Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Amazfit Bip – Utat mutat

Az okosóra piacot is felforgatja a Xiaomi beszállítója a saját modelljeivel

2018. május 20. - Taliga Tamás

Ismét egy olyan darabot vetettünk alá tartós tesztnek a Nagymutató Blogon, ami sok órarajongó szerint nem is való ide, hiszen nem egy klasszikus értelemben vett óra, sokkal inkább egy viselhető kütyü, ami mellesleg az időt is mutatja. A tesztben ezt egyrészről meg fogjuk erősíteni, másrészről meg is cáfoljuk, így döntsön mindenki a vérmérséklete szerint, tovább olvassa-e a cikket.

amazfit-bip-teszt-header.jpg

(x) A teszthez az órát a Gearbest biztosította

Az örök kérdés – óra vagy nem?

Ahogy az első okosóra (fitness óra, sport óra, connected watch, smartwatch, kinek hogyan esik jól) tesztünkben is már polemizáltunk ezen, annak megítélése, hogy egy hasonló darab vajon joggal szerepel-e egy órákról szóló oldalon, nem egyszerű eset.

Ennek ellenére nagyon gyorsan lehet eldönteni a kérdést: ha egy sok szenzoros Casio vagy egy Tag Heuer Connected óra, akkor bizony az Amazfit Bip is az. Mutatja az időt, a dátumot, ott lakik mint a többi órád, ha nem kap friss energiát, megáll, ha úgy tartja kedved, szíjat cserélhetsz rajta, mi a különbség?

amazfit-bip-teszt-02.jpg

Amazfit Bip, egy alapos koncepció

Akinek van bármi tapasztalata az okosórák, fitness/sport órák terén (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban okosóra lesz a meghatározása), az hangosan fújja a mindennapos viselés során felmerülő általános kényelmetlenségeiket:

  • gyorsan lemerül
  • telefon kell hozzá a pontos mérésekhez sport közben
  • nem, vagy csak komolyabb összegekért cserélhető a szíjuk
  • sokba kerülnek
  • nem szabhatóak értékelhető mértékben személyre

És akkor megjelenik egy kínai cég (ami már nagyon régen nem egy szitokszó, gondoljunk csak akár a világ mobilpiacát pár év alatt a feje tetejére állító Xiaomi-ra vagy akár csak a Kínába telepített iPhone, Samsung és minden jelentősebb  mobil brand gyártására), szóval itt ez a „kis” kínai cég, a Huami, akik a Xiaomi viselhető kütyüit is tervezték és gyártják, és a saját neve alatt előáll egy olyan okosóra kínálattal, ami ár-érték arányában térdre kényszeríti ezt a piacot is, saját bevallásuk szerint 45 millió legyártott eszközzel a legnagyobb gyártójává nőve.

De hol a titok?

Elsődlegesen természetesen az árazásban, de ez azért összetettebb kérdés. Hiába a rendkívül jó ár, ha a termék egyébként használhatatlan, gondoljunk csak a piacot elözönlő pár ezer forintos okosórákra.

Az Amazfit Bip egy tökéletes példája annak, hogy a mamutvállalatok hol tudják alaposan elrontani a fejlesztéseiket: nem nagyon érdekli őket, mi a panasza a vásárlóknak, gyártanak valamit, és majd elfogadják az elkötelezett vásárlóik.

A Huami az Amazfit Bip fejlesztésekor egész biztosan a fent felsorolt problémákra koncentrált, hiszen valamennyi pontot kipipálva előálltak egy közel tökéletes darabbal – hogy miért csak közel tökéletes, nemsokára kiderül.

amazfit-bip-teszt-03.jpg

Gyorsan lemerül vs. 45 nap ígért üzemidő

Az első és legnagyobb probléma az okosóráknál a gyors, jellemzően egy héten belüli üzemidő. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a „nagy” márkák darabjainak üzemideje aktív használat (heti 3-5 alkalommal egy-másfél óra sport és egész napos viselés) mellett a következőképpen alakulnak:

  • Polar M430 – 3 nap
  • Fitbit Blaze – 4-5 nap
  • Fitbit Ionic – 4 nap

Ezzel szemben az Amazfit Bip tartós teszje során 14 nap után még 24 százalékon állt az akkumulátor, ami 20-21 nap, vagyis három hét folyamatos üzemidő aktív GPS használat mellett!

Ráadásul kihasználva a pulzusmérést, folyamatos monitorozással teljesítette ezt az időt, így nem kérdés, hogy megoldották-e tökéletesen ezt a feladatot.

A 45 nap is valószínűleg elérhető, ha nem sportolsz rendszeresen, normál okosóra üzemmódban ez alapján biztosra vehető, hogy teljesíti.

Beépített GPS vs. telefon GPS használat

A Fitbit Blaze (melynek tesztjét itt olvashatod) minden szerethető tulajdonsága ellenére nálam ezen vérzett el. Mivel nincsen beépített GPS modulja, így a pontos méréshez (sebesség, domborzat, térkép) a mobiltelefonét használja, ami két problémát vet fel: egyrészt mindig nálad kell lenni a mobilnak is, ami például nyári futásoknál és a mai óriás kijelzős készülékeknél nem egyszerű mutatvány, illetve folyamatos kapcsolatot igényel, vagyis gyorsabban merül, ráadásul hajlamos el-elveszíteni azt, így kockáztatva a pontos adatokat.

Az Amazfit Bip beépített GPS modulja támogatja mindkét nagy hálózatot (USA és Oroszország műholdjait egyaránt), másodpercek alatt talál jelet és stabilan tartja is, így tökéletes mérést ad, melyet mind az órán, mind a mobil alkalmazásban nyomon követhetünk.

Cserélhető szíj vs. gyári szíjak aranyáron

Bár nem a legnagyobb probléma egy okosóránál, ha nem cserélheted bármilyen típusra a szíját, de nagyon nem mindegy, hogy egy fémszíjat ötvenezer forint felett kapsz meg hozzá (az amerikai típusok bizony ilyenek), vagy feldobhatod egy pár ezer forintos bőr/fém/szövet/szilikon szíjjal az ízlésed szerint.

Az Amazfit Bip szabványos 20 mm tokfül távolságával (végre egy órákkal kapcsolatos szakkifejezés a cikkben J ) megkönnyíti a dolgod, hiszen az egyik legelterjedtebb méret, melyhez bármikor, bárhol, bármilyen szíjat találsz.

Amazfit Bip ár vs. Apple/Samsung/Fitbit árak

Bár a cikkjeinknek soha nem célja a piaci árak bemutatása (a Google kereső erre sokkal jobb módszer szerintünk), azért meg kell említeni, hogy az Amazfit Bip árazásakor a nagy triumvirátus meglepően egységes árainak ötödéért-hatodáért kínálják a terméküket, nem véletlenül törtek ilyen gyorsan az élre. Nem mellesleg a teszt eddigi ideje alatt semmilyen probléma nem merült fel (minőségi) az Amazfit Bippel, így az árkülönbségnek a minőség biztosan nem oka.

amazfit-bip-teszt-04.jpg

Egyedi óralapok vs. gyári óralap 3-5 fajta

Na itt aztán verhetetlen az Amazfit Bip. Mivel kis felkészültséggel is már gyárthatsz egyedi óralapokat (watchface) akár magadnak is, és a megfelelő felületeken ezt meg is oszthatod mindenkivel, így gyakorlatilag végtelen számú, színű és tartalmú óralap készült el már eddig is.

Megemlítendő és külön nagy köszönetet érdemel a MIUI magyar közössége, akik magyar nyelvű számlapokat készítenek, ha érdekel milyeneket, itt megtalálod őket (rövid regisztrációt igényel, de érdemes).

Amazfit Bip – a tökéletes személyi edző

Az egyik legfontosabb tulajdonsága egy ilyen órának a sport tevékenységek (futás, futópad, kerékpározás és sétálás) monitorozása.

A beépített GPS segítségével hajszálpontos adatokat rögzít a sebességedről, a terepviszonyokról, tempódról, a pulzusmérő segítségével ezek intenzitását is ki tudja számítani, így minden adatod megvan ahhoz, hogy elemezhesd vagy csak egyszerűen nyomon követhesd a futásodat.

Sőt, akár egy kattintással meg is oszthasd azt, hiszen mint tudjuk, a zsír csak akkor ég el tökéletesen, ha a futásod meg is osztottad azonnal… J

amazfit-bip-teszt-05.jpg

A rendkívül finoman és sokrétűen személyre szabható beállításokban megadhatsz pulzus zónát, melynek elhagyásakor rezgéssel jelzi az óra, hogy valami nem jól alakult, de ugyanezt a tempóra (pace) is beállíthatod, ami nagy segítsége lehet annak, aki nem akarja „elfutni” magát egy feleslegesen nagy tempóval már akár egy hosszabb táv legelején.

Bár ezek már nem a hétköznapi felhasználás módjai, mégis azt mutatják, hogy az Amazfit Bip egy átlag, a hétköznapokban többet sportoló ember részére nagy segítséget tud nyújtani.

De én nem sportolok, akkor nekem is jó lenne a Bip?

A válasz nagyon egyszerű: igen, tökéletes. Az óra használható a sport funkciók nélkül is teljes értékű okosóraként a mindennapokban.

A telefonhoz csatlakozva onnan minden szükséges infót megkap, és ki is ír a kijelzőre:

  • pontos idő (mindig pontos, illetve mindig egyezik a telefonodéval)
  • dátum, nap
  • időjárás, hőmérséklet
  • pulzus jelenlegi
  • a mai napon eddig megtett lépések száma
  • a mai napon eddig megtett kilométereid száma

Ezen kívül természetesen a telefonodra érkező értesítések, sms-ek, e-mail-ek, Messenger, Viber vagy Whatsapp értesítések is megjelennek szöveggel együtt. Beállításfüggő, de kérheted akár alkalmazásonként, melyiknek a push értesítései jelenjenek meg rajta és melyek nem, így szűrheted, kinek az üzeneit ne hagyd ki soha, és ki az, akinek ráér elolvasni.

Alap tulajdonsága minden okosórának a telefonhívások jelzése, itt a hívó nevével jelenik meg, melyet elutasíthatsz vagy csak némíthatsz, a választásod szerint.

Több tesztben olvastam már, hogy hibaként jelölte meg a tesztelő a hívások kapcsolásának lehetőségét, de a mindennapi használatban ez nem probléma, ha beszélni akarsz bárkivel ott a telefon, felveheted azon, hiszen az órán látod, ki keres.

 

Kijelző, gomb, tok, töltő – jöjjenek a külsőségek

Az Amazfit Bip egyik legzseniálisabb része a kijelzője. Bár első hallásra a felbontása meglepően alacsony, 176x176 pixel, de ez ne ejtsen kétségbe, nézd csak meg a képeken, mit is lehet kihozni ebből.

A kijelző zsenialitása a transzflektív (és nem transzreflektív) technológia használata, mely egy fényvisszaverő fólia segítségével a beeső fénnyel világítja meg a kijelződet, energiafelhasználás nélkül.

Ennek eredményeképpen minél nagyobb a napsütés, a hagyományos kijelzőkkel szemben itt éppen annál olvashatóbb lesz a Bip, ami a gyakorlatban egy nagyon hasznos funkció, és nem utolsó sorban nyilván komoly szerepet játszik az extra hosszú üzemidő elérésében is.

A tok könnyű műanyag, ami a hagyományos acél tokos órákhoz szokott kéznek először fura, de  hamar hozzá lehet szokni, és melegben nagyon kényelmes lesz a viselet.

Az egyetlen gomb, mely az óra feloldására, visszalépésre a menüjében, az aktivitás indítására és leállítására szolgál, oldalt helyezkedik el, és talán kicsit érzékenyebb, mint kellene, így futás közben előfordul, hogy a sebesség, tempó és pulzus adatok helyett az összesítő oldalt találod rápillantva, ezen kívül nem okoz kellemetlenséget, vagyis nem igazi hiba.

Az óra töltése a rendkívül egyszerű usb csatlakozós bölcső használatával lehetséges, letisztult forma, funkcionális és bőven elég is arra, amire kell (hálózati töltőfej nem tartozéka, de akinek nincsen egy usb csatlakozója vagy ilyen töltője otthon, az hagyja ki nyugodtan az Amazfit Bip vásárlását is).

Alkalmazás a telefonra – a bőség zavara

A bőség zavara nem túlzás. Kínai mobil használók tudják, miről van szó: az Amazfit Bip-hez rögtön három alkalmazás is elérhető, mindegyiket másért szeretjük, és midegyik tud olyant, amit többi nem. Így azért a nulláról indulva nehéz eldönteni, melyik lesz az igazi:

A Mi Fit gyári alkalmazás a szokásos Mi felület, sokat tud és akár elég is lehet egy alap felhasználáshoz, de aki ilyen okosórát választ, ritkán elégszik meg a gyári appok tudásával is, ugye.

A Notifiy egy rendkívül sokoldalú app, minden értesítés, mérés és beállítás a végtelenségig személyre szabható vele. A fizetős funkciókkal például elérhető a Strava feltöltés, ami annak jó hír, aki futáshoz és/vagy kerékpározáshoz használná az Amazfit Bipet, hiszen így az edzés végeztével már mennek is az adatok a Strava felületére, amely az egyik legnépszerűbb aktivitás követő és megosztó alkalmazás jelenleg.

A Mi Bandage egyaránt kezeli a Mi Band 2, Amazfit Bip és Amazfit Cor modelljeit is, ráadásul magyar fejlesztés. Több funkciója a fizetős változatában elérhető csak, de a párszáz forintos ára neked nem tétel, a fejlesztőjének pedig sokszor annak a lehetősége, hogy legyen ideje továbbra is fejleszteni és javítani az alkalmazást. Tedd a kezed a szívedre, és vedd meg, ha használod, érdemes (semmilyen kapcsolatban nem állunk a fejlesztővel, de nagy tisztelettel nézzük a hozzá hasonlók munkáját, akik nélkül a mobiljaink, okosóráink és egyéb kütyüjeink használhatósága a töredéke lenne).

amazfit-bip-teszt-12.jpg

Akkor az Amazfit Bip egy hibátlan típus lenne?

Sajnos nem. Szerencsére viszont a hibáival könnyen együtt lehet élni, főleg annak fényében, hogy egy ilyen áru eszköznél elnézőbb lehetsz néhány kisebb hiba, bug és feature miatt, mint a 100+ ezer forintos társainál, ahol bizony ugyanígy sorakoznak a hibák.

  • pulzusmérés: a pulzusmérés alapvetően jól működik, sőt, ezen a képen jól látszik, hogy a jóval drágább és kifinomultabb méréssel bíró Polar értékével megegyzőt mér, de időnként gondol egyet, és abbahagyja a mérést, majd kézzel mérve visszaáll a rend. FONTOS, hogy ezt soha nem csinálja edzés közben, ott mindig stabilan és pontosan mér!
  • kijelzőméret: a 176x176 felbontás bár elég, azért nem a legkifinomultabb grafikát teszi lehetővé, és a kijelzőn megjelenő szövegek méretéhez is bizony jó szem kell, egy szemüveg nélkül sportoló kissé rövidlátó felhasználó először ránéz az órára futás közben, majd legyint egyet és majd otthon megnézi az adatokat.
  • vízállóság: az Amazfit Bip bár vízálló, zuhanyozás és úszás nem ajánlott benne. Ez manapság már nem kellene, hogy így legyen, de megint a drágább társaihoz kell hasonlítani: a Fitbit Blaze sem tudja ezt, sőt még csak mérsékelten sem vízálló. és ugye az ára…
  • automatikus tevékenység rögzítés: az Amazfit Bip nem rögzíti automatikusan a sport tevékenységeidet. Bár ez csak egy szoftveres kérdés lenne, mégsem rögzíti magától a futásaidat, bár automatikusan jelzi, ha már egy órája nem álltál fel az asztal mellől, ez is valami.
  • komolytalannak tűnő súly: ez persze nem egy hiba, csak egy érzet. Egy fém keret a tok körül sokat lendítene a műanyag érzeten, ami valós, hiszen a tok teljes egészében műanyagból készült. A 31 grammos súly előnye ugyanez, viselés és sportolás közben szinte észrevehetetlen, kényelmes lesz.

Amazfit Bip – szerettük?

Nagyon. A Bip egy kényelmes, hasznos és divatos darab, minden funkciójában egy teljes értékű okosóra. Amit nem tud, arra valójában nincs is szükséged, amit viszont tud, az mind remek feature. A rendkívüli üzemidő és a verhetetlen ár pedig dobogós választássá teszi.

(x) A teszthez az órát a Gearbest biztosította

süti beállítások módosítása