Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

ORIENT M-FORCE BRAVO – súlyos egyéniség

2017. november 23. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

45 mm átmérő, közel 220g acél, 13,5 mm vastagság. Az Orient M-Force Bravo nem viccel, igazi nehézsúlyú versenyző a piacon. Mindezek mellett sikerült annyi könnyedséget csempészni rá a színvilágával, hogy mégsem ijedsz meg tőle, ha szembejön egy kihalt sikátorban.

 orient-mforce-bravo-01.jpg

Orient M-Force – a név eredete és a kezdetek

Az Orient történetéről többször írtunk már, az egyik legnépszerűbb japán márka, mely 1951 óta működik ebben a formában, mint Orient Watch Co., és 2009 óta a Seiko csoport tagjaként járja a saját útját.

Az M-Force család 1997-ben jelent meg, az akkor nem túl gyakori járástartalék-kijelző és a megszokottól eltérő naptár megoldások tették kicsit egyedibbé az átlag búváróráktól. Már ebben az évben megjelent a számlapon a máig megtalálható piros-sárga-kék színkombináció, ami az általunk tesztelt Orient M-Force Bravo-t is díszíti.

orient-mforce-bravo-012.jpg

A nevének eredete nem olyan rejtélyes, mint elsőre gondolhatnánk, csak egy egyszerű rövidítés: a „Mechanical Force”-ból lett az M-Force név.

Érdekesség, hogy a tesztünk előtt nem sokkal az Orient az idén nyáron indult retro sorozatában az elsők között adta ki újra az Orient M-force 2EX0100DW0 típust, mely nagyon gyorsan el is fogyott. Azóta hetente jelennek meg újabb és újabb darabok a retro sorozatban, hatalmas sikert aratva, hiszen újra kiadták sok gyűjtő nagy álmát, az Orient Mako  eredeti változatát is.

M-Force Bravo – nagy vas

Nem hétköznapi méretekkel jelent meg 2016-ban a típus, a 45 mm-es átmérőjéhez 13.5 mm vastagság párosul, és a közel 220g súly is jelentős. Masszív, robosztus – ezek jutnak elsőre eszembe róla.

És másodikra is.

Érdekes módon felvéve mégsem zavaróak a méretei, pedig még a Seiko Monster-t is lekörözi, ami nem kis teljesítmény. Arányos a tok formája, a lekerekített tokfülek erősek, de nem kényelmetlenek még az én átlagos vastagságú csuklómon sem. A korona is inkább kerek, mint szögletes, ezzel, és a funkciógyűrű (avagy lünetta) formájával sikerült férfias, mégis könnyed formát faragni a 22 dekányi nemesacélból.

Színek, formák, részletek – egy kidolgozott számlap

Az óra számlapja több szempontból is egyedi. A struktúrája matt, nagyon sötét szürke színben, ami gyakorlatilag feketének látszik (esetleg fekete, ami nagyon sötét szürkének látszik, ezt döntsd el a fotókról).

A rakott indexek a makró fotókon jól látszanak, szépen kidolgozottak, vastagon festve a foszforeszkáló festékkel (és nem fluoreszkáló, ugye), így sötétben szépen, hosszan világítanak, amint egy rendes búvárórának illik.

A jellegzetes piros-sárga-kék festésről azonnal megismerni, hogy itt egy Orienttel van dolgunk, valamiért ragaszkodnak ehhez a kombinációhoz, meg lehet szokni. A sárga mutatók, a piros M-Force felirat és korona díszítés együtt éppen annyit tesz hozzá az órához, amennyi ahhoz kell, hogy egy sportos modellt kapjunk még túlzások nélkül.

wp_insert_1000x400.jpg

A névadó – kézzel húzható automata szerkezet Orient módra

Az ugye megvolt, hogy a nevét az automata (illetve mechanikus) szerkezete után kapta a család, így valóban egy saját fejlesztésű szerkezet, egészen pontosan az 40N5A működik benne.

Egy megbízható darab, 40 óra járástartalékkal, automata szerkezettel, aminek nagy előnye a kézzel is húzhatósága. Bár ezt a funkciót azért erősen nehezíti a koronazár, viszont folyamatos hordás mellett úgyis csak néha lesz szükség a kézi felhúzásra, de megnyugtató a tudat, hogy nem kell megállnia az órának, ha például egy hétvégén nem veszed fel.

orient-mforce-bravo-04.jpg

ISO minősítések – egyből három is

Az Orient M-Force modellek közül is kiemelkedik a Bravo, mivel a vízállóság mellett a rázkódásvédelem és a mágnesesség ellenállósága is ISO szabvány szerint minősített.

ISO6425 – 200m vízállóság

ISO764 – ellenáll 4800 A/m mágneses térnek

ISO1413 – rázkódásvédelem (1 m magasról keményfa padlóra ejtve nem lesz nagyobb a járáseltérése napi +/- 60 mp-nél)

A mindennapokban mit jelentenek ezek a szabványok, illetve a tény, hogy az M-Force Bravo megfelel nekik? Nagyon egyszerű a válasz: a vízállóság egy átlagos felhasználónak tökéletes, akár komolyabb vízi sportokhoz is megfelel. A mágnesesség ellenállóság a gyakorlatban az számítógépekkel, monitorokkal dolgozóknak segíthet, a rázkódásvédelmet pedig az tudja értékelni, aki ejtett már le órát (jellemzően elkezd sietni, saját tapasztalat napi több órás eltérés és egy vaskosabb szerviz számla J).

orient-mforce-bravo-016.jpg

Orient M-Force Bravo – szerettük vagy nem?

Nagyon. Akinek ugyanígy „be vannak csípődve” a japán órák, és szereti a búvár stílust, annak már csak azt kell eldöntenie, hogy szeretné-e a jelentős túlsúlyt a csuklóján. Ha ez nem gond (és a barátságos formái miatt egy próbát mindenképpen megér), akkor egy kifogástalan órát kapunk a mindennapokra, öltönyhöz meg választunk majd egy másikat a dobozból…

 

Nézd meg a képgalériát, érdemes:


süti beállítások módosítása