Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko SKX007 - ...éljen a király!

A legnépszerűbb japán búvárórát vesszük kicsit górcső alá a héten

2016. június 14. - Taliga Tamás

Biztosan van nála szebb. Biztosan van nála jobb. Biztosan van nála olcsóbb, és biztosan van pontosabb is. Egyvalami azonban biztosan nincsen: népszerűbb. Hazai és külföldi órákkal foglalkozó oldalakat, fórumokat böngészve rendszeresen felbukkan a Seiko SKX007 búvár óra, komoly kultusza alakult ki, ennek okai után nyomozunk alábbi tesztünkben.

A Seiko egyik legnépszerűbb modellje az SKX007, ez vitathatatlan tény. Valójában semmi különös nincsen benne, nem akar többnek látszani, mint ami: egy használható, szerethető, kezelhető darab. Nem különösebben feltűnő, de látszik rajta, hogy egy (átlagos szemmel nézve) komolyabb darab.

Egy funkcionális szerkezet, ami kialakítása miatt a mindennapokban is kiválóan használható, nem kell rettegni tőle, hogy mi lesz ha vízbe kerül, odaütődik valahova vagy ráülünk véletlenül.

Minden bizonnyal kevesebben vannak azok , akik rendeltetésszerűen használják, hiszen ez az óra megkapta a Diver's 200 m minősítést, vagyis megfelel az ISO 6425 szabványnak, ami komoly követelményeket támaszt az órával szemben.

Egy kis Seiko diver történelem

 

Az óra komoly felmenőkkel büszkélkedhet, családfája egészen 1965-ig vezethető vissza, amikor a Seiko megjelentette az első diver modelljét (6217-8000/8001, más néven a 62MAS). Ez mechanikus szerkezettel, 150 m vízállósággal készült.

62mas seiko

Ezt három évvel később követte a szintén ikonikus Seiko 6105 modell, mely 1977-ig gyártásban maradt, és két típusa készült, a 6105-8000 és a "Teknőc", a 6105-8009. Ezzel a modellel a gyár végleg megvetette a lábát az olcsó, de rendkívüli ár-érték aránnyal bíró diverek dobogóján, ahonnan a mai napig nem sikerült letaszítani.

turtle seiko 6105

Időközben sorra jelentek meg a professzionális 300, 600 sőt 1000 méteres vízállósággal bíró modellek is, mint a Tuna, és hasonló társaik, de elérkezett az idő egy kicsit populárisabb, hétköznapibb körülmények között is hordható modell bevezetésére, ez lett az SKX007.

De mi szükségem van egy búvárórára? Merülök én egyáltalán?

 

A kérdés jogos, a válasz: nem, vagy maximum néhány métert, ezért igazán kár lenne búvárórát venni. Ám igen megnyugtató érzés, hogy az órát nem kell félteni igazából semmitől, egy igazi "tool watch" a szó minden értelmében.

Bírja a gyűrődést, bírja a vizet, és a funkciógyűrűjét (lánykori nevén lünetta, bővebben itt írtunk a használatáról és fajtáról, olvassátok csak el) ezer dologra lehet használni a mindennapokban is. Egy életszerű példa: szoktam főzni -tekintettel másokra csak ritkán-, és a főzési/sütési időket remekül lehet követni egy mozdulattal. Igen, ott a mobiltelefon, elő lehet venni, be lehet állítani a visszaszámlálót, de minek, ha egyetlen csavarintással ugyanaz a funkció elérhető?

Mindent figyelembe véve, roppant praktikus egy búváróra a mindennapokban is, és a Seiko SKX007 formája, mérete, súlya és általános jó minősége miatt nálam dobogóra került.

Adatok, tények - az SKX007 számokban

  • mérete 42.5mm, koronánál mérve 45.5mm, magassága 46mm
  • az üvege 31mm átmérőjű Hardlex kristály, fokozottan karcálló
  • vastagsága 13mm
  • tokfül szélessége 22mm
  • szerkezete Seiko 7S26 21 köves automata, nem hackelhető a másodpercmutató és nem húzható kézzel
  • egy irányba forgatható funkciógyűrű (lünetta)
  • diver's 200m vízállóság (ISO 6425 minősítés)
  • rozsdamentes acél tokozás
  • rozsdamentes acél menetes hátlap
  • koronazár

seiko skx007

Egy kényes kérdés: a pontosság

 

A Seiko 7S26 automata szerkezetei körül mindig heves vita dúl, pontosak-e vagy sem. Automata szerkezeteknél az alsó-középkategóriás típusok (és ezt nagy jóindulattal kapta a 7S26) nem a COSC pontosságukról híresek általában.

DE: saját mérés alapján csak azt tudom mondani, hogy kissé hektikusan bár, de meglepően jó járáseltérést produkálnak a mostanában gyártott szerkezetek, messze a gyári 20-30 mp/nap értékek alat, nap 1-2 mp eltéréssel járnak. A képeken szereplő darab 3 hónapos tartós mérés szerint napi 0.9 mp kését mutat!

Ez azért becsületére válna sok felsőbb kategóriás társának, még ha a mindennapokban valójában nem automata órát használunk pontos idő mérésére, hiszen arra találták ki a kvarcokat, ugye :)

seiko skx007

SKX feeling

 

A Seiko SKX007 rászolgált a hírnevére. Kényelmes viselet a mindennapokban, elfogadható méretei miatt nem verjük oda minden alkalommal a falhoz, ajtókerethez és kocsiajtóhoz. Ez jót fog tenni hosszabb távon neki is, és a mi lelki békénknek is egész biztosan. A "jubilee" szíj egy kissé megosztó, van, akinek bejön, van akinek ódivatú. Manapság, amikor tombol a retro láz, nem kell szégyenkezni vele, illik az óra stílusához, de több típusú gyári és egyedi fém szíjat is be lehet szerezni hozzá, illetve remekül működik nyáron a klasszikus nato szíjakkal is, télre pedig fel lehet dobni bőrrel is nyugodtan.

seiko skx007

 

TOVÁBBI TESZTEK A WERK MANIA PORTÁLON, KATTINTS A KÉPRE:

 

werkmania_portal.jpg

 

 

süti beállítások módosítása