Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko 5 Sports "Helmet" - vissza a jövőbe?

A Seiko időugrása ezúttal 1970-be repített minket, újra gyártják a nagy klasszikust!

2016. november 07. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

A Seiko az elmúlt években szerencsénkre megkezdte a régi sikeres modelljei újragondolását. Ezek a Recraft sorozat darabjai voltak, az SNKM97 modellről itt írtunk is, nagyon megnyerő darab. Most az idén a Seiko 5 Sports modellek között megjelent darabokat nézzük meg közelebbről, hozzák-e az elvárt minőséget?

seiko-helmet-1000x400.jpg

A retro láz nem kerülte el Japánt sem, persze náluk mindig is nagy hangsúlyt kapott az elődök tisztelete. Ebben az esetben az amerikai piac kapta meg a Recraft szériát, mely 35 férfi és 19 női darabból áll, és a legtöbb (talán a kronográf modelleken kívül) le sem tagadhatná, hogy a hetvenes években fogant... A lendület nem hagyott alább, így idén tavasszal újabb ikont támasztottak fel, a méltán legendás "Helmet" (jelentése sisak, rohamsisak) darabok megjelenését idéző órákkal.

Stílus, design, megjelenés - ötös

Az új típusok különleges formája kiemeli őket a tömegből. Nem spórolt a Seiko a variációkkal sem, az SSA28X sorozat a következő variációkban készül:

 

seiko 5 ssa281
SSA281
seiko 5 ssa283
SSA283
seiko 5 ssa284
SSA284
seiko 5 ssa287
SSA287
seiko 5 ssa285
SSA285
seiko 5 ssa285
SSA285

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Technika - ötös

Ebben az árkategóriában nagyon fontos tényező az óra szerkezete, nos erre most sem lehet panasz. A Seiko 5 Sports sorozatban eddig jellemzően nem használt, 4R37 típusjelű szerkezet került a "sisak" alá, ami egy 24 köves, kézzel is húzható automatát takar, aminek az érdekessége a 24 órás mutató. Ez azt jelenti, hogy az óra járásával összhangban ez a kis külön mutató 24 óra alatt jár körbe, így ránézésre tudjuk, délelőtt vagy este 10 óra van-e.

Fontos mutató lehet egy atombunkerben vagy a liftben ragadva, a mindennapokban azonban inkább a designt erősíti, azt viszont kifejezetten feldobja egy ilyen kis plusz a számlapon. A szerkezet kézzel húzhatósága segít elkerülni, hogy ha két napig nem hordjuk az órát (például hétvégén), akkor se kelljen utána újból beállítani. Elég csak napi egyszer felhúzni, és minden megy tovább, ahogy kell.

seiko-4r37.jpg

Szíjak - ötös

 Az eddig megszokottakkal ellentétben most nagy kedvencünk, a NATO szíj is egyenesen a gyárból érkezik, a modellek fele ugyanis eredetileg ezzel a kényelmes viselettel jön. A mindennapokban jó szolgálatot tud tenni, nyáron egyenesen kötelező darab a meleg napokon. Bár sokan idegenkednek tőle, aki kipróbálja, szinte biztosan meg fogja szeretni.

Persze azoknak sem kell nyugtalanul aludni, akik inkább fém szíjjal képzelik el az órát, a modellek másik fele ugyanis masszív, tömör szemes fém szíjjal érkezik, 22 mm-es méretben.

seiko-helmet-szij.jpg

Tények, adatok - a Seiko 5 Sports "Helmet" számokban

  • mérete 44.5 mm,  magassága 50 mm
  • az üvege Hardlex kristály, fokozottan karcálló
  • vastagsága 13 mm
  • tokfül szélessége 22 mm
  • szerkezete kézzel is húzható Seiko 4R37 24 köves automata, 24 órás mutatóval
  • 100m vízállóság
  • rozsdamentes acél tokozás
  • rozsdamentes acél menetes hátlap, Hardlex üveg betéttel

Szerethető forma, időtálló darab

 A Seiko 5 Sports sorozat a cég egyik legnépszerűbb sorozata, kiváló ár-érték aránnyal, rendkívül széles választékkal. Belépő szintű automata órákból áll, de néha megjelennek közöttük ilyen csemegék is, mint az SSA28X darabjai. Az ikonok nem véletlenül lesznek azok, ez a néhány típus évek múlva egész biztosan keresett lesz a használt piacon, így befektetésnek sem utolsó. Persze, aki meg tud válni tőle...

 

fb-share-400x400.jpg

 Köszönet a képekért és a segítségért az EASTERNWATCH BLOG csapatának :)

 

süti beállítások módosítása