)
  • 30m vízállóság
  • rozsdamentes acél tokozás
  • rozsdamentes acél menetes hátlap üvegbetéttel
  • kézzel készült valódi bőr szíj
  • súlya 62g

 

20170404_203332-01.jpeg

Hétköznap, ünnepnap, farmer vagy öltöny?

Röviden: ez is, az is. Az óra stílusa tökéletesen illik akár farmerhez, hétköznapra, akár öltönyhöz. A kialakítása, méretei alapján inkább a „dress watch” kategória, vagyis elegánsabb viselethez illik, de a bauhaus stílusú számlappal hordhatod hétköznapi viselettel is bátran.

A Junkers Bauhaus hamar bekerült a kedvenceim közé, kényelmesen hordható, elegáns és modern egyszerre, és a minőségével biztosan nem lesz gond, a japán szerkezet és a német gyártás hosszú, tartós barátságot garantál.

Fotók minden mennyiségben

 

Kattints a galériára további képekért!

 

 

Tetszett a cikk? További tesztek, érdekességek a WERK MANIA oldalin, ide kattintva!

süti beállítások módosítása