Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Kronaby Sekel Gun – az intelligens svédacél

2017. augusztus 20. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

A Kronaby egy igazi startup, csak ez a sikeresebb fajtából. Egy jó ötlettel sikerült betenni a lábukat az ajtóba, és ahogy a külföldi blogokat figyelem, igen gyorsan terjed a híre. Nem csoda, az óráik bárhol megállják a helyüket a klasszikusok mellett, és tudnak valamit, amit egy hagyományos óra nem.

still_life_sekel_tanned_blue-srgb.jpg

Smartwatch, connected watch, hybrid watch – mi is a különbség?

Az okosórák piaca igen széles, főleg akkor, ha a GPS-es profi sportóráktól az Androidot futtató olcsó kínai „okosórákon” át a  bluetooth kapcsolaton keresztül szinkronizáló hagyományos kialakítású órákig mindent egy kalap alá veszünk. Nézzük, melyik mit tud:

  • okosóra, smartwatch: a hagyományos értelemben vett viselhető kiterjesztése a zsebünkben lapuló telefonnak, Android vagy iOS alapú szoftvert futtat jellemzően, és az elsődleges szerepe, hogy ne kelljen elővenni a készüléket, ha csak egy értesítés, üzenet, email érkezett. Ide tartoznak a komolyabb fitness trackerek is, mint például a Fitbit Blaze, érintőképernyősek és tölhető akkumulátorral vannak ellátva.
  • hibrid óra, hybrid watch: ebben a ligában játszik a Kronaby is, vagyis ez az ötvözete az okosóráknak,kapcsolódik a telefonodhoz, és megjeleníti az értesítéseket a maga módján, de hagyományos analóg kinézete van, és nem kell tölteni naponta.
  • connected watch: nincsen még igazán jó magyar kifejezés rá, hagyományos(abb) quartz szerkezetű órák, melyek bluetooth kapcsolaton keresztül az időt korrigálják a telefonról. Legjobb példa rá a Citizen, ezekben az órákban W770 Eco-drive szerkezet van, bluetooth kapcsolattal.

Hagyományos külső, a legmodernebb belsővel – okos párosítás

Ha csak magamból indulok ki, annál sokkal inkább szeretem az órákat, hogy okosórát hordjak. Egyszerűen hiányozna a megszokott számlap, az lcd kijelző nem tudná pótolni az indexeket és a mutatókat. Ebből az irányból indult el a Kronaby is, amikor a hagyományos órakészítést ötvözték a modern technológiákkal. Minőségi anyagokból készítettek egy órát, majd saját, házon belüli fejlesztéssel elkészítették a bluetooth-ról vezérelt szerkezetet is bele.

A Kronaby minősége előtt pedig le a kalappal. A tok és a fémszíj anyaga 316L rozsdamentes acél (hívják „orvosi acél”-nak is), a szíj tömör szemes, tömör szemmel kapcsolódik a tokhoz is, és a csat sem lemezből hajtogatott, mint sok nagy márkánál ebben az árkategóriában. Az üveg duplán domborított zafír kristály, ami garancia a karcmentességre. Bár a formája rendkívül megnehezíti a fotózását , ez inkább csak az én gondom, valójában nagyon jól néz ki. A számlap a most tesztelt típusoknál úgynevezett „sunburst” fényű, sugárirányban töri a fényt, és rakott indexekkel bír, ami szintén a komolyabb darabok sajátja.

 

Elő a telefonokkal, kapcsoljuk Kronaby-t!

Az óra egy igazi svéd dobozban érkezik, kívül fehér papír, belül zsákvászon – igazi skandináv érzés. Apró figyelmesség a gyártól (és jól mutatja az órák iránti elkötelezettségüket), hogy alaphelyzetben a mutatók 10 óra 10 percen állnak, ami ugye egy kultikus pozíció az órák világában.

A telefonra letöltve a gyári alkalmazást már érkezett is a következő kellemes meglepetés: a program tökéletesen beszél magyarul, pontosan és figyelmesen van fordítva minden része, azért a nagy gyártóknak lenne mit tanulnia a svédek hozzáállásából. A csatlakoztatás egészen egyszerű, egy-egy gombnyomás és a két eszköz megkeresi egymást. Ezután egy vidám része következik a beüzemelésnek, a mutatókat kalibrálni kell alapállásba, amit egy vicces módon lehet megtenni:

 

Ha ezzel elkészültünk, már láthatjuk is a pontos időt, amit a telefonunk is mutat, és innentől kezdve el is felejthetjük az idő állítgatását: mindig pontos lesz. Nagyjából a második napon jöttem rá. mi a furcsa az órán: nincsen rajta másodperc mutató. Igazából szükség nincs is rá, de a mechanikus és quartz órák megszokott másodpercre történő járáseltérés mérése itt most elmarad.

werkmania_hu-banner.jpg

Programozható gombok, értesítések analóg módra

A Kronaby tervezői nagyon okosan hozták össze a hagyományos designt a manapság elvárt személyre szabhatósággal. A korona és a két nyomógomb hagyományos funkciókat ugye nem kell ellásson, hiszen a pontos időt az óra a telefonról szinkronizálja. Így viszont maradt 3 nyomógomb, amiket hasznos funkciókra lehet beállítani: nálam például a telefon némítása, a médiavezérlés és egy visszaszámláló van beállítva. Választhatunk ezeken kívül is sok egyéb opcióból is, sőt a legutóbbi frissítéssel megérkezett az IFTTT kompatibilitás is, vagyis leegyszerűsítve egy külső appon keresztül szinte bármilyen folyamatot elindíthatunk egy gombnyomással.

TUDTAD? Az IFTTT az „IF This Than That” rövidítése, körülbelüli fordításban „Ha ez történik akkor történjen az”. Ez egy alkalmazás, amely a vele együttműködő más alkalmazásokat tudja vezérelni egy külső parancsra. Vagyis ha például beprogramozod a Kronaby órád egyik gombjára ezen keresztül a Philips okosizzójának színváltását, egy gombnyomásra válthatod a színét a hangulatodnak megfelelően, de végtelenek a lehetőségek. Bővebben az IFTTT kapcsolatról itt olvashatsz.

 

Az egészséged fontos. De tényleg.

Éppen ezért a Kronaby figyel rád. A beépített lépésszámlálónak köszönhetően (bár elsőre lehet, hogy túlértékeltnek tartod a funkciót) egy idő múlva azt veszed észre, hogy teljesíteni szeretnéd az általad választott célt, legyen az 6000 vagy 10000 lépés naponta. Remek eszköz arra, hogy felhívja a figyelmedet a rendszeres mozgás igenis fontos, mert tényleg az J. A kijelzés választható, mivel itt is ugyanaz a 4 mutató áll a rendelkezésedre, választhatsz, hogy a segédszámlapra állítod be, hogy folyamatosan kövesse a lépésszámod, vagy gombnyomásra a nagy mutató jelezze, hol tartasz éppen.

kronaby-1920x1080-nagymutato_blog_hu-wallpaper_1.jpg

Tények és adatok – a Kronaby Sekel Steel és Sekel Gun számokban

A Kronaby Sekel modell két számlappal érkezik, az ezüst színű a Gun nevet kapta, míg a gyöngyház fehér a Steel nevet, két teljesen eltérő karakterű óra lesz belőlük csupán a színeik miatt. A Gun acél szíja férfiassá teszi a modellt, a Steel barna bőr szíja pedig egy klasszikus casual modellt varázsol belőle, hétköznapi elegancia svéd módra.

Technikai adatok:

  • átmérő 43 mm
  • vastagság 13 mm
  • tokfülek távolsága: 22 mm
  • tok anyaga 316L „orvosi acél”, rozsdamentes acél
  • szíj anyaga Gun: 316L tömör szemes és végfüles rozsdamentes acél, tömör acél csattal, Steel: valódi bőr, acél csattal, mindkét szíj jelzett
  • óraüveg duplán domború zafír kristály AR bevonattal
  • szerkezet saját fejlesztésű BT szerkezet
  • súly Sekel Gun acél szíjjal 162 g, Sekel Steel bőr szíjjal 108 g
  • elem élettartam 2 év

kronaby_sorozat2.jpg

Tetszett?

A Kronaby Sekel valójában nem okosóra. Azaz valójában mégis. Vagyis nem lehet eldönteni, és éppen ez teszi elfogadhatóvá, sőt szerethetővé egy hagyományos órákhoz vonzódó órarajongó számára is. A kidolgozása prémium érzést ad, a funkciója mérhető egy GPS technológiájú óráéhoz annak az árnak a negyedéért-ötödéért. Hagyományos óragyártók is indulnak ebbe az irányba, legközelebbi példa a japánok között például a Citizen BT modellcsaládja.

A dobozból kivéve azonnal megfogott, a kényelme pedig, amit azzal nyújt, hogy nem kell törődnöm idő vagy dátum beállítással, gyorsan megszokható. Nem mondom, hogy ki fogom szórni az összes automatát a dobozból, de ennek bérelt helye lesz mellettük, engem meggyőzött.

20170710_191922.jpg

 

header.jpg

20170819_142706.jpg

Kronaby Sekel Steel és Sekel Gun galéria - nézd meg további fotóinkat

 

 

Nagymutató blog / WERKMANIA.HU Instagram oldal? Jöhet?

 

werkmania_hu_instagram.jpg

 

süti beállítások módosítása