Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Gravitymaster GR-B100 teszt - Elérhető magasságban

2019. december 10. - Taliga Tamás

grb100-header.jpg

A Casio G-Shock Gravitymaster kollekció a Master of G sorozat egyik legváltozatosabbja. Négy különböző árfekvésben négy különböző tudással készül, a GPS-es csúcsmodelltől a Twin sensor változatig mindenki megtalálhatja a csuklóméretéhez és a pénztárcájához szabottat. A GR-B100 az arany középút, egyedi külsővel és hasznos funkciókkal.

(x) a tesztben bemutatott modell beszerzésében a timecenter.hu nyújtott segítséget

Master of G - Földön, vízen…

A Casio a G-Shock csúcsmodelljeit kiemelte egy sorozatba, és Master of G néven itt gyűjti azokat a modelleket, melyek az átlagos (már amennyiben van ilyen G-Shock) modelleknél valamiben többet nyújtanak. Lehet ez technológia, megjelenés vagy a felhasznált anyagok, az óraipar minden szegmense igényli a prémium modelleket.

grb100-gwrb1000.jpg

Azokban pedig a Casio kínálatában sincsen hiány, a Master of G csak a kezdet, az MT-G kollekció már milliós modelleket kínál. Japán gyártóként a Casio is a felhasználásuk szerint csoportosította az elit kollekció modelljeit, Land (Föld), Sea (Tenger) és Sky (Ég) lett a három fő vonal, a jól bevált taktika szerint.

Az elnevezések magukért beszélnek, a túrázás, a vizes sportok és a repülés – ezekhez használható darabokat rejt a három csoport, melyből a Gravitymaster a Sky modelleket erősíti.

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B100, a pilótafülke hangulatában

A repülés ugye még nem egyértelmű, hiszen lehet az polgári vagy katonai célú is. A G-Shocktól nem áll messze a militáns megjelenés, és a GR-B100 is talán ezt a vonalat hozta magával. A legfeltűnőbb jellegzetessége, az élénk, minden helyzetben jól olvasható zöld kijelző nem véletlen. A repülőgépek és vadászgépek műszereit idézi fel, és egy kicsit a 90-es évek mobiljait.

grb100-08.jpg

A különleges kijelző ugyanis nem más, mint a jól ismert passzív mátrix kijelző, az STN display. Ennek számos előnye van a manapság használt megjelenítőkkel szemben, például napfényben rendkívül jól leolvasható, nagyon alacsony a fogyasztása, és a betekintési szöge is igen magas.

Ami miatt már nem használja a mobil ipar, az a felbontása és a színei, hiszen itt például egy 7x33 pixeles DOT mátrix kijelző került az órába, két színnel, ez azért egy mobilban ma már nagyon fura lenne…

A GR-B100 számlapjának viszont kifejezetten jót tett, a négy választható szín közül a teszt modell zöldje a legmeggyőzőbb.

grb100-01.jpg

Master of G modellként megkapta a Dual layered szíjat, ami két, egymástól különböző színben készül, a külseje fekete, és a belső réteg ennél a modellnél szürke (érdekesség, hogy a 2018-as megjelenésekor még zöld belső szerepelt a sajtóanyagban, aztán ez valahol útközben szürkévé változott). A dupla csat is sajátja a felső kategóriának, kényelmes és biztonságos viselet.

 

>

 

Ha már kényelem: rendkívül csalósak a csuklófotók (keress csak rá: Gravitymaster wristshot), a Casio G-Shock GR-B100 egy kényelmesen hordható darab. Persze nem télen, a télikabát ujja alatt, de ott szinte csak az új Carbon Core Guard tokkal készülő modellek férnek el, egy klasszikus, robosztus G nem. Ettől eltekintve a Gravitymaster 2018-as kiadása tökéletes méret, G-Shocktól elvárhatóan nagy és szögletes, de a nálunk is tesztelt GPR-B1000 Rangeman 60x57 mm-es méretéhez képest a 62x53 mm mintha egy méretosztállyal lejjebb került volna, talán a tok formája miatt. Nem kell megijedni tehát a számoktól, persze próbálni kell vásárlás előtt, de egy hordható, élhető darab.

grb100-hero.jpg

Bluetooth, Flight log, Tough solar – a funkciók

A Casio G-Shock Gravitymaster GR-B100 modell mindenfunkcióval fel van szerelve, ami kell, és semmi olyannal, ami nem kellhet igazán.

A Bluetooth kapcsolat a Casio egyik legjobb ötlete volt, kényelmes, egy percen belül kész a kapcsolódás, és akinek manapság nincsen a zsebében egy mobil, annak valószínűleg erre a G-Shockra sem lesz igénye. Ezen keresztül menedzselhetőek az óra beállításai, az időt automatikusan szinkronizálja a mobilhálózat idejéhez, így bárhol a világon pillanatok alatt pontos helyi időt láthatunk, és ha ez még kevés lenne, a World Time (világidő) funkcióval az otthonit is nyomon tudjuk követni. Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy ezeket a funkciókat a GPS elven működő modellek 8-10-szeres áron nyújtják, bár mobil nélkül is.

A G-Shock appon keresztül az alap beállításokat is elvégezhetjük (világítás, megjelenítés, hangok stb stb), és itt követhetjük a Flight log adatait is. Ezt teszteltük is, egy hosszabb repülőút elején egyetlen gombnyomásra tárolja a helyszínt és az időpontot, majd a világ másik felén leszállva egy újabb gombnyomás után hamarosan egy 3D térképen, animáltan megjeleníthető az út. Egy pilótának erre biztosan lehet szüksége, nekünk civileknek pedig remek szórakozás :)

grb100-09.jpg

Az órán összesen hat gombot találunk, ami több mint elég. Ezekből kettőnek fix funkciója van, a hat óránál elhelyezett (egyébként kézreálló és kellően nagy méretű) világítás gomb kapcsolja a LED-et, ami sötétben hazavezet, olyan fényerővel bír.

A 9 óránál lévő, szintén eltéveszthetetlenül nagy gomb a „Connect” nevet kapta, nomen est omen ezzel lehet kapcsolódni a mobil apphoz. Gyakorlati haszna is van, ugyanis a Flight log funkcióhoz, amely a visszajátszható utazások pontjait rögzíti, ezzel a gombbal lehet könnyen és gyorsan új pontot felvenni, és minden ilyen alkalommal frissíti az időt is.

grb100-06.jpg

A többi gomb a szokásos funkciókat kapcsolja, a világidőtől kezdve az ébresztésen át egészen a kedvenc funkciómig, ami e napból hátralévő időt mutatja. Azért az első alkalommal sokáig bámultam töprengve, mi is lesz ez az idő, ami ráadásul szemmel láthatóan fogy, nem szaporodik, mint általában szokott. A kezelési útmutató segít, így most már egy gombnyomással meg tudom bármikor mondani, hány óra, perc és másodperc van éjfélig – remélem van, akinek ez fontos.

Sok funkcióhoz sok energiára van szükség, így dicséretes a Casio Tough Solar megoldása, ami nem csak a napfényt konvertálja energiává, de bármilyen mesterséges fényforrást is, persze a hatékonyságukban ilyenkor nagyságrendi különbség van, a napfény javára. Amikor az óra megérkezett, nagyjából fél töltésen volt, ahogy az akkumulátorokat manapság szállítják.

grb100-03.jpg

Innen talán két napra volt szükség (augusztus elején), hogy teljesen feltöltődjön, és egy hónapnyi viselés után azóta úgy tartja ezt a szintet, hogy az ideje 90 százalékát vitrinben tölti, árnyékos helyen. Tökéletes megoldás, maximális hatékonyság, ez egyébként az egész órára is igaz szlogen lehetne.

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B100 – tetszett?

Sőt, talán az egyik leghasználhatóbb volt a mostanában tesztelt modellek közül. Ár-érték aránya verhetetlen, megjelenése egyszerűen csak „dögös”, egy igazi G-Shock. A funkciói használhatóak és nagyobbrészt hasznosak, a Bluetooth kapcsolat jó dolog.

grb100-gwrb1000-02.jpg

Egy igazi mindenes, egyetlen dolog von le a használati értékéből: télen, kabátujj alatt szinte hordhatatlan, mert bár nem túlzóan nagy, de a formája és azért a mérete miatt ez nem egy téli modell. Jó hír, hogy az új Gravitymaster sokkal simulékonyabb, így két darabbal megoldható a non-stop Gravitymaster viselet, mert Gravitymastert hordani jó.

Ha elszántad magad, a tesztalany beszerzésében segítséget nyújtó timecenter.hu oldalán érdemes kezdened a keresést, gyorsan és korrekt áron szállítanak.

Gravitymaster GR-B100 képek a galériában:

süti beállítások módosítása