Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko Giugiaro 7A28-7000 „Ripley” – a kilencedik utas

Az Alien-ben volt egy szereplő, akit Te talán észre sem vettél - mi igen...

2017. május 15. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

1986-ot írunk. A „Nyolcadik utas: a halál” rettegései óta 7 év telt el. Még élénken él mindenki emlékezetében az Idegen, aminek egy célja van: elpusztítani Ripley űrhajóst és a teljes legénységét. A rémálom folytatódik, de egyszer csak észreveszel valamit Ripley csuklóján, ami talán még a  nyolcadik utasnál is érdekesebb lehet…

 

seiko-ripley-insert-1000x400.jpg

Giorgetto Giugiaro, az évszázad formatervezője – de mi köze a Seiko-hoz?

Az olasz Giugiaro a Bertone stúdióban kezdte tanulmányait, majd 1968-ban megalapította a saját  Italdesign formatervező stúdióját, és olaszosan könnyed, de trend-teremtő formatervei a szakma csúcsára repítették.

Ő tervezte a DMC Delorean-t (ha így nem ismerős, a „Vissza a jövőbe” négykerekű főszereplőjéről van szó), a Lotus Esprit sportautót, a Volkswagen Golf I GTI változatát, de tervezett kézifegyvereket és vonatot is, sőt, hogy egy hazai vonatkozású munkáját is említsem, a Suzuki SX4 is tőle kapta a vonalait. Igazi nagymenő a mai napig a cége, közel ezer dolgozóval egy olasz stílusgyár.

 

giugiaro_insert_1000x400.jpg

 

1983-ban aztán eljött az idő, hogy megtervezze első óráját is, a 7A28-7000 referenciaszámmal ellátott, de a rajongók (és elsősorban az órarajongók) körében csak „Seiko Ripley”-ként emlegetett quartz szerkezetes kronográf modellt, a Seiko Sports 100 Chronograph-ot.

 

giugiaro-collection-original-two.jpg

 

7A28 quartz kronográf szerkezet – elsőként a világon

A Seiko a quartz szerkezetű karóra megalkotásával egyszer már sikeresen írta be magát a történelemkönyvekbe 1969-ben, a Seiko Astron megjelenésekor. A nyolcvanas évek elején ismét megerősítette a quartz technológiában szerzett vezető pozícióját, amikor a 7A28 szerkezet megjelent, mint a világ első analóg kijelzéses quartz kronográf szerkezete. Gondolj csak bele, egy kronográf szerkezet mennyire összetett, 6 mutatóval és egyszerre 3-4 párhuzamos funkció működtetésével. Ezt oldotta meg a japán mérnök, mindössze 14 évvel azután, hogy egyáltalán karórába kerülhetett a quartz szerkezet.  

 

seiko7a28-wus.jpg

Fotó: WUS

A 15 köves szerkezetnek előre köszönhetne sok mai mechanikus társa. Bár a quartz szerkezetek általában kevéssé elfogadottak a hardcore órarajongók köreiben, mint a mechanikus óraművek, azért a 7A28 nem ezek közé tartozik.

Műanyag alkatrészek nélkül készül (ami például több mai svájci kvarc szerkezetről nem mondható el, neves gyártók népszerű modelljeiben sem), szabályozható, szétszerelhető és javítható szerkezet, így a mai napig üzemképesek az első darabok is.  Készült belőle később több variáns, az eredeti Sports Timer mellett naptáras és holdfázisos kivitel is, Sports Cruising típusokba. Az óra két színben készült, ezüst és fekete, ez utóbbi  PVD bevonattal.

Érdekesség, hogy ugyanez a szerkezet egy más típusban feltűnt még egy alkalommal a filmvásznon, méghozzá a „Halálvágta” című James Bond epizódban 1985-ben. Roger Moore itt utoljára alakította a brit titkosügynököt, a 007-est, ezúttal egy7A28 szerkezetes  Seiko SPR007 J  órával a csuklóján.

 

2015 – a kilencedik utas feltámadása – SCED035/SCED037

A legnagyobb sikerek elbírják, sőt meg is érdemlik hogy egyszer megismételjék őket (elrontani ott szokták, amikor képtelenek önmérsékletre, lásd Star Wars sorozat). A Seiko is felismerte, hogy ebben az órában van még egy lehetősége, és 2015-ben elkészült az eredeti „Ripley” órák újrakiadása, SCED035 (ezüst) és SCED037 (fekete PVD) kivitelben. Némileg átdolgozott gombokkal jelent meg az új változat, egy oldalra került valamennyi, ami talán nem a legjobb döntés volt. Szerencsére ehhez alaposan meg kell nézni az órát, így alapvetően sikerült az eredeti designt hozni., a mérete a hordható 42 mm maradt. Az egyetlen fájdalmas változás a szerkezetet érintette, a felső kategóriás 7A28 helyett immár egy átlagos (bár pontos és megbízható) 7T12 quartz szerkezet került az új „Ripley”-be…

newripleys.jpg

ablogtowatch-seiko-giugiaro-7a28-ripley-watch-3.jpg

 Kép: ABTW

Az óra története megmutatja, mekkora igény van az órakedvelők között egy-egy különleges és minőségi darabra. Ez az óra nagyon messze van a megszokott formáktól, de a története, a maga idejében kiemelkedő technika, amit tartalmazott , és a korlátozott darabszámok igazi kultusztárggyá tették, megérdemelten.

 

Köszönet a képekért a Watchuseek fórumának és az Ablogtowatch magazinnak!

süti beállítások módosítása