Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Casio G-Shock GBA-800 – masszív és okos

2019. február 20. - Taliga Tamás

 gba-800-header_01_dsc7501.jpg

A G-Shock sorozat annyira szerteágazó, hogy biztosan mindenki megtalálja benne azt, amire igazán szüksége van. Vagy akár azt is, amiről nem is sejtette, hogy szüksége lehet rá… A Casio G-Shock GBA-800 sorozata is ilyen, hiszen nem volt általános a G-Shock modellekben például az aktív Bluetooth kapcsolat korábban, ám most, hogy megjelent, kiderült, hogy okos dolog.

G-Shock, G-Squad, hogy is van ez?

Az egy évvel ezelőtt, 2018 év elején bemutatott újdonságok azt mutatták meg, hogy a Casio is felismerte, ma már nem baj, ha egy óra túlmutat a megszokott funkciókon. Annak ellenére is így van, hogy a Casio éppen a G-Shock sorozatban (és persze a Pro Trek modellekben is) előszeretettel használ szenzorokat különféle feladatokra: légnyomás mérés, magasság mérés, hőmérséklet mérés.

 

Ezek fontos és sokszor nélkülözhetetlen funkciók azoknak, akik valóban sportoláshoz, túrázáshoz használják az órájukat zord körülmények között, de 2019-re elérkezett az okosórák, hibrid órák és a „connected watch” órák ideje, melyek a megtorpanásuk után egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül.

Aki nem hardcore óra rajongó, azt nem fogja zavarni, hogy az órája kapcsolatot teremt a telefonjával (2019-ben jelentkezzen, akinek nincsen éppen most is karnyújtásnyi távolságon belül az okostelefonja, ugye?).

Ennek a kapcsolatnak rengeteg előnye származhat, ám mivel óráról beszélünk, így a legfontosabb a mindig pontos idő, hiszen a mobilok hálózati ideje atomórával szinkronizált, vagyis atom pontos :)

Okosóra, smartwatch: a hagyományos értelemben vett viselhető kiterjesztése a zsebünkben lapuló telefonnak, Android vagy iOS alapú szoftvert futtat jellemzően, és az elsődleges szerepe, hogy ne kelljen elővenni a készüléket, ha csak egy értesítés, üzenet, e-mail érkezett. Ide tartoznak a komolyabb fitness trackerek is, mint például a Fitbit modelljei, érintőképernyősek és tölthető akkumulátorral vannak ellátva.

Hibrid óra, hybrid watch: ebben a ligában játszik többek között a Kronaby is, vagyis ez az ötvözete az okosóráknak és a hagyományos analóg modelleknek, kapcsolódik a telefonodhoz, és megjeleníti az értesítéseket a maga módján, de klasszikus analóg kinézete van, és nem kell tölteni naponta.

Connected watch: nincsen még igazán jó magyar kifejezés rá, hagyományos(abb) quartz szerkezetű órák, melyek Bluetooth kapcsolaton keresztül az időt is pontosítják a telefonról, és általában az órába épített szenzorok adataiból különféle összesítéseket készítenek, ilyen a Casio G-Shock GBA-800 is

gba-800-16.jpg

Így érkezett el a Casio is az okosodó órák világába, és így érkezett el a G-Squad kollekció is, amelynek első képviselője lett a G-Shock GBA-800 modellcsalád. Egy Bluetooth kapcsolattal és lépésszámlálóval ellátott modell, amely amellett, hogy mindig a pontos időt fogja mutatni, képes mérni az aktivitásodat, majd ezeket a telefonodra töltve elemezni is – és ez még nem minden.

Casio G-Shock GBA-800 – a mintapéldány

Mintapéldány a szónak abban az értelmében, hogy egyrészt jelzi a digitális órák fejlődésének irányát, másrészt jelzi azt, hogy milyen lesz ez a fejlődés.

Milyen is lesz?

Az új GBA-800 modellcsalád megtartotta mindazt, ami egy G-Shock órától elvárható, masszív, robusztus, elpusztíthatatlannak tűnő darabok, melyek egyszerre hozzák a hagyományos formát és mutatják be a legmodernebb dizájnt.

A tok formája és a szíj nem fog meglepetést okozni, a jól megszokott és egyedi G-Shock forma. A számlap a GBA-800 modelleknél egy kivételével fekete (a fehér tokhoz fehér számlap készült), látványos és kívánatos 3D formában, és olyan kontrasztos fehér mutatókkal, hogy gyakorlatilag bármilyen körülmények között biztosan leolvasható lesz a pontos idő.
gba-800-08.jpg

Az egyetlen megosztó eleme a feltűnően nagy és színes „Steptracker” felirat, de mivel ez a modell egyik alap funkciója, így érthető, ha ki akarta emelni a tervezője… Talán a G-Shock logo jobban mutatott volna helyette, majd ha mi tervezzük a számlapot, az kerül oda ;)

Ha ezen túl tudjuk tenni magunkat (és nem lesz nehéz ám), akkor egy igazán dögös G-Shock modellt látunk, a tok alsó részére helyezett, futás közben is könnyen használható világítás gombbal – aki futott már téli sötétben hosszabb távokat, biztosan értékelni fogja.

 

Az óra egyik legkellemesebb meglepetése a szíja volt, melyen olyan sűrűséggel helyezték el a lyukakat, hogy bárki, bármekkora csuklóra kényelmesen fel tudja csatolni az órát. Biztosan találkoztál már olyan szíjjal, amelyen éppen egy milliméterrel kellett volna, hogy odébb legyen az a fránya lyuk, hogy ne legyen szoros és ne is akarjon elfordulni. Na ezt ötösre oldotta meg a GBA-800, ráadásul az egyébként műanyag csat és bújtató olyan szépen egymásra talál a szíjjal, hogy elsőre egy mozdulattal, pontosan méretre állítva sikerült felvenni az órát.

 gba-800-07.jpg

A tok és a szíj találkozásánál az elfordulásgátló fekete műanyag elem is passzol a csuklóra, és ezektől a kis megoldásoktól az óra egy félmaraton alatt is kényelmesen viselhető volt, ráadásul pontosan számolta a lépéseket is – az biztos, hogy amit ígért, azt betartja.

Kényelem, G-Shock módra

A Casio G-Shock GBA-800 egy kényelmes óra. Kényelmes annak ellenére, hogy a G-Shock széria azért nem a visszafogottságáról lett híres, de egy ilyen órától éppen az elpusztíthatatlanság érzését várod el.

A GBA-800 megoldotta a feladatot. A „mid-size”, vagyis közepes méretű modell a hétköznapokban is jól viselhető a 48,6 mm-es átmérőjével. Soknak tűnik? Nem az. A súlya miatt nem is veszed észre, hogy mekkora a mérete, egyedül a vastagsága az, ami télen egy kicsit nehezebben viselhetővé teszi kabátujj alatt, na de nyáron…

 gba-800-01.jpg

 

A 61 grammos súly megengedte, hogy az óra szíj csatja is műanyagból készüljön, ami bár elsőre szokatlan volt, valójában semmi különbség egy fém csathoz képest, és a sűrű lyukak miatt szintén segít a mindennapi kényelemben.

Akkor számoljunk – funkciók a lépésszámlálótól a 3D térképig

Amikor a Casio a Bluetooth-os órákkal belépett a „connected watch” kategóriába, még nem is sejtettük, mennyi új funkciót talál majd hozzájuk.

A nemrég tesztelt Rangeman GPR-B1000, az egyik csúcsmodell ebben a kategóriában, alaposan kihasználja a teljes spektrumát az új technológiáknak – Bluetooth, GPS és egy seregnyi szenzor, de ennek ára van. Ezzel szemben a G-Shock GBA-800 modell egyik kellemes tulajdonsága az ára, egy átlagos, középkategóriás G-Shock modell áráért már hozzájuthatsz a Bluetooth kapcsolathoz is.

Az órához letölthető alkalmazáson keresztül érhetőek el az aktivitás követő funkciók, egy gombnyomással szinkronizálható az óra, és onnantól kezdve a mobil appban követhetőek az adatok, nagyon modern felületen megjelenítve. A szokásos funkciók itt is megjelennek, napi aktivitás mérése, lépésszám mérés, ami új, a mobil GPS kapcsolatának segítségével a mozgás (az én esetemben például a napi futás) követése. Az útvonalat térképre rajzolja, és ha kéred, 3D-ben jeleníti meg az adatokat, ami hasznos is, de főleg nagyon látványos.

Szintén jól jön a futáshoz és a hasonló sportokhoz a beépített intervallum edzés mérő, és persze a hagyományos stopper is századmásodperces méréssel, de a felszereltség része a világidő és a kijelzők láthatóságát segítő funkció, amellyel a mutatók olyan pozícióba állnak, hogy leolvashatóak legyenek az alattuk lévő adatok is.

 

app-screen.jpg

Mindent figyelembe véve a Casio G-Shock GBA-800 nagyon kellemes meglepetés volt, a G-Squad sorozathoz választott színei pedig a fehértől a lime-on keresztül a feketéig tartanak 10 változatban, csak hogy nehezebb legyen a választás.

Casio G-Shock GBA-800 – szerettük?

Szerettük, mert hamar megszerethető, a mindennapokban gondtalanul viselhető (a 200 méteres vízállóságot meg sem említettem, egyrészt alap ezeknél az óráknál, másrészt télen készült a teszt, és ilyenkor ez sajnos nem elsődleges szempont) modell.

A funkcióit tekintve komoly vetélytársa lehet a fitness karkötőknek, de egy Casio rajongónak csak rá kell nézni, és a verseny el is dőlt, a megjelenése éppen olyan, amilyennek az óráinkat szeretjük látni, és nem elhanyagolható tény a mai okos eszközökkel szemben a több éves elem élettartama sem.

Könnyű, kényelmes és okos, ez tényleg a „csak felkapom reggel és majd jövök valamikor” kategória, japán minőségben.

 

süti beállítások módosítása